Geldgeheim: “Door mijn andere geldkeuzes voel ik me vaak een buitenstaander”

Geldgeheim: mijn andere geldkeuzes geven me het gevoel een buitenstaander te zijn

De één ken je al je hele leven, de ander ontmoette je op de sportschool. En met weer een ander had je zo’n leuke klik op het werk. Tijdens je leven leer je vaak verschillende mensen kennen en met sommigen klikt het extra goed. Vaak komt dat omdat je op dat moment dezelfde interesses hebt. Maar: wat als die interesses veranderen en de klik wat minder wordt? Vanaf het moment dat Bettine (niet haar echte naam) zich meer ging interesseren voor personal finance en minimalisme en andere geldkeuzes ging maken, merkte ze dat de aansluiting met haar vrienden en collega’s een stuk minder werd. En dat maakt dat ze zich soms een buitenstaander voelt.

Andere planeet

“Ik ben Bettine en ben 39 jaar oud. Ik heb drie kinderen, werk als zzp’er en woon samen met mijn partner in de Randstad.

Sinds ik me meer bezig ben gaan houden met personal finance en minimalisme, merk ik dat ik minder aansluiting vind bij mijn vrienden en collega’s. Als we het bijvoorbeeld over het huishouden hebben en ik vertel dat ik geen tv, geen wifi en geen droger heb en mijn eigen wasmiddel maak, dan word ik steeds vaker vreemd aangekeken.

En als ik vertel dat ik het nieuws niet volg – ik ben ervan overtuigd dat ik me in deze levensfase beter niet kan laten overprikkelen – dan kijken mensen me helemaal aan of ik van een andere planeet kom.

Voor mij is dit proces heel geleidelijk gegaan en heb ik niet in één keer de keuze gemaakt voor minder geld uitgeven en minder spullen kopen. Maar inmiddels is het ‘gat’ met de belevingswereld van mijn vrienden en collega’s dus wél erg groot geworden.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

“Gun jezelf wat meer!”

“Ik werk geen vast aantal uren in de week. Meestal zit ik rond de 40 uur, maar er zijn ook weken bij dat ik 30 uur werk.

Mijn vrienden vinden het onbegrijpelijk dat ik er in deze situatie niet voor kies om huishoudelijke hulp te hebben, wat vaker eten laat bezorgen of afhaal of wat meer te shoppen.

“Gun jezelf wat meer!”, zeggen ze dan. Maar sinds ik alle overdaad vaarwel heb gezegd, heb ik juist het idee dat ik met volle teugen geniet! Ik zie mijn hypotheekschuld elke maand slinken en mijn gevoel van vrijheid wordt steeds groter! Ik ben zelfs zo ver, dat ik hierna ook nooit meer een hypotheek zou willen. Ik wist niet dat ik zo slecht tegen het woordje ‘schuld’ kon 😉

Door deze reacties praat ik echter voor mijn gevoel noodgedwongen minder over de dingen die mij bezighouden. En omgekeerd begrijp ik de interesses van mijn leeftijdsgenoten minder goed.

In mijn beleving maken ze zich ontzettend druk over oppervlakkige zaken.”

Buitenstaander

“Over een jaar of 5, 6 zijn wij hypotheekvrij. Maar daar vertel ik hen dan maar niet over. Dat is immers ‘niet chic’. Alleen mijn ouders weten ervan; die zijn wél ontzettend trots op ons.

Helaas voel ik me door het maken van deze andere geldkeuzes wel steeds meer een buitenstaander. Het lijkt wel of ik alleen online nog gelijkgestemden vind. Ze zijn er dus wél, maar ik kom ze in het echt niet tegen.

Als het op verjaardagen over geld gaat, dan merk ik dat ik me regelmatig afvraag of die mensen er nu écht niet wat beter over na hebben gedacht. Ik zeg het niet; ik wil mijn vrienden niet kwijtraken. Bovendien kan ik het ze natuurlijk ook niet kwalijk nemen dat zij in de ratrace blijven hangen.

