Waarom ik hier ben blijven wonen

Vorige week beantwoorde ik weer twee vragen die gesteld werden naar aanleiding van mijn blogje ‘Vragenvuur‘. De volgende vraag komt van Spaarmoeder. Zij vroeg:

Heb je er ooit spijt van gehad dat juist jij daar bent blijven wonen?

Dat vond ik best een ingewikkelde vraag. Ik kon al niet eens op een fatsoenlijke titel komen voor het blogje waarin ik deze vraag zou behandelen!

Vooropgesteld moet worden: er was niet zoveel keuze. Ik was de enige die het mogelijk zou kunnen houden én ik had er veel geld in zitten, dus als het al anders was, had ik uitgekocht moeten worden. Het maakte dus eigenlijk niet uit of ik er bleef wonen of niet. Hierdoor bleven er voor mij eigenlijk maar twee opties over:

1) Samen verkopen
2) Zelf hier blijven wonen en kijken of ik later nog wat geld eruit zou kunnen halen, of er anders woonplezier voor terug krijgen

Optie 1 kon – gezien de situatie – ook direct afgeschreven worden. Dan blijft alleen optie 2 maar over. En ik had het toen direct te koop kunnen zetten. Dan was het nu misschien weggeweest. Aan de andere kant; ik ben nu al nog niet eens klaar met alles opruimen voor een verhuizing en had voor mezelf ook wel de tijd nodig om weer te aarden en tot rust te komen.

En dat is ook eigenlijk wat ik mezelf voorhoud op de momenten dat ik er écht even van baal dat ik aan zo’n groot, duur huis vastzit. Want natuurlijk komen die momenten ook wel voor. Hoewel ik het elke keer weer rond weet te breien en het soms misschien lijkt of het allemaal vanzelf gaat, is dat echt niet zo. Ik vind het vrijwel elke maand ook weer spannend en moet gewoon heel anders leven dan dat ik zonder dit gedoe had kunnen doen. Het zit alleen niet in mijn aard om daar te lang bij stil te staan. Daar word ik alleen maar depri van, dat slaat me lam en dan is de kans veel groter dat ik het op een dag ineens niet meer rond kan breien.

Mijn antwoord op deze vraag blijft dus een beetje dubbel. Als ik uitgekocht had kunnen worden, was dat misschien wel prima geweest. Maar dat kon niet. Wat er dan over blijft is het minste van twee kwaden en daar probeer ik het beste van te maken. En hopelijk komt daar dit jaar verandering in en kan ik dit gewoon verder afsluiten. Want eerlijk is eerlijk: ook daar zou ik inmiddels niet meer rouwig om zijn.

Heb jij wel eens voor deze keuze gestaan? En wat heb jij doen gedaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. In 2005, dus voor het begin van de economische crisis, zijn mijn ex-man en ik gescheiden en moesten we ons huis verkopen. Wij woonden daar toen 6 jaar en hadden er een beleggingshypotheek op. Gelukkig, gelukkig bracht deze relatief veel op (toen nog wel), waren we het huis binnen de kortste keren kwijt (via Marktplaats, zelf verkocht), waardoor er voor ons een leuke som overbleef. Twee, drie jaar later was ons dit niet meer gelukt en was een scheiding anders verlopen, denk ik.

  Ik kan me voorstellen dat jij je huis zo nu en dan financieel een zwaard van Damocles vindt. Aan de andere kant verbaas ik me er ook wel eens over, bijvoorbeeld als jij het over verre vakanties hebt, die toch het nodige moeten kosten. Niet dat ik het je niet gun hoor, vat het a.u.b. niet verkeerd op, maar zelf zou ik dan dit soort dure dingen niet doen.

  1. Wat mooi dat jullie het zo hebben kunnen regelen! En ik kan me ook wel voorstellen hoe dat overkomt hoor, met die vakanties. Die kosten inderdaad ook het nodige. Het lukt me nu, ook door verder zuinig te leven (wat overigens geen offer is, ik bespaar bijvoorbeeld veel op dingen als boodschappen en alleen leven is bijvoorbeeld voor gemeentelijke belastingen enzo een stuk goedkoper), om het allemaal nog rond te breien. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het zuur/zonde is om zo'n enorm deel van je maandelijkse inkomen te steken in iets dat eigenlijk hoort bij een periode die wel geweest is. En natuurlijk kan ik nog zuiniger doen, maar met dingen als reizen denk ik wel: nu kan het nog (ik heb het ook jarenlang niet gedaan) én het maakt me ook wel sterker, wat ook behoorlijk fijn is. Overigens is het aantal tripjes voor dit jaar wel teruggeschroefd hoor!

  2. Het is gewoon fijner je geld in reizen te steken dan in een bak stenen. En helemaal als het huis eigenlijk te groot is en je het noodgedwongen toch moet doen. Ik zou het zelfde doen als jij, in die bak stenen, maar ook zo veel mogelijk nog reizen en reisjes maken.

