Waar ‘mag’ je wel voor lenen?

Waarvoor mag je lenenIk ben opgevoed met het idee dat je alleen leent voor je huis. Maar als je even goed om je heen kijkt, dan is dat lang niet meer het enige waar je voor kunt lenen. De kans is zelfs groot dat je al aan het lenen bent voor iets, maar dat niet in de gaten hebt. Als je bijvoorbeeld bekijkt welke dingen geregistreerd worden bij het BKR, dan blijkt dat je al snel een lening of krediet hebt:

 • Als je kunt roodstaan op je bankrekening
 • Als je een creditcard hebt
 • Als je een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt
 • Als je gebruik maakt van uitgestelde betaling

Ik heb/doe zelf wel drie van deze dingen. En dat terwijl de enige twee (kan dat?) leningen die ik zelf als ‘echt’ beschouw hierbuiten vallen, namelijk mijn hypotheek en mijn zakelijke autolening.

Maar ik kan inderdaad nog roodstaan op mijn rekening en gebruik dat ook wel eens, zodat ik niet hoef over te boeken van de spaarrekening. Het is dan zeker niet zo dat ik het geld niet heb, ik heb het alleen dan even niet op de rekening waarmee ik kan betalen. En ik heb een creditcard. Die rekening betaal ik wel elke maand volledig, maar het is eigenlijk wel een soort leenmogelijkheid van (bij mij dan) €2500. Daarnaast maak ik heel toevallig nu net ergens voor gebruik van uitgestelde betaling; een betaling in drie delen. Wederom niet omdat ik het niet kan betalen, maar omdat het toch gratis was en dat me weer overboeken van de rekening scheelde.

De hypotheek wordt pas bij het BKR geregistreerd op het moment dat je achterstand hebt; als je 120 dagen je hypotheek niet betaald hebt, dan krijg je direct een negatieve notering aan je broek. Voor de rest zijn het ‘gewone’ noteringen, die verder geen gevolgen zouden moeten hebben voor bijvoorbeeld je leencapaciteit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ik til hier zelf niet zo zwaar aan. 

Zolang ik niet meer uitgeef dan ik heb (wederom met uitzondering van de hypotheek. De autolening kan ik in principe direct terugbetalen als het moet), dan vind ik het prima. Maar ik zou behalve die dingen niet snel iets lenen waarvoor ik moest betalen. Ik zou dus niet mijn creditcardrekening opsplitsen, waardoor ik daar rente over betaal. Of gebruik maken van een uitgestelde betalingsoptie als dat betekent dat ik onderaan de streep meer betaal. Daar trek ik dan blijkbaar een grens.  En, eerlijk is eerlijk, dat voor die auto zou ik ook niet weer doen. Blijkbaar past het bij mij alleen goed om opties te hebben en dan dus – omdat het niet anders kan – te lenen voor een huis, maar verder werkt het voor mij gewoon niet. Ik ben daarin gewoon wat afgeweken van wat ik normaal gesproken doe en dat is me niet bevallen, zakelijk slim of niet!

Hoe zit dat bij jou; waar mag jij (van jezelf) wel voor lenen en waarvoor niet? En ben je daar wel eens vanaf geweken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
 1. wij konden geen hypotheek aanvragen zolang we een creaditcard hadden, want dat is inderdaad een "mogelijke" schuld. Dus hebben we de creditcard tijdelijk opgezegd, en daarna meteen weer aangevraagd. Wat het kul…

  1. Dat zeker! Mijn creditcard liep bij de rabobank. Toen ik hun vertelde naar de rede van mijn opzegging, vertelde ze meteen dat ik dus beter bij hen een hypotheek had kunnen aflsuiten, dan had ik dit gedoe niet gehad:-)

  2. Sinds jaar en dag heb ik een Rabo-creditcard en in die tussentijd meerdere woningen bewoond, mét hypotheken (Aegon en Reaal) en nog nooit heb ik ook maar enige problemen gehad daarover.
   De enige beperking was eens dat ik mijn autolening (uitgestelde betaling, renteloos) afgelost moest hebben.

