Veel mensen hebben torenhoge studieschuld

Steeds meer mensen hebben een torenhoge studieschuld

In Amerika is het al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld. En dat geldt ook in toenemende mate voor Nederland. Veel inmiddels ex-studenten hebben een torenhoge studieschuld en de kans is groot dat daar de komende jaren – vanwege het gewijzigde leenstelsel – nog heel veel mensen bij komen. Veel studenten zien een studieschuld als een investering in hun toekomst, maar is dat het ook?

Schuldenvrij

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden afgestudeerd. In ‘mijn tijd’ betaalde je per jaar ongeveer €1500 aan collegegeld. Daarnaast had je nog wat boeken nodig, waarvoor je – als je alles nieuw en volgens de lijst kocht, iets waarvan al vrij snel bleek dat dat helemaal niet nodig was – ongeveer €500 per jaar uit mocht tellen. Daarnaast kreeg ik gratis OV. Ik was dus ongeveer €2000 per jaar kwijt aan mijn studie, €8000 voor de hele periode van 4 jaar. Per maand kreeg ik ongeveer €66 aan studiefinanciering, wat neerkomt op een dikke €3000 over mijn hele studententijd. Dat betekent dat er nog zo’n €5000 bijgelegd moest worden.

Maar: ik trof het. Mijn ouders betaalden alle studiegerelateerde kosten en ik mocht mijn studiefinanciering zien als kleedgeld (dat was het dan overigens wel direct, dus ook echt geen vetpot). Verder bood mijn studie de mogelijkheid om erbij te werken, iets dat ik vrijwel de volledige 4 jaar gedaan heb. Ik studeerde in 2006 dus af zonder een cent studieschuld. En wat ben ik daar blij om!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Studieschuld voor leuke dingen

Hoe anders kan dat voor veel andere mensen zijn! Ik las bijvoorbeeld laatst het verhaal van Tessel, die een studieschuld van dik €55.000 had en daarmee een studie kunstgeschiedenis bekostigde. Ik denk niet dat je in die branche hoeft te zitten om te weten dat je daar meestal geen bakken met geld in verdient, als je al een baan krijgt. Niet dat je daar je studiekeuze op moet baseren, maar even om aan te geven dat het terugbetalen niet altijd een kwestie is van ‘Oh, straks werk ik en dan..’.

Zij heeft bovendien het geld niet eens echt helemaal gebruikt voor haar studie, maar ook voor ‘leuke dingen’. En ze is niet de enige. Lenen bij DUO (of de IBG, zoals toen) is zo ontzettend makkelijk, dat je net zo makkelijk die €175 voor je studie leent, als de extra €700 om wat mee te kunnen doen qua feesten, kleding, enzovoorts. Zo goedkoop leen je immers nooit meer!

Je studieschuld terugbetalen

DUO geeft je in de regel 15 jaar om de studieschuld terug te betalen. De startdatum ligt twee kalenderjaren na je afstudeermoment. Sneller en eerder beginnen mag, maar je moet sowieso een minimum bedrag betalen. Voor iemand met een schuld als Tessel is dat al snel zo’n €400 per maand. Dat is een behoorlijke smak geld! Uiteraard hangt dat ook samen met de rente die je erop moet betalen en die voor een periode van 5 jaar wordt vastgesteld.

Ook heeft je inkomen hiermee te maken; als je het vastgestelde maandbedrag niet kunt betalen, dan wordt je bedrag naar beneden aangepast. Je kunt hier zelf een aanvraag voor doen en als je in aanmerking komt, kan je maandbedrag zelfs naar €0 worden aangepast. Heb je hierdoor na de 15 jaar nog geld open staan, wordt dit kwijtgescholden. Best vreemd, hoewel ik dan maar hoop dat de meeste mensen er niet voor kiezen om 15 jaar arm te leven om hier onderuit te komen.

Gevolgen van een studieschuld

Maar het hebben van zo’n studieschuld is natuurlijk niet zonder gevolgen. En het nare is; je krijgt met die gevolgen te maken als je je leven wat op probeert te bouwen, als je misschien wel een huisje wilt kopen, wilt trouwen, aan kinderen denkt, enzovoorts. Tegenwoordig wordt een studieschuld meegenomen in je hypotheekberekening. Als je een studieschuld van voor 1 juli 2015 hebt, dan telt deze voor 0,75% mee in je lastenberekening. Studieschulden van na die periode tellen voor 0,45% mee. Dat betekent dat je in het eerste geval grofweg anderhalf keer je studieschuld minder mag lenen. In het tweede geval moet je rekening houden met een aftrek van 85% van je studieschuld. Als je dan dus €20.000 aan studieschuld hebt, dan mag je zo’n €17.000 minder lenen. De meeste banken houden bovendien rekening met de volledige studieschuld, niet met alleen het openstaande bedrag.

