Hypotheek aflossen: de eerste actie van 2022

hypotheek aflossen 2022

Het is alweer gedaan: het boetevrij aflossen op de hypotheek voor 2022. Ik geloof niet dat ik er ooit eerder zó vroeg bij ben geweest. Wij mogen per jaar 10 procent boetevrij aflossen en doen dat sinds we samenwonen eigenlijk standaard elk jaar. Hierdoor zijn we over een paar jaar (uit m’n hoofd gezegd op 1 januari 2026) hypotheekvrij. Best lekker.

Waarom wij ook in 2022 aflossen op de hypotheek

Aflossen op de hypotheek is momenteel niet zo heel trendy meer. Best logisch, met de stijgende huizenprijzen en overwaarde die daarmee ook in rap tempo toeneemt.

Tel daar de lage hypotheekrente bij op en de hogere rendementen op beleggingen en de keuze om het niet te doen lijkt snel gemaakt.

Toch kiezen wij er wel voor, omdat we:

 • nog 4 procent rente betalen – wat aflossen toch bést interessant maakt
 • hierdoor maandelijks meer ruimte krijgen, was heel fijn toen mijn man bijvoorbeeld vorig jaar een dag minder is gaan werken i.v.m. de komst van Rosalie
 • op die manier vermogen opbouwen zonder te maken te hebben met vermogensrendementsheffing

Daarnaast is het een hele fijne manier om achter de schermen extra te sparen. En dat ons geld in stenen vastzit, vinden we niet zo erg. We willen toch nog een keer verhuizen. Dan komt dat dan wel weer los.

Elk jaar 10 procent

Wij mogen dus boetevrij per jaar 10 procent aflossen. Mijn man heeft dit huis in 2014 gekocht, voor een niet al te hoog bedrag. Die 10 procent per jaar volledig benutten, is dus best te doen.

We hebben wel wat aangepast in onze methodiek. Eerder losten we alles van het gezamenlijke spaargeld af; ik schoot het voor uit het potje dat ik overhield van de verkoop van mijn huis en we betaalden het dan samen gedurende het jaar terug.

Vorig jaar deden we dat al iets anders; toen legden we beiden 2.000 euro in, zodat er ook wat spek op de botten bleef zitten in de gezamenlijke spaarpot.

Dit jaar hebben we dat nog wat opgehoogd en legden we beiden 3.000 euro in. De rest lenen we weer uit mijn potje en betalen we maandelijks terug.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat levert extra aflossen op de hypotheek in 2022 op?

Toen we begonnen met dit project, waren we per maand 600 euro kwijt aan hypotheeklasten. Omdat we een annuïteitenhypotheek hebben, is dat deels aflossing en deels rente.

Afgelopen jaar betaalden we nog steeds zo’n 265 euro in de maand aan hypotheeklasten, straks wordt dat 196 euro. Per maand gaat er nu bijna 69 euro af.

Bruto is dat al een verschil van 4.848 euro per jaar. En officieel loopt deze hypotheek nog 22 jaar, dus als je het alleen al zo bekijkt, scheelt het ons dus al 106.656 euro. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want het stuk aflossing halen we alleen naar voren, maar toch.

We konden trouwens dit keer ook een hypotheekdeel helemaal wegstrepen, maar hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. Wel gewoon de 10 procent afgelost, maar dusdanig verdeeld dat beide delen bleven bestaan. Mochten we het om wat voor reden nodig vinden om ze toch nog weer op te hogen, dan houden we alle opties open.

En weer doorrrr…

Het aflossen van de hypotheek is altijd iets waar ik naar uitkijk. Daarom vind ik het best jammer dat het nu niet meer zo vaak voorkomt, maar beperkt blijft tot die ene keer per jaar. Aan de andere kant; als we het geld hebben, dan vind ik het ook zonde om 4 procent rente te betalen. Dat krijg ik niet op de spaarrekening.

Qua beleggingen maak ik dat rendement (momenteel) wél. Toch gooien we daar niet alles op; we zien het meer als een driesporenbeleid: iets aan cash, vermogen opbouwen in stenen (en daardoor de maandlasten verlagen) én investeren.

Zo hoeven we geen stress te hebben als de woningmarkt klapt, de beleggingsmarkt instort of al het geld waardeloos wordt. Er is altijd wel iets. Ga ik vanuit 😉

Hoe staat het met jouw plannen voor eventueel aflossen op de hypotheek in 2022?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Hier vorig jaar een nieuwe hogere hypotheek afgesloten. Maar daarop al wel weer aan het aflossen. Qua rendement de allerslechtste beslissing waarschijnlijk. Maar dat weet ik. Lage lasten en mede door slimme aflossingen eerder heb ik nu mijn baan opgezegd. De innerlijke rust zegt mij meer dan rendement 😉

  1. Ja, hier kiezen we idd ook niet altijd voor maximaal rendement. Het aflossen voelt heel goed, ook al betekent dat misschien iets minder rendement dan we zouden hebben met beleggen. En dat is gewoon helemaal prima voor nu. Net als bij jullie geeft het bij ons ook de ruimte om minder te werken, is ook echt wel één van de redenen geweest waarom mijn man geen seconde hoefde na te denken over minder werken en meer bij zijn gezin zijn.

