Extreem zuinige vrouw bespaart ruim 22.000 pond per jaar

Extreem zuinige vrouw bespaart 22.000 euro

Dit vond ik wel een leuk bericht: een extreem zuinige vrouw met een ‘gemiddeld’ salaris bespaarde in één jaar maar liefst 22.000 pond, door dus extreem zuinig te zijn.

Deze vrouw heeft namelijk een heel jaar geen cent uitgegeven aan onnodige dingen. Ze mocht van zichzelf haar hypotheek, gas, water, licht, levensverzekering, internet en mobiele telefoonrekening betalen, donaties doen aan het goede doel én eten en de basis-verzorgingsproducten (tandpasta, wasmiddel) kopen. Daar had ze dan een budget voor.

Hier bespaarde ze op

Waar ze dan niets aan uitgaf? Ze ging niet naar de bioscoop, naar de kroeg, niet op vakantie, kocht geen nieuwe kleding (ook niet toen haar spijkerbroek gaten begon te vertonen), ze ging niet naar de sportschool en kocht ook geen ‘onnodig eten/drinken’ als koffie onderweg of een chocoladereep. Qua vervoer liet ze het openbaar vervoer staan en ging ze op de fiets.

Ongeacht je salaris: ik denk dat je dan wel kunt concluderen dat ze het zich niet makkelijk heeft gemaakt.

En dit leverde het op!

Aan het einde van het jaar bleek ze zo’n 26.000 euro extra op haar bankrekening te hebben staan. Een behoorlijk bedrag! Dat wil ze nu gaan aflossen op haar hypotheek, zodat ze haar maandlasten verder verlaagt. Na dit zuinige jaar ging ze ook niet als een gek shoppen, maar ze verving haar echt versleten items (zoals die spijkerbroek) en trakteerde haar vrienden op een rondje in de kroeg.

Meer dan alleen geld

Wat ik vooral leuk vond aan dit verhaal, is dat de focus niet alleen ligt op geld. Aan deze vrouw, Michelle McGagh, werd ook gevraagd wat ze er nu van had geleerd. Daarbij noemt ze dat bedrag niet eens! Ze geeft aan dat ze helemaal geen dingen nodig heeft om gelukkiger te zijn en dat ze gelukkig wordt van tijd doorbrengen met mensen van wie ze houdt. Ook zegt ze dat ze zich gerealiseerd heeft dat ze financiële zekerheid veel belangrijker vindt dan materiële bezittingen en dat ze niet nog 20 jaar gedwongen wil blijven werken om alleen maar een huis af te kunnen betalen en nog meer spullen te verzamelen.

Zo zie ik het dus ook! Het is niet dat ik niet wíl werken, maar ik wil het niet MOETEN. Als je het grote plaatje bekijkt, is het eigenlijk bizar dat je heel veel van je tijd en vrijheid opgeeft om dingen te doen, kopen en krijgen die je niet gelukkiger maken. Ik zou ook niet helemaal zonder geld willen, want het biedt je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld dingen te kopen waar je van geniet of ervaringen op te doen die je voor altijd bij blijven. Maar geld uitgeven aan onnodige dingen; dat is toch eigenlijk écht wel zonde als je je bedenkt dat je dan bijvoorbeeld die plastic prul die niet eens zo heel mooi is betaalt met een stukje vrijheid.

Zou jij flink kunnen besparen als je een heel jaar echt helemaal niets overbodigs kocht? Dus niet meer uit eten, geen luxe etenswaren, geen kleding, enzovoorts? En zou je dat doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

43 Comments
 1. Grappig zeg!
  Ik vind het heel knap. Ik betwijfel of ik het zou kunnen. (Sowieso niet mogelijk met m'n gezin) Maar ik zou zoiets wel eens willen proberen voor 3 maanden bijv. Eens kijken wat daaruit voortkomt.
  Hoe denk jij daar zelf over?

  1. Het lijkt mij ook wel wat, maar ik zou er idd wel een beetje een tussenweg in willen vinden. Een jaar vind ik sowieso (te) lang om het extreem strikt te doen. En inderdaad, hoe doe je dat als je niet alleen bent? Ik zou het voor mijn eigen dingen bijvoorbeeld wel eerst kunnen gaan doen. Ik heb net dat Extra inzicht van de bank ontdekt. Werkt nog niet soepel, maar ik ga het overzicht over de laatste drie maanden eens uitdraaien en kijken wat op basis daarvan voor mij mogelijk zou zijn.

