7 Goede Gewoontes van Zuinige Mensen

7 goede gewoontes van zuinige mensen

Bijna iedereen kent wel de 7 Habits of Highly Effective People, een bestseller van Stephen Covey waarvan er inmiddels meer dan 15 miljoen verkocht zijn. In het kort geeft het boek weer welke eigenschappen je moet hebben of moet versterken om je doelen te bereiken. Een soort zelfhulpboek dus. Op het web kwam ik een iets andere insteek tegen, die ik minstens zo leuk vond: 7 Habits of Highly Frugal People. Hierbij mijn interpretatie van de verschillende stappen die onmisbaar zijn voor een superzuinige levensstijl: de 7 goede gewoontes van zuinige mensen.

Liever luisteren dan lezen? Beluister hier dan de audio-versie van dit artikel.

1. Wees proactief

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Je kunt anderen niet de schuld geven van mislukkingen. Je hebt controle over je eigen gedrag. Een rotjeugd, nare ouders, een vervelende vent: het zijn allemaal geen redenen om bij de pakken neer te gaan zitten.

Wil je uit de schulden komen (en daar tel ik de hypotheek ook bij) of een flinke buffer opbouwen? Dan moet je je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten en een goed beeld krijgen van je financiële situatie. Op basis daarvan kun je budgetten opstellen. Laat mensen ook weten dat je zuinig aan wilt doen. Dat maakt het makkelijker om te zeggen dat je eens niet meedoet aan geldverslindende praktijken en leidt soms tot onverwachte steun.

En wil je je geld voor je laten werken? Blijf dan niet hangen in onwetendheid, maar ga iets doen. Beleggen bijvoorbeeld. In mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners help ik je met plezier op weg.

2. Houd het eindresultaat voor ogen

Als je niet weet waar je naar toe wilt, kun je er zeker van zijn dat je nooit de kortste weg neemt. Bedenk wat je ultieme doel is en wat er voor nodig is om dat te bereiken. Sta ook stil bij de valkuilen waar je mee te maken krijgt en probeer vooraf alvast een praktische, werkbare manier te vinden om daar mee om te gaan.

Voorbeeld: tijdens de lunch de stad in is leuk, maar de verleiding iets te kopen ligt op de loer. Je kunt dan misschien voorstellen om een wandeling door het park te maken. Net zo gezond, maar minder verleidend.

Bekijk hier ook alle andere video’s op het YouTube-kanaal van LekkerLevenMetMinder >

3. Stel prioriteiten

Zodra je weet wat je doel is, is het makkelijker om prioriteiten te stellen. Dat betekent dat je wel eens ‘nee’ moet zeggen. Of dat je een leuk uitje moet overslaan. Maar je krijgt er ook veel voor terug.

Uit eten is misschien makkelijker, maar een maaltijd met het hele gezin koken en opeten is veel gezelliger. Een avondje bios is leuk, maar een goed gesprek met vrienden is leuker.

4. Denk in win-win

Veel mensen denken dat zuinig zijn automatisch slecht is. Of tenminste: inleveren. Als je het idee hebt dat zuinig doen voor jou ook inleveren is, dan zul je vroeg of laat de handdoek in de ring gooien. Probeer altijd voordelen te zien en vergelijk jouw situatie niet met anderen.

Zeker tegenwoordig is de kans dat veel uiterlijk vertoon ook alleen dat is: uiterlijk vertoon. En ook als dat niet het geval is: wat heb jij eraan om stil te staan bij wat een ander heeft? Wees blij voor die ander en wees blij met hoe jij het heft in eigen handen neemt.

5. Blijf communiceren

Je bent niet alleen op de wereld en in veel gevallen heeft zuinigheid ook invloed op anderen. Als je een gezin hebt, dan kan het zijn dat de kinderen niet allemaal meer op een sportclubje kunnen, dat het niet meer verantwoord is om elke week een krat bier te halen, of dat de verwarming een tikje lager moet.

Als je blijft communiceren en ervoor zorgt dat jullie niet meer inleveren dan per persoon acceptabel is, dan brengt zuinigheid mensen eerder samen dan dat het ze uit elkaar drijft.

6. Inspireer en laat je inspireren

Omring jezelf met zuinige mensen, leer van hen, deel je kennis en ervaring en probeer tot iets te komen dat groter is dan je zelf had kunnen bereiken. Denk niet dat je alles al weet, of dat je niets kunt toevoegen aan de discussie. Je hebt in beide gevallen geen gelijk.

Sluit je bijvoorbeeld aan bij de Tribe van LekkerLevenMetMinder!

