Dé slimme tip voor een goedgevulde spaarrekening

Automatisch sparen is slim sparen

Sparen: voor de één heel makkelijk, voor de ander heel lastig. Ik denk dat dat tot op zekere hoogte ook altijd wel zo kan blijven; dat het voor de één makkelijker gaat dan voor de ander. Toch is er wat mij betreft ook wel wat aan te doen. Je kunt wel denken dat je ‘niet zo’n spaarder’ bent, maar het kan ook zijn dat je tot nu toe gewoon de verkeerde tactieken gebruikt hebt.

Een van de allermakkelijkste manieren om te sparen is voor mij persoonlijk het automatisch sparen.

Automatisch sparen?

Als ik pas spaar op het moment dat de maand voorbij is en mijn nieuwe salaris eraan komt of er is, dan spaarde ik vast ook nog wel een hoop (ik ben nu eenmaal een spaarder), maar niet zoveel als ik met evenveel gemak zou kunnen sparen. Elke maand is mijn salaris op de 23e binnen. Nu heb ik het in internetbankieren zo ingesteld, dat er op de 24e de volgende afschrijvingen automatisch worden doorgevoerd:

€500 naar mijn buffer
€100 naar mijn rekening voor de zorgverzekering (die betaal ik vooruit, dit is dan voor zorgkosten én om de premie volgend jaar weer opnieuw vooruit te kunnen betalen)
€100 naar mijn vakantierekening
€75 naar de rekening waarop mijn ‘huizenpotje’ staat

Dit zijn de bedragen voor nu, maar ik pas ze soms ook wel eens aan als mijn omstandigheden veranderen. Zo heb ik bijvoorbeeld in 2016 voor het laatst mijn gemeentelijke belasting (voor mijn oude huis) betaald, waardoor er meer ruimte in mijn budget kwam om te sparen. Na januari ben ik ook klaar met de waterschapsbelasting en kan ik dus nog een keer zo’n €30 sparen.

In principe maakt het niet uit of je wel of niet met potjes werkt; automatisch sparen is gewoon heel handig én heel verstandig. Je weet immers vooraf al wat je vaste kosten voor een maand zijn en je kunt bedenken hoeveel je daar nog bovenop uit wilt geven aan variabele lasten. De rest kun je in feite direct al automatisch overschrijven naar je spaarrekening. En mocht je aan het einde van de maand nog wat overhouden, dan kun je dat óók nog afromen. Dan begin je de maand weer helemaal met een schone lei en spaar je ongemerkt nóg een beetje meer.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voel je je dan niet arm? En zo ja: ben je dan niet knettergek?

Die vraag stel ik vooral wel eens aan mezelf. Omdat ik eigenlijk niet speciaal iets heb waar ik geld aan uit wil geven, spaar ik flink. En dat betekent dus dat ik ná die 24e weer ongeveer een maand aankijk tegen een saldo van rond de €20 op mijn rekening. Je zou kunnen denken dat dat niet heel motiverend werkt, als je daar de hele maand voor staat te werken. En dat is ook wel een klein beetje zo. Soms denk ik wel: hou lekker wat meer ruimte aan, dat voelt zo lekker rijk. Maar het probleem met mij is dat ik, als ik me rijk voel, meer ga uitgeven. En niet aan dingen die ik graag wil hebben, maar aan onzin. Aan lekkere friet of Tony Chocolonely, die ik er vervolgens weer af zou moeten sporten. Of aan iets dat wel gezellig in huis staat, maar waar ik eigenlijk al 6 alternatieven voor heb.

Als ik iets écht graag wil, dan koop ik het wel. Daar spaar ik immers ook voor. Maar ik zal vast niet de enige zijn die haar geld graag in haar zak houdt als het om ‘onzin’ gaat. Van die dingen die ik later dan weer moet schoonmaken, opruimen en afvoeren.

Dus is het af en toe mezelf arm voelen de ‘prijs’ die ik betaal voor een kant van de medaille die ik wél heel fijn vind: het gestaag zien groeien van mijn spaarsaldo via automatisch sparen 🙂

Spaar jij al automatisch? Waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

39 Comments
 1. Jazeker, gelijk na het binnenkomen van het salaris. Ik hou overigens wel wat meer op de rekening staan dan jij, omdat ook alle vaste lasten van mijn betaalrekening betaald worden

 2. Er gaat direct wat naar de privépensioenplannen die we hebben, en naar de twee spaardoelen van dit moment. Op één daarvan betalen we teveel, daar halen we ook gemakkelijk weer wat vanaf als het nodig is.

  In België (waar ik woon en werk) hebben de banken 'getrouwheidsbonussen': als je je geld een jaar laat staan, krijg je een extra percentage, bijvoorbeeld 0,5% + 1%. Maar: in de kleine lettertjes staat dat je het gehele bedrag moet laten staan. Als je dus €100 overmaakt, en er €1 afhaalt, krijg je over die hele €100 géén getrouwheidsbonus. Mijn actie elke maand: het inkomen naar de spaarrekening overmaken in stapjes van €100. Als ik er dan wat afhaal, is niet het hele spaarbedrag 'aangetast'.

