Trouwen op huwelijkse voorwaarden: zo zit het

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Als je vóór 1 januari 2018 trouwde, dan trouwde je automatisch in volledige gemeenschap van goederen. Dan was het geen kwestie meer van ‘cd van jou, cd van mij’, maar alleen maar ‘cd’s van ons allebei’. En dat gold niet alleen voor bezittingen, maar ook voor schulden. Met ingang van 1 januari 2018 is dat veranderd; de standaard modus is nu beperkte gemeenschap van goederen. Hierdoor is trouwen met – een standaard vorm van – huwelijkse voorwaarden de norm geworden. Toch kun je ook daarop weer aanpassingen doen. Of alsnóg in gemeenschap van goederen trouwen.

Modernisering

Je zou het misschien niet altijd zeggen, maar ook de wetgeving gaat met de tijd mee. In 2016 werd al een initiatiefwet aangenomen die uitging van het principe dat wat je vóór je huwelijk gespaard hebt, helemaal van jou is en het dus aan jou is om te bepalen of je dat ook met je partner wilt delen.

Het werd ook wel tijd dat de Nederlandse wet hierop aangepast werd; er zijn maar weinig andere landen waarin de algehele gemeenschap van goederen standaard is. Dat we het hier wél zo lang hebben gedaan, heeft te maken met de praktijk van de 19e eeuw. Toen kende Nederland veel zeevarende handelaars, die soms met schip en al vergingen. Dankzij de gemeenschap van goederen konden financiers van zulke expedities dan aankloppen bij de weduwe.

Als je eerder wilde dat jouw vermogen of schulden niet automatisch werden toegerekend aan de gezamenlijke pot, moest je dat via huwelijkse voorwaarden bij de notaris op papier laten zetten. En dat kost natuurlijk geld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Standaard huwelijkse voorwaarden

Met de nieuwe wetgeving trouw je standaard op huwelijkse voorwaarden. Maar dan wel ook op standaard voorwaarden.

Die voorwaarden zijn:

 • Wat je vóór je huwelijk hebt gespaard, is van jou
 • Wat je tijdens je huwelijk spaart, is van jullie samen
 • Schulden die je vóór je huwelijk aan bent gegaan zijn van jou
 • Schulden die jij of jullie tijdens jullie huwelijk aangaan vallen wél binnen de gemeenschap van goederen. De uitzondering op deze regel: studieschulden. Die blijven persoonlijk
 • Schenkingen, giften en erfenissen vallen niet binnen de gemeenschap, ook niet als ze verkregen zijn tijdens het huwelijk

De regels zijn overzichtelijk, de uitvoering kan iets minder overzichtelijk zijn. Zeker met bezittingen. Als je hier echt volledige duidelijkheid in wilt hebben, zullen jullie voor jullie gaan trouwen een lijst moeten maken met alle bezittingen én van wie ze zijn.

Hetzelfde geldt overigens voor geld; als je niet duidelijk een administratie bijhoudt van je privébezit en niet duidelijk kan worden aangetoond wat van wie is, moeten zowel de bezittingen als schulden alsnog 50/50 worden verdeeld.

In principe heb je drie vermogens: het vermogen van jou, dat van je partner en een gezamenlijk vermogen. Het is aan jullie om steeds duidelijk te hebben wat er in welk vermogen valt.

Afwijkende huwelijkse voorwaarden

Je kunt uiteraard nog steeds kiezen voor afwijkende huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld als je afspraken wilt maken over alimentatieverplichtingen, of als één van jullie een bedrijf heeft en jullie zakelijk en privé gescheiden willen houden.

Als wij straks trouwen, dan willen we de structuur het liefst zo houden zoals die nu is: we hebben nu een gezamenlijke pot en het huis betalen we gezamenlijk, maar mijn onderneming blijft apart. Ik zou niet willen dat mijn aanstaande óók persoonlijk aansprakelijk kan worden gehouden voor eventuele schulden die ik met mijn bedrijf zou maken.

