Geldgeheim: “Ik wist helemaal niets van mijn eigen financiën”

geldgeheim-financiën

Als je volwassen bent, worden er bepaalde dingen van je verwacht. Ook op financieel gebied. Dat je een beetje weet wat er binnenkomt en uitgaat, dat je inzicht hebt in je financiële situatie en het liefst ook weet hoe het ervoor staat met je pensioen. Maar voor heel veel mensen geldt dat niet. Zij laten dat bijvoorbeeld over aan hun partner, tot dat een keer niet meer kwam. Deze week vertelt E. haar verhaal; zij wist jarenlang helemaal niets van haar eigen financiën of wat het leven überhaupt kost. En dat bleek behoorlijk vervelend te zijn toen ze ging scheiden.

Niet weten wat het leven kost

“Ik ben na 25 jaar huwelijk weer single. Tijdens mijn huwelijk had ik totaal geen inzicht in mijn – onze – financiële administratie. Eigenlijk paste ik een beetje een struisvogelpolitiek toe. Ik wist niet hoe het zat met pensioenopbouw, ik wist niet hoe het zat met belastingen en ik had geen idee wat het leven eigenlijk kost.

Vreemd genoeg was ik mezelf daar niet eens echt van bewust. Ik stond er gewoon niet bij stil. Pas toen ik ging scheiden, merkte ik pas hoe weinig ik van financiële zaken wist.

In die periode heb ik nog even geprobeerd om mijn struisvogelgedrag vol te houden, maar dat lukt niet lang. Al snel merkte ik dat ik allerlei verplichtingen bleek te hebben.”

Eerlijk en goed advies

“Toen ik me realiseerde dat ik niet weg kon lopen voor mijn financiële situatie, besloot ik hulp te zoeken. Dat bleek echter nog niet zo gemakkelijk. Steeds werd gekeken naar het inkomen van mijn partner. Daardoor had ik geen recht op gratis hulp.

Zelf kon ik me echter helemaal geen hulp veroorloven! Ik liep dus steeds tegen een muur aan. Ook liep ik er natuurlijk zelf niet mee te koop; een paar mensen wisten dat ik hiermee rondliep, maar je hangt het ook niet aan de grote klok.

Ik zou willen dat er meer en betere begeleiding is voor vrouwen die te maken krijgen met een scheiding. Een eerlijk een goed advies, waardoor je weet hoe je kunt opkomen voor je belangen, zonder in een vechtscheiding terecht te komen.

Als ik dat soort hulp had gehad, had ik bijvoorbeeld mijn echtscheidingsconvenant op een hele andere manier kunnen vormgeven. Op een manier die meer rekening hield met mijn toekomst.”

Volharden

“Ondanks het feit dat het vinden van hulp me niet makkelijk werd gemaakt, denk ik ook dat ik me te makkelijk heb weg laten sturen op verschillende plekken. Als me dit nog een keer zou overkomen, dan zou ik veel meer volharden.

Bovendien heb ik me sinds die tijd ook veel beter geïnformeerd en laten informeren over financiële zaken. Ik heb zelfs onlangs helemaal zelf mijn belastingaangifte ingediend! Zo zie je maar: het is nooit te laat om nieuwe dingen te leren.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, E.!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom het verstandig is om te weten waar je staat

Het verhaal van E. staat niet op zich. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat één van de twee partners zich in een huwelijk vooral bezig houden met de financiële zaken. Omdat het makkelijker is als één iemand zich daarover buigt, omdat één van de twee het niet zo boeiend vindt, of om een andere reden.

Toch is het verstandig dat beide partijen weten hoe het ervoor staat. En niet alleen omdat het aantal scheidingen in Nederland al jarenlang gestaag toeneemt. Je kunt ook te maken krijgen met een ongeval, waarbij je partner langdurig in het ziekenhuis terechtkomt of misschien zelfs komt te overlijden. Als je dan niet weet hoe je er financieel voorstaat, kun je soms heel snel in de problemen komen.

Daarnaast komt het helaas ook regelmatig voor dat één van de twee partners bewust buiten financiën gehouden wordt. Bijvoorbeeld omdat de situatie helemaal niet zo rooskleurig is, of er misschien wel schulden gemaakt worden. Als je daar achteraf achter komt, is het vaak te laat en kun je nog jaren bezig zijn met het oplossen van problemen die achter je rug gecreëerd zijn.

Overzicht en overleg

Maar hoe zorg je ervoor dat je zicht houdt op de financiële zaken die jou aangaan, ook als je partner alles in grote lijnen regelt?