Als ik echter zie dat een vriendin voor de derde keer thuis komt te zitten met een burn-out, omdat ze denkt dat ze in die villa moet blijven wonen, dan huilt mijn hart.

Maar als je dat zelf niet wilt inzien, dan lukt het ook niet om zo iemand te overtuigen. Ooit heb ik eens gelezen dat we allemaal recht hebben op onze eigen fouten en daar ben ik het wel mee eens. Dus ik probeer haar te steunen, zonder te oordelen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Bettine!

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Als relaties veranderen…

Het liefst heb je je allerbeste vrienden en je leukste collega’s natuurlijk voor het leven bij je. En soms lukt dat ook. Maar vaker veranderen interesses en daarmee ook relaties.

Je ‘stapvrienden’ zie je ineens een stuk minder als je een relatie krijgt. Je collega’s lijken (je) snel vergeten als je een andere baan krijgt en het contact met die vriendinnen die kort na elkaar moeder werden terwijl jij nog de studeert of de wereld over reist, lijkt ook ‘ineens’ verwaterd te zijn.

En soms trekken die relaties later weer aan. Als je wél weer dezelfde interesses hebt. Als je iemand voor het werk opnieuw tegenkomt, als je na die lange relatie ineens weer vrijgezel bent en er weer lekker even uit wilt, of als je je uiteindelijk ook gaat settelen en kinderen krijgt.

Relaties kunnen veranderen door ingrijpende levensveranderingen. En die ingrijpende levensveranderingen beperken zich niet tot verhuizen, verandering van werk, trouwen, scheiden, een gezin stichten of sterfgevallen.

Ook een verandering in levensstijl kan heel veel impact hebben.

Andere kijk op het leven, andere geldkeuzes

Vanaf het moment dat je je meer gaat interesseren voor personal finance en minimalisme, verandert je kijk op het leven. Je gaat steeds meer afwijken van de ‘norm’. En de dingen die je eerder gewoon deed, zijn nu ineens niet meer ‘gewoon’.

Neem het voorbeeld van Bettine. Zij heeft bijvoorbeeld geen televisie en geen wifi en kijkt geen nieuws. Grote kans dat ze daardoor ook niet alles meekrijgt van de nieuwste programma’s, het laatste nieuws of wat er nu weer trending op Facebook is. Zonder wifi heb je immers ook niet doorlopend internet op je telefoon.

Hierdoor zal het voor haar lastiger zijn om aansluiting te vinden bij de gesprekken bij het koffiezetapparaat. Want: zij heeft waarschijnlijk géén Boer Zoekt Vrouw of Judas gekeken. En weet ook niet wie Expeditie Robinson gewonnen heeft. Of wat die 10-Year challenge is.

Waar ze ongetwijfeld wél heel enthousiast over kan vertellen, is over de hypotheekaflossing die ze die maand gedaan heeft. Maar ja; praten over geld is hier vaak nog een taboe.

En licht schijnen op waarom zij wél kan aflossen en een ander niet, is ook niet goed voor de relaties. Dan lijkt het al snel of je de levensstijl van een ander veroordeelt. De meeste mensen houden zich liever voor dat er één of ander wonder is, waardoor die ander wél kan aflossen, terwijl jij geen cent overhoudt. Dat het vooral een kwestie van keuzes is, is over het algemeen geen populair idee.

En zelfs dát is al een oordeel 😉

Herkenning

Ik herken veel in het verhaal van Bettine. Toen ik begon met consuminderen, kon ik daarover eigenlijk alleen informatie (en enthousiastelingen) op internet vinden. In mijn naaste omgeving leefde dat helemaal niet zo erg.

Deels omdat er in mijn familie al vrij veel ‘financieel bewuste’ mensen zitten, die hier dus niet speciaal extra over nadenken of mee bezig zijn. En deels omdat het voor mijn leeftijdsgenoten juist heel normaal was om toe te werken naar dat grote huis, die dikke auto en die nieuwste telefoon.

