Geld en Relaties: het verhaal van Karin

Geld & RelatiesVandaag in deze serie: het verhaal van Karin.

Als
het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te
maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een
spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week
(met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet
rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties
kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie
Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit
aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.
En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een
berichtje achter of mail naar info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Wie ben je?

Na een tijdje te hebben samengewoond, ben ik (vrouw, 30) weer single. Ik woon en werk in een kleine stad en heb de luxe dat ik elke dag met de fiets naar het werk kan. Ik heb gekeken naar de mogelijkheden om een huisje te kopen, maar dat was in mijn eentje vrijwel onmogelijk. Ik woon nu in een klein appartementje van 40m2, dat ik huur in de vrije sector.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn vader had een goedbetaalde baan, mijn moeder werkte parttime. Ze deden geen gekke dingen en leefden altijd relatief zuinig, maar we woonden bijvoorbeeld wel in een mooi groot huis en mijn moeder bezuinigde niet op kleding voor de kinderen. Totdat mijn ouders vrij snel na elkaar ziek werden,arbeidsongeschikt raakten en er daardoor financieel flink op achteruit gingen. Mijn moeder leeft niet meer, mijn vader is nog altijd arbeidsongeschikt en moet rondkomen van een uitkering. Het idee dat de situatie plots kan veranderen, heeft mijn blik op financiën wel gevormd. Ik vind het belangrijk om financieel zelfstandig te zijn, ga bewust met mijn geld om en zorg ervoor dat ik een voldoende grote buffer achter de hand heb. Al moet ik er ook op letten dat ik daar niet in doorsla en geniet van het ‘hier en nu’.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ja, ik vind het zelfs heel interessant om over inkomsten, sparen en budgetteren te praten, ook omdat je veel van anderen kunt leren. Van veel vrienden weet ik wat ze ongeveer verdienen, en ook ik praat zonder problemen over mijn financiën. Want iedereen mag dan andere inkomsten en uitgaven hebben, velen van ons lopen toch tegen dezelfde dingen aan waar het gaat om budgetteren. Dan is het toch fijn om tips uit te wisselen? Al merk ik dat praten over dit onderwerp niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan? 

Ik heb een relatie gehad, waarin hij een groter deel voor zijn rekening nam, om de simpele reden dat hij destijds al werkte, maar ik nog studeerde. Hoewel dit niet anders kon – ik had immers weinig inkomen – voelde ik me er niet lekker bij. Als ik weer een relatie krijg, dan zou ik graag een bedrag in verhouding tot de inkomsten op een gezamenlijke rekening willen storten voor de vaste lasten en gezamenlijke uitgaven, en de rest naar eigen inzicht uitgeven.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Eerlijk is eerlijk: trakteren doe ik niet vaak. Echt een duidelijke reden heb ik daar niet voor. De rekening wordt wat mij betreft gedeeld. Maar als we met vier man een fijne avond uit hebben gehad, laten we dan alsjeblieft de rekening door vieren delen en niet moeilijk doen over de ene persoon die één cola meer heeft gedronken. Tuurlijk, als de een drie gangen heeft gegeten en de ander één, dan is het een ander verhaal. Maar dat exact op de eurocent betalen wat je hebt gegeten en gedronken, daar heb ik nooit iets van begrepen. Wat mij betreft een ultieme anticlimax van een leuk uitje.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Omdat mijn ouders me niet konden ondersteunen, heb ik tijdens mijn studententijd alles zelf moeten betalen, met een flinke studieschuld tot gevolg. Daar ben ik daar niet rouwig om, want juist het bewustzijn dat geld niet vanzelfsprekend is, heeft me geleerd ermee om te gaan. Ik ga ook steeds bewuster om met geld, om ervoor te zorgen dat ik mijn studieschuld netjes afbetaal en tegelijkertijd voldoende spaar. Nu ik sinds een jaar noodgedwongen in de vrije sector huur (duur!) is dat budgetteren ook bittere noodzaak. Soms zijn mensen verbaasd als ze horen dat ik een studieschuld heb, met een reactie als ‘dat zou ik nóóit willen’. Dat is wel frustrerend; vaak zijn dit de personen die van huis uit veel kregen gefinancierd. Lekker gemakkelijk, denk ik dan. Maar ik ben heel dankbaar dat we in Nederland überhaupt de mogelijkheid hebben geld te lenen voor een studie. En ik ben steeds trotser op mezelf. Ik red het toch maar mooi in mijn eentje.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Heel belangrijk, maar wel lastig. Praten over inkomsten en uitgaven vind ik leuk, maar het wordt een ander verhaal als er zich problemen voordoen. Met name als je ergens aan bij moet dragen, maar je het niet mee eens bent met waar het aan besteed wordt of iets buiten je budget valt. Ik merk dat ik dan vaak mijn mond houd om een eventueel conflict te vermijden, maar eigenlijk is dat ook geen oplossing. Onlangs zat ik nog in zo’n situatie, waarbij ik eigenlijk veel méér betaalde dan nodig. Ik heb toen mijn mond gehouden, maar dat blijft dan wel ‘knagen’.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?
Niet dat ik me kan herinneren, maar je krijg ook niet snel ruzie als je conflicten uit de weg gaat. Misschien moet ik de volgende keer wel mijn grenzen aangeven. Conflicten zijn ongemakkelijk, maar escaleren zal het niet snel en de kans is groot dat je er (beiden) met een beter gevoel uitkomt, alleen al door het feit dat je open kaart hebt gespeeld.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties? 

Praten, praten, praten! Heb inzicht in je inkomsten- en uitgavenpatroon, en communiceer hier met je partner over.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’? 

Ik hoop dat mijn inkomsten de komende jaren stijgen, en dat ik daarmee iets ruimer kan leven. Niet dat ik het nu slecht heb hoor, maar iets meer speling is wel wenselijk. Als er een partner in beeld komt, dan zal er qua financiën ook meer speling komen, omdat je de vaste lasten kunt delen. Met ‘later later’ ben ik nog niet echt bezig. Goed dat je dat aanhaalt; tijd om daar eens in te duiken!

Bedankt, Karin!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook, laat daarvoor een berichtje achter of mail me op info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Het verhaal van Karin

5 redenen om vandaag nog de fiets te pakkenBudgetrecept: Chinese tomatensoep

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP