Aflossen: we zijn niet de enige!

We zijn niet de enigen die aflossen!

Als ik om me heen kijk, dan lijk ik wel de enige die bezig is met het aflossen van de hypotheek. Niet dat ik mensen niet probeer op dat idee te brengen hoor, maar in naaste familiekring is het al een beetje tegen dovemansoren, omdat daar eigenlijk geen hypotheken meer zijn, en vrienden zijn er eigenlijk bijna praktisch allemaal niet mee bezig en denken ook nog dat het zonde is van de hypotheekrenteaftrek. Wat is het dan heerlijk om ook online wat support en inspiratie te krijgen!

Gewone mensen

Gisteren schreef ik een blog met 5 redenen om *NU* te beginnen met het aflossen van je hypotheek en naast de vele reacties van mensen die er ook mee bezig waren, kwamen er ook wat reacties binnen van mensen die al hypotheekvrij zijn of het bijna zijn. En het leuke is, als ik de reacties goed lees, dan gaat het allemaal om ‘gewone’ mensen, net als jij en ik. Die dus niet de loterij hebben gewonnen, maar gewoon op een dag de keuze hebben gemaakt. Besloten hebben dat ze deze schuld weg willen werken en daarin volhouden.

Natuurlijk zit er soms wel verschil in je startpunt.

Meteen, of pas veel later

De één begint direct bij de aankoop van een huis met aflossen. De ander komt in actie zodra er een probleemsituatie de kop opsteekt. En soms is er ook sprake van een onderbreking. Bijvoorbeeld als er kinderen komen en er even geen twee salarissen meer binnen komen. Of als het geld ergens anders voor nodig is. Maar dat is niet erg; elke 100 euro die je aflost, levert je maandelijks voordeel op!

Motivatie

En hoewel ik natuurlijk aflos voor mezelf, vind ik het soms wel ontzettend leuk om ook het enthousiasme van anderen hierin te zien. En om te horen wat je kunt bereiken als je hiermee doorzet. Of dat nu in mijn eigen omgeving is, of online. Want juist op de momenten dat je denkt dat het niet zoveel zin heeft, of dat je je afvraagt of er óóit een einde aan die schuldenberg komt, dan kom je wel weer iemand tegen die het op papier slechter heeft dan jij, maar er gewoon ook iets supermoois van maakt.

Soms is het gewoon fijn om te weten dat je niet de enige bent. Dat je op de goede weg bent en dat het écht wel zin heeft wat je doet. Dat geldt voor heel veel dingen, maar zeker ook voor aflossen. Dus: bedankt voor alle motivatie en inspiratie!!

Halen jullie ook veel motivatie en inspiratie uit online contacten/berichten? Of kunnen jullie wat dit onderwerp betreft ook wel in je naaste omgeving terecht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik lees heel graag allerlei blogs die over consuminderen en hypotheek of schulden aflossen gaan. Ik ben al hypotheekvrij sinds 2,5 jaar ongeveer (ook op een klein inkomen) maar ik vind het leuk om te lezen hoe andere mensen met deze materie omgaan. Ik lees ook blogs over mensen schulden hebben die een grote impact op hun leven hebben of gewoon weinig te besteden hebben. Knap hoe die er vaak mee omgaan. Ik lees graag over de financien van anderen, noem het een afwijking. 😉
  Natuurlijk lees ik ook andere blogs over het leven van andere mensen. Ik hou van de inkijkjes in hun leven.

  1. Haha, heel herkenbaar hoor! Hoewel ik dan nog lang niet hypotheekvrij ben, vind ik het ook ontzettend boeiend om over de financiën van anderen te lezen. De rest ook wel, maar toch wel vooral 'personal finance'. Wat dat betreft lees ik ook wel graag Amerikaanse blogs, waar de creditcardschuld bijna vergelijkbaar is met onze hypotheekschulden.

 2. Ik vind het fijn om er over te lezen. In mijn omgeving zijn er vele die ons voor gek verklaren. Toch ben ik blij en trots met elke stap die wij zetten mbt aflossen van de schulden

  1. Zo erg is het hier nog net niet, maar het kwartje valt hier niet echt geloof ik, van hoe slim het is om juist flink te potten en af te lossen op het moment dat je nog twee goede inkomens hebt. Overigens bedenk ik me nu dat het bij één wel goed geland is en die gaat ook echt als een speer, dat vind ik dan echt mooi.

 3. in het begin van t extra aflossen las ik alles wat los en vast zat
  dan was tussen 2010 en 2012 we konden toen maar weinig aflossen.
  Ondertussen zijn de kinderen alle 3 het huis uit en gaan we als een speer.
  In de familie en vrienden kring is er voor zover ik weet niemand die extra aflost
  Ik vind het altijd leuk om de verhoudingen te lezen (dus wat iemand aflost in verhouding met het inkomen , dan kan je vergelijken hoe jij t doet)
  wij zijn nu 6 jaar aan t extra aflossen en brachten onze hypotheek 116.000 euro naar beneden.
  we zijn beslist geen grootverdieners , ons gezamenlijk inkomen is 4000 euro netto
  Het geeft mij vooral rust in het hoofd.
  Ik lees nog steeds veel over mensen die ook extra aflossen, maar eigenlijk kom ik weinig nieuws meer tegen , dat is jammer
  Maar de motivatie om door te gaan halen we nu uit t resultaat dat we zelf zien (550 per maand minder hypotheek)

  1. Wow, dat is een behoorlijke prestatie! Jullie hebben inderdaad een mooi inkomen, maar het is dan niet zo dat er jaarlijks tonnen binnenkomen, dus om dan op de €116.000 als aflossing te komen, dat vind ik superknap! Hoeveel lossen jullie dan nu nog af per maand?

