#FreedomFriday: Unfollow Friday

#FreedomFriday: Unfollow Friday

Internet, sociale media en alles wat erbij komt kijken. Aan de ene kant súperhandig en inspirerend. Ik heb al ontzettend veel interessante mensen ‘ontmoet’ en bijzondere inzichten opgedaan. Zonder internet was dat óf niet gelukt, óf had het veel langer geduurd. Maar het heeft ook een keerzijde. Het kan je gemakkelijk afleiden van je doel én het kan je een slecht gevoel geven over jezelf. Want lijkt het soms niet of iedereen om je heen véél sneller vooruit beweegt? Dat gevoel helpt je totaal niet verder en het maakt je ook niet gelukkiger. Wat wel? Een Unfollow Friday!

Wat is Unfollow Friday?

Ik kwam het idee van Unfollow Friday tegen in de #MindsetReset die Mel Robbins momenteel doet.

Haar video hierover kun je hier bekijken:

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je neemt elke vrijdag gewoon heel even de tijd om eens wat mensen, bedrijven merken en andere kanalen te ontvolgen.

En dat doe je natuurlijk niet zomaar willekeurig.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie of wat ontvolg je?

Als je mensen voor de eerste keer gaat volgen, dan doe je dat meestal omdat je ze kent, omdat je ze inspirerend vindt of omdat je er een goed gevoel van krijgt.

Maar dat gevoel kan na verloop van tijd veranderen.

En dan voel je je misschien:

 • niet goed genoeg
 • jaloers
 • alsof je achterloopt
 • onzeker

En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Je bent zo’n kanaal immers gaan volgen op om op een positieve manier gemotiveerd en geïnspireerd te raken!

Tijdens je rondje op Unfollow Friday kijk je gewoon even op je pagina op Facebook, Twitter, Instagram en wat je nog meer gebruikt en ontvolg je mensen, merken en bedrijven waar je momenteel niet zo’n warm gevoel van krijgt.

Gaat het om vrienden of mensen in je omgeving? Dan kun je – in ieder geval bij Facebook – ook die berichten snoozen of die persoon niet meer volgen. In beide gevallen blijf je vrienden, maar komen de berichten van die persoon niet meer op je tijdlijn.

Helemaal vrij van sociale media

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om sociale media helemaal in de ban te doen. Daar zijn goede redenen voor; je zou er waarschijnlijk veel extra vrije tijd aan overhouden en je hoeft je ook niet meer druk te maken over wat anderen doen.

Of over het gevoel dat jij daarvan krijgt.

De keerzijde is dat je bepaalde contacten dan ook weer kunt missen. Ik weet niet of je maandag het verhaal van Bettine gelezen hebt, maar zij vertelt dat haar interesse voor personal finance en minimalisme haar soms het gevoel geven een buitenstaander te zijn in haar eigen omgeving. Zij vindt juist op internet wél weer die gelijkgestemden. En ze is niet de enige.

Voor mij is dat in 2010 ook één van de belangrijkste redenen geweest om te gaan bloggen.

Bovendien kun je het ook op een andere manier bekijken. Je kunt sociale media zien als een last, of iets waar iedereen z’n mooie kanten laat zien, om anderen jaloers te maken. Maar je kunt het ook zien als iets dat jou kan ondersteunen in het realiseren van je dromen. Het zijn jouw sociale media-kanalen. Jij moet er iets aan hebben. Jij moet er blij van worden, er iets van leren, je geïnspireerd of gemotiveerd door worden.

En je hoeft niet naar dingen te blijven kijken die juist het tegenovergestelde effect hebben.

Mijn eigen rondje op Unfollow Friday

Ik heb dit keer meteen even daad bij het woord gevoegd en een eigen rondje Unfollow Friday op Facebook gedaan.

Gesneuveld zijn:

 • Accounts waarvan ik écht niet weet waarom ik ze ooit ben gaan volgen. Waarschijnlijk is zo’n account op een gegeven moment van naam (en inhoud?) veranderd.
 • Groepen die bijna de hele dag door op mijn timeline verschijnen met allerlei dingen waar ik momenteel gewoon niet de tijd, aandacht of energie voor heb
 • Gesponsorde advertenties van dingen waar ik geen belangstelling voor heb. Ik weet niet of het werkt, maar ik hoop dat ik ze door ze weg te klikken nooit meer hoef te zien.

En voor wie zich afvraagt of ik ook ‘vrienden’ ontvolg; ja. Die zaten er nu toevallig even niet bij, maar soms zet ik ook bekenden wel eens ‘op stil’. Niet omdat ik ze niet aardig (meer) vind, maar omdat ik hun vibe van dat moment er dan gewoon even niet bij kan hebben.

Overigens ga ik dit dan natuurlijk niet zelf op mijn tijdlijn zetten. Dan ben ik nét zo negatief bezig. Ik laat mensen gewoon hun ding doen, en doe zelf het mijne.

Het effect van Unfollow Friday

Wat doet zo’n regelmatig rondje Unfollow Friday nu met je? Voor ik wist dat het een ‘ding’ was, deed ik het ook al af en toe.

Om de tijdlijn een beetje op te schonen, maar soms ook gewoon omdat ik merkte dat bepaalde kanalen bij mij een negatieve snaar raakten. Dat leek me niet de bedoeling.