 2. Als je weer een deel zou willen ophogen zal dat altijd een nieuw deel worden dus zou je dat ene leningdeel rustig geheel kunnen aflossen.
  Hier ook de eerste stap gezet. Nu nog kaar 250 euro ingelost maar t doel is dit jaar weer 7800 euro te halen. Ik wacht even op de jaaropgave van man zodat ik zeker weet dat t kindgebonden budget ook echt van ons is. Daarna mag dit afgelost worden.

  1. Goed dat je ’t even laat weten, ik vroeg me dat toen ineens af en had op dat moment even geen tijd om het uit te zoeken. Kan ik die volgend jaar met een gerust hart wegstrepen. Mooi doel weer voor dit jaar en de kop is er dan met die eerste 250 euro in ieder geval vanaf!

 3. Leuk om te lezen. Beetje jaloers ook 😉 Ik ben ook gek op aflossen, maar in deze onzekere tijden kies ik daar toch niet voor.
  We hebben nu een stuk hogere hypotheek dan 2 jaar geleden (iets met droomhuis en een stuk grond, dichterbij veel familie) en genieten daarvan. Gelukkig zijn de rentekosten niet zo hoog, maar de maandelijkse aflossing helaas wel. Aflossen loont nu minder, en de schuld voelt nu ook als een enorme berg waar je toch nooit vanaf komt. In combinatie met de huidige onzekerheden rondom maatregelen, kies ik nu weer voor cash opbouwen ipv aflossen. Mochten we onze banen kwijtraken dan hebben we wat langer mogelijkheden om rond te komen.

  1. Snap ik ook wel, dat blijft toch elke keer weer een afweging. Ik ben wel enorm blij met deze lage lasten, je weet waar ik wat dat betreft vandaan kom 😉 Tegelijkertijd zou ik me zo weer aanmelden voor een hoger bedrag als dat betekent dat we ons droomhuis hebben. En dan maken wij misschien ook wel weer andere keuzes. Het is toch doen waar je je goed bij voelt, dan is de kans op spijt het kleinst 😉 Fijn dat jullie nu een plek hebben om zo van te genieten!! Dat is ook wat waard!

 4. Leuk om te lezen, maar vroeg me nog even het volgende af. Waarom kies je voor lagere maandlasten? En niet voor aflossen met behoud zelfde maandlasten (zodat je hypotheek nog eerder weg hebt)? Met tweede optie bespaar je aanzienlijk meer rente mee.

  1. Die optie geeft onze hypotheekverstrekker helaas niet! Maar op zich vind ik dat niet erg, natuurlijk is het fijn om er nóg sneller vanaf te zijn, maar 10 jaar is voor ons ook oké én de lage maandlasten geven ruimte om nu dus al minder te werken, zodat we allebei veel meekrijgen van het opgroeien van onze dochter.

 5. Ik heb dit gelezen en vind zelf dat aflossen van je huis niet het beste idee ik heb zelf 20 jaar geleden een aflossing vrije hypotheek genomen en besloten om niet af te lossen maar het geld elke maand op een spaarbelegrekening te storten daar heb ik de afgelopen 20 jaar meer dan 8 % rendement gehad ik kan mijn hypotheek geheel aflossen na 20 jaar als ik wil. Maar dat is niet verstandig omdat ik de rente vorig jaar voor 30 jaar heb vastgezet tegen 1.6 %.
  Ik werk nog 1 jaar en dan pensioen het gespaarde geld blijft op de rekening staan voor minimaal 8% waar ik 1.6 % rente over betaal en heb op deze manier voor 30 jaar lang +/_ 1000.- euro per maand meer te besteden. En heb altijd nog de keuze om de hypotheek nog geheel af te lossen.

  1. Mooi dat het voor jou zo goed heeft uitgepakt! De afgelopen 20 jaar heeft de beleggingsmarkt het inderdaad erg goed gedaan (plus waarschijnlijk nog flink wat overwaarde). Dit is inderdaad ook een optie, die meestal financieel beter uitpakt. Rekenkundig gezien dan. Als je naar het menselijke aspect kijkt, dan is het toch zo dat veel mensen moeite hebben met 1. consequent dat geld opzij zetten (want: er zijn altijd uitzonderingen te bedenken) en 2. omgaan met marktschommelingen. Zeker als het gaat om grotere bedragen en om iets dat ook gekoppeld is aan het gevoel van veiligheid: een eigen huis. Maar je hebt gelijk: over het algemeen kun je op die manier zéker meer uit je geld halen. Mits je dus over die ijzeren discipline beschikt en de markt wat mee zit 😉

 6. Wij zijn ook bezig met extra aflossen. Nog niet heel veel (tientallen euro’s per maand), dat gaat in de komende periode meer worden. Met een rente van 1,11% (nog een klein voordeel aan starten in deze woningtijd) vinden veel mensen dat we in onze vingers snijden, omdat beleggen (mogelijk) meer oplevert. Maar extra aflossen geeft zoveel meer rust. Wij kiezen nu voor lagere maandlasten, om zo de sneeuwbal “mee te pakken”.

 7. Door flink af te lossen in mijn hypotheek kan ik in acht jaar tijd mijn hele hypotheek aflossen.
  Waar ik normaal gesproken (zonder aflossing) een totale rente van €121.500,00 zou betalen over 30 jaar, is dat nu minder dan €21.000,00. Daarmee houd ik ruim een ton in mijn zak over 30 jaar, wat een rendement is van ruim 45% over 30 jaar. Door op dezelfde manier te (be)sparen, ga ik de rest van de ‘looptijd’ nog een ruime zes ton sparen.
  Ik geloof nooit dat ik dit met beleggen zou kunnen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.