Geld en Relaties: het verhaal van Tanja

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf  te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties
kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht. En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een berichtje achter of mail naar lekkerlevenmetminder [at] gmail.com.

Vandaag in deze serie: het verhaal van Tanja.

Wie ben je?

Ik ben Tanja, 59 jaar en getrouwd met P. Beiden werken we fulltime.  Verder heb ik sinds dit jaar een eigen blog tanjakiest.nl.

We hebben elkaar in 2003 leren kennen, samen hebben we vier volwassen kinderen die niet bij ons wonen. In 2008 hebben we een kleine eengezinswoning gekocht.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Ik kom uit een ‘traditioneel arbeidersgezin’ Daar bedoel ik mee dat mijn vader werkte en mijn moeder thuis voor de kinderen zorgde. Mijn vader zorgde voor het inkomen en bepaalde waar het geld aan uit gegeven werd. Mijn moeder kreeg huishoudgeld en deed daar de boodschappen van. Mijn ouders hebben het nooit breed gehad maar eigenlijk heb ik daar niet veel van gemerkt als kind. Ik kan me wel herinneren dat er vriendinnetjes waren die meer kleren kregen als ik. Maar als de kinderbijslag binnenkwam ging mijn moeder met mij de stad in en mocht ik iets uitzoeken van kleding. Dat was altijd een uitje, want we gingen ook ergens iets eten en drinken.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Toen ik ouder werd vond ik het raar dat mijn vader alles had te zeggen over het geld en mijn moeder nooit iets ‘kon/mocht’ kopen. Of dat haar schikken was naar de situatie of haar gevoel van, ik werk niet dus heb ik niets te zeggen, dat weet ik niet. Het is wel iets wat altijd wel in mijn achterhoofd is blijven spelen, dat gevoel van niet afhankelijk willen zijn en mijn eigen onafhankelijkheid willen hebben.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

In mijn vorige leven, zo noem ik dat altijd, waren in het begin de rollen precies zo, totdat ik ging werken en me zo ontworstelde aan de traditionele relatie die ik kende van vroeger. Dat vond hij niet leuk, hij heeft zelfs een keer gezegd: ‘Als je niet was gaan werken, was je niet zo bijdehand geworden.’ Hij bepaalde graag  hoe en waaraan het geld werd uitgegeven. We hadden een rekening waar alles van werd betaald en gekocht. Helaas ging er meer uit dan er binnenkwam. Het kwam regelmatig voor dat we het ene gat met het andere moesten dichten.

Toen ik na 25 jaar uit die relatie ben gestapt heb ik me voorgenomen nooit en nooit meer die benauwdheid te willen voelen. Niet meer wachten op het vakantiegeld omdat er een rekening betaald moest worden of om de rekening recht te trekken. Ik wilde nooit meer afhankelijk van iemand anders zijn.

In mijn huidige relatie is het heel anders, wij praten samen makkelijk en goed over de financiële zaken. We hebben eigenlijk dezelfde ideeën en gedachten over hoe we het willen en doen. Ik praat best makkelijk over mijn financiën, alleen zal ik nooit bedragen noemen. Dat is ook wel iets dat ik van vroeger heb meegekregen, je praat niet over hoeveel geld je verdient of wat er op je bankrekening staat.

Wij hebben samen een en/of rekening en een en/of spaarrekening. Op de gewone en/of storten wij ieder elke maand een bedrag. Hiervan worden de rekeningen betaald. Verder sparen we elke maand altijd 10% van het bedrag wat aan het begin van de salarismaand op onze en/of staat. Dit gaat naar onze en/of spaarrekening. Beiden hebben we een ‘eigen rekening’ waar iets op blijft staan en wat we kunnen uitgeven aan wat we zelf willen. Ik denk dat het hebben van een eigen rekening voor mij heel belangrijk is. Gevoed door het gevoel dat mijn moeder nooit geen zeggenschap had.  Wij zijn samen zeer tevreden met onze manier van omgaan met onze financiën.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Als ik met de kinderen, vrienden en collega’s ergens gaan eten bijvoorbeeld is het in het geval van de kinderen meestal zo dat wij betalen. Met vrienden en collega’s vind ik het onzin om te gaan kijken wie wat heeft gegeten en gedronken. Nee hoor, gewoon het bedrag delen door het aantal personen.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Mijn ervaring uit mijn vorige leven heeft mij geleerd om niet meer rood te willen/kunnen staan, niet meer geld te lenen en niet het financiële gat te dichten met bijvoorbeeld je vakantiegeld. Alle rekeningen worden automatisch afgeschreven zodat ik niet meer ‘bang’ hoef te zijn dat er eentje wordt vergeten.

Verder heeft een reorganisatie in 2015 er behoorlijk ingehakt vooral qua gevoel. Die reorganisatie duurde bijna een jaar. Ik ben me toen wel heel erg bewust geworden van het feit dat onze buffer te klein was. We hebben toen het een en ander in kaart gebracht, de hele administratie op orde gebracht, om zo meer inzicht en overzicht te krijgen. Vanaf dat moment hebben we de 10% regel toegepast. Eerst waren dat kleine bedragen maar heel langzaam door meer te besparen konden we meer gaan sparen. Dat heeft ons meer rust gebracht omdat we nu weten dat we even vooruit kunnen mocht er iets gebeuren.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Uit mezelf praat ik niet over het sparen en het besparen maar mocht het ter sprake komen dan zeg ik het wel. Als ik voel dat iemand anders meer wil weten dat praat ik er wel makkelijk over. Ik wil ook altijd bijdragen aan een cadeau voor iemand maar zeg wel eerlijk als ik het bedrag te hoog vind. Ik ga niet meer meedoen omdat het ‘moet’ of omdat iemand misschien iets van mij vind of denkt.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld? Heb je daar iets van geleerd?

In mijn vorige leven was er regelmatig ruzie over geld. Ik heb daar van geleerd dat ik dat NOOIT meer wil. In dit leven hebben wij nog nooit ruzie gehad over geld. Maar ik denk dat dat komt omdat wij hetzelfde denken over het omgaan met geld. Hij weet ook hoe belangrijk mijn eigen rekening voor mij is, dat geeft mij financiële vrijheid en vooral in gevoel.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

De gouden regel voor mij is: wees eerlijk over alles tegenover elkaar, maak de dingen bespreekbaar, hoe moeilijk je het ook vindt. Dat zorgt er voor dat je je geen zorgen hoeft te maken want rondlopen met zorgen maakt je ongelukkig. Je moet het tenslotte samen doen!

Voor wat betreft de toekomst: ik denk dat alles wel zo blijft lopen zoals het nu loopt. We hebben naar elkaar toe eigenlijk alles wel geregeld. Verder hebben geleerd van ons verleden en weten heel goed wat het niet is!

Verder heb ik heel veel geleerd van de burn-out die ik vorig jaar kreeg. Daarom zeg ik tegen mezelf en anderen ‘kies met je hart en je gevoel, je verstand is er om je keuzes te begrijpen’.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de andere delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Mooie uitspraak, die laatste! In de praktijk blijkt dat overigens ook hoe onze hersenen werken. De meeste keuzes maken we niet op basis van ratio, maar op basis van gevoel en intuïtie. De logica verzinnen we er daarna bij 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.