Als je zelf regelmatig zo’n rondje doet, zul je merken dat je steeds meer te zien krijgt van de mensen, bedrijven en merken die je wél aanstaan. Waarvan je wat kunt leren, die je motiveren en inspireren.

Bovendien word je selectiever in het liken en volgen van pagina’s. Als ik iets leuk vind, dan volg ik het. Maar als ik ergens geen belangstelling voor heb en eigenlijk geen goede reden heb om die pagina te volgen, dan doe ik het niet. Want doe ik het wél, dan krijg ik in het vervolg ook allerlei suggesties op basis van die keuze.

Dat is net zoals iets aannemen wat je eigenlijk niet wilt hebben. Je huis wordt er voller van en je levert een stukje geluk in. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Als je echter bewust kiest voor dingen die je wél aanspreken en blij maken, neem je weer wat controle terug. En dat geeft wél een fijn gevoel.

Nu hoop ik natuurlijk dat jullie niet massaal LekkerLevenMetMinder gaan ontvolgen. Maar: als je hier niet de inspiratie uithaalt die je zoekt, dan moet je het vooral wél doen.

En dat zeg ik niet omdat ik je weg wil hebben, maar omdat het uiteindelijk mijn streven is om jou op allerlei vlakken meer vrijheid te laten ervaren. Dat betekent keuzes maken die voor jou het allerbeste zijn. Ook als dat dan misschien weer niet de beste keuzes voor mij zijn 😉

Had jij al gehoord van Unfollow Friday en doe je dit ook wel eens bewust; mensen, bedrijven of merken ONTvolgen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik doe dit ook af en toe. Niet op een specifieke dag, maar gewoon op het moment dat ik iets in mijn tijdlijn voorbij zien komen waar ik inderdaad bijvoorbeeld negatieve gevoelens van krijg. Ik merk dat ik dit eigenlijk vooral sinds dit jaar wat vaker doe, nu ik probeer een jaar geen mode te kopen. Veel accounts zijn daardoor gewoon niet meer relevant voor mij nu.

 2. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar ik doe het zelf ook als ik merk dat ik er idd niet vrolijk van word. Ik heb ook heel bewust in mijn vriendenlijst een grote opruiming gehouden, omdat ik gewoon niet iedereen op Facebook hoef die ik ken. Ik hou Facebook zelf echt een beetje voor mensen die ver weg wonen, maar waarvan ik wel op de hoogte wil blijven óf juist hele goede vrienden. Ook dat scheelt al enorm veel tijd. Qua familie heb ik ook alleen mijn moeder erop. Als overige familie wil weten hoe het met me gaat kunnen ze altijd langs komen of appen. Zo ben ik uiteindelijk van rond de 90 ‘vrienden’ naar 17 gegaan, heerlijk rustig!

 3. Toevallig ben ik al de hele week bezig om mij van om alle nieuwsbrieven die ik per mail krijg uit te schrijven. Het zal nog wel een tijdje duren voordat ik alleen nog maar de nieuwsbrieven krijg van waar ik echt in geïnteresseerd ben, maar het voelt wel heel goed om niet meer alleen maar mails te deleten, maar ook te voorkomen dat ik weer mails krijg van André Rieu, Donald Duck en god mag weten wat allemaal niet meer.

 4. Ik doe het af en toe met blogs en Youtube kanalen. Die stapelen nogal op, en uiteindelijk heb je niet genoeg tijd om alles te bekijken. Dus dan is het zonde om er steeds voorbij te moeten scrollen. Liever een kleinere selectie van dingen die ik wel regelmatig bekijk

 5. Heb geen sociale media maar als ik me wel eens aanmeld zorg ik ook wel dat ik alleen dingen volg die ik echt wil volgen, en niet het hoarden van accounts in de hoop dat er ooit iets leuks van op mijn tijdlijn verschijnt. Maar ook zonder google account zoek ik mijn favoriete youtube kanalen op, bijvoorbeeld.

 6. Ik heb geen Facebook, geen Instagram, geen Twitter. Bijna alle nieuwsbrieven opgezegd, nee nee sticker op de deur. En ik zit te denken om uit de groepsapp van het werk te stappen. Mis ik iets? Aanbiedingen, kortingen , bonussen, uitvrkoopp? Ik bepaal zelf wat en wanneer ik iets aanschaf. Heerlijk die rust, niet constant al die prikkels die geen toegevoegde waarde hebben, voor mij dan.

  1. Heerlijk!! Het zijn inderdaad allerlei prikkels. Natuurlijk zul je zo misschien een keer een aanbieding mislopen die je anders wel had kunnen gebruiken, maar je elimineert ermee het in aanraking komen met talloze andere aanbiedingen waarover je misschien wel gaat nadenken, terwijl ze niet nodig zijn. En als je wel iets wilt kopen dat echt duurder is, kun je altijd dán nog bijvoorbeeld via Voordeelmuis of Kieskeurig kijken wat op dat moment een goede deal is.

 7. Goed idee, ik ga weer eens een unfollow rondje doen op Instagram. Twitter en Facebook heb ik al in de ban gedaan en dat scheelt al zoveel tijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.