‘Mijn’ beste financiële adviezen

'Mijn' beste financiële adviezen

Zeker als het gaat om je financiën, dan is het best belangrijk om niet zomaar elk advies op te volgen. Althans, niet blindelings. Het is goed om je eigen onderzoek te doen en te testen wat voor jou wel of niet werkt. Hoewel ik ook zeker te maken heb gehad met ‘slechte’ financiële adviseurs en er zelf óók geen ben, heb ik er sinds 2010 wel een sport van gemaakt om van alles over sparen en besparen te lezen. Toen ik onlangs wat terugkeek op mijn blog, vond ik het grappig om te merken dat er een aantal tips en adviezen zijn die al die jaren zijn blijven hangen. Dan móeten ze wel werken, dus deel ik ze graag met je!

Dave Ramsey’s ‘snowball’-theorie

Het idee van Dave Ramsey’s ‘snowball’-theorie is dat je begint met het aflossen van je kleinste schulden. Het geld dat je daarmee bespaart (aflossing en rente) tel je op bij je aflossing voor de volgende schulden. Vanuit geld-technisch oogpunt is dit misschien niet logisch; dan ga je immers uit van de schulden waarop je de meeste rente betaalt. Je moet het echter vanuit psychologisch oogpunt bekijken. Wat zou jou meer motiveren; als je van je 10 schulden in één maand 3 schulden kunt wegwerken, of als je datzelfde bedrag aflost op je hypotheek?

Dit advies heeft mij ontzettend geholpen bij het aflossen van de hypotheek. Ik had destijds ruim €400.000 aan hypotheek, verdeeld over 3 kleinere (en later 6) onderdelen. Als ik naar die €400.000 keek, dan werd ik daar niet bepaald vrolijk van, maar als ik bijvoorbeeld zag dat er ook een onderdeel van €15.000 bij zat, dan was dat veel beter haalbaar.

Door het aflossen op die manier te bekijken, realiseerde ik me dat ook die druppel op de gloeiende plaat écht effect had en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een totale aflossing van zo’n €70.000 in 6 jaar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Suze Orman’s ‘Pay Yourself First’-advies

Suze Orman was de eerste persoon die me wees op ‘Pay Yourself First’. Het idee hiervan is dat je eerst spaart en daarna uitgeeft. Als jij weet hoeveel salaris je krijgt en je weet hoeveel je daarvan aan je vaste lasten moet besteden, dan kun je ook bepalen hoeveel je die maand wilt sparen. Of, in Suze’s termen: hoeveel je jezelf aan salaris wilt geven.

Ik heb altijd wel gespaard, maar dit is één van die financiële adviezen die voor mij wel veel heeft veranderd. Vanaf dat moment ben ik inderdaad automatisch gaan sparen vóór alle andere dingen betaald werden. Daardoor bleef er uiteindelijk een stuk meer over dan wanneer ik alleen spaarde van wat ik ‘over’ had.

Benjamin Franklin’s ‘compounding’-theorie

Ik realiseer me nu ineens dat ik hier nog niet eerder over heb geschreven! Dat komt dan een andere keer wel, maar nu even de korte samenvatting: Benjamin Franklin is vooral bekend als één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Hij was echter ook behoorlijk geniaal als het ging om geld. Een jaar voor hij overleed, besloot hij om de steden Boston en Philadelphia allebei 1.000 pond te schenken. Toen een flink bedrag, nu waarschijnlijk net de kopieerkosten voor het gemeentehuis. Hij gaf dat geld niet zomaar: de steden moesten het eerst 100 jaar in een fonds laten staan. Daarna kregen ze een deel van het bedrag. Het resterende bedrag werd na 200 jaar uitgekeerd. Het geld moest dan gebruikt worden voor het gemeenschappelijke goed.