Overzicht is in ieder geval belangrijk. Ga samen eens een keer zitten en registreer wat jullie allemaal hebben: bankrekeningen, spaarrekeningen, beleggingsrekeningen, schulden, hypotheek, enzovoorts. Dit hoeft niet in een sfeer van wantrouwen; zie het liever als praktisch overzicht dat kan helpen als de partner die het meest regelt ineens uitvalt. Dan is het goed om te weten welke rekeningen er zijn en hoe je daarbij kunt. Bovendien is het voor de ‘regelende partner’ soms ook heel fijn om hier niet alleen in te staan.

Overleg ook over jullie financiële doelen en zorg ervoor dat je de grote lijnen helder hebt: staat jullie huis wel of niet onder water? Wat is de situatie als er een inkomen wegvalt? Wat is de situatie op het moment dat jullie met pensioen gaan? En als er sprake zou zijn van een scheiding of overlijden; is alles dan goed geregeld en beschreven?

Als je die basis eenmaal helder hebt, kun je daarna volstaan met een maandelijks of halfjaarlijks overleg.

Tip: de Financiële Strategie-planner kan je helpen met het creëren van meer inzicht en overzicht!

Hoe doen wij dat?

Toen wij gingen samenwonen, moesten we ook bedenken hoe we onze financiën in zouden richten. Nu ben ik zelf géén voorstander van één pot. Ik leg met alle liefde een – goed gevulde – gezamenlijke pot aan, maar houd ook graag een deel gescheiden.

Dat heeft deels te maken met mijn ondernemerschap; ik zou het vervelend vinden als ons gezamenlijke spaarsaldo steeds geplunderd wordt voor belastingaanslagen.

Daarnaast vind ik het ook gewoon prettig om me vrij te voelen mijn geld uit te geven aan dingen die ik graag wil (doen). Nu legt vriend me daarin sowieso geen strobreed in de weg, maar ik zou me daarin wel geremd voelen als het niet uit mijn pot kwam, maar uit een pot die van ons samen is.

Nu vond vriend het ook heel prettig om vooral niet overal verantwoording over af te leggen, dus dat was snel geregeld.

De praktische kant van onze gezamenlijke financiën regel ik vooral. Ik zal eerlijk zijn: ik vind het gewoon belangrijk om precies te weten hoe we ervoor staan, dus zou dat nooit volledig uit handen geven. En onze administratie is eigenlijk zo beperkt, dat je er ook echt niet met z’n tweeën op hoeft te zitten. Wel overleggen we alles. Niet dat een factuur van 12 euro betaald wordt, maar wel wat we doen met de volgende hypotheekaflossing, hoe het zit met ons pensioen, hoe we dingen onderling regelen en hoe we er over het algemeen voorstaan. Ik werk nog aan het overzicht, zodat vriend ook precies op de hoogte is op het moment dat ik – om wat voor reden dan ook – wegval.

Algemene tips

Net als E. vind ik het zelf ook erg belangrijk dat mensen – en vrouwen in het bijzonder – wat beter op de hoogte raken van hun eigen financiële situatie. Ik begrijp dat het niet voor iedereen even boeiend is, maar het is wél belangrijk. Dat kan namelijk het verschil maken tussen een onbezorgde toekomst en een toekomst vol (financiële) zorgen.

Ik hoop dat het kijkje in E.’s ervaring en in onze werkwijze al wat informatie biedt om daarmee aan de slag te gaan, maar heb ook nog wat algemene tips op een rijtje gezet:

• Ben je (in gemeenschap van goederen) getrouwd? Dan zijn de schulden van je partner óók jouw schulden.

• Voor de meeste schulden ben je hoofdelijk aansprakelijk. Dat wil zeggen dat de schuld volledig kan worden verhaald op jou én op je (ex)partner. Het is dus niet zo dat je maar voor de helft van een gezamenlijke schuld aansprakelijk bent.

Studieschulden zijn in principe persoonlijk, maar kunnen via trouwen in gemeenschap van goederen óók in de gemeenschap terecht komen.

• Teken nooit voor dingen die je niet helemaal begrijpt, of waar een heel vaag verhaal aan hangt.

Vertrouwen is goed, zelf ook je verantwoordelijkheid nemen is beter. En wil je partner absoluut niet dat jij je ergens mee bemoeit? Dan is dat misschien wel een hele goede reden om er tóch eens wat dieper in te duiken.

• Laat je informeren. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen met meer inzicht in je geldzaken, maar je kunt je vragen ook (eventueel anoniem) op diverse blogs stellen, bijvoorbeeld op LekkerLevenMetMinder.