 2. Voor mij is dat een levensstijl. Vanwege mijn dieet kan ik niet uiteten, winkelen kost me snel teveel energie (en kleding al helemaal), luxe etenswaren kan ik meestal niet eten. Toen het een paar maanden geleden erop leek dat ik weer gluten kon eten, merkte ik dat ik vooral blij was met de vrijheid die dat gaf. Helaas van korte duur.
  Wij houden een administratie bij en manlief zegt dan ook dat we gewoon weinig uitgeven. Al hebben we dus wel een dure auto. Als die op is gaan we voor een goedkopere.
  De hypotheek versneld aflossen heb ik meer plezier in 🙂

  1. Dat kan ik me voorstellen! Misschien een stomme vraag, maar is het voor jou ook makkelijker om zo te leven omdat je op veel punten niet anders kunt? Een soort voordeel bij natuurlijk het nadeel van het feit dát het niet anders kan?

 3. Wat gaaf mensen die zulke dingen doen. En de bedragen dan 😮 Ik heb mezelf dit jaar voorgenomen geen nieuwe en overbodige dingen te kopen. Het zal geen enorme zoden aan de dijk zetten maar het is een goede oefening 😉

  1. Ja, mooi he! En inderdaad, het is ook een goede oefening. Ik merk dat ik ook echt wel anders ga denken over materiële dingen en dat levert me alleen maar wat op, op alle fronten! Met de nodige missers natuurlijk, maar daar werk ik dan weer aan…

 4. Wij kopen over het algemeen wel echt dingen die nodig zijn, maar ik merk ook dat er veel vaker dingen echt nodig zijn met 3 kinderen 😉 Toch vallen de uitgaven nog heel erg mee, en ik ben het er helemaal mee eens; Je hebt absoluut niet heel veel spullen nodig om gelukkig te zijn!

 5. Wat een leuk verhaal! Ik denk niet dat ik zó veel zou kunnen besparen. Want ik ga bijvoorbeeld al nooit op vakantie, of naar de sportschool. Mijn grootste uitspattingen zijn een kopje koffie drinken en soms naar de bioscoop.

  Huisvlijt

  1. Dan zal het bij jou idd wel wat minder zijn! Dat soort dingen doe ik ook niet veel, als ik bij ons moet kijken, dan zijn het echt de luxe/gemaksdingen met de boodschappen en uit eten. Verder zijn wij ook niet echt extreme shoppers ofzo. Oh, en ons vrij dure zenderpakket op TV, totaal niet noodzakelijk, maar vriend is er dol op.

 6. Wat een bijzonder verhaal zeg!! Ik ben nu bezig met een maand geen onnodig geld uitgeven. Dat wil ik iedere eerste maand van het nieuwe kwartaal doen, dus 4 maanden per jaar. Het zal me ongeveer 300 pm extra opleveren! Dus best een fijn bedrag na een jaar!
  Gr. Boukje

 7. Sinds een paar maanden heb ik geen werk meer. Nu nog een paar dure uitgaven aan ons nieuwe huis ( tuin, vervanging dak van garage en nog een stukje grond bijkopen) maar daarna wil ik echt de rem op het geld gaan zetten zodat ik straks als mijn uitkering ophoudt een buffer heb en zo toch door aanpassing van leefwijze thuis kan blijven voor de kids. Ik moet iets gaan bedenken zodat ik kan gaan aflossen op de hypotheek want dat is het de grootste kostenpost.. We gaan ervoor!

 8. Ik probeer dat wel, ik ga niet op vakantie en koop geen nieuwe kleding. Maar ik gebruik wel mijn auto voor woon werk verkeer omdat ik heel vroeg begin. Verder gebruik ik die niet. Ik ben vooral bezig met de hypotheek aflossen. Uit eten ga ik ook niet, dat vind ik niet leuk om alleen te doen.

