Een klein beetje beter

Een klein beetje beter

Vandaag is voor mij een spannende dag: de eerste dag van mijn voorproefje op een vrij leven, zoals ik daar van de week al over schreef. Vooraf heb ik een plan (geen planning!) gemaakt met onder meer ideeën van hoe ik die tijd wil besteden. Met de vaste elementen, zoals beweging en gezond eten, maar dus ook met volop tijd voor de verdere ontwikkeling van mijn websites. Toen deze gedacht voor het eerst opkwam, was het GROOT. Te groot eigenlijk. Een maand ‘vrij’ om wat uit de grond te stampen. Maar om eerlijk te zijn, schrikt zoiets me alleen maar af. En daarom was het fijn dat ik gisteren op de valreep nog even gewezen werd op het idee van een klein beetje beter.

Jordan Peterson

Natuurlijk klinken die verhalen van enorme transformaties altijd enorm goed. Wie wil nu niet weten hoe je binnen 5 weken 50 kilo afvalt? Of hoe je binnen drie maanden tijd een miljoenenbedrijf opzet? Of hoe je binnen een jaar je volledige hypotheek aflost?

Dat soort verhalen zijn mooi om te lezen. Ze kunnen je motiveren om zelf ook bepaalde dingen anders aan te pakken.

Maar ze kunnen ook demotiverend werken. Bovendien gaan dingen zelden in één keer. Meestal is zo’n succes de optelsom van heel veel kleine acties, keuzes en omstandigheden, die je als toeschouwer dan weer niet altijd te zien krijgt.

Een collega bij mijn loondienstdag wees me al eerder een keer op de ideeën van Jordan Peterson. Als je hem kent, dan ken je hem mogelijk van zijn boek 12 Rules for Life. Daarin presenteert hij 12 leefregels die hem helpen om een weg te zoeken in de chaos die het leven van tegenwoordig is. En één van de dingen die hij zich regelmatig afvraagt is: ‘Wat kan ik nu doen om dit een klein beetje beter te maken?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Een klein beetje beter

‘Dit een klein beetje beter’ kun je heel praktisch en héél klein bekijken. Zo zit ik nu aan mijn bureau dit berichtje te tikken. Als ik mijn handen even lostrek van het toetsenbord en ik kijk om me heen, dan zie ik bijvoorbeeld mijn theeglas en bord van gisteren nog staan.

Als ik die twee dingen nu eventjes van het bureau verplaats naar de keuken (of naar het trapgat, de eerstvolgende etappe), dan scheelt dat al een stuk.

Bovendien spoort het aan tot meer actie. Als ik die twee dingen heb weggepakt, is het net zo makkelijk om ook even de rest van mijn bureau op te ruimen.

Door te kijken naar wat je een klein beetje beter kunt doen, zet je vaak die eerste stap in de goede richting.

1%

Dit sluit heel mooi aan op een idee dat ik in de FI-community (de groep mensen die zich bezighoudt met financiële onafhankelijkheid) regelmatig tegenkom. Dat idee draait om 1% verbetering. Natuurlijk is het mooi als je in één klap je kosten reduceert naar drie tientjes, waardoor je morgen met vervroegd pensioen kunt.

Maar hoe realistisch is dat?

Het is vaak veel realistischer om in kleine stapjes te denken. Wat kun je bijvoorbeeld doen om je kosten in de komende periode 1% te verlagen? Hoe zou je in de komende periode je inkomsten met 1% kunnen verhogen? Door je steeds te richten op de kleine stapjes van 1%, blijft het behapbaar en kom je vooruit.

Vandaag – maar zeker ook de komende tijd – wil ik me niet meer af laten schrikken door grootste plannen. Ik wil me niet meer lam laten leggen door hoe ver anderen misschien al zijn met de dingen die ik graag wil, of me laten ontmoedigen door mijn eigen overdenken. Ik ga gewoon kijken wat ik *nu* kan doen om een klein beetje verder te komen. Of om dit moment een klein beetje mooier te maken.

Wat zou jij NU kunnen doen om dit moment een klein beetje beter te maken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Zo maak je je leven een klein beetje beter
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Dat klinkt als kaizen: wat is de kleinste stap die je nu kunt zetten onderweg naar je doel. Om te voorkomen dat je in de weerstand schiet. Want dat gebeurt vaak als je iets wilt bereiken.
    Dat heeft mij geleerd dingen heel zacht en geleidelijk aan te pakken. Hele mooie methode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.