Bijstand levert (flink!) meer op dan een baan

Het zou niet de bedoeling moeten zijn, maar blijkbaar levert de bijstand een stuk meer op dan het hebben van een baan...

Natuurlijk weer de gebruikelijke disclaimer vooraf: dit zal niet voor iedereen gelden en moet met een paar nuances gelezen worden, maar ik weet – ook uit situaties in mijn omgeving – dat dit ook écht voorkomt. Dat de bijstand flink meer oplevert dan een baan. En dat is wel best beroerd.

Bijstand levert 650 euro meer op dan een baan

Waar ik het precies over heb? Over het feit dat alleenstaande ouders in de bijstand maar liefst 650 euro meer te besteden hebben dan wanneer ze aan het werk gaan voor het minimumloon. Dit onderzocht de VVD. Zij kwamen met de fictieve Ariane, een alleenstaande moeder van een zoon van 10 en een dochter van 15. Wonend in een huurwoning van €550 per maand in Amsterdam. Van de overheid krijgt zij per maand €1983,79 (let op: dit is dus niet alleen bijstand, maar ook huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag. Het gaat om alles dat van de overheid komt).

Daar bovenop komt per jaar nog eens €2640 aan regelingen die in Amsterdam gelden. Dit is nog eens een keer €220 per maand. Hieronder vallen onder meer een gratis laptop van de gemeente, kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en kledingbonnen. Maar ook een gratis ID-kaart, Stadspas, internetabonnement en twee scholierenvergoedingen vanuit de gemeente. In totaal krijgt zij dus ongeveer €2200 per maand, terwijl het minimumloon op €1551 per maand ligt.

Niet alles is dus echt contant geld dat je op je rekening krijgt. Maar: in lagere lasten heb je er natuurlijk ook een direct financieel voordeel van.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Minimale loongrens?

Ik vind dit best heftig. Niet omdat ik het mensen in de bijstand niet gun, je hebt het vaak niet voor je lol. Wel omdat ik vind dat zo’n systeem misbruik in de hand werkt. Werken heeft natuurlijk extra voordelen, zoals sociale contacten, werken aan je ontwikkeling en je bent meestal niet thuis, dus dat bespaart ook geld. Aan de andere kant; aan veel van die dingen kun je ook werken als je niet voor geld buiten de deur werkt. Ik vind dat je moet werken als je kunt (tenzij je er vrijwillig mee stopt, maar dan ook geen uitkering/staatssteun krijgt), maar ik kan me best voorstellen dat je je – bijvoorbeeld als alleenstaande moeder – wel drie keer bedenkt voor je de hele dag weg bent van je kinderen en ook nog eens minder geld binnen krijgt. Om nog maar niet te spreken over wat je dan weer kwijt kunt zijn aan eventuele opvang.

Wat mij betreft wordt hier wat aan gedaan, bijvoorbeeld door het minimumloon omhoog te gooien. Als vanuit de overheid wordt gedacht dat mensen in de bijstand het niet kunnen redden met tenminste die bijna €2000 (die €220 extra is misschien niet in elke regio haalbaar), dan zou je een bedrag dat daar flink onder ligt toch ook niet met goed fatsoen als minimale loongrens kunnen stellen?

Schrikken jullie hiervan? Of wist je wel dat dit zo werkte? Vind jij dat hier wat in veranderd moet worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

35 Comments
  1. Welke cijfers kloppen niet? Even voor de duidelijkheid: die €1983 is NIET alleen de bijstand, dat is wat er totaal ontvangen wordt van de overheid. Daar zit in dit geval bv ook kinderbijslag, zorgtoeslag en huurtoeslag bij.

  2. Ik heb zelf via het Nibud (https://berekenuwrecht.nibud.nl/?_sp=e4193fc3-37c6-4eb5-93cc-bbf6d5f66744.1493716857661) ook nog even een berekening gemaakt en kom zelfs nog iets hoger uit: 2075. Dat is 1085 aan bijstand (70% van het minimumloon), 278,99 aan huurtoeslag, 88,87 aan zorgtoeslag, 445,83 aan kindgebonden budget (dat is de aanvulling op de bijstand als je alleenstaande ouder bent) en 174,76 aan kinderbijslag.

   En nogmaals; dit is niet bedoeld om aan te geven dat de bijstand te hoog is, dat is namelijk niet hoog. Maar het minimumloon is wat mij betreft wél te laag.