  1. Goed bezig! Ik gebruik de auto hier ook het liefst alleen voor wat moet. Gelukkig is dat minder sinds ik in een dorp woon. Maar… ik denk dat ik er per maand toch nog wel 2 of 3 korte ritjes vanaf kan schaven. Scheelt ms niet veel in de kosten, maar het is allicht gezonder om dan te lopen.

 9. Ik heb vanaf sept16 geen kleding meer voor mezelf gekocht. Eerst maar s opmkn wat ik heb. Ik shop wel s online. En dan gooi ik t winkelmandje leeg. Werkt ook en kost niks. Nog 7,5 maand te gaan. Dan gooi ik mijn afgedragen zomeroutfits weg en kijk ik wat ik "moet" kopen.
  Ik merk wel dat niks kopen (wat eerst t doel was) te lastig is. Maar vanaf aug ga ik naast mijn kleding ook kijken naar de kleding vd kids. Dat minimaliseren en koop ik een jaar lang geen woonaccessoires. Mijn zwakte!!

 10. Ik zou het wel kunnen, maar doe het niet omdat het tegenwoordig niet meer nodig is. Vind uit eten en naar theater gaan veel te leuk, houd van vakanties (hoef de oceaan niet over) en koop regelmatig kleding. Dit laatste niet overdreven veel trouwens.
  Ja, ik ben bevoorrecht, maar ben ook een generatie verder dan jij, dus over 20 jaar zit jij misschien in eenzelfde situatie.

 11. Wij hebben ook behoorlijk de broekriem aangetrokken en de afgelopen 3 jaar circa @80000 afgelost op de hypotheek. wij hebben zeer vermoedelijk wel meer te besteden als deze mevrouw. Ook wij voelen wij net als deze mevrouw dat je anders over de invulling van je leven gaat denken. Wij hopen over een jaar of 4 nog een klein hypotheekje over te hebben om met 55 jaar veel minder te hoeven werken. Mooi verhaal!

 12. Ik ben nu 50 en leef al sinds mijn 18e behoorlijk zuinig en minimalistisch. Ik had dus inmiddels al redelijk goed op weg kunnen zijn naar een onbezorgde toekomst, financieel gezien dan. Maar dingen die gebeuren in een mensenleven steken weleens een stokje voor je plannen. Zoals je baan kwijt of akkoord gaan met veel minder uren of een scheiding waardoor ik de helft van mijn koophuis/geld/spullen af moest staan, (was getrouwd in gemeenschap van goederen), maar nooit verwacht dat het misliep natuurlijk. Toch zuur om zo een dikke 2 ton kwijt te raken. Door het minimalistisch leven heb ik ook lange tijd geen computer en/of internet gehad. Lijkt gezond voor je maar je loopt ook een hoop mis omdat je niet weet waar je recht op hebt. Heb lang behoorlijk duur moeten huren maar heb mijn huisje kunnen kopen dus het ziet er weer zonniger uit.

  1. Wat fijn dat je weer op de goede weg bent! Over dat het zuur is om zoveel geld kwijt te raken kan ik wel meepraten, helaas. 'Gelukkig' was het bij mij vooral geld op papier (lees: dat was er al in gestoken), dus het is niet zo dat ik het nu nog allemaal af moet betalen. Anders is het denk ik nog weer heel anders. En internet zou voor mij bv wel weer een eerste levensbehoefte zijn, omdat ik mijn geld ermee verdien. Als het financieel echt niet zou kunnen, maar dan moet het denk wel heel extreem zijn, dan zou ik dat dan desnoods maar gewoon in de bieb gaan gebruiken. Of bij familie ofzo. Maar leeftijd speelt daarin denk ook nog wel een rol; die optie is misschien nog wat meer voor de hand liggend als je rond de 30 bent dan 50.

 13. Ik denk dat wij vrij weinig kunnen bezuinigen op ons huidige uitgavenpatroon. We gaan eigenlijk nooit naar de kroeg, shoppen of op vakantie.
  Wat bij ons onnodig is: misschien twee tientjes per maand aan boodschappen, wat tankgeld als we een keer op familiebezoek gaan (voor zover dat onnodig is) en ieder twee tientjes zakgeld per maand.

  Zolang we het kunnen missen geef ik die paar tientjes per maand graag uit aan extra luxe en plezier.