Nu kunnen we er natuurlijk voor kiezen om dat op z’n beloop te laten en die beperkte gemeenschap van goederen te accepteren. Het meeste is daarmee immers afgedekt én het scheelt een mooi bedrag.

Toch doen we dat niet. En niet omdat we elkaar niet vertrouwen of omdat we denken ooit weer uit elkaar te gaan. Maar juist om elkaar te beschermen.

Kosten van aangepaste voorwaarden

Maar: voor afwijkingen betaal je wel. Als je ervoor kiest om alsnog in een algehele gemeenschap van goederen te trouwen, dan moet je rekenen op zo’n 300-400 euro voor het opstellen van de akte.

Wil je wél huwelijkse voorwaarden, maar net wat anders dan de huidige standaardversie, dan kom je al snel uit op zo’n 375-600 euro*.

Daarnaast betaal je nog leges voor de inschrijving bij de rechtbank. In 2019 bedragen de kosten daarvoor 191 euro. Daarnaast geldt er nog een wettelijke bijdrage voor het kwaliteitsfonds; die is 9,95 euro. Al met al moet je dus nog zo’n 200 euro optellen bij het bedrag van de akte.

Hiermee kom je respectievelijk op 500-600 euro uit voor gemeenschap van goederen en 575-800 euro voor aangepaste huwelijkse voorwaarden.

Deze bedragen zijn inclusief btw (btw is van toepassing op het honorarium voor het opstellen van de akte en de bijdrage aan het kwaliteitsfonds. Over de leges wordt geen btw berekend).

* Deze prijzen zijn gebaseerd op de offertes die ik gekregen heb; ik heb bij diverse kantoren in de buurt een aanvraag gedaan via DeGoedkoopsteNotaris.nl

Onderhandelen

Goed om te weten: soms valt er nog best wat te onderhandelen met notarissen. Ik kwam hier zelf per ongeluk achter, toen ik netjes de ene notaris afzegde, vanwege het hogere tarief. Die bleek me toen toch bést tegemoet te kunnen komen. En aangezien die notaris ook dichter in de buurt zat, wilde ik ‘m natuurlijk ook die kans wel geven.

Andere aandachtspunten huwelijkse voorwaarden

Als je huwelijkse voorwaarden wilt laten opstellen, dan is het handig als je hiervoor één tot twee maanden voor de trouwdatum een afspraak maakt. Dan houd je eerst een bespreking en maakt de notaris daarna een ontwerp. Als het ontwerp akkoord is, kunnen jullie de akte allebei tekenen.

Vind je het heel belangrijk dat spullen die jij betaald hebt ook van jou blijven? Zorg dan dat je kunt aantonen dát je ze betaald hebt. Vraag in dat geval altijd om een factuur of ontvangstbewijs met jouw naam erop. Bij een erfenis volstaat het hebben van een akte van verdeling. Daar staat je naam óók op.

Alles wat niet duidelijk wordt vastgelegd gaat door de helft.

In principe valt een bedrijf dat je vóór het trouwen al hebt niet binnen de gemeenschap. Pas als je een bedrijf start tijdens je huwelijk, verandert dat. Maar: ook hiervoor geldt; van alle waarde waarvan je niet duidelijk laat vastleggen dat hij jou toebehoort, kun je uiteindelijk ook een rekening krijgen.

Heeft één van jullie een eigen woning? Dan wordt dat huis geen gezamenlijk eigendom. Voor 2018 was dit wél zo. De hypotheek wordt overigens óók geen gezamenlijke schuld.

Op het moment dat de partner die de woning niet op naam heeft gaat investeren in het huis, bijvoorbeeld door een stenen garage bij te bouwen, dan krijgt diegene een vordering op de eigenaar van het huis. Hierbij is het belangrijk om te weten dat die vordering niet de hoogte heeft van het geleende bedrag, maar afhangt van de waardestijging van die woning. Hier kun je een rekenvoorbeeld vinden van zo’n situatie. Let erop dat je dit soort zaken óók goed vastlegt. Of – als je allebei evenveel aan het huis betaalt – kijkt of er een mogelijkheid is om het huis op beide namen te zetten.

