De beste boeken over geld voor jongeren

boeken over geld voor jongeren

Jongeren hebben tegenwoordig steeds meer te besteden, maar komen ook steeds vaker geld tekort. Ondanks het gegeven dat ouders óók steeds meer voor ze betalen, zo ontdekte het Nibud. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo zijn spullen nu eenmaal duurder dan ze vroeger waren, zien jongeren meer dingen bij anderen (ook via social media), waardoor ze zelf óók graag meer willen én schort het ook nog wel eens aan de financiële opvoeding. Dat laatste is iets dat mij best zorgen baart. Daarom heb ik een lijst gemaakt met de beste boeken over geld voor jongeren. En wat tips voor hun ouders genoteerd 😉

Boeken over geld voor jongeren

Lezen is een geweldige manier om jezelf op persoonlijk of professioneel vlak te ontwikkelen. Je doet het zelf ook, anders las je nu dit blog niet. Grote kans dat je dit van jongs af aan hebt meegekregen.

Ik hoop het voor je, want als je als kind gewend bent om te lezen, is het vaak ook makkelijker om dit als volwassene te doen.

Dat heeft weer allerlei voordelen. Je hebt een grotere woordenschat, je begrijpt dingen makkelijker, je hebt betere communicatieve vaardigheden, enzovoorts.

En je weet dus meer. Want in die boeken staat kennis. Over waar de boeken dan maar over gaan.

Ik las vroeger ontzettend veel. Nog steeds wel. Maar boeken over geld? Ik geloof niet dat ik die vroeger echt vaak las. En ik denk dat boeken over geld helemaal tegenwoordig niet zo populair meer zijn onder jongeren… Dat zou niet erg zijn, als er nog sprake was van een uitgebreide financiële opvoeding. Maar is dat er nog wel?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Financiële opvoeding van tegenwoordig

Als ik het heb over ‘financiële opvoeding’, dan bedoel ik eigenlijk alles wat jongeren leren over geld. En tegenwoordig is dat niet altijd evenveel meer.

Toen ik opgroeide, was er eigenlijk al geen schoolvak meer rondom geld. Natuurlijk; je had economie, management & organisatie en soms speelde geld een kleine rol in maatschappijleer, maar op de basisschool leerde je er niet speciaal veel over.

Het enige dat ik me eigenlijk nog kan herinneren, naast de opvoeding die ik van mijn ouders heb meegekregen, is de spaarweek van de Rabobank. Dan kon je de inhoud van je spaarpot op je spaarrekening zetten en mocht je een cadeautje uitzoeken.

Omdat mijn ouders zowel in Ameide als in Nieuwpoort rekeningen hadden, mochten wij twee keer mee. En één van die keren schreef de bank van Ameide een prijsvraag uit; die leverde mij 100 gulden op. Je begrijpt vast waarom ik dat wél onthoud 😉

Maar echt lessen zoals die volgens mij wel aan onze opa’s en oma’s werden gegeven; die had je toen al niet meer.

En tegenwoordig al helemaal niet meer. Bovendien krijgen jongeren soms ook schrikbarend weinig aan financiële opvoeding van hun ouders mee.

Die vinden het vooral belangrijk dat hun kinderen zich geen zorgen over geld maken en dat ze mee kunnen doen. Ergens heel logisch natuurlijk, maar daarmee ga je wel voorbij aan de allerbelangrijkste les die je je kinderen kunt meegeven:

Geld heeft waarde.

Ik moest trouwens écht even nadenken over hoe ik dit zou zeggen, zónder dat er meteen een money block aan gekoppeld wordt. Ik had natuurlijk kunnen gaan voor: geld groeit niet op je rug, het kan op, je moet ervoor werken, enzovoorts.

Maar dat zijn geen keiharde feiten. Het zijn meningen. En als er iets is dat je vooral niet moet willen, is iemand opzadelen met (nieuwe) money blocks 😉 Ook je kinderen niet!

Geld heeft waarde

Maar geld heeft dus wel waarde. En het is handig als je weet hoe je er het beste mee om kunt gaan. Net zoals je zonder rijbewijs de weg niet op mag met een scooter of auto, zou je eigenlijk ook wat moeten leren over geld, voor je ermee ‘losgelaten’ wordt.

Als je altijd alles voor je kind betaalt, of bijschiet op het moment dat hij of zij tekort komt, dan kan het zijn dat je die boodschap van waarde niet helemaal duidelijk maakt.