Niet fijn voor je toekomst

Daarnaast is het natuurlijk ook persoonlijk niet prettig. Zou jij bijvoorbeeld snel in gemeenschap van goederen trouwen met iemand met een studieschuld? Of jouw studieschuld op die manier met iemand delen? En hoe is het als je vrienden lekker met hun eerste salarissen op vakantie gaan, terwijl jij bijna een vakantie per maand moet afbetalen?

Ik realiseer me terdege dat het makkelijk praten is als je ouders je studie betalen. En dat ik toch uit een nog iets gunstiger stelsel kom dan de studenten van nu, maar toch: als het even kan, leen niet! Of in ieder geval niet voor dingen die niets met je studie te maken hebben. Werk dan liever als nachtwaker, winkeljuf, krantenjongen, fabrieksarbeider of wat dan ook, dan heb je ook geen tijd om het uit te geven! Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn.

Heb jij een studieschuld? En wat doe je daarmee of heb je daarmee gedaan? Zou je het nu anders aanpakken?

Lees meer:

Studieschuld aflossen: hoe zit dat tegenwoordig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

62 Comments
 1. Ik heb net als jij het geluk gehad dat mijn ouders me steunden en heb daardoor geen schuld. Wel zag ik mensen die inderdaad leenden om leuke dingen van te doen of zelfs om het op de spaarrekening te zetten. De rente is zo laag dat studenten denken dat het om 'gratis geld' gaat.

  1. Ja ik heb een studieschuld. Ik betaal zo’n 100 eur per maand om deze af te betalen en inmiddels op de helft. Waar ik aan het begin van mijn opleiding begon met extra lenen van 50 eur, was dit aan het einde van mijn opleiding heel wat meer (en ja, dat gebruikte ik ook voor leuke dingen!). Ondanks dat die 100 eur per maand afbetalen prima te doen is zou ik het nu toch wel heel anders doen!

 2. Ik had een studieschuld van EUR 22.000 die ik aan het einde van dit jaar eindelijk afbetaald heb. Ik dacht tijdens mijn studie 'dat komt later wel' en toen was het ineens later. Het stomme is dat het afbetalen van de studielening zo'n vast onderdeel is geworden dat ik hem nog eens niet bij mijn andere leningen heb geteld. Maar dat doe je wanneer je je hoofd jarenlang in het zand stopt. Ik raad elke nieuwe student aan zo min mogelijk of niets te lenen, dan maar wat harder werken naast de studie.

  1. Mooi dat je aan het einde van dit jaar klaar bent! Wat een bedrag, om terug te moeten betalen. En dat hoor ik overigens veel vaker, dat mensen het niet meetellen als lening/schuld. Typisch is dat! Ik denk ook dat dat komt doordat het zo makkelijk en gewoon gemaakt wordt.

 3. Ik las je post met heel veel plezier. Ik vind zo'n studieschuld maar niets, maar mijn jongste zus zegt steeds dat ik me niet zo moet aanstellen en dat het gewoon een investering in de toekomst is. Zelf heb ik geen studieschuld. Maar als mijn kinderen het zonder schuld kunnen redden dan lijkt me dat voor hen veel fijner.

  Huisvlijt

  1. Dat lijkt mij ook! En ja, investering in je toekomst, als het betekent dat je erna een baan krijgt én anders niet kunt studeren. Maar in de praktijk wordt de studielening vaak voor veel meer gebruikt dan alleen studeren. Dat hoeft ook niet per definitie slecht te zijn (denk aan uitwisseling/reizen/etc), maar in de praktijk is 'investering in de toekomst' vaak een héél ruim begrip…

 4. Collegegeld € 2000, boeken minimaal € 500 en de zorgverzekering € 100 per maand zit je al op ruim € 3500 per jaar. Als je dan een studie gaat volgen die niet vlak bij je woonplaats is moet je op kamers en komt er gemiddeld € 350 per maand bij. Je moet eten en drinken, af en toe nieuwe kleding en je wilt ook nog wel eens uit of op vakantie. En niet iedere student kan 20 uur per week werken, je studie is het belangrijkst, daar ga je voor en daar besteed je al je energie aan. Niet alle ouders kunnen € 1000 per maand of meer ophoesten om een uitwonend kind volledig te steunen. Jammer, maar zo is het.

