#FreedomFriday: Skinny Waist, Fat Wallet

#FreedomFriday: Skinny Waist, Fat Wallet

Eén van de principes/ideeën die ik veel tegenkom in podcasts en boeken over financiële vrijheid, is het idee van ‘Skinny Waist, Fat Wallet’. Oftewel: slank voor minder geld. Dit is natuurlijk vooral in Amerika wel een ding. Daar kun je supergoedkoop ongezond eten, terwijl je de hoofdprijs betaalt voor gezond eten. Maar ook in Nederland hoor je steeds vaker dat het duur is om gezond te leven. En dat geloof ik dus niet.

Sporten

Ik zal de eerste zijn die het belang inziet van een sportschool; ik ben er zelf ook jaren lid van geweest. Sterker nog; ik zit nog in de opzegperiode van mijn abonnement. Zo’n abonnement heeft wat mij betreft veel voordelen: je kunt sporten als het slecht weer is, je krijgt goede begeleiding, je hoeft zelf niet allerlei dure apparaten aan te schaffen en je kunt groepslessen doen, waarbij je elkaar ook weer motiveert.

Maar is het nodig? Nee.

En goede sportkleding; dat is óók heel fijn. Toen ik net begon met hardlopen, besloot ik eens een keer niet meteen complete outfits te kopen. Ik wilde eerst wel eens zien of ik het vol zou houden. Toen ik later wél hardloopkleding kocht, merkte ik zeker het verschil.

Maar is het nodig? Nee.

Je kunt prima sporten zonder speciale sportkleding (hoewel ik bijvoorbeeld bij hardlopen wél goede schoenen zou adviseren, zeker als je – zoals ik – wat naar binnen loopt). En je kunt ook prima sporten zonder sportschoolabonnement.

Het is gewoon een kwestie van naar buiten gaan, lekker wandelen, hardlopen als je dat kunt of wilt. Je kunt naar het bos gaan en zo’n speciaal pad volgen. Je kunt zelf een bootcamp-groepje opstarten.

En als het regent, dan doe je gewoon wat binnen. Neem die Jane Fonda-work-outs die ik laatst ontdekt heb. Zelfs de Les Mills-lessen die ik op de sportschool graag volg zijn gratis te bekijken op Youtube. Als je een beetje een moderne tv hebt, dan kun je ze daar naar toe streamen, wat het volgen misschien iets makkelijker maakt.

Je kunt altijd nog wild doen en een hardlooptrainingsschema van Evy aanschaffen. Als je dan vervolgens 75 trainingen gedaan hebt, heb je genoeg gratis punten voor een nieuw trainingsschema 😉

Dan zit je zo aan die skinny waist, fat wallet!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eten

‘Ze’ zeggen altijd dat gezond zijn en in vorm blijven 20% te maken heeft met beweging en 80% met voeding. En ik denk dat dat met de financiële verdeling ook wel aardig overeenkomt. Op de sportschool bespaar ik nu ruim 450 euro per jaar, maar aan eten ben ik natuurlijk veel meer kwijt dan die om en nabij de 40 euro per maand.

Bij eten geldt vooral: doe het zelf.

En dan preciezer:

 • Maak zelf je maaltijdplanning
 • Doe zelf je boodschappen
 • Snijd zelf je groenten
 • Schil zelf je aardappels
 • Kruid zelf je gerechten (zo’n maaltijdzakje is niet alleen mega-zout; het kost ook best wat)
 • Maak zelf nieuwe gerechten met restjes
 • En doe zelf in de vriezer wat je over hebt

Het lijkt wat werk, maar eigenlijk is het veel fijner. Je houdt namelijk veel meer geld over, bent bewuster met je eten bezig (wat vaak ook zorgt voor gezondere keuzes) én je hoeft veel minder vaak de deur uit. Dat scheelt ook weer tijd, geld en moeite. En als je steeds voor twee dagen kookt, ben je nóg minder tijd kwijt.

Nog meer tips om meer geld over te houden én gezonder te leven:

 • Schrap de snacks van je boodschappenlijstje
 • Kies voor groenten en fruit van het seizoen, in plaats van trendy dingen als açai bowls
 • Laat je op Pinterest eens inspireren voor lekkere en goedkope maaltijden
 • Ga eens wat minder uit eten/bestel wat minder; als je het zelf maakt hoef je ook niet veel tijd kwijt te zijn en je weet dan ten minste precies wat er in je eten zit!

Lees ook: Boodschappenbudget: wat is normaal?

Die 1% beter…

Nu schreef ik een poosje terug al over hoeveel impact het kan hebben als je dingen gewoon één procent beter doet. Gewoon iets kleins. Iets dat makkelijk vol te houden is, juist omdat het zo klein is.

Als ik ga voor een skinny waist, fat wallet, wat kan ik dan nog beter doen? Zo te zien nog wel meer dan die ene procent!

 • Sportschool opzeggen is inmiddels gebeurd; dat maakt m’n wallet fatter
 • Die beweging vervangen door hardlopen/wandelen; elke dag minimaal een half uur. Met vriend loop ik sowieso 3x per week hard, dus zo wissel ik ook intensief en minder intensief af
 • De maaltijdplanning bevalt me érg goed, dus dat blijf ik doen. We eten hierdoor gezonder, maar ook veel voordeliger
 • En op mijn onderzoekslijstje: gezonde snacks. Ik blijf gewoon dol op bijvoorbeeld chips. Nu koop ik het al wat minder, maar als het er is, vergrijp ik me er toch snel aan. Als ik daar een fijn alternatief voor heb….

Maar: eerst gewoon dat bewegen en die maaltijdplanning volhouden. Niet te veel willen in één keer 🙂

Wat vind jij van het idee ‘skinny waist, fat wallet’? Heb jij het idee dat gezond leven duurder of goedkoper is dan ongezond leven?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Top tips! Mijn beste tip: bestel je boodschappen, ik kom minder in de fysieke winkel, omdat ik mijn boodschappen bestel en ophaal. Thuis ben je nog zo verstandig om de chips uit je digitale mandje te gooien… Kun je je ook beter aan een maximum bedrag houden, omdat wanneer je te hoog zit, je Nog eens kritisch langs je lijstje kunt gaan en er wat boodschappen uit kunt gooien.

 2. Ik denk dat gezonder leven per saldo veel goedkoper is dan ongezond leven, los van het feit dat je levenskwaliteit ook stijgt als je gezonder leeft (wat voor mij nog meer waarde heeft dan puur materieel). Korte autoritjes vervangen door fietstochtjes bijvoorbeeld, scheelt enorm! En door fit te blijven spaar je vermoedelijk ook veel zorgkosten uit. Die 1% regel vind ik wel mooi. Ik las pas een onderzoek over kinderen met obesitas: als kinderen op de basisschool achter een sta-bureau werken (afwisselend zitten op een hoge stoel en staan) verbranden ze 32% meer calorieën. Simpelweg door minder te zitten en meer te staan. Zo simpel kan het begin naar een gezonder leven zijn!

 3. Wat betreft sportkleding en sportschoenen, vergelijk on line de prijzen, er zijn webshops die regelmatig aanbiedingen hebben.
  Ook sportkleding van niet bekende merken ( zoals b.v. Rogelli, of van de Decathlon) scheelt flink in prijs, kwaliteit is vaak hetzelfde als van de bekende merken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.