  3. Haha, ja, dat is helemaal waar. Ik moet natuurlijk met geld nu wel nog een beetje oppassen, maar probeer wel zoveel mogelijk te doen binnen wat mogelijk is. En ik zal het er ook zeker nog wel even van nemen als het huis straks weg is.

 2. Begrijp ik het goed, dat jij het huis eigenlijk wilt verkopen in verband met de lasten? Dat je je ex-vriend nog moet uitkopen nadat je je huis hebt verkocht?
  Wat een vervelende situatie is dat!!
  Dat zet de verkoopactie in een geheel ander licht!
  Succes. Wat een rot situatie.

  1. Nee, zeker niet! Hij had mij in feite uit moeten kopen vanwege de investeringen/aflossingen die ik gedaan heb, maar ik heb ervoor gekozen om daar vanaf te zien en het huis zo snel mogelijk op mijn naam te krijgen. Dus als het verkocht is, dan is een eventueel verschil tussen de hypotheek en de verkoopprijs ook voor mij. Het verkopen doe ik dus (gelukkig!) alleen voor mezelf.

 3. Yep, zelfde verhaal. Ex uitgekocht, af en toe benauwd door de kosten, maar 4 jaar later het huis met flinke overwaarde verkocht!k

  1. Dat geeft de burger moed 🙂 Sprake van 'echte' overwaarde voor mij zal er écht niet zijn (dan had ik het al voor ongeveer een ton meer te koop moeten zetten), maar hopelijk wel een mooi verschil tussen de verkoopprijs en hoogte van de hypotheek. Dat zou dan een mooi spaarpotje zijn voor het volgende hoofdstuk in mijn leven.

 4. Ik denk dat je er wel goed aan hebt gedaan om te kiezen voor even rust.
  Op een restschuld had je ook veel meer rente betaald waarschijnlijk, toch?
  Bovendien begint de markt nu aan te trekken en steigen de prijzen weer wat.

  1. De rust was inderdaad belangrijk. Zo'n huis als dit verkoop je niet zomaar en het was toen niet echt een situatie waarin je nog gezellig samen af gaat wachten en je best doet de boel op en top te verkopen. Aan een restschuld heb ik toen nog niet eens gedacht, rust was het belangrijkst 🙂

 5. Ik denk dat je er wel goed aan hebt gedaan om te kiezen voor even rust.
  Op een restschuld had je ook veel meer rente betaald waarschijnlijk, toch?
  Bovendien begint de markt nu aan te trekken en steigen de prijzen weer wat.

 6. Ha, het was wel een beetje een vrijpostige vraag, moet ik eerlijk bekennen. Maar ik zat je verzoek te lezen en ik gooide wat vragen in de groep! Het is fijn dat je het zo hebt kunnen regelen en hoewel je huis nog niet verkocht is, is het wel weer een stap verder. Bij scheidingen is het inderdaad vaak zo dat er weinig opties zijn.

  1. Geen probleem hoor, je mocht ze stellen 🙂 En klopt, er zijn vaak weinig opties, helemaal als je een huis op twee salarissen hebt en het weliswaar een prachtig huis is, maar wel eentje in een 'lastige' prijscategorie. Dan is het niet zo van 'Oké, we verkopen het huis, verdelen de boel en zijn binnen een maand klaar'.

 7. Oh men dat lijkt me zeker erg lastig! Vooral omdat je eigenlijk geen kant op kan. Ik woonde zelf destijds in een huurhuis en ik ben daar gebleven omdat hij graag bij zijn ouders weer wou wonen. Prima oplossing want zo duur was het huisje niet.

  1. Dat klinkt dan inderdaad als een prima oplossing! Voordeel van huur is ook dat je het altijd op kunt zeggen, dus zelfs als je er beiden niet had willen blijven wonen, was er misschien geen man overboord. Ik heb echt geluk gehad dat familie bij wilde springen, want via de bank had ik het alleen niet gered, ook al betaal ik (en betaalde ook) al die tijd de boel gewoon alleen en los ik nog extra af ook.

 8. op een andere manier.. we wonen nu in een huurhuis.. ik als zzper bouw geen pensioen op en wil ook zelf geen geld stoppen in pensioenfondsen omdat ik t gevoel heb dat dat geld heel hard minder waard wordt 😉 geen vertrouwen in.. dus de andere opties zijn zelf sparen of een huis kopen ipv huren.. en dat laatste hebben we dus gedaan als investering in de toekomst.. meer ruimte voor mijn werk als gastouder ook.. maar helaas wel weg uit mn leuke buurtje waar ik de kids gewoon buiten kan laten spelen heel de zomer, leuk contact met buren, niet perse veel, maar wel gezellig en fijn.. tja helaas.. kiezen uit 2 "kwaden" soms idd.

  1. Hier heb ik het ook altijd zo gezien ja, een huis als soort pensioenspaarpot. Fondsen heb ik idd ook niet veel vertrouwen in. En zo'n pot komt straks ineens een stuk dichterbij, als ik in een goedkoper huis woon, met een hypotheek die wat vlotter af te lossen is dan deze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.