7. Verbeter jezelf

Als je niet goed in je vel zit, is het moeilijk om zo’n grote levensstijlverandering door te voeren. Eet goed en beweeg voldoende, zodat je lichaam fit is. Leg contacten met anderen, zodat je emotioneel goed in je vel zit.

Leer nieuwe dingen en versterk jezelf mentaal. En tot slot: neem tijd voor bezinning, hetzij via de Bijbel, hetzij door te mediteren of iets anders te doen waarbij je even helemaal tot rust kunt komen.

En het leuke is; deze goede gewoontes hoeven helemaal geen cent te kosten!

Wat vind jij van deze 7 gewoontes van zuinige mensen: goed of juist niet?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

7 Goede Gewoontes van Rijke Mensen

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik kan mij overal wel in vinden. Communiceren is ook erg belangrijk. Husband en ik zijn verschillend wat warmte betreft. Ik kan er niet zo goed tegen en hij vindt het vaak te koud. Overdag heb ik de kachel niet aan. Ik ben bezig en voel mij prima bij 17,5 graden. Voordat Husband thuis komt, doe ik de cv aan. 's Avonds is het 19,5 graden.

  Wij hebben nu afgesproken dat hij de verwarming aanzet als hij het koud heeft. Maar eerst trekt hij een trui aan. En zo is er een oplossing waar wij beiden tevreden over zijn.

  Wij zijn zuinig omdat wij het willen, niet uit noodzaak. Husband gaat in januari 32 uur werken en gaat dan in inkomsten achteruit. Ik zie het, met onze levensstijl, vol vertrouwen tegemoet.

  Liefs Frederique

 2. Voor ons is de sleutel elke keer weer het prioriteren. Ik ben geneigd alles te willen. Alles zien, alles hebben en alles doen. Dan eindig ik dus zonder vrije tijd en hartstikke arm. Niet ons einddoel 😉 Dan helpt het om hardop uit te spreken wat je echt belangrijk vindt, bijvoorbeeld in een goed gesprek met je partner. Blijkt vaak dat een vakantie naar Duitsland net zo goed is als vliegen naar een tropisch eiland. En dat zoveelste overhemd blijft lekker in de winkel.

 3. Ik heb een tijdje elke middag de twee honden uitgelaten van kennissen, want die zaten omhoog en ik had toevallig vakantie. Elke week lagen er één of twee bekeuringen op de deurmat, als ik de honden kwam halen. Ik bedoel er niets mee, het is geen commentaar, maar ik ben er enorm van geschrokken. Dit stel zat ook financieel diep in de problemen. Van sommige uitgaven denken mensen wel eens, dat die erbij horen. Maar heus, dat is écht niet zo.

 4. 7 hele mooie punten, perfect gekopieerd uit het boek “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey. Maakt de punten niet minder goed hoor.??

 5. Ik ben ook geen verspiller en ik geniet hier enorm van. Ik koop seizoens producten en maak mijn eigen lunch altijd de dag ervoor. Toetjes hebben we niet in huis, wel yoghurt en kwark naturel. Deze pimp ik op met diepvriesfruit en havermout, zalig. Verder neem ik vaak de fiets en leef super gezond.

 6. grappig hoor, maar geen geld voor sportclubs voor kinderen vind ik te ver gaan.
  Dit heb ik , ondanks de melding , nog nooit gemeld daar ik nog nooit gereageerd heb

 7. Wij doen ook flink zuinig aan. Behalve onze boodschappen kopen we praktisch niets. Kleding: we hebben beiden een kast vol
  Meubels: na zoveel jaar heb je weleens wat in huis
  Auto: die hebben we vorig jaar gekocht (na 35 jaar leaseauto’s) omdat we tamelijk buitenaf wonen en nog wel eens graag wat timmeren. Dan is vervoer van de materialen per auto wel erg fijn.
  Vakanties: doen we niet. We blijven heerlijk op ons eigen erf. Je zit nergens zo fijn als daar. Plekjes in de zon, in de schaduw, mooie tuin, mooie moestuin
  Kippetjes. Superfijn hier!

 8. Nou wij gaan elke week naar de tuilwinkel ,kun je vanalles heen brengen en krijg je punten voor ,daar kopen we dan weer kleren voor en cadeautjes de jeugd weet het en bewaard alles voor ons in plaats van weg te gooien,
  Als ik in een gewone winkel kom denk ik steeds zoek dit meenemen in de ruilwinkel? Nou ik koop dus niks meer nieuw, er worden zowel mooie dingen weggedaan!,!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.