Einde contract: heb jij recht op transitievergoeding?

Als je er qua loondienst jaren uit bent geweest, dan kom je af en toe weer wat nieuws tegen, dat er eerder nog niet was. Zo ontdekte ik vorige week dat er zoiets bestond als ’transitievergoeding’.

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Als je wordt ontslagen (buiten jouw schuld om) of je (tijdelijke) contract wordt niet verlengd en je bent twee jaar of langer in dienst bij een bedrijf, dan heb je recht op een transitievergoeding. Die moet je als werknemer wél zelf aanvragen. De hoogte van die vergoeding hangt af van je maandsalaris en van hoe lang je bij een bedrijf gewerkt hebt, maar kan oplopen tot een maximum van €77.000 bruto.

Er zijn een aantal uitzonderingen. Je hebt geen recht op een transitievergoeding als:

 • je korter dan 2 jaar in dienst bent geweest
 • je ontslag aan jezelf te danken is
 • je bij ontslag nog onder de 18 bent en minder dan 12 uur per week (gemiddeld) werkte
 • je ontslag het gevolg is van het bereiken van AOW- of pensioengerechtigde leeftijd
 • je werkgever failliet gaat of in dat traject zit
 • je onder een cao valt met soortgelijke regeling
 • je nieuwe tijdelijke contract begon voor het andere geëindigd was
 • je werkgever je voor het aflopen van je tijdelijke contract een gelijkwaardig contract aanbiedt
 • je werkgever je tijdelijke contract wil verlengen voor het afloopt (of je dat nu aanneemt of niet)

Nu is het tegenwoordig zo dat je op twee momenten recht hebt op een vast contract, namelijk als je 3 tijdelijke contracten hebt gekregen OF als je langer dan 2 jaar meerdere tijdelijke contracten hebt gekregen. Dit was voor 2015 nog 3 jaar.

In feite betekent dit voor werkgevers dat ze na twee jaar altijd ‘vast’ zitten aan een vast contract voor hun medewerkers. Je hebt dan immers óf 2 keer een halfjaarcontract en 1 keer een jaarcontract gegeven (samen 2 jaar), óf 3 keer een halfjaarcontract (dus al na anderhalf jaar), óf 2 keer een jaarcontract. De eerste optie is voor de werkgever dan nog het meest gunstig, omdat je dan 3 beslissingsmomenten hebt.

Contract voor 11 maanden en 3 weken

Maar: natuurlijk hebben ze daar ook wat op gevonden. Het contract voor 11 maanden en 3 weken. Want ja, als je bijvoorbeeld na 2 keer een halfjaar een contract voor 11 maanden en 3 weken geeft, dan zit je daarna nog mooi binnen de 2 jaar en kun je in principe iemand voor een maximale periode aan het werk houden, zonder na het niet verlengen van het contract een transitievergoeding te hoeven betalen.

Om eerlijk te zijn denk ik niet dat dit echt de bedoeling was van de wetgever, toen ze met deze regel kwamen. Aan de andere kant kan ik me van werkgevers ook voorstellen dat ze gaan voor maximale flexibiliteit. Voor mij persoonlijk maakt het niet heel veel uit. Natuurlijk is het fijn om er een dag in de week bij te werken, maar als het ophoudt (wat ik overigens niet speciaal denk), dan vul ik mijn tijd wel weer op een andere manier. Maar als je al bijna twee jaar ergens werkt, je hebt het naar je zin, je haalt er je (fulltime) inkomen uit en je krijgt ineens zo’n contract voor je neus, dan zou ik geloof ik wel even moeten knipperen met mijn ogen. Niet eens vanwege die vergoeding waar je dan geen recht op hebt (want ik neem aan dat je dan liever gewoon je baan en je vaste contract hebt), maar wel om de vraag of dat dan automatisch betekent dat je aan het einde van dat contract ook wordt uitgezwaaid. Het geeft niet heel veel vertrouwen.

Wist jij dat deze regeling bestond en wat vind je ervan dat werkgevers hier toch wat flexibel mee om lijken te gaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ja ik weet ervan. Ik weet nog noet precies het hoe en wat en sinds wanneer deze regeling bestaat. Daar ga ik me ook nog in verdiepen. Werkgevers laten het dd werknemers niet weten dat deze regeling bestaat, hoorde ik van de dochter, die stage loopt bij een uitzendbureau.

 2. Ik hoop komende maand transitievergoeding te ontvangen. Deze was wettelijk vastgesteld op 2194,- en wordt door de werkgever afgerond naar 2500,-. De wet zelf lijkt watt overdone, maar vind ik in mijn situatie geheel van toepassing. Overigens gaat een groot deel naar de belastingdienst 😉

 3. Tsja, de wet werk en zekerheid… betekend in het krimpgebied waar ik woon met maar 1 grote werkgever binnen het VO (een stichting met vele middelbare scholen) dat je werk in de buurt op je buik kan schrijven als je twee keer bent ingevallen. Helemaal bij vakken als gym, onderbouw vmbo, ICT-medewerker, receptionist enz. Je gaat echt geen vast contract meer krijgen. Het leerlingenaantal gaat naar beneden vanaf komend jaar. Teveel personeel is dan echt te duur (ook om te ontslaan). En er is veel keus in personeel. Want in omringende gebieden is hetzelfde aan de hand. Als vast personeelslid merk je ook dat je je niet eens meer bind aan deze collega's en ze steeds slechter worden ingewerkt voor ons gevoel (moeilijk te meten als buitenstaander). Heel slecht eigenlijk.

 4. Bij ons kwam het ook ter sprake. Mijn directeur had een jaarcontract en kreeg daarna dus een 364 dagen contract… ik krijg dar zelf dan waarschijnlijk ook, wanneer mijn half jaar verlengd wordt.

 5. Als werkgever houden we dat goed in de gaten. Vorige maand aan werknemer laten weten dat we niet verder gaan. We willen niet nog meer vast personeel. De situatie is minder rooskleurig dan we 2 jaar terug dachten dat ie zou zijn. Dus er goed aan gedaan om dit allemaal in het oog te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.