 1. Wat er volgens mij mist in de berekening, is dat je met het minimumloon OOK recht hebt op zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag etc. Als je deze dan bij het minimumloon opteld, kom je hoger uit dan de bijstandsuitkering (die voor een alleenstaande ouder 70% van minimumloon is).

  Voor huurtoeslag is de toeslag hetzelfde voor een minimuminkomen, of een inkomen in de bijstand (beiden EUR 342 per maand in 2016 volgens huurtoeslag-2016.nl). De andere bedragen heb ik niet opgezocht, maar volgens mij is dat hetzelfde en kloppen de cijfers daarom niet, zoals Jody ook opmerkt.

  1. Dat klopt voor wat betreft de uitkeringen van de overheid inderdaad, maar met het minimumloon kom je weer niet in aanmerking voor die extra's. Als je die wilt, moet je ze zelf betalen of je hebt ze niet. Dan wordt het verschil wel heel klein, als dat er nog is als je écht alle voordeeltjes uitpluist. En dan moet je ook echt op het minimum zitten, anders gaan je toeslagen snel omlaag (maar goed, dat was ook de vergelijking, dus dat doet er in dit geval ook niet toe).

 2. Mijn ervaring met de bijstand:Moeder: situatie alleenstaande ouder + 1 kind (6 jaar), volledige kindgebondenbudget + huurtoeslag + zorgtoeslag + vrijstelling gemeentelijke lasten + kinderbijslag + alimentatie via vader leverde een maandloon netto van +/- 1600 euro op. achterblijvende vader netto loon van 1950 – 250 alimentatie = 1700 euro maar daar MOET je dan wel verplicht 40 uur voor werken want de man mag niet minder gaan werken (mag wel als je de 250 euro maar doorbetaald dus dan hou je helemaal niet meer over). Moeder verkoop nog het een en ander op marktplaats en laat de inkomsten van marktplaats op rekening van haar moeder (of vriendin) zetten (moeder geeft dit weer contact terug) en ze heeft zo meer bij elkaar dan een gemiddeld werkende. Nu betrof het hier een huurwoning in een dorp dus ik kan me voorstellen dat je in de stad wel duurder uit bent. Mijn conclusie was in ieder geval dat ze het nou niet bepaald slecht had in de bijstand.

 3. Die extra's krijg je tot € 23.900 bij een gezin als jaar inkomen. Dus die moet je er allemaal ook bij optellen bij het minimum loon.

 4. Het punt van de VVD was: "Alleenstaande ouders die vanuit de bijstand gaan werken, gaan er financieel zo op achteruit dat het aantrekkelijker blijft om in de bijstand te blijven zitten. Daar moet verandering in komen, zegt raadslid Marianne Poot van de VVD." Dat zij dus 650 euro meer te besteden hebben dan een persoon die het minimumloon verdiend wordt dus niet gesteld. De meeste mensen zullen wel snappen dat het voor de mensen in de bijstand niet stimulerend is om werk te gaan zoeken als je bijna hetzelfde per maand te besteden hebt en daar ook nog eens 40 uur per week voor van huis bent en deze mensen dus liever de rest van hun leven in de bijstand blijven zitten. Het is goed dat het bestaat voor de mensen die het nodig hebben, maar daar is bijstand natuurlijk niet voor bedoeld.

 5. Ik vind het soms ook krom. Heb een vriendin die werkt, maar in schuldhulpverlening zit. Daardoor is hun vrije inkomen heel laag. Als zij kleding nodig heeft kan ze een aanvraag doen, en krijgt ze budget om nieuwe kleren te kopen.
  Vorig jaar een zomerjas. Het budget wat ze kreeg was 150 Euro! Zoveel besteed ik nooit aan een zomerjas.
  Echt bizar. Zo kom je die tijd wel door…
  Niet dat ik het ze niet gun hoor! Maar het lijkt soms zo krom.