 4. Een heel herkenbaar verhaal! Juist omdat mensen in onze directe omgeving hier niet bewust mee bezig zijn (als in: wij leven nu, genieten nu en geven dus gewoon lekker uit) halen wij onze motivatie en inspiratie uit blogs. Sinds wij recente zelf bloggen zijn ook reacties van lezers een inspiratiebron.

  1. Ja, precies, dat is hier dus ook veel zo. Of geen hypotheek, of nu leven en dat zien we later wel. Maar goed, ik denk dat ik zelf ook meer zo zou zijn geweest als dit huis (met bijbehorende kosten) niet 'tussendoor' zou zijn gekomen. Het is ook niet dat ik dat wil afkeuren ofzo, het is meer dat het jammer is dat je op dat front dan niet echt iets aan elkaar hebt qua motivatie.

  2. Afkeuren doen wij het ook zeker niet. Natuurlijk proberen wij de voordelen er van uit te leggen. Maar iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. En die respecteren wij. Het is met name, zoals jij al schrijft, een stuk motivatie die je mist. En daar zijn deze blogs dan weer heel goed voor 😉

 5. You're among frugal friends here ;-).
  Het heeft voor mij, mede door mijn omgeving, even geduurd voor ik "om" was.
  We hadden ook een denkfout gemaakt en we waren bang om ons geld "vast te zetten in bakstenen".
  Als ik nu terugkijk wou ik dat ik eerder extra was gaan aflossen. Maar goed, ieder doorloopt een proces op een andere manier.

  In mijn omgeving ken ik geloof ik een persoon die ook extra aflost maar die is dan ook accountant.
  Ik heb wel meerdere vrienden/ vriendinnen die ook in de bespaar-modus opereren.

  1. Ik heb er vooral stomweg gewoon nooit eerder aan gedacht. Op zich ook niet erg, want ik denk dat het me dan uiteindelijk nog meer geld had gekost, omdat ik er dan niets van op papier had laten zetten. Maar inderdaad, iedereen doorloopt het op een andere manier en in een ander tempo. Ik ben blij dat ik er nu zo in sta, maar misschien kijk ik over vijf jaar ook wel weer terug met nieuwe inzichten, waarvan ik me afvraag waarom in dié niet eerder in de praktijk bracht 😉

 6. Er zijn veel meer mensen die aflossen dan dat er mensen zijn die erover bloggen. Jammer, want ik vind het reuze interessant om te lezen en het is voor ons zeker een inspiratiebron. Onze voorkeur gaat uit naar gezinnen met een hypotheek van ongeveer €350.000. Vergelijkbaar met de onze dus.

  1. Dat vind ik persoonlijk ook de interessante verhalen, hoewel ik het nóg leuker vind als de inkomsten dan ook ongeveer gelijk zijn. Als iemand net zo'n hypotheek heeft als ik, maar in loondienst elke maand €10.000 netto binnenharkt, dan heb ik vooral zoiets van 'nou, dan zou ik het wel weten!'. Eigenlijk best een vreemde tegenstelling bedenk ik me nu. Ik lees qua aflosverhalen het liefst die van mensen met een vergelijkbaar hoge hypotheek en qua sparen/besparen het liefst tips van mensen met grote schulden. Waarschijnlijk omdat er met flink bezuinigen het meest overblijft om zo'n hoge hypotheek af te betalen!

 7. Ja, ik haal zeker inspiratie uit dit soort blogs. Lees al een tijdje mee en heb bewondering voor de motivatie. Ben sinds een half jaar ook "om" en heb inmiddels bijna 2000 euro extra afgelost. Het gemak waarmee dat tot nu toe gaat valt me 100% mee. En inderdaad, iedere 100 euro is iets en alles wat je extra aflost komt nooit meer terug. We hebben 3 jonge kinderen en ook geen top inkomen maar we zijn in ieder geval op de goede weg.

 8. Nee nog geen hele concrete doelen, eerste idee is rond de 3000 per jaar op de aflossingsvrije hypotheek en mogelijk extra storting in bankspaardeel. Totale bedrag 315k, zitten nu in totaal net onder de 300k dus nog eindje te gaan. We hebben behoorlijk wat spaargeld maar hebben nog geen knoop doorgehakt of we dit in willen zetten.

  Ik weet dat het geld beter rendeert in je hypotheek dan op de bank nu maar mogelijk willen we met een paar jaar verhuizen. Hoop keuzes maar goed.

  Wel brengen we onze uitgaven sinds dit jaar beter in kaart dus het begin is er!

  1. Ik zou zeker altijd een buffer aanhouden ja! En inderdaad, het begin is er. Ik ben nu ook iets minder fanatiek met aflossen, omdat ik dus ook wil verhuizen. Als mijn autolening echter is afgelost en mijn buffer op het gewenste niveau, dan ga ik denk wel weer even vol gas aflossen. Het scheelt maandelijks toch en wie weet hoe lang een koper nog op zich laat wachten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.