Schone Schijn: als zelfstandig ondernemer in de schulden

Schone schijn: als zelfstandig ondernemer in de schulden

Als je veel geld wilt verdienen, kun je het beste voor jezelf beginnen. Dan ben je niet gebonden aan vaste werktijden, kun je je eigen droom najagen én is alles wat je verdient van jou. Dat wordt vaak gedacht. Maar de realiteit kan ook heel anders zijn. Niet iedereen is een geboren ondernemer. Niet elk idee is een gat in de markt. En soms gaat het om allerlei andere redenen mis. En als het mis gaat, kan het ook heel snel héél hard mis gaan. Als zelfstandig ondernemer in de schulden; dat komt veel vaker voor dan je denkt. Een lezeres tipte me over een bijzondere documentaire daarover.

Als zelfstandig ondernemer in de schulden

In Nederland werken meer dan een miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. In de afgelopen jaren zijn dat er – onder meer door de versoepeling van het ontslagrecht en de opkomst van de digitale economie – steeds meer geworden.

Maar liefst 365.000 van hen verkeren in ernstige financiële problemen en zijn hiervoor persoonlijk aansprakelijk. Als zij failliet gaan, dan is het niet een bv die in het niets oplost. Dan is het een huis dat verkocht moet worden, een gezin dat mogelijk op straat komt te staan.

Lees ook: Ondernemer en in de schulden: hoe werkt dat?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Schone schijn

Fleur Amesz maakte een documentaire over één zo’n zelfstandig ondernemer in de schulden: Serge Janssen Daalen. Hij heeft meer dan een miljoen euro schuld, maar probeert richting de buitenwereld vooral de schone schijn op te houden. Want: wie doet er nu zaken met een onsuccesvolle zakenman?

En terwijl hij met zijn vrouw Merel probeert een executieverkoop af te wenden, trekt hij gewoon netjes weer zijn Oger-overhemd aan en gaat hij naar borrels om tóch die volgende deal binnen te halen. Of leent hij een mooiere BMW van een vriend, om indruk te maken op investeerders.

Het leven is voor hem niet altijd zo geweest. Ruim tien jaar geleden was hij een succesvol zakenman. Hij maakte flinke winst en investeerde die in vastgoed. En toen kwam de crisis. Dat was 2007. Inmiddels is het – op het moment dat de documentaire gemaakt wordt – 2016 en Serge Janssen Daalen heeft zo’n 50 schuldeisers.

Hij wil graag van zijn schulden af en probeert dat via twee start-ups te realiseren. Maar: dan moet hij wel investeerders vinden. Investeerders die hij ervan kan overtuigen dat het de moeite waard is om in zijn idee – maar vooral ook in hém – te investeren.

In de documentaire zie je hoe hij van de ene wereld – van een persoonlijk faillissement – naar de andere wereld – de schone schijn ophouden – wordt geslingerd en welke impact dat op hem en zijn gezin heeft:

Samen

Voorlopig staan alleen de bezittingen van Serge zelf op de tocht. Omdat hij en zijn vrouw beiden ondernemer zijn, besloten ze op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Nu staat alles op naam van zijn vrouw. Hij kan geen bezittingen meer hebben; alles wat hij heeft, wordt direct geveild.

Toch doen ze het samen. Terwijl Serge zijn potentiële investeerders trakteert op een ongetwijfeld dure lunch, zien we Merel een fles wijn terugleggen, omdat ze anders niet genoeg geld bij zich heeft. Om vervolgens te horen dat de investeerder zich alsnog terugtrekt.

Je hoort ze eigenlijk allebei niet klagen. Serge niet als hij de zoveelste tegenvaller te verwerken krijgt of als hij zijn tank moet vullen met brandstof uit een frisdrankfles. Merel niet als ze voor de zoveelste keer de was in bad moet doen, omdat de wasmachine kapot is.

Soms gaat het even wat beter en lost hij wat schulden af en laat hij wat reparaties uitvoeren. Maar het lijkt een gevecht tegen de bierkaai, want even later zie je hem 15 euro van zijn dochter lenen, om het kantoor aan te kleden voor een borrel.

Niets is wat het lijkt

Ik zal niet alles verklappen, maar dit is zéker een mooie kijktip als je eens wat meer wilt weten over de andere kant van de medaille. En als je eens een wat genuanceerder beeld wilt hebben over het ondernemerschap en ‘succesvolle mensen’. Want simpelweg zelfstandig ondernemer worden betekent niet dat je niet in de schulden kunt raken. Sterker nog; in sommige gevallen kan je kans daarop zelfs groter zijn.

Net als in andere situaties, is veel vaak niet wat het lijkt. Net zoals zuinige mensen niet per se arm zijn. Rijke mensen niet per se gelukkig. Of ongelukkig.

