Geld en Relaties: het verhaal van Jantine

Geld en Relaties: het verhaal van Jantine

Vandaag in deze serie: het verhaal van Jantine.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

Wie ben je?

Ik ben Jantine, een vrouw van 32 jaar. Sinds 3,5 jaar ben ik getrouwd. Lang had ik geen (betaald) werk, maar na een opleiding van een jaar werk ik sinds een paar maanden wel weer. Omdat mijn man schulden bleek te hebben, staan we sinds ruim 2,5 jaar onder bewind, en zitten we nu op ongeveer de helft van de msnp, het minnelijke traject van de schuldsanering.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Sinds kort na de geboorte van mijn oudste broertje is mijn moeder gestopt met werken, ik weet dus bijna niet beter dan dat ik uit een kostwinnersgezin kom. Een groot gezin ook nog, waardoor het soms best een gepuzzel moet zijn geweest. Toch kon er in mijn beleving altijd heel veel, en heb ik nooit wat gemist in mijn jeugd. Mijn ouders zijn best wel open over geldzaken naar ons toe, en daar heb ik behoorlijk veel van geleerd, waardoor ik flink moeilijke situaties het hoofd heb kunnen bieden.

Mijn opvoeding heeft dus zeker invloed gehad op de manier waarop ik zaken nu regel. Wij gooiden trouwens ook al snel alles op één hoop, al had ik achteraf graag gezien dat dat sneller was gegaan; als ik eerder meer inzicht had gehad in mans financiën, had ik misschien wel een hoop ellende kunnen voorkomen.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Makkelijk over financiën praten is dus iets wat ik best wel van huis uit mee heb gekregen. Ik ben naar buiten toe relatief open over onze situatie, juist ook omdat het een verklaring geeft waarom we niet (meer) met hele grote cadeaus aankomen. Aan de andere kant heb ik ook gemerkt dat ik slecht doorvraag als iemand niet over geld wil praten … wat natuurlijk niet altijd erg is, behalve als het je partner is. Juist het makkelijk over geld praten kader ik trouwens ook wel eens heel bewust in. Veel mensen hebben toch een beeld bij mensen met schulden; dom, lui en mensen die op de zakken van anderen teren zijn daar wat voorbeelden van. Bij mensen die ons niet al kennen zal ik dus juist sneller niet het achterste van mijn tong laten zien.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Alles zit nu zeker op een grote hoop. De vaste lasten worden nu geregeld door een bewindvoerder. Die hulp schakelde ik meteen in toen ik achter de schulden kwam; op dat moment had het zo’n emotionele impact (ik kwam erachter omdat man een zelfmoordpoging deed) dat ik wist dat ook ik een stap terug moest doen.

Door het bewind hebben we de afgelopen jaren de ruimte gekregen om emotioneel in rustiger vaarwater te komen, voor we het straks weer zelf op gaan pakken. Want dat is wat mij betreft zeker wel de bedoeling. Tegen die tijd zal ik wel meer regelen dan mijn man, ik denk dat ik dat stukje controle ook wel nodig zal blijven hebben (moet je voorstellen hoe eng ik het vond om dat uit handen te geven een paar jaar geleden, verschrikkelijk vond ik het!).

Tegenwoordig zitten we gelukkig helemaal op één lijn. Dat is niet altijd zo geweest. Man komt uit een gezin waar weinig emotionele veerkracht was, en waar ‘liefde’ gekocht moest worden. Hij was dus heel erg gewend om voor vrienden enorme cadeaus te kopen voor verjaardagen, met feestjes veel meer uit te pakken dan eigenlijk kon etc. En dan waren er nog de boodschappen, waarbij hij totaal niet op de prijs van wat hij kocht lette. Gelukkig is hij daarin enorm naar mij toe gegroeid, en ik ben ook wel wat makkelijker geworden. Op de momenten dat het kan dan.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Ik ben het liefst van ‘going Dutch’. Daarmee kunnen we meedoen, maar het toch zo duur (lees: goedkoop) maken als we het zelf willen. Trakteren vind ik soms ook leuk, maar dat kan vaak niet. Laten trakteren vind ik … moeilijk. Er is een tijd geweest dat we niets konden doen als we zelf moesten betalen, en we hebben een paar vrienden die dan erg graag voor ons betalen/betaalden om ons erbij te hebben. Maar ja, ik heb er gewoon een ongelofelijke hekel aan om afhankelijk te zijn.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Ik heb geleerd meer mijn eigen plan te trekken. Vroeger liet ik me nog wel eens beïnvloeden door anderen. Zo had ik als kind gespaard voor van die speentjes die toen zo in waren, en daarvan heb ik gewoon ook speentjes gekocht voor een vriendinnetje. Die gedroeg zich alsof dat compleet vanzelfsprekend was, en door haar eisen had ik zelf véél minder dan ik eigenlijk had gewild. Of later, mijn ex, die beïnvloedde aan wat voor kleding ik mijn geld uitgaf … waarna ik mezelf op dat gebied niet meer herkende. Ik heb meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Ik vind het over het algemeen heel erg belangrijk om over geld te communiceren binnen relaties. Dus inderdaad niet per sé met vreemden, maar ik heb geleerd hoe fout het kan gaan als je er ‘geen praat van wilt maken’! Als ik het idee heb dat het nodig is zal ik de communicatie dus altijd open gooien. En dan hoeft dat natuurlijk niet altijd zo ernstig te zijn als schulden achterhouden.

