Marco is over 4 jaar hypotheekvrij: “Je wilt niet weten hoeveel geld je hypotheek eerder aflossen scheelt…”

marco is binnen 4 jaar hypotheekvrij

Toen ik mijn hypotheek afsloot, dacht ik nog niet na over extra aflossen. Dat kwam eigenlijk pas toen ik merkte dat zo’n grote lening toch bést een beetje riskant was. Het laatste zetje kreeg ik toen ik zag hoeveel ik wel niet zou betalen over die 30 jaar. Voor Marco gold dat precies hetzelfde. Toen hij ontdekte hoeveel er van zijn zuurverdiende centen naar de bank gingen, en hoe weinig naar de aflossing op zijn hypotheek, besloot hij er extra gas op te zetten. Zijn doel: binnen 4 jaar hypotheekvrij zijn.

Leuk dat je je verhaal wilt delen, kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Marco, 31 jaar, en ik woon samen met mijn 35-weken zwangere vriendin. Zelf werk ik 32 uur in de zorg en verdien ik daarmee ongeveer 2.000 euro netto. Mijn vriendin kreeg in de coronatijd te horen dat haar contract niet werd verlengd; zij ontvangt momenteel  een uitkering van ongeveer 900 euro.

Ze heeft wel weer een baan in het verschiet liggen; na haar bevalling kan ze weer aan het werk. Dan gaat ons inkomen dus ook weer wat omhoog. Daarnaast vinden we het leuk om wat bij te verdienen door oude spullen op Marktplaats te verkopen.”

En hoe zit het met jullie hypotheek?

“Ik heb dit huis in 2014 alleen gekocht. Destijds sloot ik hiervoor een annuïteitenlening af van ruim 83.000 euro, met een rente van 3,8 procent. Daarnaast maakte ik gebruik van een starterslening van 35.000 euro. Op zo’n starterslening hoef je de eerste drie jaar geen rente of aflossing te betalen. Dat gebeurt daarna pas. In mijn geval zou ik na drie jaar een dikke 5 procent over dat bedrag moeten betalen.

In totaal kwam mijn hypotheeksom dus uit op een royale 118.000 euro. Inmiddels heb ik daar al behoorlijk wat van afgelost, waardoor ik hoop binnen 4 jaar hypotheekvrij te zijn.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ben jij begonnen met extra aflossen op je hypotheek?

“Die ruim 5 procent op de starterslening was natuurlijk behoorlijk veel, zeker in vergelijking met de rente die ik op het andere deel betaalde. Daarom besloot ik om me daar eerst op te richten.

Die ben ik niet na die 3 jaar terug gaan betalen, maar heb ik precies na die drie jaar in één keer afgelost. Zo hoefde ik dus geen rente te betalen over de drie jaar dat ik die 35.000 euro heb geleend.

Dat lukte ook omdat mijn vriendin inmiddels bij mij ingetrokken was en we samen ook een gezamenlijke rekening hadden geopend. En daarop hadden gespaard, natuurlijk.”

En toen besloten jullie ook naar de rest van de hypotheek te kijken?

“Ja, klopt! Na die drie jaar had ik dus al 16.000 euro betaald over die andere 83.000 euro. Maar: er was dus nog geen 6.000 euro van de hoofdsom af.

Toen besefte ik me pas echt hoeveel geld er naar de rente ging en welke impact het zou hebben als ik mijn hypotheek wél versneld zou aflossen. Je kunt wel netjes je rekeningen blijven betalen, maar in dit geval betaal je dan dus eigenlijk veel te veel!

Mijn vriendin besloot toen om een deel van haar spaargeld in de hypotheek te stoppen. We hebben onze hypotheek bij Florius, waardoor we geen boete hebben op het extra aflossen. Hierdoor konden we in één jaar zelfs een keer 23.000 euro aflossen.

Inmiddels heb ik ook een plan gemaakt voor de rest: ik wil graag elk jaar nog 8.000 euro aflossen. De hypotheek zit nu inmiddels nog net iets boven de 40.000 euro.”

Heb je voor jezelf ook een deadline voor het aflossen?

“In april 2024 moeten we opnieuw kijken naar de rente op onze hypotheek. Eigenlijk hopen we tegen die tijd de laatste aflossing te kunnen doen. Dan is de hypotheek binnen 10 jaar afgelost; dat lijkt mij een heel erg mooi streven. Dat betekent dus dat we binnen nu en 4 jaar hypotheekvrij zullen zijn.

Ons eerste kindje is natuurlijk op komst en we vinden het wel een heel prettig idee om dan financieel wat minder druk te hebben en bijvoorbeeld te kunnen sparen voor een eventuele studie. En mocht er in de toekomst nog verdere gezinsuitbreiding in het verschiet liggen, dan is het wederom fijn om er financieel stabiel bij te zitten.”

Weten mensen in jullie omgeving eigenlijk dat jullie hier zo bewust mee bezig zijn?

“Ik loop er eigenlijk niet graag mee te koop. Mijn ouders weten ervan, maar verder vrijwel niemand. Als de hypotheek straks wél helemaal afgelost is, dan zou ik het trouwens wel graag vertellen aan de omgeving.”

