Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank”

Geldgeheim: ik ben financieel onafhankelijk, hypotheekvrij en leef zuinig

Vervroegd met pensioen gaan, financieel onafhankelijk worden; tegenwoordig hoor je er steeds meer over in het nieuws. Er zijn echter ook mensen die hier al jarenlang mee bezig zijn. Nadia is één van die mensen. Zij geniet nog ontzettend van haar baan, maar wil straks wel graag de mogelijkheid hebben om vervroegd met pensioen te gaan of minder te werken. En daar werkt ze hard aan; inmiddels heeft ze een hypotheekvrij huis én bijna 150.000 euro op de bank. Dit heeft ze deels te danken aan een goede baan, maar vooral ook aan zuinig zijn en héél bewust consumeren (lees: vooral consuminderen) heeft haar veel gebracht.

Afbetaald huis

“Ik ben een getrouwde vrouw van 51 jaar en heb een fulltime baan, met een mooi salaris. Mijn partner en ik wonen samen in een koophuis; we hebben geen kinderen. Het huis is van mij; ik heb het ook helemaal afbetaald.

Ik kocht mijn eerste huis in 1999, een jaren 30-appartement in Rotterdam-West. Daar betaalde ik destijds 80.000 gulden voor. Drie jaar later kon ik het voor 80.000 euro verkopen. Met dit geld kocht ik een huis met een hypotheek van 150.000 euro. Als onderdeel van deze hypotheek had ik een ‘meerwaardehypotheek’, waarbij 50.000 euro belegd werd.

Ik hoefde daar niets voor te doen; de beleggingen zouden uiteindelijk dusdanig groeien, dat ik na dertig jaar genoeg zou hebben om de hypotheek af te lossen. En eerst steeg die waarde ook inderdaad, maar na een aantal jaren stopte dit.

Ondertussen had ik echter ook wat geld van mijn vader gekregen en daarmee steeds de hypotheek afgelost. Toen de beleggingen niet meer groeiden, stond er nog ongeveer 70.000 euro open. En laat dit nu precies de waarde van de beleggingen zijn!

De boete voor het ineens aflossen viel mee en ik besloot ervoor te gaan. Zo had ik binnen vijf jaar mijn volledige hypotheek afgelost.

En toen ben ik door blijven sparen. Niet meer voor het huis, maar wel om de keuze te hebben om ooit minder te gaan werken of eerder te stoppen. Om financieel onafhankelijk te zijn.”

Kies jouw ideale hypotheek

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Leuk werk

“Inmiddels ben ik de 50 net gepasseerd en werk ik nog steeds fulltime. Ik zit in mijn huidige salarisschaal aan het maximum en verdien goed.

Op mijn werk zou ik nog hogere functie kunnen accepteren, maar dat wil ik niet; ik wil niet nog meer verantwoordelijkheid. Bovendien wil ik ook niet langer of harder werken dan ik al doe.

Nu heb ik leuk werk, leuke collega’s en het is ook nog eens dicht bij huis: ik kan elke dag op de fiets. Op zich zou ik best elke dag een uurtje eerder willen stoppen, dus dat zou binnen nu en vijf jaar mijn eerste stap richting minder werken zijn. Minder langere dagen draaien.

En dat kan ook, want ik houd van mijn salaris iedere maand dus een behoorlijk bedrag over.”

Partner

“Ik ben hoofdkostwinnaar en betaal de meeste rekeningen voor onze gezamenlijke huishouding. Mijn partner is zzp’er en betaalt al zijn eigen kosten en de boodschappen. Kosten voor vakanties delen we samen.

Het gespaarde geld staat op gewone spaarrekeningen. Ik heb er drie waar bedragen staan die ik niet zomaar kan opnemen en twee waar ik zo bij kan. Ik heb niets belegd en ben dit voorlopig ook niet van plan.

Mijn partner weet dat ik een leuk bedrag op de bank heb, maar hij heeft geen idee hoeveel. Het maakt hem eigenlijk ook niet zoveel uit; uiteindelijk is het mijn geld en zo ziet hij dat ook.

Mijn vader weet wel hoeveel ik op de bank heb staan. Verder hang ik het niet aan de grote klok; het gaat verder niemand aan. Bovendien kan het al snel overkomen als pochen. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Ik vind zelf eigenlijk niet zo heel belangrijk en het levert me niets op om het bekend te maken.”