 14. Heel inspirerend vind ik zulke ondernemingen. Ik zou die uitdaging zelf wel aan willen gaan, maar mijn man krijg ik echt niet zover. Mijn kinderen zouden misschien ook wel gaan sputteren. Maar….elk jaar doen wij het toch min of meer op die manier. Elke keer weer een beetje minder van vanalles. Dat is de enige manier waarop ik in mijn gezin wat bereik. Maar zelf zou ik liever een jaar heel extreem besparen en dan verder met een aanpast leven en weer wat luxe hier en daar.
  Het doet me denken aan die Amerikaanse vrouw die hetzelfde deed. Haar boek heet Not Buying It – Judith Levine.

  Wat ik er vooral van geleerd heb is dat het leven duur is en dat ik meer oog heb gekregen voor de situatie van anderen (zoals de reageerder hierboven van 50 jaar al aangeeft is dat het leven vanalles voor je in petto kan hebben). Waar ik kan doe ik iets voor die gezinnen.

  1. Dat is ook een beetje de manier waarop ik het doe. Gewoon bewuster omgaan met wat er is en met wat je hebt, dan houd je automatisch meer over. En ik stel tegenwoordig ook steeds vaker voor om niet speciaal de deur uit te gaan, maar thuis wat leuks te doen, zeker als ik weet dat de betreffende vriendin ook wat krap zit, maar dat misschien zelf niet aan zou kaarten.

 15. Leuk stuk! Doet me denken aan de super frugal maand van de frugalwoods…
  (voor wie wil gaan voor een maandje super spaarzaam in plaats van gelijk een jaar).

  Ik wil in februari (na het stoppen met mijn baan) een vrekkige maand houden. Gewoon om eens te kijken wat dat oplevert op verschillende vlakken.

 16. Leuk verhaal, maar, ik heb toch een "maar": ze had na een jaar 26000 euro meer. Die had ze overgehouden dat jaar, na betaling van noodzakelijke vaste lasten en voeding. Dus verdient ze per jaar 26000 euro + x bedrag (=de uitgaven die ze wél deed). In mijn ogen verdient ze dan toch niet een gemiddeld salaris?! Of begrijp ik je verhaal nu verkeerd?

  1. Ze is brits, en verdient in ponden. De salarissen in de UK en kosten zijn echt anders als in NL. Dat kun je niet 1 op 1 overnemen.

  2. Inderdaad, dat is niet vergelijkbaar met hier. Daar liggen de salarissen hoger, maar de levenskosten zijn ook vele malen hoger. Voor daar is het volgens het artikel een regulier salaris, dus ze heeft niet speciaal een topjob.

 17. Ik zou dat niet willen. Hangt er ook een beetje vanaf wat als noodzakelijk wordt gezien. Ik zie wel eens blogs waar alleen geld wordt uit gegeven aan noodzakelijke dingen. Dan zie ik uitgaven voorbij komen die ik niet als noodzakelijk kan bestempelen. Ik woon alleen. Een gedeelte van mijn niet noodzakelijke lasten gaat op aan sociale afspraken. Nu kun je ook gratis dingen doen maar ik geniet toch wel van de niet gratis uitjes. Dinsdag ging ik met iemand naar de schouwburg. Woensdag ging ik uit eten met een leuke groep mensen. Donderdag had ik boksles en vandaag ging ik naar de kapper om mijn haren te verven. Allemaal niet noodzakelijke uitgaven waar ik geen spijt van heb. Ik heb geen zin om op mijn 42 ste al helemaal grijs te zijn dus verf ik ze iedere 6 weken bij (alleen de uitgroei). Noodzakelijk kun je dat niet noemen. Ik houd uitgaven wel bij en alle niet noodzakelijke uitgaven (sporten, kapper, make up, vakanties, uitjes, kleding, niet noodzakelijk autogebruik) is bij mij gemiddeld €500,00 per maand. Dus ik zou als ik mij alles ontzeg €6.000,00 meer kunnen sparen dan ik nu doe. Dat is niet nodig. Mocht het nodig zijn dan zou het wellicht wel iets minder kunnen. Ik vraag mij wel af houd ze nu €26.000 over en eerst €20.000 of houd ze €26.000 over en eerst niets. Dat is toch bijna niet mogelijk. €26.000 alleen uit geven per jaar aan niet noodzakelijke uitgaven. Dan heb je geen gat in je hand maar gewoon geen handen. Mascha.