Check, check, dubbel-check. Zeker als het over financiële zaken gaat, krijg je niet altijd direct de juiste informatie. Neem dus niet zomaar alles voor waar aan, maar controleer het ook.

• Zorg ervoor dat je alles regelt voor het worst case scenario. Als het nooit zover komt, is er niets aan de hand. Als het wél zover komt, dan ben je blij dat je dat al hebt gedaan op een moment dat er nog geen sprake was van tijdsdruk of emoties.

• Knoop in je oren: dat worst case scenario hoeft geen scheiding te zijn. Misschien vind je het vervelend om erover na te denken omdat je zeker weet dat jij de liefde van je leven gevonden hebt. Dat is helemaal goed. Maar die liefde van je leven hoeft je niet te verlaten; die kan ook dood neervallen. Zou het dan niet fijn zijn als je wist dat je financiën goed geregeld zijn en óók in die moeilijke periode gewoon probleemloos doorlopen?

• Samen de financiën willen regelen is geen motie van wantrouwen richting de ander. Het is de verantwoordelijkheid delen. Je kiest toch ook samen die nieuwe keuken of auto uit?

Succes!

Deel jouw geldgeheim

Dit verhaal maakt deel uit van de serie Geldgeheimen. Het genoemde initiaal is fictief, het verhaal is echt. Wil jij jouw geldgeheim ook delen? Vul dan hier het interview in. De vragenlijst is helemaal anoniem, ik krijg zelfs je e-mailadres niet te zien.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Hier ben ik (de vrouw) juist degene die alles regelt, maar ik hou mijn man wel op de hoogte van hoe we ervoor staan en wat er nog betaald moet worden. Uiteraard overleggen we ook over aankopen en aflossingen.
  Ik ben het gaan doen omdat mijn man een enorme chaoot is en ook best wel laks.
  Ik ben zelfs zijn zakelijke administratie gaan doen omdat hij altijd hopeloos achterliep.
  Hij weet daar gewoon geen goed overzicht in te creëren voor zichzelf, maar als ik het voor hem allemaal op een rijtje zet snapt hij het wel heel goed.
  Dat is overigens niet alleen met de financiën zo, ook met het huishouden en dergelijke moet ik hem precies vertellen wat hij moet doen want zelf ziet hij het niet 😉

  1. Haha, volgens mij is dat ook wel een typisch mannenkwaaltje 😉 Hartstikke goed dat jij het oppakt dan! Ik hoor ook regelmatig verhalen van mensen die altijd dachten dat hun partner het regelde, terwijl die er helemaal niets aan deed. Dan kun je echt wel vervelend in de problemen komen. En als de één er beter in is en/of het leuker vindt, prima toch? Maar elkaar (goed en eerlijk) op de hoogte houden vind ik wel heel belangrijk. Het is immers wel iets van jullie samen.

   1. Ja dat is hier, zeker in het begin, ook echt wel eens voorgekomen; dat ik dacht dat hij bepaalde dingen geregeld had, of zelfs dat ik tegen hem gezegd had dat hij het moest regelen, en dat het gewoon niet gebeurde. Ik was sowieso pas 18 toen ik bij hem ging wonen (en hij 34) dus ik moest daar nog helemaal mijn weg in vinden.
    We hebben nooit ernstige problemen gehad daardoor maar wel een paar vervelende situaties en toen had ik het snel door dat als ik iets geregeld wilde hebben ik het zelf maar moest doen. Het is geen onwil van zijn kant want hij vergeet het gewoon maar het werd op een gegeven moment wel vervelend dat daardoor eigenlijk alles op mijn bordje terecht kwam….

    1. Dan kun je het inderdaad maar beter gewoon overnemen, dan scheelt dat iedereen waarschijnlijk een hoop stress. En als hij dan af en toe de nodige update krijgt… prima toch? Zo gaat het hier ook wel een beetje hoor. Vriend kan het in principe prima, hij deed het ook toen ik nog niet in beeld was, maar het boeit hem toch wat minder, dus ik heb dat al vrij snel op me genomen. En nu geef ik af en toe een update. En doe ik dat te vaak, dan is het ‘ja, ik ben nu wel weer klaar met dat geld’ 😉

 2. Blijft nuttig, deze boodschap.
  Jammer van die storene advertenties midden in je blog, Adine. Leveren die nou echt zo veel op dat je de leesbereidheid van je lezers er voor opoffert?

  1. Wat jammer dat dat de advertenties je zo storen. Heb je al overwogen om een AdBlocker te installeren? Daarmee krijg je deze advertenties niet meer te zien.

