Wie erft er bij jou?

Op dit moment zijn vriend en ik, voor de wet, niets van elkaar (inmiddels trouwens wél). Als er dus met één van ons wat zou gebeuren, heeft de ander te dealen met de erfgenamen van de overleden partner. Op zich niet erg, we hebben aan beide kanten aardige mensen, maar het is toch fijn als je dat soort zaken zelf goed geregeld hebt. Daarom zijn we aan het kijken naar een samenlevingscontract. Een goed testament kan natuurlijk ook, maar als je wettelijk gezien niets van elkaar bent, dan geldt er erg weinig als vrijstelling en kun je maar aftikken bij de Belastingdienst.

Online je erfenis regelen

Wij dus op zoek naar een aanbieder die dat gewoon grotendeels online kan regelen. Heb ik al eens eerder gedaan voor een ‘gewoon’ testament en dat werkte prima. En als je dan twee testamenten en een samenlevingscontract hebt, dan scheelt dat ook nog behoorlijk wat geld.

De persoonlijke gegevens invullen viel allemaal nog wel mee, maar toen kwam ik uit bij het erven. Ik dacht: vriend eerst, daarna wat van mij is weer naar mijn familie. Toen bleek echter dat je allemaal specifieke erfgenamen aan kon geven, zelfs met percentages. En toen begon ik te twijfelen. Als wij geen kinderen zouden hebben voor er iets met ons gebeurt, gaat alles eerst ‘naar boven’, naar de ouders dus.

Maar: mijn ouders zijn gescheiden, waardoor het al twee partijen zijn. Daarnaast hebben ze het beiden meer dan prima, dus voor hen is het misschien meer iets op de grote hoop.

De volgende laag bestaat uit mijn broers. Maar die hebben het ook niet echt nodig, het zou voor hen denk ook niet veel verschil maken. En toen dacht ik aan de kinderen van m’n broers; die zijn nog klein genoeg om er straks iets aan te hebben. Alleen: dat is nu. Als ik hen specifiek aangeef, dan heb ik straks misschien geen ruimte meer om eventuele extra kinderen (die dan nog zouden komen) toe te voegen.

Dat maakt het allemaal best een beetje lastig!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Regelen of niet nodig?

In principe verwacht ik dat het allemaal helemaal niet zo nodig is en dat het tegen die tijd allemaal op de ‘natuurlijke manier’ wel goed zal lopen, maar we zitten nu natuurlijk met dit vraagstuk. En vanwege wat persoonlijke omstandigheden is het toch wel belangrijk om dit ook nu te regelen.

Vandaar dat ik wel even benieuwd ben: wie erft bij jou? En heb je dat (bewust) zelf geregeld of komt het toevallig zo uit? Moet je ook echt nadenken over de tweede stap, als het belangrijkste in ieder geval is dat we de dingen voor elkaar goed regelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Wij moeten ook een testament laten maken maar ook wij hebben dilemma's net zoals jij, lief heeft twee kinderen en geen contact, ik heb er twee waarvan ik er met een geen en met de ander een klein beetje contact heb. Wij zijn wel getrouwd dus naar elkaar toe is het geregeld maar je weet maar nooit wie er ineens komt opduiken als er iets gebeurd.
  Dus ook hier heel goed nadenken over wie en hoe

  Groetjes
  Tanja

 2. Heel goed dat je dit uitzoekt en er over nadenkt.
  Mijn man en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, da's best overzichtelijk en dat is ook waar ik me het best bij voel. Wij hebben geen specifieke regeling voor andere erfgenamen.
  Wat ik wil zeggen nav jouw overwegingen is dat je volgens mij niet moet kijken of invullen voor een ander of iemand het kan gebruiken of niet. Voor mijn gevoel doet dat bij erven niet geheel ter zake. Het is toch vooral een kwestie van eerlijk verdelen. Stel: je ene broer heeft 3 kinderen en je andere broer 1 kind. Je zou je geld evenredig over die kinderen verdelen, dan erft de broer die 1 kind heeft als het ware minder dan de andere broer. Zijn deel is dan namelijk kleiner dan wanneer je het bedrag over je twee broers zou verdelen. De wet vind ik daarin wel erg eerlijk.
  Succes! Niet echt tips van mij, maar er zullen genoeg andere suggesties komen.

 3. Wij zijn getrouwd en hebben kinderen, dus da's duidelijk.
  Als je de wettelijke lijnen volgt, zal er toch minder naar de staat gaan? Ik zou het gewoon regelen voor vriend en jezelf. Jullie zijn de enigen die zelf voor jullie spaarpot zorgen en het moet dus verzekerd zijn dat dit bij jullie blijft. Wat er daarna gebeurt, zou ik aan de wettelijke verdeling overlaten. De successierechten zullen anders te hoog oplopen en dan is de staat jouw eigenlijke erfgenaam.
  Je kan altijd overwegen een spaarrekening te openen voor de neefjes/nichtjes, net zoals je dat voor je eigen kinderen zou doen. Op die manier spaar jij en zijn zij de begunstigden van je spaargeld op de leeftijd van (18) (21) (25) wat je bepaalt.