Dat idee leek echt belachelijk. Mensen realiseerden zich ook wel dat de 1000 pond van toen 100 jaar – laat staan 200 jaar – later niet veel meer waard zou zijn. Benjamin Franklin geloofde echter in de kracht van ‘compounding‘, rente-op-rente. En hij had gelijk: na de eerste 100 jaar was het bedrag dat Boston had aangegroeid tot 131.000 pond. Na die 200 jaar had alleen Boston al meer dan 5 miljoen dollar! En dan was er na de eerste 100 jaar ook nog eens geld uitgegeven om een school te bouwen! Philadelphia had blijkbaar iets minder slim geïnvesteerd, want die stad had na 200 jaar ongeveer de helft over, maar dan nog.

Voor mij heeft dit heel duidelijk gemaakt hoeveel invloed de factor ’tijd’ heeft. Als je alleen naar je eigen leven kijkt, dan hebben we natuurlijk geen 100 of 200 jaar om bedragen zo aan te laten groeien. Maar als je op jonge leeftijd begint met bijvoorbeeld sparen, dan levert dat je een voorsprong op die later praktisch niet meer in te halen is. Dit is voor mij bijvoorbeeld één van de redenen dat ik afgelopen jaren tóch wat serieuzer bezig ben gegaan met mijn pensioen en ‘later’. Wat ik nu niet nodig heb, kan nu nog makkelijk 30 jaar groeien.

Tony Robbins’ “Be in the market!”

Zoals de meesten van jullie wel weten, ben ik pas de laatste tijd meer aan het beleggen. Voor die tijd had ik het idee dat ik het geld er niet voor had. Of dat het niets voor mij was. Een van de inzichten die daar echt verandering in heeft gebracht, is het inzicht van Tony Robbins. Misschien is het niet eens écht van hem – hij zoekt zelf ook altijd the best of the best op, om daar van te leren – maar hij heeft het wel goed door laten dringen. Hij vertelde over een onderzoek waaruit bleek dat de beste beleggers a) dood waren of b) vergeten waren dat ze een beleggingsrekening hadden. Kortom; je hoeft eigenlijk helemaal niet ‘goed’ of actief te beleggen om er succes mee te hebben. Sterker nog; beter van niet. Historisch gezien is de markt in de afgelopen honderd jaar altijd gegroeid.

Ja, er zijn crises geweest en ja, veel mensen zijn toen veel geld kwijtgeraakt. Dat is wat mij altijd afgeschrikt heeft; dat heb ik van dichtbij ook gezien. Maar: dat geld ben je pas kwijt als je uitstapt. Als je nu terugkijkt, dan had je het geld dat je in 2008-2009 ‘verloren’ hebt, allang weer terugverdiend. En meer! Omdat je de markt niet kunt ’timen’, ondanks wat mensen soms denken, kun je er dus maar beter in zitten voor de lange termijn. Je weet nooit wanneer het keldert, maar je kunt er dus wel op rekenen dat het altijd weer opkrabbelt. Als je gewoon blijft zitten, is er niets aan de hand. Sterker nog; dan profiteer je ook van de beste marktdagen. Die volgen namelijk steeds in zo’n beetje dezelfde periode!

Hierdoor ben ik eind 2016 voorzichtig begonnen met beleggen. Dat beviel zo goed, dat ik in 2017 nadacht over een beleggingsstrategie en dat in de komende jaren nog veel verder uit wil bouwen. Dat had ik 5 jaar terug dus écht niet kunnen dromen!

Mijn eigen tip

Naast deze adviezen en tips van mensen die er meer verstand van hebben dan ik, is er ook nog iets dat ik door de jaren geleerd heb. Je bent creatiever dan je denkt. Echt waar! Als je het ineens met minder geld moet doen, dan vind je wel een manier. Veel dingen waarvan je denkt dat ze op een bepaalde manier moeten, kunnen ook anders. Dat hoeft niet eens groots te zijn. Toen ik bijvoorbeeld op boodschappen wilde besparen, ontdekte ik hoeveel je gewoon met kruiden en basisdingen als bloem kunt doen. Toen ik van de week geen wraps in huis bleek te hebben, bakte ik die dus gewoon zelf. Honderd keer lekkerder, ongeveer 20x goedkoper én ik was geen tijd kwijt aan een winkelbezoek.