Inmiddels zie ik daar langzaam verandering in komen. Steeds vaker hoor ik mensen praten over beleggen. Of over sparen. En soms zelfs over het aflossen van de hypotheek. Ik denk dat dat deels ook komt doordat ze via deze site weten dat ik ermee bezig ben. Alsof het dan wat veiliger is om dit onderwerp op te brengen.

Maar het is écht nog niet zo dat het een geliefd onderwerp voor op een verjaardag is. Of dat we met z’n allen even gaan zitten om een plannetje te maken voor een vervroegd pensioen. Was het maar zo! Wat dat betreft vind ik – net als Bettine – ook toch nog vooral aansluiting bij mensen op internet, of bijvoorbeeld via de FIRE-meetings.

En het mooie is dat ik regelmatig berichten krijg van mensen die door deze site een belangrijke verandering hebben doorgevoerd in hun eigen leven. Ze kwamen hierdoor op een idee, dat ze anders niet zo snel zouden hebben gehad.

Blijven praten

Onderwerpen die met geld te maken hebben, zullen voorlopig nog wel even gevoelig blijven. Veel mensen hangen aan geld ook een bepaalde waarde. Als je veel hebt, ben je succesvol en geslaagd. Heb je weinig, dan mankeert er vast iets aan je. En wat je hebt moet je niet vertellen, maar laten zien. Via die dikke auto, dat grote huis of die luxe gadgets.

Via internet hoef je die schijn niet zo erg op te houden; mensen zien toch niet hoe je woont of in wat voor auto je rijdt. Maar in je eigen omgeving kan dat anders aanvoelen. Daar vormen mensen zich wél een mening over je op basis van ‘de buitenkant’.

Toch hoop ik dat mensen als Bettine niet helemaal ontmoedigd raken om erover te blijven praten. En dan precies op de manier die zij omschrijft; zonder oordeel. Want stel je voor dat die vriendin – die al drie keer thuis is komen te zitten met een burn-out – straks wél ineens inziet dat zij óók keuzes heeft. En ook dezelfde vrijheid kan ervaren als Bettine. Zou dat alleen het al niet waard zijn?

Herken jij het verhaal van Bettine? En hoe ga jij hiermee om?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Super dat je je eigen pad volgt, hou dat vast! Ik herken het ook wel. Veel mensen kletsen liever dan dat ze echt over dingen praten. Misschien betrekken ze jouw keuzes op zichzelf en vinden ze dat ze het zelf niet goed doen, minder hun eigen pad volge dan ze zouden willen maar niet durven. Ik zou me er niet te druk om maken want wat ik ook ontdekt heb is dat dingen waar ik op een bepaald moment erg mee bezig ben, over een paar jaar vaak wel leven, bv hypotheek aflossen, minder werken, vegetarisch eten. Lastig dat je op dit moment niet echt aansluiting vindt, maar op de wat langere termijn ben jij de expert onder je vrienden en collega’s en kun je advies geven mochten ze dat willen.
  Blijf bij jezelf!

 2. Ik herken het zeker wat Bettine vertelt. Hier ook regelmatig vreemd aangekeken, maar ik trek mij er inmiddels niets meer van aan. Het voelt goed om deze keuzes te maken en ons eigen pad te volgen. En wat MS MIMI schrijft ben ik het helemaal mee eens, meestal ben ik ergens mee bezig en begint dat pas over een paar jaar echt bij een grotere groep mensen te leven. Het voelt als rijkdom dat we door de keuzes die we maken zoveel meer vrijheid voelen en niet meer aan de ratrace meedoen van meer, meer, meer. Doordat ik nu de keuze heb om minder te werken, ga je daar ook anders tegenaan kijken en geniet ik extra van de kleine geluksmomentjes zoals het zonnetje, wandelen in het bos, een mooi boek lezen, etc. Bettine, blijf vooral je eigen gevoel volgen!