Leuke dingen

“Ik leef zelf vrij zuinig en heb helemaal geen behoefte om met geld te smijten. Ik vind het flauwekul om dingen te kopen die ik niet nodig heb. Bovendien ben ik me er erg van bewust dat alles wat ik koop, gemaakt moet worden en dat dit ten koste gaat van het milieu.

Bovendien worden veel dingen gemaakt in landen waar mensen worden uitgebuit. Ik probeer juist duurzaam en ‘fairtrade’ te leven. We geven bijvoorbeeld wel geld uit aan goed voedsel, het liefst biologisch.

We gaan twee keer per jaar samen in Europa op vakantie. Daarnaast ga ik nog één keer per jaar op vakantie naar vrienden in het buitenland, die ook allemaal binnen Europa wonen.

Kleding koop ik wel, maar lang niet zo veel meer als vroeger. En ik doe nooit aan impulsaankopen, maar bedenk vooraf wat ik nodig heb. Het liefst shop ik dan online; dan kom ik ook niet in de verleiding om nog wat anders mee te nemen.

Winkels als Action, Xenos en andere winkels waar prullen uit China verkocht worden kom ik niet. Al sik spullen of kleding koop, kijk ik waar het vandaan komt. Als ik de keuze heb, dan zal ik het betere (vaak duurdere) alternatief kiezen. Je kunt er helaas nooit echt zeker van zijn dat een product oké is, maar ik doe mijn best.

Overigens heb ik niet speciaal het idee dat ik zuinig leef, het gaat gewoon zo. En ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk om vrienden en vriendinnen en (hun) kinderen af en toe verwennen. Ik koop regelmatig spontaan cadeautjes, als ik iets zie dat bij iemand past. En ik vind het ook leuk om met een vriendin te gaan eten. Dan trakteer ik vaak, zeker wanneer ik weet dat hun budget niet zo groot is.

Eigenlijk zie ik mezelf vooral als een consuminderaar die bewust leeft en eet en het milieu en welzijn van mens en dier belangrijk vindt. En daar goed mee omgaan hoeft helemaal niet veel geld te kosten.”

Bedankt voor je verhaal, Nadia!

Lees hier alle andere Geldgeheimen >>

Consuminderen maakt verschil

“Daar wil ik meer van weten!” Dat was het eerste dat ik dacht toen ik het Geldgeheim van Nadia in mijn mailbox kreeg. Gelukkig had ze een e-mailadres achtergelaten, waardoor ik haar nog wat aanvullende vragen kon stellen.

Want financieel onafhankelijk worden, hypotheekvrij zijn én een flink bedrag op de bank hebben: dat lijkt mij ook wel wat. En ik laat me dan ook graag inspireren door mensen die daar op een hele mooie manier balans in weten aan te brengen.

En dat is wat mij vooral opvalt aan het verhaal van Nadia: balans. Ze pleit niet voor een paar jaar snoeihard werken, zodat je daarna kunt uitpuffen. Ze pleit ook niet voor niets ‘leuks’ meer doen. Wat ze wél doet, is laten zien dat consuminderen verschil maakt. Als je bewust dingen koopt, maar vooral ook bewust dingen laat liggen, dan houd je gewoon meer geld over.

Meevallers

En natuurlijk kun je zeggen: ze heeft bepaalde meevallers gehad die een ander misschien niet heeft. Een mooie overwaarde op de eerste woning – mede door de komst van de euro, een vader die haar financieel ondersteund heeft, een goede baan.

Maar je kunt ál die dingen hebben en alsnog geen cent op de bank hebben. Of géén hypotheekvrij huis hebben.

Je zou het misschien niet denken, maar geld binnenhalen is vaak lang zo uitdagend niet als het geld ook daadwerkelijk binnenhouden. Ik schreef er onlangs al over; steeds meer mensen met een hoog inkomen komen in de financiële problemen.

En zelfs als het zover niet komt, kun je een hoop geld opmaken. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mijn eigen situatie te kijken. Als ik destijds dat grote huis niet had gekocht, dan had ik ongetwijfeld een hoop geld overgehouden. Niet eens omdat ik toen een megasalaris had, maar wél omdat ik toen gemerkt heb dat ik héél zuinig kan leven en eigenlijk helemaal niet zoveel nodig had.