  1. die zorgverzekering kun je grotendeels wegstrepen met de zorgtoeslag. En ik vind het onzin dat je er niet naast kunt werken. Dat kan prima, min. 400 per maand moet je best kunnen verdienen, (dagje in het weekend, je hebt heel wat weken zomervakantie) Uit en op vakantie kan, als er er extra voor kunt werken, niet van je lening en als ouder zou ik daar ook niet voor betalen. Beetje creatief en je komt een heel eind. Als ouder weet je ook dat er een studie aan kan komen, heb je 18 jaar voor om wat opzij te leggen. Julia

  2. In ons geval is de zorgverzekering is veel duurder dan de zorgtoeslag, er moet vaak flink bijgelegd worden. Eigen risico, tandarts, medicatie. Het zou fijn zijn als studenten bij kunnen werken, maar ik weet niet hoe het bij jullie in de omgeving zit, maar als je volwassen bent lukt dit niet altijd. Hier worden de vakkenvullers ontslagen als ze 18 zijn en veel ander werk is er niet. Ook ik had gespaard voor de studie, maar het geld is in het eerste jaar helemaal opgegaan aan ziektekosten. Wij zullen niet de enige zijn.

  3. Studenten kunnen meestal prima voldoen met het allergoedkoopste pakket qua zorgverzekering. Daarmee wordt het grootste gedeelte van de zorgverzekering betaald. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar dit is wel een geldend principe.

   En werken kan altijd, er is meer dan vakkenvullen alleen. Schrijf je in bij een uitzend-bureau, horeca, expeditie, etc. Genoeg mogelijkheden om een zakcentje bij te verdienen.

  4. Ik wil hier nog even op terugkomen. OK, de zorgverzekering blijkt dus een uitzondering te zijn blijkbaar. Dan heb je gewoon pech als je dat overkomt.
   Maar baantjes liggen niet voor het oprapen. Misschien wel als je een hbo of een universitaire opleiding volgt, maar niet als je op het MBO zit. Ze willen je vaak niet eens inschrijven bij een uitzendbureau, je bent niet welkom bij winkels, en ook bij callcentres willen ze beter opgeleide mensen. Het leed is niet te overzien als de studie onverhoopt niet afgerond wordt. Ik heb het dan niet over mensen die er met de pet naar gooien, maar over studenten die hard moeten werken om het MBO-niveau te halen, en soms lukt het niet. Vergeet ook niet dat ze op het MBO veel meer uren moeten maken dan bijvoorbeeld een HBO, dus ze zijn ook nog eens niet flexibel.
   De boeken, zorgverzekering, kleding, extra reiskosten, de (verplichte) uitjes moeten toch betaald worden, en daar wordt vaak voor geleend. Als voorbeeld iemand die een technische opleiding doet: 400 euro boeken, zorgverzekering 1500, extra reiskosten 200, materiaalkosten 1000, werkweek 250. Komt toch op 3350 euro per jaar. Reistijd: 4 uur per dag. Ingeplande uren: 28 uur, huiswerk nog niet meegerekend. Ik ken verschillende studenten die het niet hebben volgehouden en nu zitten met de gebakken peren.

  5. op het MBO is het collegegeld toch ook lager en is de studiefinanciering toch nog wel een gift…? Je krijgt al 1000 euro aan zorgtoeslag. Ok zorgkosten kun je pech mee hebben, maar 1500 euro betaal ik nog niet eens voor mijn zorgverzekering. En bijbaantjes zijn nu misschien wat lastiger, maar oppassen, krantenwijk, post rondbrengen.. Mijn zoon van 16 is nu al aan het vakken vullen om alvast wat te sparen voor straks. Julia

  6. Het klopt dat het heel erg ligt aan je studiebelasting. Ik kon het er makkelijk bij hebben, werken, maar mijn broertje bijvoorbeeld een stuk minder. Die had gewoon veel meer contacturen. Verder denk ik wel dat je inderdaad creatief kunt zijn met de kosten en dat het geen verplichting is om op kamers te gaan. Ik moest dagelijks 2 uur heen en 2 uur terug. Maar dan ook weer: relatief weinig contacturen, dus dan is de belasting toch minder dan wanneer je al 40 uur in de banken zit en dan nog 4 uur per dag moet reizen.

   Neemt niet weg dat ik denk dat het – zeker met het nieuwe stelsel – een stuk zwaarder gaat worden om de tijd zonder lening door te komen, als dat überhaupt al mogelijk gaat zijn.

  7. @zakelijke bezuiniger, wat kort door de bocht dat studenten meestal gewoon met het allergoedkoopste pakket toekennen. Wellicht Jouw kinderen, dat kun je toch van anderen niet weten!!

  8. Julia, het klopt dat jouw zoon nog aan de slag kan, die is 16. Maar zodra hij 18 is, is daar het gat van de deur. Verder is de basis studiefinanciering een gift, maar dan moet je wel slagen. Anders moet je alles terugbetalen. Het geleende deel moet je volgens mij sowieso terugbetalen.
   Wat ik in het voorbeeld wilde zeggen is dat een mbo ook veel geld kost (3350 euro per jaar en ik heb het collegegeld nog niet eens opgenomen). Een mbo-er verdient over het algemeen wat minder, dus dat kan een molensteen om je nek worden. En ja, natuurlijk kunnen de kinderen zelf iets bijdragen. Echter, om er maar vanuit te gaan dat iedereen slaagt, iedereen een baantje heeft, iedereen in de gelegenheid is om te werken zonder dat dit ten koste gaat van school, iedereen gezond blijft…..
   Dat vind ik een grote stap. Ik zie in mijn omgeving genoeg jongeren die hiermee worstelen en hun studie op het spel zetten omdat ze niet anders kunnen. En eigenlijk gun ik dat niemand (ook de hbo-ers en wo-ers niet hoor).