   Zoals je misschien wel weet, besteed ik elke dag veel tijd en aandacht aan het maken van handige, praktische en bruikbare content. De advertenties op de site dragen eraan bij dat ik dat voor lezers gratis kan blijven aanbieden. Hier moet immers ook gewoon brood op de plank komen. Overigens werk ik wel aan een plan om de advertenties richting het einde van dit jaar/begin volgend jaar steeds meer ‘uit te kunnen faseren’. In de tussentijd probeer ik de (door Google geautomatiseerde – ik kan niet aangeven of er 1 of 10 in moeten staan, dat bepalen zij) weergave uiteraard wel te optimaliseren op gebruiksgemak.

   In ieder geval dank voor je feedback!

     1. Okee, het is niet mijn blog dus I rest my case. Maar het is de omgekeerde wereld dat ik een adblocker moet installeren om hier de ads niet te hoeven zien.

     2. Je kunt het ook omdraaien @Kitty Killian, wat is er mis mee om als lezer de advertenties voor lief te nemen als je weet dat Adine daardoor een centje bijverdient en zo de kosten van de website kan betalen en er hopelijk nog een leuk zakcentje aan overhoudt voor het dagelijks schrijven van leuke en interessante onderwerpen? ?

   1. Ik denk niet dat Kitty valt over Advertenties an sich. Zoals ik het lees gunt ze Adine juist die inkomsten.
    Alleen de advertenties midden in de tekst zijn vervelend. Dat vind ik overigens ook, want het is op mijn scherm bij sommige advertenties net alsof ik abrupt aan het einde van het artikel ben, maar dan gaat het daaronder weer verder.

    Ik vind het wel apart dat bij een klacht over de vorm er gelijk naar Adblocker gewezen wordt terwijl daar gelijk alle mogelijke add-inkomsten de kop mee ingedrukt worden. Dat leek me niet de bedoeling van de kritiek.

  2. Ik ben van de generatie die daar gewoon overheen leest.
   Ik zou je zo uit mijn hoofd niet eens kunnen vertellen welke blogs wel of geen reclame hebben omdat ik al automatisch doorscroll.

 3. Even een kleine aanvulling. Ja je bent hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld. Daarbij kiezen ze ook de partner die het gemakkelijkst de “pakken” is. Zodra je meer dan de helft van de schuld hebt betaald dan kun je dat deel wel verhalen op je ex partner. Vaak lastig maar mogelijk is het wel.
  In ons huis doe ik de financiën en man bemoeit zich daar nooit mee. Wel praat ik hem regelmatig bij en gaan we in de kerstvakantie altijd ff uit eten en dan maken we een lijstje van dingen die eraan komen, vervangen moeten worden etc. Daarna een wensenlijstje voor het nieuwe jaar. Thuis verwerken we dat in een jaarbegroting om te kijken wat kan. We hebben verder geen budgetten, het zijn richtbedragen. Alles is op een hoop. We zijn 24 jaar samen, hebben twee grotere kinderen en allebei een goede baan. Zakgeld hebben we wel eens gedaan maar dat maken we dan weer niet op. Man heeft een motor die kost wel geld, ik ga regelmatig wat eten of drinken met een vriendin etc. Gaat zonder problemen.
  Ik kan me er niets bij voorstellen, dat je niets van de financiën afweet. Dat zou me onrustig maken. Man mag rustig de administratie ervan overnemen maar ik zou altijd mee willen kijken.

 4. Voor meelezers die meer willen leren hun financiën zelf te beheren, er is via MEE een cursus budgetteren te volgen, en ook schuldhulpmaatjes kunnen worden ingezet om iemand bewustzijn omtrent financiën te leren(niet alleen voor mensen met schulden dus). Ook buurthuizen geven wel eens cursussen of weten wel iemand die je op weg kan helpen. Weet je helemaal niet hoe je moet beginnen met het aan te pakken, kan je ook terecht in je gemeente bij het WMO loket.

  1. Ik neem aan dat je man het dan regelt; misschien af en toe gewoon even om de hoofdlijnen vragen? Mijn vriend tunet ook uit als ik met details ga smijten, maar door af en toe even de hoofdlijnen door te geven, weet hij in principe ook precies hoe we ervoor staan.

 5. Ik kan er slecht tegen als vrouwen zo naïef, goedgelovig zijn er maar standaard vanuit gaan dat er wel voor hem gezorgd wordt. Ben zelf een vrouw en wist al heel jong, volwassen worden en zijn houdt in dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor hetgeen waar je zelf invloed op kan uitoefenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.