Als je je regelmatig afvraagt of dingen ook anders kunnen en daar creatief en flexibel in bent, dan gaat er echt een wereld voor je open. En als je die creativiteit vervolgens óók inzet op de momenten dat het niet per se hoeft, dan werk je aan échte vrijheid.

En: zorg voor overzicht. Zonder overzicht kun je er zeker van zijn dat er op allerlei plekken geld én kansen weglekken. Speciaal hiervoor heb ik de Financiële Strategie-planner ontwikkeld.

Aan welke financiële tip of welk advies heb jij het allermeest gehad?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

35 Comments
 1. Super interessant artikel. Die Suze zat toch ook altijd bij Oprah Winfrey als ik het goed heb? 🙂 Ik heb van huis uit weinig geleerd over geld en vond het dan ook heel moeilijk toen ik op eigen benen kwam te staan. Geen spaargeld, alles altijd maar uitgegeven, nog zo jong.. Inmiddels ben ik super trots op onze huidige financiële situatie, hebben we net een huis gekocht en dat toch allemaal mooi voor elkaar gekregen! 😀

  1. Klopt! Volgens mij is dat waar ze ‘begonnen’ is, net als Dr. Phil destijds! Tegenwoordig hoor je volgens mij niet zoveel meer van haar, maar dat kan ook aan mij liggen. Wat fijn dat jullie de boel zo mooi op de rit hebben gekregen en een huis hebben gekocht! Zeker als je daar vanuit huis maar weinig over mee hebt gekregen.

 2. Mijn vader heeft mij altijd geadviseerd 10% van mijn salaris apart te zetten. Dat probeer ik wel te doen, maar in sommige maanden gaat dat beter dan andere

 3. We proberen om 25% van ons inkomen te sparen, sowieso gaat er altijd een vast bedrag naar onze spaarrekening, like Suze. Gewoon, omdat het kan. We proberen nu bijvoorbeeld wel onze zorgverzekering en onze gewone verzekeringen een jaar vooruit te betalen, want dat levert korting, en dus geld op. De verzekeringsmaatschappij belde ons nog, weet u dat zeker? Euh ja. Beleggen is ons nog een stap te ver, daarvoor hebben we niet genoeg eigen vermogen en/of ballen. We hebben dus nog een schuld en dat moet eerst weg. Door veel te lezen, te leren en het samen te hebben over onze financiën, weten we wat voor richting we op willen, en dat is fijn. Geld staat absoluut niet tussen ons in.

  1. Belden ze je echt op om te vragen of je dat wel zeker wist? Wat maf zeg! Ze bieden vaak toch juist zelf die optie aan.. Ik kan me goed voorstellen dat je eerst die schuld wegwerkt, voor je begint met beleggen. Toen ik me erin ging verdiepen, bleek het helemaal niet eng te zijn of alleen voor rijke mensen, maar dan nog zou ik het wél alleen doen met geld dat je echt kunt missen als het moet. Niet omdat ik denk dat ik het kwijt ga raken, maar omdat ik niet ‘gedwongen’ op het meest ongunstige moment mijn investeringen ergens anders voor op moet nemen.

   Hebben jullie ook een plan voor het wegwerken van die schuld?

   1. Ja, ze belden echt op, vond ik ook vreemd. We hebben nooit een betalingsachterstand gehad ofzo, dat doen we keurig.
    Plan om af te lossen; duo schuld van nu nog 8000,- het was 20.000,- Vrijwillig het maandbedrag verhoogd, met een paar honderd euro extra in de maand, daarnaast sparen we 500 in de mnd automatisch. Door onregelmatig te werken, bonussen, eindejaarsuitkeringen en vakantiegeld, en zuinig zijn, vullen we onze spaarrekening verder aan. Het plan is om bij het storten van het vakantiegeld het restbedrag, wat dan nog over is, de duo af te lossen. We hebben dan nog genoeg buffer over voor andere zaken en zijn we eindelijk schuldenvrij!