  9. Nog even een opmerking over de zorgkosten, want daar is veel onduidelijkheid over c.q. er wordt vanuit gegaan dat de zorgverzekering gedekt wordt door de zorgtoeslag.
   Een voorbeeld van een kind van mij:
   zorgverzekering 135 euro, eigen risico 30 euro per maand, hulpmiddelen die niet vergoed worden: 75-200 euro per maand (staafjes voor diabeet om suikers en ketonen te meten worden tot een bepaald maximum vergoed, net als de insuline trouwens).
   En nog wat cosmetische dingen zoals orthodontie. Dat neem ik niet mee in dit voorbeeld, omdat dit niet levensbedreigend is. Wel sneu voor het kind trouwens.
   Als ik alle noodzakelijke kosten bereken, kom ik op zo'n 300 euro per maand. En een 18-jarige zou die op moeten hoesten.
   Dat lukt niet, ook al gaat er nog 70 euro vanaf door de zorgtoeslag.

 5. Wij hebben de studie en bijkomende kosten voor onze zoons betaald en zij hebben geen studieschuld. Wij en onze zoons hebben geluk gehad dat ze nog onder de studiefinanciering vielen. Helaas moest jongste zoon wel een dikke 5000 euro terug betalen omdat hij zijn opleiding niet had afgemaakt. Dat dat kwam omdat de school onjuiste voorlichting had gegeven en tussentijds de opleiding had veranderd daar komt de school mee weg, de student niet.
  De overheid in de VS wil met die torenhoge studieschulden geld creeren om in het financiele systeem te brengen (die is tenslotte gebouwd op schulden). Helaas heeft de Nederlandse overheid dit idee overgenomen en het zal ze zeer waarschijnlijk 'worst' zijn als dit geld voor iets anders gebruikt wordt.
  Ik vind het geen goede zaak. Ik ben meer voor een systeem waarbij onderwijs gratis is en goed. En dan geen of minder kinderbijslag.

  1. Voor onze zoons betaalden we ongeveer 1800 euro collegeld per persoon voor een HBO jaar. Dan kregen ze 8 uur (!) les per week. Verdeelt over drie dagen en als het even kon, was dit verdeelt over vier dagen. Dit kost een student zoveel onnodige tijd. Ik vind het collegegeld heel erg duur voor die paar uren les per week en die 8 uren zouden veel beter op 1 dag gegeven kunnen worden. Dan kan een student gemakkelijker een baan erbij zoeken en/of meer tijd aan de studie besteden. Zeker, als je zoals wij op het platteland woont en zoons een twee uur reistijd nodig hadden om op school en weer thuis te komen. Of nog langer want met 1 of 2 bussen per uur mis je gemakkelijk de aansluiting.

  2. Ik zou ook liever goed gratis of betaalbaar onderwijs hebben en wat doen met bijvoorbeeld de kinderbijslag. Aan de andere kant raak je dan ook denk ik een andere kwetsbare groep, die voor de gewone levenskosten van kinderen in de problemen komt. Dat vind ik overigens zelf ook weer dubbel, want ik zou niet 'zomaar' proberen kinderen te krijgen. Ik moest dan wel zeker weten dat ik het kon betalen. Maar goed, in de praktijk werkt het niet altijd zo, dat begrijp ik ook.

   En mooi dat jullie zo hebben gespaard, zodat jullie jongens dan een schuldenvrije start op de arbeidsmarkt hebben kunnen maken! Daar treffen ze het mee!

 6. Ik had een studieschuld van 13.000, is al helemaal terugbetaald. De studieschuld is voornamelijk van 1 jaar volledig lenen waarin ik aan het afstuderen was en niet werkte, dus dan kan het hard gaan.

  Maar het was het waard, ben er van op vakantie gegaan naar Thailand, Cambodja en Vietnam 😀

 7. Ik heb een studieschuld aangezien mijn ouders niks bijdroegen en ik wel op kamers woonde in een dure stad. Mijn bedrag wordt berekend naar mijn loon. Het ene jaar betaal ik dus meer af dan het andere. Gelukkig ben ik niet de enige in mijn omgeving.