  1. Dat sparen kun je niet doen zonder de ouders er bij te betrekken. Als het geld op naam van de kinderen staat valt het onder het vermogen van de ouders tot hun 18e, daarna is het vrij en heb jij geen beschikking er meer over. De ouders moeten meetekenen bij het openen van de rekening. Als je het op naam van jezelf spaart is het een schenking naar een willekeurig persoon en betaal je er boven de ± 2000 schenkbelasting over.

 4. Ha! Belangrijk, en te vaak vergeten thema! Ik heb er op mijn blog ook al eens over geschreven. Vriendin en ik laten elkaar ons aandeel in het huis en de inboedel na. Ook hebben we elkaar aangemeld voor Nabestaandenpensioen bij ons pensioenfonds. met die twee maatregelen zorgen we ervoor dat de achterblijver in elk geval in het huis kan blijven wonen en het ook kan betalen. De rest gaat naar de kinderen van onze broers en naar goede doelen. We hebben een samenlevingscontract.

  1. Als een van jullie beiden via een testament erft van de ander, betaalt de erfgenaam volgens mij een flink percentage aan erfbelasting. Voor de erfwet ben je namelijk geen partner met een samenlevingscontract.
   GdJ

  2. Dat is dus onlangs veranderd. Tegenwoordig ben je juist door zo'n samenlevingscontract ook 'volwaardig' voor wat betreft de erfwet. Je bent er echter daarmee nog niet automatisch elkaars erfgenaam. Als je dus nog niets van elkaar bent, moet je een testament hebben om elkaar als erfgenaam aan te wijzen en een samenlevingscontract om vervolgens niet flink af te rekenen bij de Belastingdienst.

  3. Dat wist ik niet, dat was een aantal jaren geleden – toen het bij ons van toepassing was – nog niet het geval.

   Ik las in jouw nieuwste bericht dat je voor een 'digitale' notaris gekozen hebt. Zelf heb ik ondervonden dat een bezoekje aan een notaris heel verhelderend kan werken. Deze kan je op zaken wijzen waaraan je zelf niet gedacht hebt. Ik zou het geld er wel voor over hebben.
   GdJ

  4. Dit is in combinatie met een bezoekje aan de notaris hoor! We gaan daar dus alsnog heen, kunnen vragen stellen en alles wordt voorgelezen/uitgelegd. Als het moet, kunnen we dan alsnog wijzigingen doorvoeren. Kan zijn dat dat laatste dan iets meer kost, maar het is niet zo dat je het helemaal op eigen houtje regelt.

 5. Ook wij zijn nog steeds bezig met invulling geven aan het testament dat we nog op moeten zetten. Blijft lasting verhaal met familie, zeker in het geval van scheidingen, aangetrouwde familie, etc.
  De discussie loopt nog 🙂

  1. Moet je het wel zo vastleggen dat het ook geldt voor huwelijken nadat jij bent overleden. Anders valt het nog in de gezamelijke boedel. Dus niet alleen tentijde van jouw overlijden.

 6. Mijn ouders hebben het op de langstlevende gezet, zodat de ander het geld houd plus het huis. Hierdoor kan de langstlevende er blijven wonen en leven en hebben wij de kinderen nog geen aanspraak op de erfenis. Vind dit persoonlijk een goede keuze.

  1. Dat langstlevende-beding is sinds enige jaren per wet vastgelegd voor iedereen. Dit geldt dus automatisch voor iedereen.
   Wat vaak vergeten wordt, is dat de achterblijvende partner wel alvast de erfbelasting van de kinderen (die dus later pas het geld krijgen, áls er nog iets over is) moet betalen aan de fiscus.

  2. Is dit waar? Volgens mij betaalt de langstlevende over het totaal bedrag. En de vrijstelling voor een partner is een stuk hoger dan voor een kind??

  3. Nee, de waarde van de erfenis hoort bij overlijden van een van de ouders per erfgenaam vastgelegd te worden en (tenzij er direct uitbetaald wordt) daarover betaalt de langstlevende de erfbelasting. Van de kinderen minus aftrek van de (niet zo hoge) belastingvrije som en van zichzelf minus de (véél hogere) belastingvrije som.
   Dit is omdat de belasting er naast grijpt als de langstlevende het gehele vermogen op maakt.

   Je kunt altijd informeren bij een notaris. Hij/zij kan ook adviseren.

 7. Toen wij nog geen kinderen hadden, hebben wij ook onze nichten en neven als erfgenaam benoemd.
  Erg belangrijk: als je dit doet moet je erbij vermelden dat dit vervalt zodra je zelf kinderen hebt en dat je erfdeel naar de kinderen gaat. Doe je dit niet, dan moet je een nieuw testament maken bij de geboorte van je kind.
  Nu staat alles op onze kinderen en zodra er wettelijke partners komen, zullen wij onze erfenis zetten op onze kinderen zonder partners. Dus dat onze erfenis bij een scheiding niet naar de 'aanhang' gaat. Dat dit in het bezit blijft van de kinderen.
  De kinderen erven trouwens pas als wij beiden zijn overleden. Nu gaat het van rechtswegen naar de langstlevende.