Ik vond het wel een heftige documentaire. Aan de ene kant denk ik dan; er zijn altijd opties. Serge kan zichzelf aanmelden voor de Wsnp (dan moet hij wel zijn ondernemerschap opgeven). Hij kan ook weer in loondienst gaan. Hij kan stoppen met investeerders zoeken, maar iets opbouwen zonder dat daar investeringen voor nodig zijn. En niet ‘een representatieve auto’ (lees: dikke BMW) kopen als hij geen geld heeft.

Aan de andere kant: het is vaak zo makkelijk om bepaalde oordelen te hebben. Om in te vullen hoe iets voor het ander zit. Maar dat kun je gewoon niet weten. Zo’n documentaire geeft wat dat betreft weer een hele mooie les: concentreer je maar vooral op jezelf en wees een beetje mild voor een ander. Daar word je zelf ook een stuk leuker van.

Heb jij deze documentaire over zelfstandig ondernemer Serge Janssen Daalen in de schulden al gezien?

Het mooiste is natuurlijk ondernemen van eigen vermogen. Maar soms vragen bepaalde groeistappen om een zakelijke lening. Deze partij kan je daarmee (snel) helpen >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Gezien ja en ik was verbijsterd. Dat de vrouw dit allemaal laat gebeuren en niet bij hem weggaat, dat hij maar doorgaat op dit verkeerde pad en zijn droom om ondernemer te zijn niet wil opgeven, dat hij weigert om serieus te zoeken naar een baan in loondienst en nog veel meer.

  Anne J.

  1. Het viel mij inderdaad ook op hoe vriendelijk ze nog naar elkaar waren, en ja; met name zij richting hem. En ik werd nogal heen en weer geslingerd tussen een bepaalde bewondering voor zijn grenzeloze optimisme en vermogen om door te zetten, en de neiging om hem eens flink door elkaar te schudden en een baan te laten zoeken, in plaats van met allerlei ideeën nóg meer schulden maken. Soms moet je ook gewoon realistisch zijn.

   Overigens begreep ik uit andere informatie op internet dat zij wél een goedlopend bedrijf heeft en dus wél een bepaald inkomen genereert. Dat kwam in de docu niet echt duidelijk naar voren.

 2. Hij deed , onder druk van zijn vriendin en niet geheel overtuigend, een poging om een vaste baan te vinden via een headhunter. Toen deze vernam dat Serge zeer veel schulden heeft was hij niet meer interessant. Werkgevers zitten niet te wachten op mensen waarbij er direct loonbeslag zal worden gelegd. Hij zal flink lager moeten inzetten wil hij een “vaste” baan krijgen, en zijn ondernemersgeest in bedwang moeten kunnen houden!

 3. Ja, ik heb hem gezien. Met veel verbazing overigens. Omdat je maar een klein stukje ziet en niet de hele situatie kent vind ik dat ik geen oordeel mag hebben, maar dat vond/vind ik wel moeilijk. Ook ik ben ondernemer. Ik herken me helemaal niet in zijn wereld. Ik denk dat hij weinig heeft geleerd van zijn faillissement en dat hij daardoor dezelfde fouten blijft maken. Triest om te zien dat niemand hem een spiegel voor houdt of dat hij niet open staat voor de spiegel die hij voor gehouden krijgt.

 4. Naar aanleiding van deze uitzending heb ik contact met hem gehad. De opnames zijn al even geleden gemaakt. Inmiddels gaat het naar zijn zeggen goed en draait een van zijn activiteiten zeer winstgevend.
  Ondernemen met ups en downs.

 5. Leuk dat je me er aan herinnert. Ik had het nog niet gezien en heb gisterenavond gelijk gekeken.
  Aan een kant bewonderenswaardig dat Serge zo in zichzelf blijft geloven. Maar ik zou mijn vrouw en kinderen in die situatie niet meer onder ogen durven te komen. Over zijn vrouw gesproken, wat een sterk mens (ook letterlijk met al die gewichten in de sportschool 😉 )

  1. Ja, bizar knap hoe kalm die blijft. En hoe ze die gewichten optilt 😉 En inderdaad heel mooi dat hij in zichzelf blijft geloven, maar ik hoop toch dat als ik zelf in zo’n situatie zou komen, ik het ‘in mezelf geloven’ toch wél zou combineren met een beetje realiteitszin en verantwoordelijkheidsgevoel. Maar goed, zoals ik al zei: het is makkelijk te oordelen vanaf de zijlijn 😉

 6. Gezien. Het viel me op dat zijn ogen bleven knipperen (stress, neem ik aan). En hij vertelde ook bij die budget-dame dat de huizen die hij gedwongen met verlies had moeten verkopen, op het moment van filmen beduidend veel meer waard waren. De gok genomen en verloren? Ik ben niet jaloers op hem, hopelijk komt het goed met hem. Ik kabbel rustig verder met mijn kleine scheepje in rustig vaarwater.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.