Leren mediteren

Leren mediteren: zo doe je dat

Best regelmatig hoor ik over de voordelen van mediteren. Sterker nog; als ik even snel Google, dan vind ik zonder problemen een lijst met maar liefst 141 voordelen. Of 76 wetenschappelijk bewezen voordelen. Ik zal jullie niet vermoeien met de hele lijst, maar er zijn een aantal voordelen die er voor mij echt uitspringen. Maar mediteren is zo lastig. Tenminste, zo lijkt het. Ik besloot er nog eens in te duiken, want als iedereen zegt dat het zo’n belangrijke vaardigheid is, dan moet ik het toch tenminste weer eens proberen…

Wat levert leren mediteren op?

Als ik één ding heb geleerd, dan is het dat iets doen zonder de juiste motivatie écht heel lastig is. Dus als ik het mediteren echt onder de knie wil krijgen, dan is het goed om eens te kijken wat het mij oplevert. De voordelen die er voor mij steeds uitspringen zijn: het is goed voor je gezondheid, het helpt je met focussen, het zorgt ervoor dat je je beter voelt, het verbetert je geheugen, het helpt bij het nemen van beslissingen en oplossen van problemen en je wordt beter in het verwerken van informatie. En als ik zo het lijstje aan het doornemen ben, kom ik echt nog heel veel meer voordelen tegen.

Nadelen van mediteren

De grootste nadelen van mediteren zijn voor mij 1) dat het tijd kost 2) dat ik er bar slecht in lijk te zijn en 3) dat ik het lastig vind om het echt een dagelijkse gewoonte te maken. Kortom; eigenlijk zijn dat allemaal smoesjes.

Gewoon gaan zitten en je mond houden werkt voor mij niet. Ik heb er een beetje hulp bij nodig. Een beetje structuur en het liefst ook een afgebakende, korte tijdsperiode. Mijn aandachtsspanne is vergelijkbaar met die van een goudvis, dus maximaal een paar minuutjes (zeker geen 10!) a.u.b. Dat wordt straks natuurlijk beter, maar daar heb ik weer eerst wat oefening voor nodig.

Laatst kwam ik de app Headspace tegen; daar kun je handige geleide meditaties doen van iets van 3 minuten. Dat heb ik 10 dagen gedaan en dat beviel eigenlijk heel goed. Ik had de app ook wel willen houden, ware het niet dat je na die 10 dagen over moest gaan op de betaalde versie. Ik heb de laatste tijd alweer genoeg uitgegeven en had daar dus even géén zin in. En die 10 dagen overnieuw doen kon ook niet!

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Duizenden gratis opties

Dus bleef het er weer even bij. Heel af en toe zette ik iets aan op YouTube, maar ik vond het best lastig om daar dan een goede versie te vinden, die ook nog eens kort genoeg was om mijn aandacht vast te kunnen houden.

Ik merkte alleen in die 10 dagen Headspace wél dat het me wat hielp. Dus besloot ik nog wat apps onder de loep te nemen en nu gebruik ik dus Insight Timer. Via de App Store is die gewoon gratis te downloaden naar je telefoon. Deze heeft duizenden gratis opties, waaronder ook van een paar minuten. Daarnaast kun je eventueel ook zelf mediteren met een timer. En het leuke is (ja, of niet, net of je dat leuk vindt of niet); je kunt ook zien wie er op dat moment mét jou aan het mediteren zijn. Nu doe ik daar verder niet teveel mee, mediteren lijkt me niet speciaal een sociale gebeurtenis, maar het helpt me soms wel net even over de streep om een paar minuutjes vrij te maken.

En wat dan voor mij ook wel leuk is; je kunt ook handig je voortgang bekijken, dus op welke dagen je mediteert, of je ook langer mediteert, enzovoorts. Ik weet dat het niet belangrijk is, maar ik ben toch stiekem wel dol op statistiekjes, dus dat is voor mij een extra pluspunt. Hopelijk blijft deze app wél gratis en krijg ik het straks eindelijk eens onder de knie!

Mediteer jij? En zo ja, hoe? Of waarom niet?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Ik heb het ook nog wel op mijn verlanglijstje staan, ooit ook wel de Headspace app geprobeerd maar ook te zuinig om een betaalde versie te kopen. Misschien toch ooit eens gewoon een cursus doen in plaats van altijd alles maar zelf willen leren 😉

  2. Hoi Adine, even een berichtje over je site want ik kom er graag maar als ik nu naar een andere pagina wil duurt het eerst een paar seconden voordat hij geladen is. Wellicht door de extra advertenties? Ik kijk trouwens op een iPad maar het volgen van je blog werkt zo niet meer zo fijn als je steeds moet wachten.

  3. I*k heb het wel eens geprobeerd net als yoga maar wordt er nerveus van dat verplichte niets mogen en doen.
    Mindfullnes werkt voor mij beter, dan doe je wat, je focussed op iets en dan kom ik wel tot rust.

  4. Leuk artikel! Was zelf ook begonnen met Headspace en om dezelfde reden weer gestopt. Ben toen overgestapt op een podcast die begeleid met mediteren. Zijn er ook genoeg van te vinden. Ik heb gemerkt dat ik het fijn vind om naar iets te kunnen luisteren, zeker als daar ook nog iets qua reflectie in zit. Deze app kende ik nog niet, maar ga ik dus zeker eens uitproberen 🙂

  5. Mediteren is heerlijk, heb ik gemerkt. Ik probeerde het even via een app, en ga dat misschien weer oppakken, maar voor mij werkte dat toen niet. Maar sinds ik bij de sportschool tai chi doe en we daar afsluiten met geleide meditatie, merk ik dat ik er echt van tot rust kom en me er veel beter van ga voelen.

  6. Het heeft bij mij lang geduurd voordat ik echt lang kon mediteren. Vaak keek ik jaloers naar andere mensen om mij heen die moeiteloos 20 minutenin stilte naast mij zaten. Het beste blijft toch om dagelijks een paar minuten te proberen te mediteren. Je rolt er vanzelf uiteindelijk wel in zolang je maar geduld met jezelf hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.