 8. Ook bij langstlevenden kunnen er haken en ogen aanzitten.
  In ons geval te maken met stiefkinderen , die het contact bij overlijden meteen verbraken, maar wel de eis op tafel dat het kindsdeel veilig werd gesteld, dat kun je dan dus niet opmaken.

  Voor jullie niet van belang reactie op mmm.sorry

 9. Voor ons trouwen hadden we beiden een testament, ik had daarin mijn vader onterft, mijn moeder en broertje kregen beide de helft van. Mijn deel. Manlief deelde zijn deel door zijn broer, zussen en ouders. Toen der tijd enorme discussie gehad van familie van manlief vond hetniet eerlijk dat hun minder zouden krijgen dan mijn. Broertje. Tja ik kan er niets aan doen dat zijn kant van de familie groter is.

  Nu we getrouwd zijn, gaat het naar de kinderen en vervalt het testament.

 10. Ik heb geen testament. Dochter erft alles van mij, er zijn en komen geen andere kinderen. En trouwen ga ik ook niet meer doen.
  Als ik overlijd voor zij meerderjarig is dan gaat het beheer over mijn erfenis naar haar vader en die zal dat prima doen voor haar, daar maak ik me geen zorgen over.

 11. Ontzettend belangrijk en het lijkt me ook heel moeilijk om dat precies vast te gaan leggen. Toevallig las ik vandaag nog een artikel over nalatenschap/erven. Wij zijn getrouwd maar hebben geen kinderen. Als één van ons komt te overlijden dan gaat het naar de ander, maar als we beiden komen te overlijden dan is er nog niets geregeld. Nu is ons vermogen nog niet zo groot, maar daarom moeten we er komend jaar wel naar kijken. Ik wil niet dat er na ons overlijden ruzie komt bij de nabestaanden. Ik ben benieuwd naar je vervolgstappen..

 12. Bij ons werd het trouwen ook aangeduwd door deze overwegingen. We woonden samen en als hem iets had gebeurd had ik nergens recht op gehad. Uiteindelijk werd het heel romantisch en fijn hoor 🙂 maar het was het begin van de gesprekken erover!
  Intussen een dochter dus die erft alles ooit. Gelukkig bij ons geen stief- of halfkinderen etc.

 13. Wij zijn een samengesteld gezin, man en ik hebben allebei kinderen. Man heeft een eigen bedrijf en we hebben een koopwoning. We zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden en hebben een testament opgemaakt.
  In eerste instantie erft de langstlevende partner, daarna wordt het verdeeld onder de kinderen, allemaal eenzelfde deel.
  Hoewel het contact niet met alle kinderen even goed is, willen we niet dat zij later ruzie krijgen over de erfenis.
  Groet, Ikkelien

 14. Goed onderwerp. Vriend en ik hebben nog niks geregeld en ik heb inmiddels aardig wat gespaard om over een paar jaar in een koophuis te steken. En juist als me nu wat zou overkomen, vind ik dat vriend een groot deel van dat geld zou moeten erven.

  Ik ga me er eens in verdiepen.

 15. Jullie hebben ook geen eigen bedrijven, tweede huwelijken en zo toch? Volgens mij is het dan inderdaad prima geregeld als je "gewoon" getrouwd bent.

 16. Wij hebben toen ik 20 was ons testament op laten maken en notaris gaf aan dat hij nog nooit zo'n jong stel had gehad dat er zo goed over nagedacht had. 1 vd punten is dat ik niet wil dat als persoon 1 overlijdt en de ander 5 jaar later dat dan alles naar de familie van persoon 2 gaat. Wij hebben dit dus verlengd naar tien jaar. Hadden nl op dat moment ook iemand in de familie die al drie jaar weg was en die ik nog elke dag miste en daardoor wist ik dat 5 jaar dan erg kort is. Op dit moment zijn onze kinderen onze erfgenamen, destijds hadden we de broers en bij 1 de kinderen van de broers als erfgenaam omdat we met deze broer geen contact hadden, deze kinderen zouden pas over t geld kunnen beschikken als ze 21 jaar waren. Wil nog wel een keer met de notaris om tafel omdat ik begrepen heb dat ons testament verouderd is en er manieren zijn waarop je minder met de belasting hoeft af te tikken als er iets gebeurt.

 17. Ik ben hier actief mee bezig. Ik ben alleen, zonder kinderen. Ik wil een groot deel aan het dierenopvang centrum geven en een percentage aan mijn broer. Als hij mij niet overleeft wil ik dat alles naar het dieren opvang centrum gaat. Ik,wist het niet maar als je niets vast legt gaat het naar mijn neven en nichten. Maar die kunnen zich zelf prima redden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.