  Siebrie

 3. Ik spaar automatisch omdat ik op die rekening een hoger percentage rente ontvang dan de "normale" spaarrekening.
  Gisteren is er weer een deel naar die rekening gegaan. Vervolgens heb ik precies hetzelfde bedrag van mijn "normale" spaarrekening gehaald voor op mijn lopende rekening, zodat ik voldoende marge heb om gewoon de boodschappen en incasso's te blijven betalen, haha!

  Voor mij heeft automatisch sparen dus niet dat voordeel dat jij noemt. Daarvoor zijn mijn inkomsten te wisselend en bovendien ben ik niet van de potjes. "Pay yourself first" werkt niet voor mij. Gewoon geen impulsaankopen doen en blijven opletten bij iedere uitgave werkt veel beter. Dan houd ik automatisch geld over.

 4. ja en nee. niet letterlijk.. maar alle inkomsten gaan naar een spaarrekening die we tussenrekening noemen. ivm wisselende inkomsten. 1e van de maand een maandbedrag naar de betaalrekening gebaseerd op vaste lasten/tanken/boodschappen evt kwartaalkosten oid en een deel vrij te besteden. gaat prima zo. rest wordt sinds dit jaar verdeelt over potjes, voorheen op 1 grote hoop

 5. Ik spaar voor de kinderen automatisch als mijn loon binnen komt en daar blijven we ook vanaf.
  Voor de rest maak ik op €50 na alles over naar de spaarrekening zodra het binnen komt en boek ik terug zodra dat nodig is. Daardoor denk ik 2x na voordat ik iets koop en krijg ik er nog een klein beetje rente over.

  1. Ik heb hier idd ook een klein beetje marge, er zijn toch altijd van die dingetjes die je niet helemaal voorziet en die toch betaald moeten worden. Maar ik merk wel dat ik er wel 2x over nadenk voor ik dat dan koop, omdat ik weet (of nou ja, mezelf voorhoud) dat die pot niet eindeloos is.

 6. Hier gaat elke maand 800 euro naar 2 verschillende spaarrekeningen, maarja, elke maand net ook weer zo hard terug;)
  vanaf deze maand wil ik dat toch eens anders doen en wil ik daar echt niet aankomen.Op onze hypotheekrekening blijft ook elke maand 350 euro over, dat is ook een klein spaarpotje..
  In theorie allemaal leuke bedragen, maar in de praktijk blijft er weinig van over;)
  Daarom vanaf deze maand met een budget gaan werken, had de kinderen al gewaarschuwd;)

  1. Een budget helpt echt! Als je vooraf goed in beeld hebt wat er aan vaste lasten sowieso af gaat, dan weet je ook wat je nog aan extra ruimte over kunt laten en wat je vervolgens kunt sparen. Dan is het natuurlijk de kunst om binnen je budget te blijven, maar het hebben van een budget helpt daar gewoon al bij.

 7. hoi nee ik spaar niet automatisch, ik kijk op de dag dat mijn loon binnenkomt en zorg ervoor dat er 100 euro op mijn rekening blijft staan. dat is het maximale wat ik mag uitgeven per maand aan kleding en eventueel zorgkosten en persoonlijke kosten. Dat gaat meestal niet op, maar soms wel en dan haal ik ook nog wat van mijn rekening, bijvoorbeeld bij aankoop van veel kleding ineens, of een weekendje weg met vriendinnen. Ik speel er wat mee. leuk om te lezen, en allemachtig wat een hoop geld om te sparen heb je nu 🙂 fijn voor je zeg.

 8. Hier ook wisselende inkomsten op diverse data, dus automatisch sparen gaat niet. Maar als er geld binnenkomt gaat er wel een deel direct naar de spaarrekening. Ik heb vaste bedragen voor boodschappen, overige kosten en ook nog een potje leuk/diverse uitgaven, dat blijft op de lopende rekening en dus de rest kan naar de spaar. Bij grote uitgaven die eigenlijk altijd gepland zijn, halen we het weer van de spaarrekening.

 9. Wij sparen maar een klein beetje automatisch. Voor de kinderen elke maand, voor de zorgverzekering en voor de afschrijving van de auto.
  De rest van ons geld sparen we als we aan het eind van de maand nog over hebben. Daar streven we altijd heel hard naar, dus dat lukt de meeste maanden ook wel.
  De reden dat we het niet meer aan het begin van de maand overmaken, heeft te maken met de enorme bedragen die op verschillende data eraf gaan. Anders staan we opeens rood, omdat we 'te vroeg' het spaargeld er al vanaf hadden gehaald. Dus nu aan het eind van elke maand. Werkt ook prima zo.

  1. Waar ik dan wel even benieuwd naar ben: je kunt toch vooraf een lijstje maken met wanneer wat eraf wordt gehaald? Dat heb ik hier. Ik weet dus dat er na mijn spaarbedrag nog genoeg overblijft om de rest van de maand door te komen. Bij gezamenlijk (waar de afschrijvingen meer over de maand verspreid zijn) doen we dat precies hetzelfde. X budget voor de maand aan kosten en X om te sparen.