Een ander voorbeeld is mijn eigen vrijgezellenfeest; omdat ik wist dat een paar vriendinnen die werden uitgenodigd het niet zo breed hadden, kon ik degene die het regelde influisteren dat ze daar rekening mee moest houden met de activiteiten. Daardoor was het waarschijnlijk een stuk leuker dan als we iets heel duurs hadden gedaan, en er daardoor mensen niet hadden kunnen komen. En als ik zelf iets niet mee kan doen omdat ik er het geld niet voor heb, vertel ik dat ook gewoon.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Echt ruzie puur over geld niet, als het er al mee te maken had dan zaten er toch altijd andere dingen achter. Bijvoorbeeld toen we net onder bewind stonden en naar een andere internetprovider wilden, en de bewindvoerder niet wist bij welke internetprovider we op dat moment zaten. Achteraf niets aan de hand, maar zo vlak nadat ik had ervaren wat er allemaal mis kon gaan als je (delen van) je financiën aan een ander overliet vond ik dat zo eng dat ik toch flink uit ben gevallen … Gelukkig heeft hij wel voor hetere vuren gestaan en begreep hij heel goed hoe eng het allemaal voor mij was haha, dus echt ruzie werd het niet.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Praat erover, met degene die erbij betrokken is. Als je er niet over praat, wordt het een veel groter ding dan nodig is.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Ik begin steeds meer naar de toekomst te kijken, en bij ons gaan er natuurlijk nog flinke veranderingen aankomen. Ik verwacht dat het met alle afwikkelingen nog zo’n twee jaar duurt voor we echt uit de schulden zijn. Er zal een moment komen dat we weer steeds meer zelf op ons gaan nemen. Ik denk niet dat ik anders over geld ga denken; mijn manier van denken heeft ervoor gezorgd dat het goed gáát komen, en dat is enorm veel waard. Daarbij ga ik er trouwens wel vanuit dat man en ik bij elkaar blijven, maar ook dat er misschien wel kinderen komen.

Zoals het nu gaat is de kans groot dat we in de toekomst wat makkelijker kunnen zijn, maar ik wil wel graag ongeveer zo flexibel blijven als we nu zijn qua vaste lasten. Die zijn hoger geworden, maar waren een tijd zo laag dat we zelfs rond konden komen na een loonbeslag. Ook in de toekomst wil ik eigenlijk het liefst dat we rond kunnen blijven komen, ook als er een keer erg weinig geld binnen komt.

Is er verder nog iets dat je wilt delen?

Wees niet bang om over geld te praten. Ook als het financieel niet goed gaat. Dat betekent niet dat je dom bent of zo, en je bent niet de enige. Door open te zijn kom je er alleen maar sneller uit!

Bedankt, Jantine!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Het verhaal van Jantine
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. Ik vind dat jij wel heel veel op je bord gekregen hebt, Jantine. Jij hebt je schouders er flink onder gezet, hulde!
    Hopelijk kunnen jij en je man in de toekomst gelijkwaardig financieel optrekken, zodat jij niet in je eentje alles op je hoeft te nemen.

  2. Dat is heel veel liefde om de schulden van je man de jouwe te maken. Heel bijzonder dat je dat wilde doen. Onder bewind staan is niet gemakkelijk. Succes en veel doorzettingsvermogen. Bedankt voor je verhaal.

  3. Wat een leuke serie! Deze ga ik in de toekomst nog eens helemaal uitpluizen 🙂
    En Jantine, geweldig hoe je zowel naar jezelf als naar de ander(en) kijkt. Dat gaat helemaal goed komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.