Waarom is praten over geld zo’n taboe?

Waarom is praten over geld zo'n taboe?

In Nederland kennen we niet zoveel taboes meer. Mensen delen probleemloos wat ze eten, wat voor boodschappen ze doen, waarom ze hun partner/familieleden/vrienden af en toe wel achter het behang kunnen plakken of zelfs in welke conditie hun darmen op het moment zijn. Soms krijg je daar zelfs af en toe nog een – ongevraagde – update over. Maar als het gaat om praten over geld of persoonlijke financiën, dan houden mensen liever hun mond. Dat is misschien nog wel één taboe dat we liever niet doorbreken.

Persoonlijk

‘Dat is wel heel persoonlijk, niet?’ Persoonlijk vind ik de toestand van mijn darmflora persoonlijker, maar dat zal aan mij liggen. Online valt het aardig mee. Net als voor veel andere onderwerpen, heb je ook voor personal finance verschillende groepen en websites waar je terecht kunt als je er iets over wilt weten of delen. En als dat anoniem of onder een schuilnaam kan, dan is de drempel natuurlijk nog wat lager. Daar kan ik zelf over meepraten.

En daar ben ik blij om, want dat betekent dat je in ieder geval ook gewoon vanuit je luie stoel inspiratie op kunt doen, hulp kunt zoeken bij het afbetalen van je schulden of tips kunt vergaren over het aflossen van je hypotheek.

Waarom is dit geen standaard vak op school?

Helaas blijft het vaak bij online, want offline wordt het toch blijkbaar al snel een beetje ongemakkelijk. Zonde, want je kunt op dat vlak zoveel van elkaar leren. Ik hoor bijvoorbeeld wel om me heen dat mensen pas geleerd hebben met geld om te gaan, toen ze op zichzelf gingen wonen. Dat begrijp ik ook wel; voor die tijd is het misschien wat minder hard nodig en personal finance wordt helaas niet op school als vak gegeven. Je hebt af en toe wel die week van het geld, maar daar lijkt het bij te blijven. Persoonlijk vind ik dat echt een gemiste kans, want tegenwoordig hebben ook veel jongeren schulden.

Als dit wél een schoolvak zou zijn, zouden mensen al op jongere leeftijd kunnen leren om te gaan met geld, maar ook leren praten over geld. En dan niet eens alleen over schulden, maar ook over toekomstplannen, over hoe ze het later gaan aanpakken met een hypotheek of misschien wel over financieel onafhankelijk zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Taboe de wereld uithelpen: praten en doen

Ik denk dat er twee belangrijke redenen zijn waarom mensen liever niet over persoonlijke geldzaken praten:

 1. Als je het financieel goed doet, dan wil je niet overkomen als opschepper en/of je wilt voorkomen dat deze informatie bij de verkeerde mensen terechtkomt (dieven, maar ook misschien wel wat ongemerkter: mensen die denken dat jij alles dan wel kunt betalen).
 2. Als je het financieel niet goed doet, dan voel je je daar misschien vervelend over. Geld is in de meeste culturen toch een beetje een statusdingetje.

Wat als je gemakkelijk gratis geldadvies kon krijgen van iemand in je omgeving? Of als een vriend ervoor kan zorgen dat jij voorbereid op het gesprek met de hypotheekadviseur verschijnt? Of wat als iemand jou kan helpen om je geldzaken op een rijtje te zetten, zodat je kunt werken om uit de schulden te komen. Is het dan nog zo vervelend om erover te praten?

Wat mij betreft mag dit taboe wel opengebroken worden. Ik ben namelijk héél benieuwd hoe andere mensen dingen doen. Ook zou ik het helemaal niet erg vinden om mijn ervaringen te delen, zodat een ander daar misschien iets aan heeft. Een website als deze (of een serie als Geldgeheimen!) is daar een eerste stap voor, maar ik ga zeker ook eens nadenken over manieren waarop ik dit eventueel offline kan doen. Want in gesprekken merk ik vaak wel dat mensen het toch stiekem best een interessant gespreksonderwerp vinden.