  2. We hebben ook een lijstje. Maar omdat er op zoveel verschillende momenten geld bijkomt, dat er dus aan het eind van de maand altijd alsnog weer een stuk naar de spaar kan. Maar eerder nog niet omdat je dan soms onder 0 kwam.
   Daarom doen we het nu dus maar niet meer aan het begin, en alleen nog op het eind.

 10. Ik spaar niet automatisch, maar zodra de centen binnenkomen, boek ik direct een x bedrag over naar de spaarpot. Ook een vorm van automatisch sparen eigenlijk… 😉 Als ik vooraf weet dat ik extra geld nodig heb, doe ik die overboeking niet. Dat scheelt een hoop zinloos heen en weer geboek.

  1. Ja, dat is ook zo. Ik heb persoonlijk meestal niet echt vreemde of onverwachte kosten, dus dat scheelt wel. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik een dagje uit op de planning heb staan, probeer ik dat geld op een andere manier als extra inkomsten binnen te halen. Maar anders moet er idd toch teruggeboekt worden, meestal.

 11. Ik spaar gedeeltelijk automatisch, zodra de toeslagen binnen komen room ik deze af en gaat dit meteen naar mijn spaarrekening en ook 2 x per maand een klein bedrag.
  Over een tijdje gaat ik het anders doen.
  Dan kijk ik wat er die maand af gaat en alles dat over is gaat meteen naar mijn spaarrekening, nu nog hopen dat dat ook allemaal kan blijven staan hahaha

 12. Ik spaar gedeeltelijk automatisch, zodra de toeslagen binnen komen room ik deze af en gaat dit meteen naar mijn spaarrekening en ook 2 x per maand een klein bedrag.
  Over een tijdje gaat ik het anders doen.
  Dan kijk ik wat er die maand af gaat en alles dat over is gaat meteen naar mijn spaarrekening, nu nog hopen dat dat ook allemaal kan blijven staan hahaha

 13. Ik weet hoeveel vaste laste er af gaan, en houd een marge aan van ca 75 euro voor het geval er medisch eigen risico of een reparatie betaald moet worden. De rest spaar ik automatisch naar de spaarrekening, en naar extra aflossing. Vandaag de hoogte van het spaarbedrag aangepast, want het voorschotbedrag van GWL is naar beneden, en de rente van de hypotheek is naar beneden. Onze buffer moet weer op niveau na verschillende noodzakelijke investeringen in de woning.

 14. Dat rijk voelen heb ik 10 minuten ongeveer na binnenkomst salaris. Ik zet dan alle boekingen klaar, haal mijn maandgeld van de rekening en weg is het. Een behoorlijk bedrag direct naar de spaarrekening en de reserveringsrekening.
  En weer wachten op de volgende maand voordat er weer iets gebeurd. Ik kijk er altijd naar uit, want natuurlijk is het leuk om te doen, maar zoals geschreven nog geen 10 minuten later is het weer gedaan.

 15. 'Arm' voelen we ons nooit en zijn we ook niet. Wij sparen maandelijks een behoorlijk vast bedrag en ook nog wel eens iets extra's, maar een echt doel hebben we niet. Misschien om in ons a.s. nieuwe huis te steken, als het ons tenminste lukt onze huidige woning te verkopen.

 16. Ja ik doe het in principe ook zo maar pas het wel aan. Het waterschap en de gemeentelijke belasting gaan over tien maanden ongeveer, dus dat maak ik nu extra over naar de spaar. Ik betaal ons ook altijd eerst uit nu we een salaris hebben yes!

 17. Ik spaar automatisch 25% van mijn loon maandelijks. 1ste van de maand en op een andere bank(rekening) dan waar het salaris wordt gestort. Zo kost overboeken minimaal 1 dag en dat weer houdt mij ervan er niets van op te nemen.

  1. Ik dacht zelf dat het wel wat mee zou vallen, omdat ik altijd wel het idee had dat ik goed spaarde, maar ik merkte echt het verschil. En ik bedoel: het is puur voor jezelf, het kost je niets, je hebt er – na één keer inplannen – geen moeite van en het levert je echt een hoop extra spaargeld op. En ach, dat kan altijd wel van pas komen, toch?

 18. ik spaar niet automatisch, maar ben wel trouw in het overboeken naar potjes zodra mijn salaris binnen is. Ik teken dan netjes af in mijn schrift wat ik heb gespaard. Ik probeer eind vd maand altijd nog wat over te houden en schrijf dat ook over zodra mijn nieuwe financiële maand begint. Ik moet zeggen: ik wist niet dat ik zoveel kon sparen als alleenstaande moeder. Door inzicht van inkomsten en uitgaven, ben ik zeker 2x zoveel gaan sparen dan dat ik deed toen ik nog pas eind vd maand spaarde wat er over was.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.