Wil de partner met het naam op huis de woning verkopen en wonen één of beide partners nog in dat huis, dan moet de ander wél schriftelijk toestemming geven voor de verkoop. Ook als die partner dus géén eigenaar van de woning is.

Let ook op het al dan niet opnemen van een finaal verrekenbeding bij het overlijden van één van de twee partners. Hiermee kun je aangeven dat er bij het overlijden van een partner moet worden afgerekend alsof je tóch in gemeenschap van goederen getrouwd was. Hier kunnen echter wel wat haken en ogen aan zitten (zeker als één van de partners veel meer vermogen heeft), dus laat je vooraf goed informeren. Er zijn ook mogelijkheden om een finaal verrekenbeding op te nemen voor een situatie waarin het huwelijk beëindigd wordt door een scheiding.

En… hoe vertel je dat je huwelijkse voorwaarden wilt?

De praktische kant van huwelijkse voorwaarden is eigenlijk vrijwel helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Voor veel mensen is dat nog niet eens het lastigste. Dat is hun partner vertellen dat ze graag huwelijkse voorwaarden willen.

Want is dat niet ‘raar’? Ga je er dan niet juist vanuit dat jullie ooit weer gaan scheiden? Is het niet oneerlijk voor één van de twee partijen?

Wij stonden hier gelukkig hetzelfde in. We zien het als manier om elkaar wat extra te beschermen. Bovendien verwachten we het nooit nodig te hebben, dus ook daarvoor maakt het niet uit als je dan het één en ander op papier hebt gezet. Juist nu de beperkte gemeenschap van goederen de standaard is geworden!

Ik denk dat het vooral belangrijk is dát je erover praat. Het is misschien niet het leukste onderwerp, zeker niet als je juist bezig bent met allerlei leuke voorbereidingen van jullie huwelijk. Maar het is wel fijn als je hierin op één lijn zit. Als je van elkaar kunt begrijpen hoe je erin staat en als je ook tegen elkaar durft te zeggen hoe je erin staat. Uiteindelijk zul je in een huwelijk wel vaker over lastigere onderwerpen moeten communiceren. Dan is dit vast een goede oefening 😉

Ben je voor 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Heb jij nog tips voor mensen die overwegen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Informatief! Het blijft erg lastig. Ik heb heb er zelf geen ervaring mee, maar mijn vriendinnen die getrouwd zijn gaven wel als advies om onder huwelijkse voirwaarden te trouwen.

 2. Ik wil sowieso niet trouwen en mijn vriend ook niet, dus dat scheelt. Als we voor een samenlevingscontract gaan over een tijdje, ga ik me goed laten voorlichten over alles, vooral wat qua erfrecht handig en gunstig is.

  1. Wij zijn twee jaar geleden een samenlevingscontract aangegaan. Misschien heb je ook wat aan de artikelen die ik daarover heb geschreven:

   Samenwonen: wat moet je regelen?
   Je erfenis: wie erft er bij jou?
   Samenlevingscontract – deel 2

   En je goed laten voorlichten is uiteraard ook belangrijk. Veel notarissen bieden de mogelijkheid om een half uurtje gratis het een en ander te bespreken. Zeker als je zelf een beetje voorbereid bent, krijg je dan wel een aardige indruk van of die notaris echt met je meedenkt, of dat het voor hem/haar een standaard lijstje afwerken is. Iemand die meedenkt is uiteraard een stuk handiger, vooral omdat die ook de juiste vragen stelt om voor jullie tot de juiste oplossing te komen!

 3. Het blijft natuurlijk een lastig thema wat je goed moet overleggen met je partner. Gelukkig kan je ook altijd om advies vragen bij je notaris. Je kan uiteindelijk ook je eigen wensen aangeven en een contract opstellen wat bij jullie past.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.