 3. Lastige situatie waar zij in zit inderdaad. Ik merk ook aan mezelf dat ik door mijn enthousiasme over extra aflossen steeds minder kan begrijpen waarom je al je geld maar zou spenden “omdat het kan”. En je voelt je inderdaad toch ongemakkelijk om erover te praten, want je wil anderen niet het idee geven dat je rijk bent. Het gaat echt om zelf je keuzes maken inderdaad (tot op zekere hoogte natuurlijk).

 4. Onder het mom van ‘het zichzelf gunnen’, ‘want je moet toch genieten’ geven mensen teveel uit, werken zich rot en kijken dan gek op van mensen die dingen uitstellen tot later, geld sparen en vaak ook nog minder kunnen werken, want ‘je leeft tenslotte nu’. Ik ga die mensen steeds gekker vinden die zich gedragen en leven alsof er geen morgen is. Ik moet nog een paar jaar werken maar heb nu al genoeg geld om dan vroeger met pensioen te gaan dan de overheid mij voorschrijft, een heerlijk gedachte die rust geeft.
  Ik praat er alleen nog maar met mensen over die het snappen (en dat zijn er niet veel) en laat de rest maar gewoon hun eigen ding doen, wel zo gemakkelijk.

 5. Gewoon lekker je eigen weg volgen! Maar het blijft wel jammer dat mensen zo veroordelend zijn op dit gebied. Als ze ervoor open zouden staan zouden ze er juist veel van kunnen leren. In mijn omgeving wordt er gelukkig wel wat makkelijker over geld gepraat. En 1 vriendin was idd zwanger toen we uit elkaar groeiden. Inmiddels hebben we de draad na ongeveer 2 jaar ‘pauze’, weer opgepakt. Of tenminste daar doen we nu een poging toe. Zo vaak hebben we elkaar nou ook nog weer niet gezien 😉 Maar ook zij gaat straks verhuizen en ik ook, wellicht wel tegelijk, zij weet nog niet precies wanneer ze in de nieuwe woning kan omdat dat afhangt van wanneer die mensen in hun nieuwe huurhuis kunnen en de mensen die in hun nieuwe huurhuis zitten die moeten in hun nieuwe woning eerst aangesloten worden op de elektriciteit, maar daar schijnt een wachtrij voor te zijn, dus als dat gebeurt is gaan er 3 mensen/ gezinnen naar een nieuwe woning. (is het nog te volgen? Haha). Maar zij en haar partner praten ook altijd heel open over geld en vertellen ook rustig wat ze waarvoor betalen en dat is zo fijn!

 6. Ik ben erg blij dat duurzaamheid (en daarmee consuminderen) wat meer draagvlak krijgt in de maatschappij. Ik denk dat de ‘gekkies” die op een andere manier met hun geld omgaan dan de gemiddelde men,s nu nog voorlopers of trendsetters zijn en dat op den duur steeds meer mensen gaan inzien dat kopen niet gelukkiger maakt. Het is beslist geen hype waar wij consuminderaars mee bezig zijn! Vergelijk het met veganisme, een aantal jaren geleden nog een vrij onbekend (en daardoor onbemind) fenomeen, inmiddels schieten de veganrestaurants in de grote steden als paddenstoelen de grond uit, heeft Engeland de maand januari omgedoopt tot Veganuary en hebben ook de grote supermarkten maandelijks nieuwe veganistische producten in hun assortiment. HOT, FIRE, consuminderen….. dit wordt straks de normaalste zaak van de wereld! 😉

 7. Na het lezen van het boek Hypotheekvrij van Gerhard Horman zijn wij in 2011 in een rap tempo gaan aflossen. ( waarvoor dank Gerhard). In mijn omgeving werd dit ook niet door iedereen begrepen . Al hoorde ik ook wel na mijn openheid hier over van een vriendin dat zij haar huis al had afgelost. Dus er zijn echt wel meer mensen die op deze manier bezig zijn. Inderdaad zoals Gerhard schrijft in zijn boeken je begint met aflossen en vervolgens veranderd er veel in je bewustwording tav milieu, koopgedrag etc. Inmiddels maakt het mij steeds minder uit wat andere mensen hiervan denken. Het gevolg van deze leefwijze is wel een bijna afgelost huis en een mooi bedrag op de bank wat ons veel meer vrijheid geeft. Als we willen kunnen we nu eerder stoppen met werken. Ik bak zelf graag mijn brood, koop mijn kleding bij de kringloop, heb een moestuin en geniet er van. Met dank aan : Gerlinde, Teunie, Annemarie, Adine, Lonica, Zuinigaan en alle andere bloggers voor hun inspiratie . Bettine je bent echt hierin niet alleen.