  3. De cc van 2500 (abn) mochten we houden, maar de roodlimiet van 500(abn) moest afgelost van de ing hypotheek… Vond ik toen ook apart. Zeker omdat we bij de hypobank ing een betaalrek moesten openen en daar automatisch 1000 roodstand op kregen…

 2. Nooit geld lenen zou het beste zijn, nou ja ok een hypotheek dan. Maar zoveel mensen kopen een veel te duur huis en krijgen problemen met de afbetaling. Een lening afsluiten om een dure auto te kopen begrijp ik ook niet. Ik heb een prepaid creditcard omdat je met Ideal niet altijd kunt betalen op internet.
  Zet je tering naar de nering, is mijn motto.

 3. Hoi LLMM. Ik lees altijd met plezier je nog, maar ik wou graag even laten weten dat je pagina helaas ook getroffen is door het whatsapp popup virus. Ik heb soms 3x nodig om er voorbij te komen.

  Terug op het onderwerp. Ik heb een creditcard en gebruik hem actief. Maar niet omdat ik het geld niet heb, maar meer omdat het praktischer is of een grote aankoop waarbij verzekering handig is. Betaal ook automatisch terug. En soms doe ik eerder al een betaling omdat ik er dan geen rekening meer mee hoef te houden(in kan is en incasso laten doen?)

  1. Oh, dat is vervelend, bedankt voor de melding, ik ga even uitzoeken of/wat ik hieraan kan doen!

   En ik gebruik mijn CC precies op de manier die jij ook gebruikt! Vooral voor grotere dingen doe ik vaak tussendoor vast een betaling, zodat ik me via mijn bankrekening niet rijker voel dan ik eigenlijk ben 😉 En ik gebruik hem actief omdat het niet altijd anders kan, maar ook omdat ik er punten mee krijg. Overigens heb ik hem nooit bij me (behalve op vakantie), dus ik gebruik hem eigenlijk alleen voor online zaken.

 4. Vriendlief kan alleen roodstaan op zijn rekening, ik niet. Ik maak inderdaad wel gebruik van de mogelijkheid om iets in meerdere termijnen te betalen. En dat doe ik eigenlijk liever dan dat de instantie het automatisch afschrijft.

  1. Alleen als het idd te splitsen is, dus 200 euro in 2x 100 betalen. Je kunt dan ook kiezen voor automatische afschrijving in bijv 10x 20 euro maar dat doe ik liever niet. Iets met zelf controle over ons geld hebben.

 5. Wij kunnen wel rood staan op onze rekening en dat is weleens gebeurd, maar ik probeer het altijd te voorkomen, ik vind het niet prettig. Verder hebben we echt alleen de hypotheek, die schuld is al hoog genoeg 😉

  1. Haha, ja, voorkomen is hier ook het streven. Meestal gaat het ook net om een paar euro of misschien een tientje, als het ene al wel afgeschreven is, maar het andere nog niet bijgeschreven. Verder kan ik ook m'n lol op met de hypo..

 6. Hoi, leuke post! Mijn ervaring is dat je beter je creditcard kunt gebruiken bij een 'tekort' dan roodstand. CC is de eerste maand 0% rente, roodstand vaak wel 18%! Groetjes

 7. Rood staan heb ik jaren geleden een streep door gezet.
  Ik heb zoiets van als je de optie hebt dan ga je er stiekem toch vanuit.