 8. Ik en mijn man hebben beiden geen studieschuld opgebouwd. Gelukkig maar, want we werken nu allebei ook in een hele andere branche 😉
  Nu we 3 kinderen hebben, sparen we wel al voor later voor hun. Ik weet niet hoe het dan allemaal geregeld is, maar we vinden het wel fijn om een spaarpotje voor ze te hebben zodat ze zonder of met een kleine schuld kunnen afstuderen tegen die tijd!

 9. Mijn Partner en ik hebben beide een studieschuld opgebouwd. Als student dacht ik er heel makkelijk over, en heb ik tijdens mijn afstudeerjaar volledig geleend. Dat loopt aardig op. Achteraf gezien heb ik er erg spijt van. Ik vind dat het ook minder makkelijk moet worden gemaakt om zoveel te kunnen bijlenen. Dit kan (kon) bij duo met een klik online, en dan gewoon een bedrag intypen wat dan binnen een maand op je rekening staat.
  Mijn vriend heeft doordat zijn vader werkloos was, maar er werd uitgegaan van het mooie salaris van jaren eerder, heel veel moeten bijlenen. Hierdoor blijft ons leven nu wel wat stil staan, een huis kopen is niet makkelijk en aan kinderen beginnen we ook nog niet. Over een aantal jaar als alles is afbetaald, scheelt het ons natuurlijk enorm veel in de kosten, daar kijk ik naar uit!
  Mocht ik ooit kinderen krijgen dan zal ik vanaf het begin af aan beginnen met een spaarpot voor ze, zodat ze nooit een studieschuld hoeven op te bouwen.

  1. Het wordt inderdaad heel makkelijk gemaakt. Hier kreeg ik overigens ook erg weinig stufi, omdat uit werd gegaan van een eerder salaris. Mijn broertje heeft daar later wel een correctie op gekregen, maar ik helaas niet. Hopelijk is alles snel afbetaald en kunnen jullie door! Ik heb dan geen studieschuld, maar zit nog met een (duur) huis dat ik graag wil verkopen en heb ook een beetje dat 'stilstaan'-gevoel; niet fijn. En super dat jullie dan zouden sparen voor jullie kinderen, heel verstandig!

 10. Ik werkte altijd tijdens mijn studie, minimaal 25 uur per week. En ik was geen feestbeest. Ik deed zelfs twéé studies waardoor ik de nodige vertraging opliep. En gedurende het laatste jaar van mijn studie liep ik fulltime stage, waardoor ik alleen nog in de weekenden kon werken.
  Toch bleef ik achter met een studieschuld van zo'n 30.000 euro. Dit jaar betaal ik het laatste stukje.

  Voor sommige mensen is het geen optie om niet te lenen.

  1. Misschien een hele stomme vraag hoor, maar waar zit die €30.000 dan in? Studiekosten en op kamers? Omdat je ook aangeeft dat je geen feestbeest was? Vertraging kost natuurlijk ook veel geld, als je dan bijvoorbeeld een extra jaar collegegeld moet betalen, dan ben je zo een paar duizend euro verder. Maar dit tikt wel heel hard aan 🙁

 11. makkelijk gezegd dat je altijd kunt werken naast je studie, maar neem mijn nichtje: studeert scheikunde aan de TU. Contacturen per week? 34. daarnaast een zelfstudielast van nog eens 24 uur. Dat is een zware week van 58 uur studie. Zij werkt hiernaast nog 12 uurtjes en is altijd doodmoe. Maar van een bijbaantje van 12 uur kun je je studie en vaste lasten echt niet bekostigen… zeker als de kosten voor leermaterialen nogal uiteen kunne lopen. Dus nee, lenen is echt niet voor iedereen een te voorkomen kwaad.
  Gelukkig is de rente en de voorwaarden goed.
  WB de hypotheek, ze kunnen helemaal niet controleren of en hoeveel studieschuld je hebt, want deze lening staat niet geregistreerd bij het BKR. Je hoeft ook nergens te tekenen dat je geen schuld bij DUO hebt, dus kunnen ze je helemaal niks maken als je die schuld niet aan je hypotheekverstrekker noemt.

  1. Met technische studies is het werken niet altijd vanzelfsprekend nee. Je kunt dan misschien het weekend wel meepakken, maar het zal niet zo makkelijk zijn. Maar los van de redenen die hieronder staan, is het zelf ook wel handig om die lening in de gaten te houden, want je moet het wel kunnen dragen, die lasten elke maand, in combinatie met een hypotheek.

 12. Ze kunnen dit niet controleren via het BKR, maar als er op je afschriften elke maand een bedrag wordt overgeschreven naar de DUO is het niet heel moeilijk om te achterhalen.
  En als je dit verzwijgt en ze komen er wel achter kan NHG vervallen. Of als het bod op een huis al geaccepteerd wordt, en in dit stadia komen ze achter je studieschuld, waardoor de hypotheekverstrekker zich terugtrekt, dan zit je met de waarborgsom (10% van de verkoopsom) die je als boete zelf moet ophoesten.
  Dit vinden wij allemaal teveel risico's, zou het daarom niet aandurven om de studieschuld te verzwijgen.