  1. Wat gaaf dat jullie inmiddels een bijna afgelost huis hebben en meer vrijheid! Ik herken inderdaad wel wat je zegt: het maakt steeds minder uit wat anderen ervan denken. Je ziet immers zelf dat het werkt en dat het je eigenlijk een veel leuker leven oplevert. Meer vrijheid, meer tevredenheid, minder afhankelijkheid van materiële zaken.

 8. Ondanks dat we niet zoveel consuminderen als de schrijfster, herken ik wel het effect. Het verbaast mij hoeveel vrienden/familie geld uitgeven aan vanalles, op crediet/afbetaling leven en hoe normaal ze dit vinden. We hebben het er niet vaak over met vrienden, maar ik merk soms wel wat afgunst of zoiets. Opmerkingen als “je kunt wel zien waar het geld zit” bijv.

  Het valt me op, maar meer doe ik er niet mee. Ga gewoon door met je eigen plan zou ik zeggen. Uiteindelijk is het jouw leven en wie het laatst lacht…

 9. sinds mijn scheiding ben ik financieel bewuster van wat ik uitgeef, wat ik belangrijk vind en waar ik v kan genieten. Ik koop veel minder (neiging is ook minder geworden), bekijk waar ik kan (be)sparen, heb dingen voor mijn kinderen op papier gezet waarvan ik hoop dat ze er later wat aan hebben (naast het voorbeeld dat ik geef) en kan genieten v momenten met mensen die dichtbij me staan. Ik ben tevredener en kan beter genieten vd kleine dingen in het leven. Bijvoorbeeld dat mijn dochter v 6jr haar armen om me heen slaat en zegt “mama ik vind je superlief en ik hou van jou”. Het is een onbetaalbaar moment waar ik dan intens v kan genieten, daar kan geen geld of een groot huis tegen op. Dan ben ik blij dat ik ze heel bewust zeg dat ik v ze hou, knuffel en zeg dat ik blij ben dat ze er weer zijn als ze v hun vader terugkomen (hoewel dat allemaal ook vanzelf gaat) Dat zijn de belangrijke dingen in het leven, niet die dure auto of dat grote huis. Ik kan er met een paar mensen in mijn omgeving over praten. Er zijn er 1 of 2 die daadwerkelijk ook veranderingen hebben aangebracht in hun uitgaven of daarmee bezig zijn. Nu is het nog grotendeels taboe om over geld te hebben, mijn zoon v 8jr hoeft ook niet tegen iedereen te zeggen hoeveel geld ik op de rekening heb (hij was daar achter gekomen toen ik met bankzaken bezig was), maar het is fijn dat het wel meer kan. Hoewel dat grotendeels nog via social media loopt, is het fijn dat je dingen kunt delen en elkaar begrijpt.

 10. Ik herken je verhaal helemaal. Mensen vinden vaak dat ik meer voor mezelf moet kiezen, dingen voor mezelf kopen of doen. Maar die behoefte heb ik niet. Nu is mijn naaimachine erg oud en krakkemikkig, er zijn meerdere mensen die niet snappen waarom ik nog geen nieuwe heb. Maar hij naait nog, dus waarom nu daar veel geld aan uitgeven? Wij hebben wel een tv, maar ik kijk ook geen nieuws, ik kijk sowieso vaak maar een uurtje per dag. We hebben dan weer geen spelcomputers enzo en missen daar niks aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.