 4. 1. Altijd streven naar het sparen van minimaal 10% van je inkomen
  2. Behalve voor je huis en studie geen geld lenen, ook niet voor een auto/telefoon andere consumptiegoederen…
  3. Nooit het maximale bedrag lenen voor een hypotheek. Nog steeds zijn de normen best relaxed vind ik en houden ze geen enkele rekening met tegenslag.

 5. Toevallig heeft Merel gisteren op onze site ook een blogje met tips geschreven.
  Wat ons vaak heeft geholpen is de vraag te stellen : “willen we nu echt kopen, of willen we liever een x aantal maanden eerder stoppen met werken?” Dan wordt het opeens heel erg concreet.
  Of, zoals Loesje het verwoordt: koopkracht – de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.

 6. Ik vind jou blog altijd heerlijk om te lezen. Heel interessant en je leert er zeker wat van. Zelf vind ik de tip van suze heel handig.

 7. Helder stuk! Leuk verhaal ook over Boston en Philidelphia. Tijd maakt geld. Maar geen tijd hebben ook..haha..ik kom er nauwelijks aan toe om iets te kopen.

 8. Mijn beste financiële tip is nog altijd niet uitgeven wat je ook niet heb. En op het huis na, doe ik dat dus ook niet. Ik vind het namelijk echt helemaal niets om iemand nog geld verschuldigd te zijn.

 9. Fijn, zo’n overzicht. Wat ik nu de meest interessante vind is: Pay yourself first. Ik heb ook de neiging om eerst uit te geven en dan te kijken wat ik apart kan zetten. Maar als ik het eerst apart zet reken ik gewoon met de rest.

  1. Het lijkt bijna niet uit te maken, maar het maakt echt verschil. Het is ook een beetje een psychologisch dingetje. Als jij bijvoorbeeld €500 op je rekening hebt en je wilt uiteindelijk €250 daarvan sparen, dan kun je dat meteen doen. Dan heb je niet meer dan de resterende €250 om uit te geven. Doe je het achteraf en kom je in die maand iets tegen van €300, dan moet je wel behoorlijk sterk in je schoenen staan wil je dan niet denken: ‘Ach, dan spaar ik deze maand wel €200, dat is nog veel! En ik heb toch €500, dus ik kan die €300 betalen.’

 10. Wij sparen en beleggen ook automatisch al 15% van ons inkomen elke maand zodra het salaris gestort wordt. Daarnaast hebben wij er juist voor gekozen niet onze studieschulden sneller af te lossen, maar alles wat we sparen voor dat doel weg te zetten in een spaarverzekering. Die geeft een veel hogere rente dan we moeten betalen, en zo genereert dat geld ook nog extra vermogen. Soms is het juist voordeliger om niet direct af te lossen!

 11. Ik had eerst niet zo heel veel met je blog, maar begin er steeds meer de waarde (haha) van in te zien, juist met dit soort tips die voor iedereen toepasbaar zijn. Ik krijg gewoon zin om mijn schulden weg te werken en te sparen!

 12. ik heb veel gehad aan het pay yourself first-idee. Waar ik eerst eind vd maand pas spaarde, spaar ik nu een vast bedrag zodra mijn salaris binnen in. En dat bedrag per maand is in 1 jaar verdubbeld. Je word inderdaad creatiever en het word een sport om meer te kunnen sparen, zonder dat ik een saai leven heb met mijn kinderen. Ik heb nu een buffer opgebouwd voor mezelf waarvan ik niet had gedacht dat ik dat kon als alleenstaande moeder. Ik volg wat blogs en sites, om nog meer info te krijgen voor mezelf mbt geld en financiën. Wie weet, koop ik over een paar jaar een eigen huis. Dromen mag, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.