  1. Dat zijn behoorlijke risico's! Volgens mij werd het bij mij gevraagd en ik ben wat dat betreft niet zo'n goede leugenaar. Maar goed, ik had geen schuld, dus ook geen probleem wat dat betreft. Overigens hadden ze bij mijn verstrekking toen ook echt mijn bankafschriften voor hun liggen, dus dat zien ze volgens mij idd zo.

 13. Als het even kan… niet lenen! Mijn beide dochters hebben tot nu toe nog niet hoeven lenen. Ze krijgen wel beiden een bijlage, omdat ik te weinig verdien om bij te dragen. Ik help wel af en toe met een betaling, als dit lukt. Ze werk(t)en en sparen. Tijdens de master werkt 1 dochter niet (meer) maar had voldoende achter de hand. Thuis wonen is niet altijd het leukst, maar wel goedkoop. Eén van beide is wel uit huis en werkt ook meer. Het is niet altijd makkelijk, maar wel haalbaar. Zo lang je het geld voor feesten, drank en vakanties in je zak houdt, is lenen niet perse nodig. De keus is aan de student zelf. Keuzes zijn niet altijd makkelijk.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Je kunt ver komen, maar dan moet je keuzes maken, die niet altijd even leuk zijn. Aan de andere kant; het is ook niet leuk om op jezelf te willen gaan wonen omdat je werk hebt en met je 'volwassen leven' wilt beginnen, maar het niet kunnen omdat je nog een dikke studieschuld hebt. Zeker niet als die komt van kleding en feesten, wat je gewoon heel vaak ziet.

 14. Al vanaf mijn 13e heb. Ik elke euro die ik kreeg en op gepot. Hierdoor had ik een fijn spaarpotje ook met een. Uurloon van slechts 2.50. Ik werkte elk weekend, soms avonden door de week en alle vakanties. Hierdoor heb ik kunnen studeren. Ik heb alles zelf moeten betalen school en boeken. Helaas had ik geen geld meer voor een bus kaart het eerste jaar was ik 17.. Dus mocht ik elke dag 18 km naar school fietsen en. Weer terug, pittige jaren. Maar ik ben heel erg blij dat het zonder schuld lukte.

 15. Mijn ex-man en ik hebben alle studiekosten, ziektekostenverzekering, telefoon, kleding etc. voor onze zoon betaald en voor de kamerhuur kreeg hij een uitwonenden-studiebeurs (hij is afgestudeerd in 2008). Toch heeft ook hij geleend, voor 'leuke studentenverenigingactiviteiten', ondanks het feit dat hij er altijd naast gewerkt heeft. De ene keer wel wat meer uren de andere.
  Mijn zoon heeft een universitaire studie gedaan, die garant stond en staat voor een goede baan, dus is het voor hem geen enkel probleem om af te lossen. In een dergelijk geval zie ik er persoonlijk niet zo veel kwaad in, maar als iemand een MBO-opleiding volgt, zou ik het niet aanraden. Daar zijn de te verwachten inkomsten vaak veel te laag voor.

  Even wat anders: ik zou trouwens sowieso niet in gemeenschap van goederen trouwen:-)

  1. Nou, inderdaad! Op dat laatste! Zelfs niet als je het dan gescheiden houdt, lijkt me behoorlijk ingewikkeld. En zo te horen is het van je zoon dan een bewuste keuze geweest, waar hij niet teveel last van verwachtte en heeft. Dat is mooi uitgepakt dan! In ieder geval wel mooi dat jullie hem zo hebben kunnen helpen dat hij niet verplicht was om te lenen.

 16. ik had een studieschuld omdat ik mn studies niet afmaakte.. (te veel redenen.. wist niet wat ik wou dus iets gekozen wat misschien niet bij me past, zelf te onzeker, nog erg jong (net 17 toen ik met hbo begon) ouders die me niet konden helpen en neits wisten van studeren oid en dachten dat ik alles wel zelf kon en dat dacht ik ook maar ik kon wel makkelijk leren, maar al t maakwerk liep ik op vast.. nooit geleerd echt wat te doen voor school dus helaas.. eindigde met een flinke studieschuld door aanvullende beurs die werd kwijtgesscholden dus "alleen" basisbeurs en ov kaart terug moeten betalen rond de 5000 euro oi… die is afgelost
  man heeft nog een studieschuld, nu nog 7500 euro. in de tijd geleend dat we elkaar net kenden en samen gingen wonen ik had een klein inkomen van een fulltime baan bij mc donals en man is nogal gewend te kunnen doen waar hij zin in heeft maar wou t niet aan zn ouders vragen dus ging bijlenen. wisten ze toen niet 😉 maar al snel na zn studie een baan, vervroegd begonnen met aflossen en we lossen nu ook extra af. ach zie er geen kwaad in. en de hypotheker heeft het buiten de hypotheek weten te houden 😉 dus helemaal happy (anders hadden we t ala minute afgelost.. maar dat scheelt dan wel weer 7500 op de spaar die we nu voor t huis kunnen gebruken of als buffer kunnen houden.. we betalen netto nl geen rente meer op de lening nu.. de rente op zijn lening is nu 0,012 % (nee geen typfout) dit houdt in dat we nu 77 cent rente betalen deze maand (en elke maand ongeveer 1 cent minder) en ook 77 cent korting door betalen via auto incasso. hierdoor betalen we dus letter 0 rente…. 😉

