Vakantiegeld: uitgeven of sparen?

Vakantiegeld uitgeven of sparen?

Veel Nederlanders hebben net hun vakantiegeld ontvangen, of krijgen het deze week. En dat is fijn, want die 8% komt netto ongeveer neer op een goede drie kwart van een maandloon. Ongeveer dan. Helaas val ik zelf niet onder die ‘veel’ Nederlanders; als ondernemer heb ik geen vakantiegeld en mijn loondienstbaan-voor-één-dag-in-de-week betaalt sinds vorig jaar elke maand een beetje vakantiegeld uit. Beter voor de cashflow. Op zich fijn, want dan kan ik er elke maand gewoon zelf wat mee doen, maar dat betekent wel dat mijn bankrekening er in mei niet extra bijzonder uitziet.

Sparen of uitgeven?

Uit een onderzoek dat de ING heeft uitgevoerd onder 51.000 mensen blijkt dat vakantiegeld toch wel vooral bedoeld is om uit te geven. Twee van de drie mensen die vakantiegeld krijgen, willen het uitgeven. Dat is overigens niet altijd aan de vakantie. Maar 38 procent betaalt de vakantie ervan.

De groep die het helemaal niet wil uitgeven, spaart het of gebruikt het om schulden af te lossen. Eigenlijk heb ik ook altijd tot die categorie behoord. Toen ik nog 36 uur in loondienst werkte, ging ik niet eens op vakantie. Toen was het veel belangrijker om de hypotheek af te lossen of de verbouwing te betalen. Om eerlijk te zijn kan ik me echt geen enkele grote aankoop of vakantie herinneren die ik ook daadwerkelijk van vakantiegeld betaald heb. Blijkbaar verdween dat bedrag gewoon op de grote hoop voor aflossen of sparen.

Ik ben daar dus duidelijk niet de enige in, hoewel deze groep mensen wel kleiner wordt. Drie jaar terug gebruikte vier op de tien mensen het vakantiegeld nog om de buffer aan te vullen.

Lees ook: Wanneer (en hoe!) stop je met sparen voor een buffer?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vermijd impulsaankopen

Als je ineens een flinke dot extra centen op je rekening hebt staan, is het heel makkelijk om in de verleiding te komen en het aan impulsaankopen uit te geven. Alleen in de afgelopen week heb ik al 7 schreeuwende mailtjes gehad om mijn vakantiegeld uit te geven bij bepaalde winkels. En dat terwijl ik mezelf verwijderd heb van de meeste e-maillijsten.

Nu heb ik dus geen ‘echt’ vakantiegeld, dus voel ik me daardoor niet aangesproken. Gelukkig. Want anders zou de verleiding er wel zijn. Het is niet voor niets dat winkels in deze periode zo’n 400 miljoen euro extra binnenhalen. En ik denk dat als ik deze maand ineens een paar honderd euro extra had gekregen, dat ik het misschien ook wel had uitgegeven. Aan die smartwatch. Of die nieuwe tuinset. Of aan iets anders dat ik eigenlijk gewoon helemaal niet nodig heb.

Mijn maandelijkse ‘vakantiegeld’ gaat daarom – met een aanvulling – gewoon automatisch naar mijn vakantiepotje. En laat ik daar dit jaar nu eens wél de vakantie van betaald hebben 😉

Krijg jij vakantiegeld en zo ja, wat ga je ermee doen?

Vakantiegeld: uitgeven of sparen?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ik werk bij de overheid en heb een individueel keuze budget waar ook het vakantiegeld in zit. Ik kies ervoor om in mei een klein deel te laten uitbetalen. Dat gebruik ik voor uitjes, zakgeld voor een weekendje weg oid. De rest wordt automatisch uitbetaald in december (als je niets kiest, want je kunt het ook elke maan uit laten betalen) en dat gaat op de spaarrekening.
  Van het vakantiegeld van man gaan we twee weken naar Griekenland in de zomervakantie met de kinderen. Dat mag op.
  We hebben geen schulden, een mooie buffer en spaarrekening en we lossen af op de hypotheek. We gaan graag op vakantie naar de zon en bij voorkeur naar Griekenland of onze vrienden in Spanje.