(Hoe) merk jij dat praten over geld nog steeds een taboe is? En zie jij kansen om daar iets aan te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Een taboe is het zeker nog wel, maar je hebt helemaal gelijk, in en persoonlijk gesprek in een vertrouwde omgeving is het vaak wat makkelijker om het er over te hebben. Vaak komen mensen dan wel los en kan er werkelijk wat bereikt worden of financieel gebied.

   1. Daarom zijn Amber Tree Leaves en wij ook de BENL meetups begonnen. Maar het grote verschil is wel dat je mensen op 1 plek hebt die ook echt graag over financiën praten 🙂
    Persoonlijk ben ik het wel met geenbaanmeer.nl en jou eens, 1-op-1 gesprekken maken veel meer los.

  1. Klopt, dan is je bereik natuurlijk ook groter. Ik denk dat 95% van de mensen die hier reageren en hun verhalen en tips delen mensen zijn die ik offline niet zo gemakkelijk/snel tegen was gekomen. Al is het maar omdat je dan op andere plekken woont, elkaar niet met werk tegenkomt of andere praktische dingen. Laat staan dat je offline tot zo’n gespreksonderwerp komt.

 2. Volgens mij is het ook een generatie-ding. Van mijn generatie weet ik van mensen vaak wel hoe het ongeveer zit en vv. Bij de generatie van onze ouders is het vaak echt not done om er over te praten merk ik. Dus wellicht lost dit zich vanzelf op 😉

 3. Same here, merk dat ik zelf ook wat terughoudend ben om erover te praten. Maar heb ook hele interessante gesprekken gehad, tot nu toe vooral met mensen die heel dichtbij stonden zoals familieleden. Ik merk daarin nog wel een verschil in wat je financieel gezien zou kunnen ondernemen, en het delen van je cijfers zoals inkomen of vermogen. Waarvan bij de laatste wij nog wel eens hele verraste reactie ontvingen en daardoor soms dit niet vertellen. Misschien toch maar eens vaker een balletje opgooien bij mensen…

  1. Mooi dat je wel al verschillende interessante gesprekken met familieleden/vrienden hebt kunnen hebben! En dat verschil dat je aankaart, is er inderdaad (in mijn beleving) ook: een beetje vertellen over dát je spaart of dát je aflost of dát je rustig aan wilt doen is 1, maar daadwerkelijk over cijfertjes praten is al snel een brug te ver. Terwijl dat soms ook heel waardevol kan zijn. Niet omdat je dan per se wilt weten wat een ander heeft, maar als iemand tegen mij zegt dat ik écht moet beleggen omdat zij daar ontzettend veel geld mee verdienen, dan wil ik wel weten of die persoon 100 euro veel vindt, of pas een beetje wakker wordt bij 10.000. Om maar even een klein voorbeeldje te noemen. Of ‘een buffer hebben’. De een vindt 1000 euro veel geld, terwijl de ander concreet berekend heeft dat xxx bedrag een geschikte buffer is.

 4. Ik praat en blog heel open over mijn financiële situatie. Zelfs in het kringetje van mensen die bloggen over financiën merk ik echter terughoudendheid. Zo zie ik maar weinig mensen openheid geven over hun inkomen. Dat gaat ze toch te ver. Dus ook daar taboes.

  Het is inderdaad zo dat ik soms van mensen afgunstige reacties krijg wanneer ik vertel wat ik soms in een maand kan verdienen en regelmatig zie ik me mezelf dan ook in allerlei bochten wringen en vooraf mitsen en maren opschrijven om die reacties te vermijden.

  De reacties weerhouden me er niet van om erover te schrijven. Maar blijkbaar wel mét de mitsen-en-maren.

  Jammer toch. Want laten we eerlijk zijn… die buffer en of men belegt of spaart en hoeveel men budgetteert… die inkomsten, dat is toch écht de basis.

  Vind ik dan.

