Niet meer hoeven te werken: wanneer is werk ‘werk’?

Wanneer is 'werk' ook echt 'werk'?

Eerder stoppen met werken is tegenwoordig volgens mij best een hot topic. Veel mensen – waaronder ikzelf – willen financieel onafhankelijk worden, zodat ze niet meer hoeven te werken. Maar betekent dat automatisch dat je dan niets meer doet? Want wanneer is ‘werk’ eigenlijk ‘werk’?

Werk als plicht

Ik merk zelf dat ik iets als ‘werk’ bestempel, als het voelt als een plicht. Als ik ‘moet’ werken om de rekeningen te kunnen betalen, dan is dat een vorm van werk die ik graag laat schieten. Als ik ‘mag’ werken, omdat ik dan wat leuks kan doen met dat geld dat ik daarmee verdien, of omdat ik de activiteit leuk vind, dan is dat iets wat ik altijd wel zou kunnen en willen doen.

‘Werk’ is voor mij dus best een beetje gekleurd. Als ik zeg dat ik wil stoppen met werken, dan bedoel ik eigenlijk: ik wil alleen nog maar de dingen doen die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. En dat is niet helemaal niets.

Eigenlijk draait het voor mij dus helemaal niet om het (niet) werken. Financieel vrij zijn draait voor mij om de mogelijkheid om mijn leven vorm te geven, zonder rekening te hoeven houden met geld.

Betaald of niet?

Sommige mensen vinden ‘werk’ vooral ‘werk’ als het betaald wordt. Daar kan ik me tot op zekere hoogte iets bij voorstellen. De redenatie daarvoor kan verschillen:

 • Iemand betaalt ervoor, dus het heeft waarde
 • Je ruilt je tijd voor geld, dus je bent die tijd niet meer vrij, maar staat in dienst van een ander

Op zich geen gekke redenen, maar ze zijn ook wat kort door de bocht. Vrijwilligerswerk heeft ook waarde. Zonder huismoeder, geen carrièrevader. En als je werk je hobby is, dan kun je erop rekenen dat je vooral jaloerse blikken krijgt om het feit dat je er ook geld mee verdient. Want eigenlijk is dat dan weer géén werk 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Keuzes maken

Het is natuurlijk mooi om naar een situatie toe te werken waarin je niets meer hoeft te doen dat je niet wilt doen. Een situatie waarin je geen rekening hoeft te houden van geld. Maar wie zegt dat je daarop moet wachten voor een vrijer gevoel?

Ik experimenteerde onlangs wat met meer vrijheid en kwam tot de conclusie dat dat eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld of lastig lag als ik dacht. Ik dacht dat ik wel een supergoed lopend online bedrijf moest hebben, om wat meer vrij te kunnen nemen en me vrijer te voelen. In de praktijk bleek dat ik maar twee dingen hoefde te doen:

 1. Slimme keuzes maken in wát ik doe; ik hoef niet overal ‘ja’ op te zeggen
 2. Mezelf wat meer ruimte geven om bijvoorbeeld te bewegen, gezond te eten en te lezen

Door dat te doen, voelt ineens al het werk veel minder als ‘werk’. Zonder dat ik ineens de hele dag op de bank zit of écht geen cent meer binnenkrijg. Want uiteindelijk wil ik natuurlijk wél toe naar de keuze om al mijn tijd te besteden aan activiteiten die niet noodzakelijkerwijs geld, maar wel zeer zeker voldoening opleveren.

Die eerste stap

Nu ligt dat misschien iets anders als je een baan in loondienst hebt, maar ook daarvoor geldt: kijk eens om je heen. Is dit nog wel de baan of de werkplek voor jou? Kun je ergens anders leuker, interessanter werk doen? Werk waar je meer van groeit? Of werk waar je meer verdient, zodat je minder uren hoeft te draaien? Wat zou één stap zijn die je kunt zetten om daar wat meer mee te doen?

Misschien kom jij ook wel tot de ontdekking dat vrijheid véél dichterbij is dan je altijd gedacht hebt.

Wat is jouw beleving van ‘werk’? Zou je daar graag nog wat in veranderen, of heb je dat voor jezelf al optimaal en zou je zonder problemen nog jaren zo door kunnen gaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. ik vind mijn werk leuk , alleen ben ik gebonden aan regels deze maken het een stuk minder leuk
  ik denk dat ik dus 30 procent van mijn werk als werk zie ..

  1. Dat is jammer, dat hoor ik ook wel van vriend(inn)en die bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs zitten. Die hebben echt ‘hart voor de zaak’, om het zo maar te zeggen, maar ze krijgen met zoveel andere dingen te maken, dat het wel wat afbrokkelt.

  1. Het is misschien ook wel een beetje de vraag of ‘werk’ negatief is. Of dat het inmiddels een soort negatieve bijklank heeft gekregen, omdat veel mensen niet meer die dingen doen waar ze echt blij van worden. Of te lang ergens blijven hangen zonder te groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.