  Het is wel zo dat automatisch incasso bij ons wel doorgaan, ook al komen we daardoor rood te staan. Maar wij kunnen niet actief gebruik maken van roodstand en lossen dit ook diezelfde dag nog op. Het gebeurt me bijna nooit. Rood staan is zoo belachelijk duur. Ik kies er dus wel voor om geld van mijn spaarrekening te halen om dat op te lossen. Je betaald minimaal 4x zoveel voor de roodstand dan dat je krijgt op je spaargeld. Zo zonde (wie het kleine niet eert)

  1. 14x zoveel, dat is toch niet normaal! Hier is het volgens mij ook wel iets van 15%. Of dat is ook wat naar beneden aangepast nu de spaarrente zo laag is… Hoe heb jij het eigenlijk stopgezet? Want ik heb het jaren geleden al eens aangevraagd, maar toen kon het er niet af volgens hen.

  2. Ik weet nog dat het moeite kostte. Ze moedigen het ook niet bepaald aan. Mijn vriend moest ook echt fysiek naar de bank komen. Maar de aanhouder wint 🙂

   p.s. mijn bank vraag naast die giga rente (die is van vandaag) ook nog eens €4,25 per kwartaal voor de optie.

  3. Ik ben er ook voor naar het bankkantoor geweest, ze zeiden dat ze het eraf hadden gehaald en hoppa: gewoon nog erop. Overstappen wil ik liever niet, maar ik vind de roodstand ook niet zo'n probleem. Betaal er niet extra voor ofzo. Maar je kunt zo wel in de problemen komen, denk ik!

 8. Ik leen voor mijn studie, voor de rest heb ik geen schulden. Ik zorg dat er altijd voldoende geld op mijn rekening staat, waardoor ik niet rood kom te staan. Het is gewoon geen fijn gevoel. Desnoods boek ik spaargeld terug.

  Ik zou nooit lenen om iets te kopen, je weet wel, meubels, gadgets etc. Een hypotheek zou ik overwegen, maar ik huur liever eerst waardoor ik al wat kan sparen en aflossen op de studielening.

  1. Dat spaargeld terugboeken vind ik altijd weer lastig, maar het is eigenlijk ook zonde om ergens voor te betalen dat je al hebt. Slim om ook eerst je studielening af te lossen! Je wilt niet weten hoeveel (bijna) ex-studenten nog even een flinke graai in de IBG-/DUO-pot doen om hun nieuwe stek in te richten. Want ja, je hoeft toch pas na twee jaar te beginnen met terugbetalen…

  2. Wij hebben nog een studielening lopen van een paar duizend euro (was helaas nodig voor de studiekosten), maar betalen daar maar 0,1% rente over! Daarom betalen we minimaal terug, omdat de spaarrente nog steeds hoger is dan de te betalen rente bij de IBG. We kunnen het nu in principe in een keer overmaken, maar waarom zouden we? Bovendien werd deze lening 8 jaar geleden niet meegenomen in de BKR toen we onze hypotheek afsloten.

  3. Ik had het denk zelf graag afgelost, maar snap ook wel jullie punt. Als je het toch elk moment kunt aflossen, dan kun je dat ook doen op het moment dat de rente weer hoger wordt (op welk van de twee onderdelen dan ook). Dat levert dan toch maximaal voordeel op.

 9. Wij hebben een hypotheek, een duurzaamheidslening en een studieschuld.
  We zouden duurder moeten huren dan dat we kopen. Ik ben met een burnout gestopt met een studie, na dik een halfjaar vechtn om er bovenop te komen mocht ik niet verder. Dus niet af gemaakt. En de duurzaamheidslening kost in 10 jaar tijd 200 euro.

  Op onze spaarrekening staat voldoende geld voor een kleine auto, de studieschuld en de duurzaamheidlening.
  Mochten we over twee jaar geen nieuwe leaseauto willen dan kopen we zelf.

  Mocht de duo ineens idioot veel rente willen dan krijgen ze alles ineens, evenzo voor de duurzaamheidslening.

  We vragen soms een creditcard aan, die een jaar niets kost. En dan zggen we die ook weer op. Soms op vakantie kun je bijna niet zonder, ooit kon ik ergens geen hotelkamer krijgen omdat ik geen creditcard had.. Ik had voor een week overnachtingen contant bij me maar het moest met creditcard. Pff
  Wij betalen dan altijd direct vanaf de betaalrekening de card af.

