Gratis BKR opvragen dankzij AVG

Gratis BKR opvragen dankzij AVG

Ben je benieuwd of je geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), maar wil je niet betalen om dat te weten te komen? Dan tref je het. Eerder moest je daar namelijk nog 4,95 (exclusief verzend- en identificatiekosten) voor betalen, maar dankzij de invoering van de AVG is dat nu gratis. Je moet er alleen een beetje geduld voor hebben.

Schulden van boven de 250 euro

Kredietverstrekkers moeten schulden van meer dan 250 euro verplicht bij het BKR registreren. Dat kan nog wel eens leiden tot verwarring. Een kredietverstrekker is namelijk niet alleen een partij waarbij je duidelijk een lening aan gaat, maar ook een partij die jou – letterlijk – krediet verstrekt. Op je creditcard bijvoorbeeld. Of door je via een telefoonabonnement een dure telefoon op ‘afbetaling’ te geven. Een hypotheek valt niet in dit rijtje.

Je staat dus mogelijk sneller geregistreerd in het BKR dan je denkt. Maar ook dát hoeft geen probleem te zijn. Een registratie is namelijk niet automatisch een negatieve registratie. Die ontstaat pas bij een betalingsachterstand en die kan problematisch zijn. Dit geldt overigens weer wél bij hypotheken; als je een betaalachterstand van meer dan drie maandtermijnen, dan krijg je hiervoor een negatieve registratie.

Gegevens opvragen

Het BKR geeft je nu de mogelijkheid om één keer per jaar gratis inzage te krijgen in je gegevens. Dat kun je krijgen door het aanvraagformulier op deze pagina te downloaden, in te vullen en met een kopie van je legitimatiebewijs op te sturen. Je moet wel even geduld hebben, want het kan tot 28 dagen duren voor je een reactie krijgt. Sneller kan ook, maar dan moet je er wel voor betalen.

Een poosje terug was ik zelf wel aardig benieuwd over wat het BKR over mij zou weten. Toen werd ik er in verband met de autolening op gewezen. Toen had ik de 4,95 er echter niet voor over, omdat ik volgens mij geen achterstanden had. Nu kost het me alleen een postzegel en een beetje moeite, dus is de drempel wel wat lager. Misschien toch maar eens kijken 😉

Ga jij gebruik maken van deze mogelijkheid? Of die je het wel op het moment dat je echt tegen problemen aanloopt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Nee, ik heb geen schulden, en ga ze ook niet maken, dus voor mij is het niet interessant. Ik kan me echter voorstellen dat het dat voor andere mensen wel kan zijn. Wel apart dat je hypotheek er niet onder valt, dat is toch voor de meeste mensen de grootste schuld.

  Ik zie trouwens dat het commentaarvak mijn naam en email niet meer automatisch invuld. Is dat ook een AVG dingetje?

  1. Nee, dat zou gewoon nog moeten werken, of er moeten cookies verwijderd zijn? Of er moet automatisch iets gebeuren waar ik dan zelf weer geen weet van heb.. Ik ga eens even checken!

   En ja, heel vreemd dat die er niet bij staat. Ik zou het helemaal niet gek vinden als ze die toevoegen. Ik bedoel, een registratie is dus niet per se negatief, dus waarom niet in het rijtje erbij zetten? Misschien doen ze dat niet omdat huur er ook niet in opgenomen wordt ofzo.. Als ik als bedrijf reden had om dit soort gegevens van iemand op te vragen, dan zou ik wel willen weten of er ook een hypotheek o.i.d. is.

 2. Nee ik denk niet dat ik hier gebruik van zal maken. De laatste keer dat ik iets met het BKR te maken had was bij de aanschaf van ons huidige huis (2003), ik moest toen mijn creditcard beeindigen omdat de bank anders geen akkoord op de hypotheek wilde geven. Die kaart gebruikten we alleen voor vakanties, dus dat was niet zo’n probleem.