 2. Ik zet het hele bedrag direct op mijn spaarrekening en kijk later of en wat ik nodig heb voor de vakantie. Wij kamperen in het buitenland en je kunt het zo duur maken als je wil. Meestal spaar ik in de maand juli wat minder en gebruik dan meer voor de vakantie. Ik spaar om af te lossen op de hypotheek met als doel eerder te kunnen stoppen met werk. Ik heb dan ook geen behoefte om andere dingen met mijn vakantiegeld te doen.

 3. Het vakantie geld van mijn man wordt altijd gestort eind mei. Het is mooi meegenomen maar nodig hebben we het niet dus wordt dat bedrag gewoon op de spaarrekening gezet of sponsoren we er onze volwassen kinderen mee.

 4. Ik gebruik mijn vakantiegeld deels voor een vakantie, maar nu nog even niet. Zodra mijn geld binnen komt, kijk ik welk deel er naar de spaarrekening mag – dat geldt voor mijn salaris, maar ook voor mijn vakantiegeld. Als ik het nodig heb, is het zo weer terug overgeboekt. Dit jaar wil ik bewust een deel van mijn vakantiegeld over houden voor de buffer, maar dat kan ook wel: van kamperen in Nederland, met fiets, krijg ik het vakantiegeld nauwelijks op!

 5. Ik voel me ook altijd even rijk als het net binnen is. Niet dat ik de neiging heb om meteen alles uit te geven, maar ik verdeel het meteen over allerlei potjes, katten, fun en pensioenbelegging en voor het weet is alles weer ‘normaal’. ?

  Ik heb trouwens door de bijzonder heffing maar net meer dan de helft van mijn salaris, zal best kloppen (ik vind maar ik vind het toch altijd wrang dat ik bina de helft weer in moet leveren.

  1. Hoi Ineke, gelukkig is die 50% die je daarover betaalt maar ‘tijdelijk’. Wanneer je je belastingaangifte doet wordt namelijk het totaal jaarsalaris genomen en betaal je het juiste percentage (gemiddeld genomen).

   1. Wat gek, waarom rekenen ze niet meteen het juiste percentage dan? Het verklaard wel meteen de hoge teruggaaf op mijn belastingaangifte, ik snapte het al niet. Maar als je dat dus niet weet en niet verplicht bent aangifte te doen (en het dus ook niet doet) loop je dus je eigen geld mis.

    1. Volgens mij is dat bedoeld ’ter bescherming’. Het kan namelijk ook zijn dat je net door dat vakantiegeld (of andere bonussen, waarvoor hetzelfde geldt) wél in een hogere schaal terecht komt, waardoor die belastingheffing in de hogere categorie terecht is. Als die dan eerder tegen een lager percentage is afgerekend, dan wordt het in sommige gevallen voor de Belastingdienst lastig om dat terug te vorderen. Mensen geven vaak toch uit wat ze krijgen. Maar je moet idd zelf goed opletten, want dat zijn wel de dingen waardoor je idd wat belastinggeld terug kunt krijgen.

     1. Maar goed, ze kunnen toch zien wat je verdiend en ik val echt niet in de ‘hogere salarissen’. en ‘bonussen’ afdeling. ?
      Ik vond het al een paar jaar gek dat ik zo nog maar weinig kreeg omdat ik me nog van vroeger kon herinneren dat mijn vakantiegeld altijd maar een klein beetje minder was dan mijn salaris. Nu is het dus verklaard en heb ik dus wel een normaal vakantiegeld aan het eind van de rit gelukkig. Het is alleen gek dat je het dan dus op het moment van vakantie niet hebt maar er een jaar op moet wachten. Per saldo komt het natuurlijk op hetzelfde uit want ik heb mijn teruggaaf vanmorgen net gestort gekregen. ?