 17. Ben wel benieuwd hoeveel geld iedereen bij elkaar spaart/bijdraagt voor studerende kinderen. Ik wil ook later graag bijdragen aan de studie van mijn kinderen, maar wil ook mijn hypotheeklasten verlagen. (door omstandigheden hebben we straks een erg laag pensioen, dus een afgelost huis is dan ook wel noodzaak) Mia

  1. Ik denk dat je bijna wel €15.000 of €20.000 per kind mag hebben, als ik de bedragen hier zo zie. Maar dat lijkt me toch ook niet voor iedereen haalbaar. Niet als ouders om vooraf te sparen, maar ook niet om als studiegeld te hebben. Hier ben ik dus ook wel benieuwd naar!

 18. Hier gelukkig geen studieschuld. Papa en mama betaalden en ik werkte voor de leuke dingen.
  Mijn man (toen nog vriend) had wel een studieschuld van € 10.000,– we kregen verkering toen hij met zijn laatste studie bezig was. Eerst mbo,toen hbo en daarna nog master op de universiteit. Het laatste jaar kreeg hij geen studiefinanciering meer en zijn ouders wilden ook niet meer voor de laatste studie betalen. Omdat we toen net gingen samenwonen (antikraak) leende hij maandelijks bijna het maximum bedrag. Toen hij ging werken hebben we afgesproken dat zijn salaris voor het grootste deel naar de schuld zou gaan en ik (die inmiddels meer verdiende) betaalde het merendeel van levensonderhoud. Daardoor was binnen een jaar zijn schuld afbetaald, erg fijn.

  Ik deel je mening, leen zo min mogelijk,liever niets.

  1. Fijn dat de schuld inmiddels is afbetaald! En ook fijn dat jouw ouders de kosten betaalde, zodat jouw verdiende geld naar leuke dingen kon gaan. Zo was het hier ook. Schoolgeld enzo werd betaald, maar als ik zelf wat wilde, dan was het ook zelf werken.

 19. Ik ben een studieschuld aan het opbouwen. Ik heb veel contacturen (ongeveer 40) en over de zelfstudie nog maar te zwijgen. Ik sport 5 keer in de week (voor twee trainingsavonden betaal ik geld, de rest is hardlopen voor nop). Verder doe ik EHBO herhalingslessen om mijn diploma geldig te houden en voor de fun zit ik bij de scouting. Dat is 50 euro per jaar contributie + het samen eten. Dat valt te overzien. Ik heb daarnaast een bijbaantje waar ik iets van 350/360 euro verdien.

  Ik vind het altijd een gezeik van mensen "ja, dan moet je gewoon harder werken, dan kun je het zonder schuld afstuderen". Onzin. Kijk, als ik bij mijn ouders thuis kon blijven (uiteindelijk geen optie vanwege 2+ uur reistijd), dan zou de situatie heel anders hebben uitgezien en zou ik geen schuld op proberen te bouwen. Helaas is de situatie anders en word ik gedwongen om te lenen.

  Gelukkig is het een WO-Master, waardoor ik een redelijke baangarantie is. Ook ben ik nu al bezig om te sparen zodat ik niet verder in de schulden kom (denk aan een onverwachte hoge zorgnota oid).

  Echt. Als het zonder kan, meteen. Maar als het niet kan, dan moet het wel.

  1. Het is altijd een kwestie van afwegen. Ik ben met (op een dag) 4 uur reistijd wel bij mijn ouders blijven wonen, maar ik had geen 40 contacturen. Dan is de belasting natuurlijk al weer heel anders. Eigenlijk vind ik het wel knap dat je nog €350/360 verdient, naast dus de studie, 5x per week sporten, EHBO en scouting. Hopelijk heb je straks snel een baan en kun je de schuld snel afbetalen. En super dat je nu ook al aan het sparen, zodat het inderdaad niet harder opbouwt dan nodig is!