Want hoe waardevol is iets dat eigenlijk altijd weer uit het niets opduikt?

Tuurlijk; dat betekent tijdens de jeugdjaren misschien géén geldzorgen voor je kind, maar daarna komen nog héél veel meer jaren. Jaren waarin de financiële gevolgen van fouten een stuk groter kunnen zijn en waarin je als ouder niet altijd meer kunt ingrijpen.

Op de langere termijn heeft je kind meer aan een set goede money skills, dan aan alles zomaar krijgen.

Money skills doorgeven

Maar hoe geef je die door?

Allereerst natuurlijk door zelf het goede voorbeeld te geven. Praat over geld. Probeer dit op een open en positieve manier te doen.

Doe jezelf, je kind en de generaties na jou een plezier en zadel ze niet onnodig op met allerlei money blocks. En als je niet precies weet wat dat zijn, check dan vooral dit webinar eens. Is helemaal gratis.

En laat gerust eens zien wat je doet. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je hem of haar natuurlijk eens een kijkje geven in wat jij doet met een boodschappenbudget, of zelfs laten zien hoe jullie uitkomen met het maandbudget.

Focus je op de mogelijkheden. Als je maar creatief bent, is er altijd een mogelijkheid om te krijgen wat je wilt. Misschien kun je iets ruilen, een extra bijbaantje vinden, bepalen dat je het toch niet wilt hebben. Stimuleer die creativiteit in je kind. Veel effectiever dan ergens wat geld tegenaan gooien.

En: zorg ervoor dat jij niet de enige bent die het zegt. Stimuleer ze ook om boeken te lezen die ze helpen met die mogelijkheden zien.

Zometeen deel ik een lijstje met je.

Want eerst nog een hele belangrijke: beloon ze structureel. Dat kan echt op tig manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van elke euro die ze op de spaarrekening zetten verdubbelen? Of ze elk jaar op hun verjaardag de kans bieden om te kiezen uit een cadeau, of een aandeel/obligatie ter waarde van een hoger bedrag?

Ik las een poosje terug de tip om kinderen iets te betalen voor elk boek over persoonlijke ontwikkeling dat ze zouden lezen. Vind ik ook wel een hele slimme!

Dat lijkt me een mooi bruggetje naar…

De beste boeken over geld voor jongeren

Met als kanttekening dat ‘jongeren’ natuurlijk ook een breed begrip is. Je zult misschien zelf een beetje moeten inschatten in hoeverre een bepaald boek leesbaar is voor jouw kind.

De Rijkste Man van Babylon – George S. Clason

Een geweldig boek om je financiële zaken op orde te krijgen. Vooral omdat het ook uitgaat van wensen en dromen die je hebt. Het is daarmee geen droog boek dat vooral doet denken aan het rekenboek op school, maar een interessant boek dat je juist laat zien dat geld een bepaalde vrijheid geeft. Dat het een middel is. En dat er meer dan genoeg is voor de mensen die begrijpen hoe het werkt.

Dit boek komt al uit 1926, maar is nog steeds ontzettend actueel. Juist omdat het hele tijdloze informatie bevat. En het leuke is dat de lessen gegeven worden aan de hand van het verhaal van Arkad, de rijkste man in Babylon. Bijna als een sprookje 😉

Rijke pa, arme pa – Robert Kyosaki

Deze heb ik hier al vaker aangehaald. Het lijkt een echt verhaal – wat het meteen ook een stuk aantrekkelijker maakt voor jongeren – maar is in feite meer een soort gelijkenis. Hiermee leert je kind het principe van geld voor je laten werken. Het idee dat je mensen hebt die voor geld werken én mensen die geld voor zich hebben werken.

De versie met de link hieronder heeft zelfs bepaalde studiedelen. Die kun je ook samen met je kind doornemen. Dat is in dit geval misschien sowieso wel handig, want Kyosaki houdt er soms wel wat radicale (investerings-)ideeën op na. Er zit misschien ook een grens aan de mate waarin je je kind op ideeën wilt brengen 😉

Weg ermee – Dennis Storm

Dit boek gaat niet direct over geld, maar dat is juist mooi. Toen ik me extra ging verdiepen in geld, was het nodig. Dan begin je met bezuinigen, leg je jezelf allerlei beperkingen op, waar je later vervolgens weer vanaf moet zien te komen.