  Waar mag je voor lenen? Studie, en dan niet vijf keer per jaar een week vakantie vieren en grof geld uitgeven.
  Huis. Hypotheek en eventueel voor dingen als een uitbouw, dakkapel, garage, zonnepanelen, isolatie en betere kozijnen en glas.

  Lenen voor een auto vind ik onverstandig. Mijn schoonouders betalen nog steeds voor een auto die uitbrandde. Ze zijn al drie autos verder.. Én dilening drukt hun budget behoorlijk.

  Petra

  1. Voor dat eerste inderdaad ook weer: als je het meteen kunt afbetalen, maar de rente zo laag is, dan is het idd misschien gunstiger het eerst even aan te kijken. Dan houd je je buffer.

   Maar hoe zit dat dan met die auto van je ouders, was die niet voldoende verzekerd? Want je zou dan toch denken dat je daar een bedrag voor terugkrijgt en daar dan een andere auto voor koopt. Dan heb je nog steeds je lening, maar ook een vervangende auto. Of hebben zij dat op een andere manier ingevuld?

  2. 10000 euro geleend, drie maanden later volledig uitgefikt door een foutje met elektrische aansluiting door de merkdealer.
   Nog geen 5000 euro weer gekregen. Een nieuwe minder dure auto gekocht, die na een jaar niet door de apk kwam, bijna niks teruggehad.. Andere goedkopere auto gekocht.. Die ook niet door de apk kwam een jaar later.. Etc.

   Inmiddels zijn ze er bijna af. 10000 euro geleend maar tegen 15%rente.. Argh. En dan rondrijden in een rammelbak

   Ach mijn schoonouders maken wel meer domme beslissingen.. Een boor kopen om op te knappen, drie dagen aan knutselen en er dan nooit mee rnaar omkijken. Een oldtimer, ook om op te knappen, drie keer mee bezig en wederom nooit meer over gehoord, ergens staan die dingen weg te roesten.. Ineens een setje dure fietsen gekocht, nog nooit op gereden.

   En altijd geld tekort. Pfoe, ben blij dat mijn man kleefhandjes heeft. Als het niet hoeft geeft hij geen cent uit. Ik evenzo, dus wij redden ons prima met slechts 1800 euro.. Mijn schoonouders kunnen het niet doen van 3500 euro.
   Ik zou zo graag hun financien een paar manden doen. Pinpassen innemen. Alle uitgaven nalopen en een weekbudget van 100 euro voor drie personen boodschappen.
   Ik gok dat ik binnen vijf maanden 7000 euro op een spaarrekening zou kunnen hebben. Of hun autolening zou hebben afbetaald en een leuke spaarpot over zou houden.

   Zodra die autolening is afbetaald verdwijnt dat geld trouwens weer in het weet ik veel gat..

   Petra

 10. Wij hebben een hypotheek, kunnen rood staan en een creditkaart. De eerste zie ik zondermeer als een schuld. Aan de andere twee til ik niet zo zwaar, net als jij.
  Rood staan wij nooit, het is meer voor het geval van een echte noodsituatie. De tip om dan geld van de CC te gebruiken (eerste maand geen rente) gaan wij onthouden 🙂
  Wij betalen veel met de CC van E.euroclix. Enerzijds vanwege de punten, anderzijds vanwege de diverse beschermingsclausules (bij aankoop, terugzending etc). Maar dan geldt dat wij altijd de rekening vóór de eerste vervaldatum betalen. Op tijd dus 🙂

 11. In mijn beleving leen je alleen voor een hypotheek omdat je dat nooit bij elkaar kunt sparen. Daarna los je ook zo snel mogelijk weer af. Voor de rest leen je niet want zonde van het geld. De andere zaken zijn altijd bij elkaar te sparen. Er wordt te makkelijk over lenen gedacht tegenwoordig en daarom komen zoveel mensen in de problemen….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.