 20. Ik heb een studieschuld van €60000 bruto. Wanneer ik toch mijn diploma (of elk ander willekeurig hbo diploma) halveer ik dat per direct. Voor die €30000 heb ik een 5 jaren plan bedacht. Uitloop daarop is zeker mogelijk, maar langer dan 6 jaar wil ik er eigenlijk niet over doen. Het is hard werken en goed puzzelen, met een kind dat tegen die tijd zal gaan studeren (waar gelukkig al een potje van ong €10000 voor zal staan dan) is het best prettig dat grote bedrag weg te kunnen hebben.

 21. Dankbaar dat wij de studie van onze dochter kunnen betalen. Ik werk nog liever een avonddienstje extra dan dat ze met schulden straks de maatschappij in gaat. Vind het echt zorgelijk voor al die jonge mensen. Zelf werkt ze nog bij voor haar boeken en 2e hands fiets ect. Ze beseft gelukkig ook dat bevoorrecht is.

 22. Ik zie veel meningen voorbij komen over het wel of niet kiezen voor lenen. Een kamer op reisafstand is nu al snel 450,- euro, plus de overige kosten. Met het Bindend Studie Advies (BSA, studenten mogen na hun eerste jaar studie niet door als een minimum aantal punten is behaald), de toenemende druk om te presteren in deze maatschappij, de nul-urencontracten (of erger, als zzp’er bezorgen o.i.d.)… Daarnaast is tussen de 17-21 jaar juist dé tijd voor jongvolwassenen om zichzelf te ontdekken, maar hier is geen tijd voor, geen rust, en dat breekt als mensen op boven de 30 jaar oud zijn. Wederom hebben psychologen hun handen vol aan deze groep mensen, die in grote getalen omvallen.

  Ik werk bij een grote Nederlandse Universiteit en de burn-out aantallen, stress- en angstklachten onder studenten zijn nog nooit zo hoog geweest, nog extra versterkt door COVID. EN: wat als jij niet een werkweek van +50u per week aankan, en geen rijke ouders hebt? Wat als jij ziek bent/wordt? Het zou niet zo mogen zijn dat studie dan geen optie is. Lenen is voor velen de enige manier om vooruit te komen voor je eigen toekomst. Tien jaar lang rechts kabinet heeft gewerkt: de kloof tussen arm en rijk vergroot, en studeren is niet meer voor iedereen (als je je niet flink in de schulden wilt steken, of die zware werkweek trekt, en schulden brengen steeds vervelendere nadelen met zich mee, o.a. op de huizenmarkt van nu).

  Het doet me goed om te lezen hoeveel ouders bewust bezig zijn met de toekomst van hun kinderen. En ook hoeveel studenten dat zelf zijn. En voor ouders die willen sparen: maak een kostenplaatje voor minimaal 5 jaar studie. Nominaal (4 jaar, zo lang staat ongeveer voor een studie) is eerder uitzondering dan regel of studenten dan ook binnen die tijd afgestudeerd zijn. En als je jouw kind de mogelijkheid wilt geven om een mooie stage te volgen, of bestuurservaring/extra curriculaire ervaringen op te doen zodat ze hun arbeidskansen vergroten, dan is het fijn om daar wat ruimte voor te hebben. Op jonge leeftijd bewust maken van financien helpt ook, en samen sparen is helemaal mooi! Complimenten voor de mensen hierboven die dit besef al vroeg hebben gehad. En veel succes voor alle mensen die – net als ik – geen keuze hebben gehad in hoe hoog de schuld uiteindelijk is geworden. Ik wens hen een begripvolle partner toe, zodat je samen deze last kunt dragen. Ik heb dat geluk gehad :).

 23. Ja mooi! Ik heb een Studieschuld van meer als 67000. En betaal meer als 520 Euro per maand terug en dat tot mijn 50e. Ik heb een baan in het buitenland genomen omdat een vast contract in Nederland 10 jaar geleden praktisch onmogelijk was. Resultaat, mijn AOW wordt voor elk jaar dat ik in het buitenland woon met 2% gekort. Dit terwijl ik in het buitenland mijn AOW pas opbouw op het moment dat ik er woon. Natuurlijk kun je ook AOW inkopen, maar dat kost mij weer meer als 500 per maand. Dus dat plus aflossing is geen oplossing. Hoezo ik overigens zo een torenhoge studieschuld heb? Was op advies van de medewerker bij het DUO loket in Den Haag. Ik wilde 300 Euro per maand lenen als aanvulling bij mijn bijbaantje. Dit om daarmee vervolgens de huur te betalen. De vriendelijke meneer achter het loket adviseerde mij het maximale te lenen. Immers heb ik straks na vier ja een goede baan en zou ik het zo terug betaald hebben. Ik was 19 jaar jong naïef en dacht, ach die meneer zal het wel weten niet wetend dat ik door verschillende omstandigheden 10 jaar ging studeren. Bedankt DUO AOW en de Nederlandse overheid. En hoezo gaat mijn AOW achteruit? Klopt niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.