Dit soort lessen – zeker als ze gegeven worden door iemand die ‘de jeugd’ wellicht aanspreekt (pffrt) – zijn dan veel handiger.

Want als je heel goed weet wat je wel en niet wilt, als je helder hebt waar jij wel of geen waarde aan hecht, dan komt het met dat geld ook wel goed. Dat bewuste leven is eigenlijk veel belangrijker.

Hoe overleef ik de crisis – Kath Kelly

Dit is vooral een verslag van hoe Kath Kelly er zelf in slaagde om haar hele uitgavenpatroon om te gooien; zij ging uiteindelijk zelfs de uitdaging aan om van een euro per dag te leven.

Het leuke aan dit boek is dat het geen droge opsomming met tips is, maar dat het echt in verhaalvorm is. Bovendien kan het jongeren net even bewuster maken van alle momenten waarop geld wordt uitgegeven (en waarop je dus keuzes kunt maken).

Think and Grow Rich – Napoleon Hill – en dan de bewerking van Michael Pilarczyk

Dit is ook weer zo’n klassieker die zelfs bij volwassenen niet in de boekenkast mag ontbreken. Als je de Engelse versie hebt, dan is die soms wat onduidelijk, maar Michael Pilarczyk heeft zijn bewerking dusdanig opgezet, dat hij zeker ook voor jongeren goed te volgen is.

Het idee: door je manier van denken te veranderen jouw rijkste en mooiste leven leiden. Wat hier vooral mooi aan is, is dat het focust op je manier van denken. En alleen door hier al mee bezig te zijn, ga je anders denken.

Je kunt je voorstellen: dat is natuurlijk véél effectiever dan steeds maar tegen je kind vertellen dat het zo belangrijk is om te sparen, omdat ‘er anders straks niks meer is!’.

Wees blij dat er geld is – Alex Woolf

Deze is in winkels niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen, maar veel bibliotheken hebben ‘m nog wel. Heel geschikt voor de leeftijdscategorie 9-12 jaar.

Het leuke aan dit boek is dat het heel erg laat zien dat geld een ruilmiddel is. Dat het je dus mogelijkheden kan bieden. Het helpt je – of vooral kinderen – om geld weer op een neutralere manier te bekijken. Niet als iets dat iets zegt van je waarde, maar wel als iets dat waarde heeft.

Wat kost dat?! – Marga van Zundert en Irene Herbers

Dit is een soort introductie in economie, voor kinderen vanaf een jaar of 10. Dit boek vertelt meer over het verschil in salarissen voor bepaalde beroepen en het laat zien hoe je rijk kunt worden.

Een kanttekening: je vindt hierin ook de boodschap dat meer geld niet altijd gelukkiger maakt. Is natuurlijk zo, maar het is wel goed om je daar bewust van te zijn. Meer geld maakt niet automatisch gelukkiger, net zo goed als minder geld óók niet automatisch gelukkiger maakt.

Heb jij nog een leuke aanrader als het gaat om boeken over geld voor jongeren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. De meeste boeken vind ik ook wel een aanrader voor volwassenen die een verandering in hun financiële leven willen. Juist omdat ze een verhaal hebben en niet enkel droge stof. Een mooie lijst en als je boeken in het Engels overweegt dan is “the little book that still beats the market” een makkelijk te lezen boek. Echter gaat dat boek wel specifiek in op een strategie om te beleggen.

    1. Leuke tip! Ik merkte in mijn zoektocht dat het aanbod Engelse boeken voor jongeren sowieso groter is, maar goed, als je er op tijd mee wilt beginnen, dan zit je – denk ik – nog met een leeftijdscategorie die nog niet zo gemakkelijk een Engelstalig boek leest. Toch wel leuk om nog even een kort overzichtje daarvan toe te voegen…

  2. Ik kijk met mijn zoon , 15, het programma Waar doen ze het van. Leerzaam en leuk. Vooral de alleenstaande moeder met studerende dochter is een goed voorbeeld van hoe ouders verkeerd omgaan met de financiële opvoeding.

  3. Hallo,
    Ik heb zelf aardig wat boeken over geld. Nu wil ik eigenlijk het volgende boek bemachtigen zonder er voor te betalen, door bijvoorbeeld te ruilen. Het boek ‘over geld praat je wel’. Weet iemand een internetsite waar mensen financiële boeken met elkaar ruilen? Of is er soms ergens een keer een event?
    Gr. Henny

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.