Geld en Relaties: het verhaal van Marjolein

Geld & Relaties: het verhaal van Marjolein

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van Marjolein.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Hier vind je een link naar de vragenlijst.

Wie ben je?

Ik ben Marjolein, 24, ik woon in Bayern, Zuid-Duitsland. Ik woon samen met mijn vriend. Ik studeer geografie en werk parttime in de zorg. Mijn vriend werkt fulltime en doet nog een opleiding in deeltijd.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn ouders deden alles op één grote onoverzichtelijke hoop, wat resulteerde in een hele berg schulden. Dit heeft heel veel invloed gehad op hoe ik mijn zaken nu regel, namelijk georganiseerd en zonder schulden. Ik heb het geluk dat ik nog in het oude studiefinancieringssysteem zit, tot eind van dit jaar krijg ik de maximaal mogelijke studiefinanciering, bovendien werk ik deeltijd. Hierdoor duurt mijn studie langer dan de regeltijd, maar ik blijf schuldenvrij.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ik heb er geen problemen mee over financiële zaken te praten, ik praat er zelfs graag over, maar ik merk dat er een taboe op dit thema ligt. Zeker met vrienden die voltijd werken is dit een gevoelig thema, wat ik niet begrijp. Met andere studenten is het makkelijker over geldzaken te praten, hoewel ik een andere kijk op schulden heb, ook al is het “maar” een studieschuld. Het is en blijft een schuld en ik doe liever langer over mijn studie en leef van geld dat ik verdien, dan van geld wat ik krijg maar wat niet van mij is.

Met mijn partner kan ik inmiddels goed over geldzaken praten, maar dat was in het begin niet zo. Toch vond ik het van begin af aan open en eerlijk over geld te praten en ten minste een indruk te hebben over hoe de financiële situatie van de ander is, zodat je daar met uitjes en vakanties en dergelijke rekening mee kunt houden.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Toen wij gingen samenwonen, ben ik bij mijn vriend ingetrokken. Omdat alles al op zijn naam liep, hebben we dat zo gehouden. Ik maak aan het begin van de maand een vast bedrag naar zijn rekening over. Dit bedrag is de helft van de totale vaste kosten min zijn bijdrage aan de boodschappen. De boodschappen betaal ik dan altijd.

Uiteindelijk zijn eigenlijk alle kosten 50/50 verdeeld, behalve die voor de auto. Daar betaal ik niet aan mee, hij heeft de auto nodig voor zijn werk (hij pendelt naar de bekendste stad van Beieren, daar waar het Oktoberfest ieder jaar is) en ik heb nog geen rijbewijs. Als we op vakantie gaan betaal ik meestal één keer tanken.

Voor nu zijn we allebei tevreden met deze aanpak, we hebben een huurappartement. We zijn het er ook over eens dat er in de toekomst een gedeelde rekening komt, voor de vaste lasten en boodschappen.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Het hangt ervan af met wie je bent en wat je gaat doen. Hier in de stad is “going Dutch” heel normaal, zeker als je uit eten gaat. Als ik met een vriendin iets ga drinken wisselt het, ik trakteer af en toe, soms word ik getrakteerd en soms betaalt ieder zijn eigen deel.
Met mijn vriend wisselen we elkaar af, de ene keer betaalt hij, de andere keer ik.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Toen ik net uit huis was gegaan, lette ik helemaal niet op geld. Van huis uit heb ik het ook zo meegekregen, maar ik ben blij dat die periode niet lang heeft geduurd. Ik heb gelukkig geen schulden gemaakt maar had ook geen overzicht. Ik ben op internet op zoek gegaan naar tips en zo terecht gekomen op de blog van Zuinigaan en daardoor weer op andere financiële en consuminderblogs. Daarna ben ik heel precies alle uitgave en inkomsten gaan opschrijven, op de cent precies. Inmiddels heb ik inzicht en overzicht en let er niet meer zo heel strak op, het meeste schrijf ik nog wel op maar als ik een keertje ergens een ijsje haal of koffie drink schrijf ik dat niet meer op.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Ik vind het in alle relaties belangrijk om ten minste een indruk van de financiële situatie te hebben, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Als het gaat om cadeau´s en dergelijke geef ik mijn grenzen aan en verwacht dat eigenlijk ook van anderen. En duidelijke grenzen, getallen, dingen als “niet zo veel” zijn veel te vaag en voor iedereen anders, daar komt altijd gezeur van.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Vaak genoeg, toen ik nog thuis woonde iedere keer als er weer een deurwaarder aan de deur was geweest. Daar heb ik van geleerd dat sommige mensen gewoon echt ontzettend dom zijn in de omgang met geld en zichzelf als slachtoffer zien. Met zulke mensen vermijd ik gesprekken over geld, ik heb geen zin al die smoesjes en dergelijke aan te moeten horen.
Met mijn partner heb ik nog nooit ruzie over geld gehad, discussies over grotere uitgaven natuurlijk wel maar geen ruzie.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Open en eerlijk zijn, inzicht en overzicht hebben. Ook, en vooral, bij schulden. Als je er alleen niet uitkomt zoek hulp, geef jezelf een schop onder je kont en doe er wat aan.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Te zijner tijd met gezinsuitbreiding zullen de kosten niet meer 50/50 gedeeld kunnen worden, vanwege het simpele feit dat ik het niet zie zitten fulltime te werken en iemand anders mijn kinderen te laten opvoeden, hoewel de kinderopvang hier in Duitsland wel heel erg goed is geregeld. De klassieke rollenverdeling, maar die hebben we nu ook al en voelt voor ons beide het beste.

Bedankt, Marjolein!

Lees meer uit de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie:

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Het verhaal van Marjolein
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik kan me voorstellen dat je huiverig voor schulden bent als je zo’n thuissituatie gehad hebt.
    Goed dat Marjolein het zelf beter aanpakt.
    Bedankt voor haar verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.