  W.b. het invullen van naam / e-mailadres dat heb ik ook; ik vermoed dat het wordt veroorzaakt door het script van financeads, die wordt geladen over http terwijl je site op https draait, de browser geeft hier ook een melding dat de verbinding met de site niet volledig veilig is.

 3. Mm… dat is apart. Bedankt voor die aanvullende info, ik ga even kijken of ze daar misschien iets veranderd hebben, want dat is natuurlijk niet de bedoeling! Er zou trouwens niet eens een financeads-script op moeten staan 😐

 4. Mijn ouders hebben me al vanaf jongs af aan op het hart gedrukt niets op de pof te kopen. Ik heb altijd overal voor gespaard, behalve voor het koophuis inderdaad. Het gevolg: ik krijg spontaan kriebels van woorden als BKR en ‘kredieten’ 😉 voor mij geen gedoe!

 5. Oh kijk, dit wist ik nog niet. Gelukkig heb ik zelf geen schulden en verwacht dus ook geen negatieve BKR registratie maar zeker voor mensen die wel schulden hebben is dit toch weer een extra 4,95 die ze kunnen uitsparen. Eigenlijk ook belachelijk dat dit eerder wel geld kost, terwijl de bank het binnen een paar seconden uit het systeem kan trekken. Ik vind het een goed gevolg van de AVG.

  Maar die mailbox met al die mailtjes vanwege de AVG, daar werd ik eerlijk gezegd inderdaad helemaal gek van, haha! Gelukkig is nu de rust weer terug in de mailbox.

  1. Ik verwacht ook helemaal niets, maar las laatst op Facebook weer een verhaal van iemand die dus wél een negatieve notering had, omdat iemand anders wat op zijn of haar (dat weet ik even niet meer) naam besteld had en het nooit betaald had. Dan sta je wel even vreemd te kijken, denk ik.

 6. Mijn naam en emailadres zijn nog wel automatisch ingevuld, maar ik heb jouw blog ook permanent open staan op mijn mobiel.
  Dan ververs ik de pagina en klik door naar het volgende artikel, dus misschien ligt het bij mij daar aan.

  Ik vind het heel verleidelijk om het op te vragen bij het BKR, maar ik vind het wel een hoop gedoe.
  Waarom niet gewoon met de digi-d?
  Voor zover ik weet heb ik niks staan behalve de hypotheek en de creditcard (die altijd direct betaald worden als ik hem gebruik), maar je leest zover verhalen van oude registraties die allang verwijderd hadden moeten zijn, dat ik daar wel nieuwsgierig naar ben.

  1. Als het goed is, is het dankzij FireMe ook al opgelost. Hoop ik dan! Mochten meer mensen dit probleem nog wél hebben, dan hoor ik het graag!

   En idd, waarom niet gewoon met je DigiD? Ik denk dat het een beetje een kwestie is van een drempel opwerpen. Zo van; als we het toch gratis moeten doen, dan doen we het alleen als je er wat moeite voor doet. Misschien is het niet zo hoor, maar zo komt het op mij wat over.

 7. De weblink naar het BKR die Adine had vermeld is helaas ingehaald door de tijd. Gratis inzage vragen kan nog wel, maar een gewaarmerkt kredietoverzicht kost inmiddels €12,95 dus het BKR zuigt arme mensen eerst nog wat verder leeg, voordat ze toegang krijgen tot de schuldsanering. 🙁

  https://www.bkr.nl/media/1799/aanvraagformulierkredietoverzicht.pdf

  Je kunt via IDin bij het BKR nu online je kredietoverzicht vragen, of via de nieuwe weblink die ik net heb toegevoegd nog steeds via de post om een overzicht vragen. Lees goed wat erbij geschreven staat over een kopie van je paspoort meesturen: Je foto en BSN-nummer moet je afdekken, om ID-fraude te voorkomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.