Als ik goed reken, was Nadia ongeveer 32 toen ze haar eerste huis kocht en 35 toen ze dat verkocht met een overwaarde van zo’n 43.000 euro.

Ik was 32 toen ik mijn huis verkocht en daarmee mijn verlies van zo’n 200.000 euro concreet maakte. Daardoor werd ik ook hypotheekvrij, maar in tegenstelling tot Nadia komt dat bij mij omdat ik momenteel ook geen huis op mijn naam heb staan 😉

Het is dan mooi én inspirerend om te zien dat ook dit qua leeftijd gewoon weer een beginpunt kan zijn. Ik héb nog alle tijd om volledig financieel vrij te worden. Maar dan wordt het wél eens tijd om nog meer balans aan te brengen in mijn uitgaven en inkomsten. Om nóg minder spullen te kopen die ik niet nodig heb en gewoon eens te kijken waar dat me brengt.

Om maar even een reclameslogan erin te gooien: niet omdat het moet, maar omdat het kan.

En wat heerlijk dat zich daarvoor weer een héél nieuw jaar aandient 🙂

Waar ik wel even benieuwd naar ben: hoeveel invloed denk jij dat consuminderen kan hebben op je financiële vrijheid?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Heel veel invloed!
  Ik denk dat heel veel mensen met 2 inkomens zonder het te beseffen zomaar 1 van die inkomens opmaken aan overbodige spullen.
  Wij deden dat in ieder geval ook, tot we allebei onze baan verloren en noodgedwongen moesten consuminderen. Ja de vaste lasten konden goedkoper, ja de boodschappen ook. Maar de grootste winst: koop niet wat je niet nodig hebt! Ik kon gemakkelijk 5 jaar vooruit met de kleding en schoenen die ik al had op het moment dat wij moesten bezuinigen, en hield na die 5 jaar een mooie capsule wardrobe over zonder het gevoel te hebben iets te missen. Ja, de shopping sprees, die miste ik wel in het begin. Zo verleidelijk om maar gewoon spullen te kopen.
  Tegenwoordig kopen wij net als Nadia, zo min mogelijk en wel verantwoord. Dat is echt veel leuker en beter voor het milieu ook nog.

  Leuke post vind ik dit, je huis aflossen en een spaarpot opbouwen in 20 jaar klinkt ook heel wat realistischer dan een ton sparen in een paar jaar, want dat is met een modaal inkomen gewoon niet haalbaar. Geniet ervan Nadia!

 2. Leuk en inspirerend. Vind het ook fijn om eens te lezen dat hier een vrouw de kostwinner is, en er dus niet een (lekker hoog) 2e inkomen is. Wel een 2e inkomen dus, ik ben “helaas” kostwinner/mantelzorger en woon samen met iemand die heel veel doet (vrijwilligerswerk/maatschappelijk), maar daar nooit wat voor betaald zal krijgen en nergens recht op heeft.

  Wij redden het best wel, maar daarvoor leven we zuinig, en ben ik me zeer wel bewust dat bij verlies van mijn inkomen, we van ons spaargeld zullen moeten leven.

  Voordeel van (relatief) zuinig leven is ook, je went meteen aan tevreden zijn met kleine dingen, omhoog schalen gaat altijd makkelijker dan je uitgaven naar beneden bijstellen.

  Bij ons zul je niet meteen het nieuwste van het nieuwste/duurste zien staan, als je door het raam kijkt. Wel dingen uit de kringloop. Ik vind dat zelf een prima anti-inbraak maatregel ook nog 😉

  1. Haha, dat is een hele goede manier om ernaar te kijken! En je hebt helemaal gelijk; als je tevreden kunt zijn met kleine dingen, dan maakt dat je een stuk rijker. Als je moet wennen aan minder (geld, spullen, wat dan ook), dan kan dat veel vervelender zijn. (Dat zie je overigens dus ook wel aan het toenemende aantal mensen met een hoog inkomen dat in de financiële problemen komt, zie hier).

 3. Wat gaaf! En super goed van haar! Meevallers of niet, het is maar net hoe je ermee om gaat of je daar iets aan over houdt.
  Ik denk zeker dat consuminderen hierin een belangrijke rol speelt. Hoe minder je koopt/ nodig hebt, hoe minder geld je uit hoeft te geven. Dus hoe meer je over houdt.