  2. Zo ging het hier idd meestal ook; dan gaat er alleen wat meer in de specifieke potjes, maar is het al heel snel weer normaal. Of het er nooit geweest is 😉 Wat dat betreft misschien ook weinig verschil met toen ik het nog wél in één keer kreeg…

 6. Wij zetten het vakantiegeld op de spaarrekening. De vakanties zijn vaak al betaald, of gedeeltelijk betaald. Het gaat bij ons wel op de vakantiespaarrekening voor de volgende reis!

 7. Yep mijn vakantiegeld is al binnen! In eerste instantie was mijn plan om het in zijn geheel weg te zetten op de bufferrekening, maar uiteindelijk kwam ik er vorige maand achter dat mijn matras op is en mijn bedframe was ook al gescheurd, dus ik heb maar meteen een heel nieuw bed gekocht. Meteen maar een boxspring zodat ik de eerstkomende minstens 10 jaar geen geld meer uit hoef te geven aan een bed of matras! Mijn vorige bed en matras zijn namelijk maar 5 jaar mee gegaan, dus dat wilde ik nu wel echt voorkomen! Inmiddels is mijn bed ook al geleverd en ben ik er super blij mee! Eindelijk weer zonder pijn wakker worden, heerlijk!

  1. Mooi dat je dan net even wat extra hebt daarvoor! Het zal misschien ook liggen aan hoe, wat en waar, maar die paar keer dat ik een schutting heb moeten (laten) plaatsen, vond ik de kosten daarvoor best wel tegenvallen. Zelfs als je ’t werk zelf doet, gaat er in het materiaal nog best een flink bedrag zitten.

 8. vakantiegeld van mn man gaat net als alle andere inkomsten eerst naar de spaarrekening. eind van de maand wordt dat verdeelt. deel maandgeld voor de volgende maand, soms een deel terug naar de betaalrekening om extra aankopen/rekeningen van te betalen (wat dus buiten t maandgeld viel of boven “budget” is) en wat dan nog over is wordt verdeeld over alle spaarpotjes, dus ook t vakantiegeld zit daar deze maand bij. vakantie is allang geboekt en betaald :p

  ik ben zzper dus geen apart vakantiegeld

  1. Haha, ja, dat is hij hier ook! Maar ik heb het dus deze keer wél uit mijn vakantiepot gehaald. Op zich was dat ook wel weer leuk, dat dat kon. Normaal zet dat niet echt zoden aan de dijk, maar dit jaar hebben we natuurlijk voor een wat voordeligere vakantie gekozen en kan het wél.

 9. “Helaas” ook hier een zelfstandige, dus geen vakantiegeld…maar daarentegen heb ik financieel wel iets meer te besteden dan collega’s in loondienst 🙂 Voorheen verbrasten we ons vakantiegeld gewoon, soms aan vakanties, soms aan onzinnige dingen 🙂

 10. Hoi!
  Mijn man krijgt rond de 1400 euro aan vakantiegeld. Nooit echt bijster veel voor een heel jaar werken…
  Hij heeft een auto via zijn werk en betaald de komende maanden nog af aan zijn bazin voor verschillende reparaties. Er gaat dus 300 euro af voor de auto. Dan hebben we 1000 euro budget voor de zomervakantie/leuke dingen doen en wat overblijft gaat op de spaarrekening voor cadeautjes, aangezien we daar op tekort komen de komende tijd.
  Dus goed over nagedacht en hier geen impulsaankopen (meer) 🙂

 11. ik zet mijn vakantiegeld normaal gesproken op de spaarrekening, want ik spaar door het jaar heen voor de vakantie. Maar dit jaar kwam er een reparatie vd auto tussendoor na een ongeluk, dus toen was het ‘dag vakantiegeld’. Je snapt dat ik blij ben dat ik al bespaard heb voor de vakantie. Ik krijg niet heel veel omdat ik parttime werk, maar elke euro is meegenomen wat je extra krijgt denk ik dan maar.

 12. Mijn vakantiegeld gaat in het potje auto onderhoud. In juli wordt de auto gekeurd en moet die een grote beurt. Zodat wij weer safe op kampeervakantie kunnen (spanje). Voor de vakantie wordt maandelijks gespaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.