Jullie zijn fantastisch op weg, maar hebben ook nog een paar jaar te gaan. Hoe blijf je gemotiveerd?

“Dat is eigenlijk heel simpel: ik ben elke maand weer ontzettend blij als ik zie dat mijn maandlasten omlaag gaan dankzij extra aflossingen. Bovendien lijkt het me heerlijk om over die vier jaar gewoon helemaal schuldenvrij te zijn.

Dat is trouwens wat ik ook anderen graag wil meegeven: bereken gewoon maar eens hoeveel je uiteindelijk zult betalen als je 30 jaar lang netjes je maandelijkse betaling doet aan de bank. Hoeveel je dan betaalt en ook: hoe lang het dan eigenlijk allemaal nog duurt. Voor mij was dat inzicht écht een geweldige motivatie om extra te gaan aflossen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Marco!

Wil jij jouw aflosverhaal ook delen? Meld je dan hier aan.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Heel goed bezig Marco en vriendin! Wat een eye opener is het zien van het rentebedrag dat je in 30 jaar zou betalen. Het veel gehoorde tegengeluid is dat het wel mee valt als je het per jaar bekijkt. Ook ‘last’ van?

  Succes de komende 4 jaar en alvast gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje.

 2. Tof, zeg! Ik hou ook bij hoeveel ik in totaal aan rente betaal, zodat ik het kan vergelijken met wat ik eigenlijk had moeten doneren aan de bank als ik niet extra zou aflossen.

 3. Mooi doel! Ik zit ook bij Florius, heel fijn dat je daar onbeperkt af mag lossen van eigen geld. Ik heb ik 1,5 jaar nu ongeveer 18.000 extra afgelost.
  Succes!

 4. Leuk om te lezen. Slim om de starterslening na die 3 jaar in 1x af te lossen, dat scheelt een hoop rente. De rente van een starterslening ligt altijd een aardig stuk boven de marktrente en zo voorkom je dat je zo’n hoge rente hoeft te betalen. Dat is nog eens een vliegende start!

 5. Super goed bezig, inspirerend verhaal om versneld af te lossen! Wel jammer dat de huizenmarkt zo is veranderd t.o.v. 2014. €118.000 hypotheek, daarvoor kan ik nu als 26 jarige gewoon niets kopen, ook niet met €15.000 spaargeld 🙁

 6. Ligt er uiteraard aan waar je wil gaan wonen.
  In het noorden kun je vast iets vinden voor dat geld.
  Iets hè. Geen paleis.

  Maar verder kom je inderdaad niet ver met dat bedrag.

 7. Wat goed bezig!! Heel slim en verstandig! Wij willen ook binnen onze rentevaste periode het hele bedrag hebben afgelost. Het zou theoretisch moeten lukken ( als er dus geen financiële veranderingen optreden 😉 ). Ik krijg altijd de vraag als ik aflos; lagere maandlasten of looptijdverkorting? Ik kies voor lagere maandlasten omdat we toch al binnen de 20 jaar willen aflossen, maar stel dat het ons niet lukt en ik kies wel voor kortere looptijd? Kan ik het dan ook tot die 20 jaar terugbrengen? Ik heb daar geen idee van hoe dat precies werkt. Weet jij dat Adine?

 8. Waar, echt heel super dat jullie dit zo aanpakken! Zelf zijn we uit ons eerste huis gegaan om met de kinderen in een rustigere buurt te kunnen wonen met meer ruimte maar daardoor moeten we dus wel nog een tijdje aflossen… Ik ben op zich heel blij met die keuze maar soms denk ik er toch aan dat als we daar waren blijven wonen de hypotheek al achter ons zou liggen.

 9. Fijn verhaal! Goed gedaan. Hebben jullie er over nagedacht wat jullie daarna willen doen? Groter huis kopen voor jullie zelf en de huidige woning verhuren? Jullie zijn nog ontzettend jong en hebben mooi de tijd om lang van een dergelijke investering te genieten. En het geeft je een nieuwe hypotheek (met lagere rente) om weer versneld af te lossen 😀

 10. @Karin, nou nee.

  Kijk eens voor de grap op funda, zoeklocatie heel Nederland en maximum bedrag € 125.000.

  Ik zal alvast verklappen hoeveel hits je krijg, 0.

 11. Dat is gewoon niet waar, er zijn wel huizen en appartementen te vinden tot 125.000,-.
  En ook prima bewoonbare exemplaren kan ik zeggen.

 12. Goed bezig!
  Wij hebben vandaag de 150.000 euro afgetikt met aflossen. Met onze hoge rente percentages scheelt ons dat 600 euro in de maand, en dus zo’n 7000 euro per jaar. Heerlijk om steeds ruimer in je vel te zitten financieel, en daardoor steeds meer vrijheid te hebben. Vooral met kinderen is die vrijheid heerlijk.
  Voor ons nog zo’n 25000 te gaan, en dan stoppen we. Op naar het volgende doel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.