  1. Het is wel de basis, maar het zegt ook weer niet alles. Dat zie je wel bij die Dubbeltje op z’n kant-mensen die 6-7000 euro binnen krijgen per maand en toch in de schulden zitten. En ik moet ook zeggen; ik was er eerder op mijn blog ook opener over dan nu, met echt lijstjes enzo. Het voelt toch een beetje apart als iedereen dat op kan zoeken/weten, zonder dat jij weet dat zij het weten. En ook een beetje omdat je dan idd weer honderd disclaimers moet doen om weer niet in een bepaald hokje gezet te worden.

 5. De taboe is inderdaad behoorlijk groot. Je verteld niet wat je verdiend of hoeveel je al gespaard hebt. Zoals je in je blog al aangeeft: dat is opscheppen of laten zien dat je het niet zo goed doet…

  Om het toch af en toe eens over geld te hebben en mijn doel, stoppen met werken voor mijn vijftigste (wat ook best een taboe is), vertel ik dat ik blog. Ik blog tenslotte over geld en eerder stoppen met werken. Een hele eenvoudige opening waarna mensen over het algemeen best geïnteresseerd zijn. Je doet er tenslotte meer voor dan alleen maar roepen: ik stop eerder met werken! En dan kan er opeens al veel makkelijker over geld gesproken worden. Je heb alleen maar die ijsbreker nodig.

 6. Ik geef al een paar jaar vrijwillig cursussen over omgaan met geld. Daardoor weten mensen mij inmiddels snel te vinden als ze vragen hebben of tips. Ik merk dat dit heel erg helpt in de openheid. Als ze een uitgebreider 1 op 1 gesprek erover willen hebben kan dat ook. Dan komen er soms dingen op tafel die je echt niet van tevoren zou hebben gedacht! Het is een beetje ‘schuldhulpmaatje-achtig’.
  Hartstikke leuk vind ik het om mijn passie voor financiën en organiseren op deze manier te combineren.
  Blog helpt ook zeker.

 7. Ik heb toevallig gister nog een groepsgesprek gehad op een verjaardag, mijn collega die ook aanwezig was, vroeg of salaris al binnen was toen hij zag dat ik op mijn telefoon naar mijn bankrekening keek. Ik zei, ja is vanavond pas binnengekomen, waarop hij voor de grap zei, laat eens zien dan en toen dacht ik, waarom niet en gaf hem mijn telefoon om het te laten zien. Zo ontstond er een gesprek over openheid over je inkomen, vertel ik niemand, is privé, werd er geroepen. Toen ik om een onderbouwing vroeg probeerde deze persoon oprecht een goed antwoord te geven, maar meer dan “dat doe je gewoon niet” kwam er eigenlijk niet uit. Toen werd er toch aan mij gevraagd hoeveel ik verdien, €1567,- netto per maand zei ik, das echt niet veel, werd er geroepen (is het ook zeker niet maar ben blij met m’n huidige baan),kan je beter ander werk gaan zoeken, werd er geroepen. Toen nog een ander, “grote kans dat mensen op dezelfde afdeling met dezelfde functie veel meer of minder dan de ander verdienen, als je dan aan elkaar verteld wat je verdient dan ontstaat er toch commotie” ik hoop het wel ja zei ik, zoiets moet toch meteen rechtgezet worden? Hoe ga je dat aanpakken of verklaren zonder er een gesprek over te voeren? Er wordt in onze cultuur veel te weinig over gesproken als je het mij vraagt.

  1. Dat je het niet wilt doen, omdat je het privé vindt, is op zich je goed recht. Maar meer dan dat qua onderbouwing is er vaak niet. Ik weet nog wel dat ik bij mijn vorige huis de brochure aan familie liet zien op een verjaardag. Gewoon om te laten zien wat voor huis het was. Daar werd toen op gereageerd dat ik de prijs had af moeten plakken. Had ik totaal niet om gedacht. Want ja, een vraagprijs is toch ook niet wat je betaalt? Die kan iedereen op Funda opzoeken! Maar blijkbaar is het niet erg om dan stiekem te kijken wat iemand anders eventueel krijgt of betaalt, maar is het ‘niet kies’ om daarover te praten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.