  1. Het gaat om ruim 22.000 pond, wat ongeveer 26.000 euro is, omgerekend. Ik vind het bespaarde bedrag ook heel hoog, maar ik denk dat er ook heel veel minder kan als je oplet. Ik ken bijvoorbeeld mensen die vrij regelmatig even ergens een hapje gaan eten of wat drinken. Dat kan oplopen tot honderden euro's per maand. Als je dan bijvoorbeeld ook geniet van je wat duurdere shampoo, je maandelijkse bezoekje naar de kapper, regelmatig shoppen voor kleding; dan gaat het toch om forse bedragen die voor de een gezien worden als noodzakelijk, maar die – als je écht van een minimum zou moeten leven – het niet zijn. Strikt genomen dan. Ik kan me jouw afweging ook goed voorstellen. Zelf vind ik besparen ook ideaal om geld over te houden voor dingen waar ik wél waarde aan hecht. Zoals bij jou bijvoorbeeld de niet-gratis uitjes of de kapper zijn. (En bij mij bijvoorbeeld vakantie en sporten bij de sportschool)

 18. Wat fijn dat deze mevrouw in de positie was om dit te kunnen doen. Er zijn helaas mensen bij wie zo'n leefstijl geen keuze is. Dan heb ik het over mensen met een uitkering, mensen met een laag inkomen, mensen met hogere inkomens die studerende kinderen hebben en daardoor bijna niets leuks kunnen doen. Deze mensen zijn niet in de positie om te kiezen, het is voor hun de harde realiteit. En het zuinig aandoen levert deze mensen geen extra geld op; hooguit dat ze geen schulden maken. En wat zou het fijn zijn als deze mensen tenminste dezelfde bewondering zouden krijgen als de mevrouw die in de positie was om voor deze leefstijl te kiezen. Misschien kan zij een keer zo'n gezin trakteren op iets moois, misschien een paar blikjes frisdrank voor de kinderen of een keer naar een pretpark. Zouden de kinderen, die in armoede leven flink opbeuren

  1. Wat ik persoonlijk wel mooi vond om te lezen, was hoe ze het gevierd had (delen met haar vrienden) en dat ze giften wél door liet lopen. En als het moet, dan is het inderdaad ook erg knap als je het kunt. Dan heb je namelijk niet het einde van het jaar om naar uit te kijken, maar weet je niet hoe lang het gaat duren.

 19. Ik ben wel hard op weg om zo te gaan leven alleen heb nu nog een excuus om bijvoorbeeld wel op vakantie te gaan en wel af en toe nieuwe kleren te kopen. Vanwege de kinderen zijn er kosten die ik bewust blijf maken. Maar zelf zou ik ook niet op vakantie gaan, niet uit eten en nieuwe kleding of schoenen koop ik ook rustig een jaar niet voor mezelf.

 20. Heel knap en ik doe ook mijn best om op dit soort dingen te besparen. Inspirerend in dat opzicht.
  Maar…. als deze vrouw na een jaar geen uitjes, etentjes, en andere luxe (maar wel woonlasten, eten en verzorgingsproducten) 26000 euro overhoudt dat gaf ze er daarvoor dus wel héél veel aan uit lijkt mij. Bij mij komen dat soort luxeposten op nog geen 1000 per jaar schat ik, dus dan zou de besparing ook veel bescheidener zijn.

 21. Met twee studerende kinderen die we onderhouden zodat ze, zoveel mogelijk, schuldenvrij door de studietijd komen geven we meer uit dan we ooit gedaan hebben. Vanaf de koop van onze 1e woning hebben we extra afgelost en onze verbouwingen zelf bekostigd. We leven zuinig en zo goedkoop mogelijk. Wat elke maand tegenvalt zijn de zorgkosten naast het extra huishouden van onze oudste, uitwonende, zoon. We verdienen geen topinkomens maar het lukt. Uit eten doen we sporadisch maar een patatje of pizza vinden wij een traktatie. We zijn blij als over een aantal jaar onze kinderen zijn afgestudeerd zodat we weer meer overhouden. Maar we hebben altijd deze dure tijd in ons achterhoofd gehad toen we zuinig waren voor later.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.