 4. Leuk, interessant verhaal!
  Nadia gaat heel bewust om met haar uitgaven, heel mooi vind ik dat, mijn complimenten.
  Mensen leven vaak naar hun portemonnee, hebben ze veel inkomsten, dan wordt er ook veel uitgegeven, maar dit kan ook anders, dat blijkt wel uit de wekelijkse geldgeheim verhalen.

 5. Leuke reacties! Ik ben er best trots op dat ik mijn zinloze koopgedrag heb weten om te zetten in een nieuwe hobby: consuminderen. En ik voel me totaal niet tekort gedaan. Ik kan namelijk kopen wat ik wil, maar ik wíl al die spullen niet, want ik weet dat de buzz van de aankoop van hele korte duur is. Ook ik had een kast vol kleding en schoenen om jaren mee vooruit te kunnen en heb inmiddels een mooie basisgarderobe. Ik vervang af en toe wat, of koop iets bij omdat het nodig is, maar nooit meer zomaar. Ik heb mijneigen stijl en volg de mode niet op de voet. Ik heb wel eens gelezen dat het niemand eigenlijk opvalt hoe vaak je iets aan hebt en ook niet wat je allemaal aan hebt. Fijn dat er meer mensen zijn zoals ik en wellicht komen er door websites als deze meer bij! Groet, Nadia

 6. Consuminderen heeft denk ik bijna de meeste invloed. Ik ben ongeveer van dezelfde leeftijd al Nadia, maar bij mij zat het comsuminderen al van huisuit in.
  Daarom heb ik ook in 30 jaar een vermogen opgebouwd waardoor ik nu nog maar 50% werk.
  Als ik zie wat collega’s allemaal uitgeven, ze vinden het heel normaal om per dag al 20 euro aan koffie en broodjes uit te geven omdat ze geen zin hebben om het zelf thuis te maken, das gemiddeld al 4000 euro per jaar bespaard 😉

  1. Ik denk idd dat veel mensen de invloed daarvan onderschatten. Want ‘het gaat maar om een paar euro’. Maar die paar euro elke dag, elke week, elke maand, jaar in, jaar uit: dan heb je het écht wel over serieus geld! Bovendien denk ik dat als je heel makkelijk met die paar euro omgaat, je misschien ook makkelijker veel duurdere keuzes maakt. En dan kan het helemaal hard gaan. Top dat jij nu al op 50% werken zit door je consuminderinstelling!

  2. Voor gewone mensen is het eigenlijk de enige mogelijkheid om financieel onafhankelijk te worden. Ik ben bijna 50 en ben al aardig richting FIRE. Ik heb nooit een auto gehad, vanaf het moment dat ik ben gaan werken inkomsten en uitgaven bijgehouden, zo min mogelijk spullen gekocht, nooit met de mode meegedaan. Maar wel inmiddels 70 landen bezocht, een wereldreis gemaakt, en veel op stap naar theater, restaurants en concerten. Ik ga dus voor ervaringen in plaats van spullen. Niet het idee dat ik wat heb gemist.

 7. Super leuk om te lezen. Eenmaal hypotheekvrij levert niet alleen meer geld op (je kunt meer sparen), maar ook een stukje zekerheid mocht je inkomen wegvallen of er andere financiële tegenslagen ontstaan.

  1. Klopt! Je hoeft dan in ieder geval niet bang te zijn dat de bank je ook nog eens op straat schopt. Sterker nog; je hebt altijd nog de optie om je huis te verkopen en te gaan huren. Als je écht acute behoefte hebt aan veel geld.

 8. Bedankt voor dit inspirerende artikel! Mooi ook dat Nadia mensen trakteert op eten. Ik doe dat ook bij mensen die het wat minder hebben. Mensen die het weer beter hebben dan ik, trakteren mij ook weer eens. Zo zorgen we goed voor elkaar 🙂

 9. Goed om te lezen hoe je er in staat. Zo sta ik er zelf ook in. Bedacht net n.a.v. een ander artikel hoe tevreden ik nu met mijn leven ben. Wat ik alleen nog zou willen is een vaste baan zodat ik minder hoef te piekeren. Maar aan de andere kant, ik spaar zelf mijn studiekosten altijd bij elkaar en betaal dit ieder jaar vooruit. Net zoals een hoop andere uitgaven. Gelukkig ben ik snel tevreden;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.