  1. Even een misverstand uit de weg ruimen, het geld dat ze krijgt voor nieuwe kleren, is van haar budget hoor. Dat is zeker geen extra. Bij schuldhulpverlening worden de inkomsten beheerd door een maatschappelijk werkster of jurist, maar er komt niets extra's bij…

 6. Dit kun je beslist niet zo in z,n algemeenheid stellen.
  Het gaat over de gemeente Am*dam .Er zijn gemeentes waar iemand in de bijstand met een rugafwijking nog niet eens een doorgezakte of verschimmelde matras vergoed krijgt. Of een beslist noodzakelige bril bij betaald
  Huur subsidie is altijd afhankelijk van de huur prijs. En het is niet zo simpel dat hoe meer huur hoe hoger de subsidie. Daar is een gestaffelde factor op los gelaten.
  En inderdaad veel van de vergoedingen en subsidies zijn ook verkrijgbaar bij een ander minimum in komen. En wat een raar verhaal natuurlijk weer uit VVD hoek over niet willen werken en dat riedeltje waar om betaald werk goed is .Als of er werk is ? En werken bijstands moeders niet? Hoeveel zijn er onbetaald mantel zorger of vrijwilligsters in een verpleeghuis,kerk of hospice.
  Ik vind je altijd er genuanceerd .Maar dat je dit zo stelt in de kop is dat niet.
  G&G

 7. Achja, was dat soort toestanden maar makkelijk op te lossen he. Maar ik denk dat het allemaal zo eenvoudig niet is. Dat is het nooit, als je met zo een complexe materie te maken hebt

 8. Je hebt wel een gevoelig onderwerp aangesneden gezien de reacties. Maar wel goed dat je het doet. Ik had hier van gehoord via kennissen en toevallig ook over iemand in Amsterdam die ongeveer per maand 2350 euro krijgt en in de bijstand zit.
  Ik vind het altijd moeilijk om hierover te oordelen omdat elke situatie anders is. Wel zeg ik heel eerlijk als ik zoiets lees of hoor dat ik ook in eerste instantie denk: lekker zeg, voor iets meer moet ik elke dag mijn bed uit.
  groetjes
  Tanja

 9. Ik denk dat dit absoluut stemmingmakerij is van de VVD, stond het soms in de TELEGRAAF [ deze krant met blokletters]. Uitkeringen zijn de laatste jaren fors uitgebeend. Er zijn nauwelijks nog extraatjes. Ja, per gezin krijgt men een computer heel eenvoudig model maar geen abonnement, langdurigheidstoeslag is afgeschaft dit was bedoeld om huisraad te vervangen of huis is een keer aan te pakken. VVD wil nu ook vakantiegeld afschaffen, huurtoeslag naar beneden en ik weet niet wat voor andere snode kaa u tee plannen. De reden dat mensen in de bijstand iets extra's kregen was bedoeld om ze niet verder in een neerwaartse spriraal te laten zakken. Deze goede regelingen zijn allemaal door kabinetten met de PvdA en CDA tot stand gekomen. Nu de VVD de grootste partij is geworden in Nederland worden ze steeds agressiever naar mensen in de bijstand, gehandicapten en allerlei regelingen die ons land fatsoenlijk maakten. Ze willen verder gaan op de weg van bezuiningen terwijl verschillende economen al hebben gewaarschuwd hiervoor, kijk maar naar de VK waar al veel langer bezuinigd wordt aan de onderkant van de samenleving terwijl het belastingvoordeel van de rijken toeneemt. Frauderen is daar de norm maar dat vinden ze zelf slim totdat het strafbaar wordt. Zal mij benieuwen of dat varken Keyzer[VVD-voorzitter] die in de crematiebranche miljoenen verdient nog wordt aangepakt. Zo. nu ga ik koken. Fijne avond.

 10. Ik ken iemand met kinderen, in de bijstand, die heeft netto met alle toeslagen en extra's, 2100 euro. Vergoedingen voor speciale dingen nog niet meegerekend.

 11. Ik weet niet hoe het nu is maar 110% was de norm om recht te hebben op alles waar je in de bijstand ook recht op had. Jarenlang zweefden we op 110% plus drie tot tien euro.
  Kreeg je met 1051 euro netto in de maand nog kwijtschelding (600-800 euro) en een sociaal cultureel fonds (220 euro) met 1051,05 netto in de maand niet. Daarnaast gingen zorg en huurtoeslag heel rap naar beneden.

  In ons geval betekende die vijf cent per maand dat we op jaarbasis 2600 euro inleverden. Het was een heel dure cao loonsverhoging.
  Gelukkig kunnen we nu klagen over hra en de woz aanslag en betaalde overuren..
  Oh en vakantiegeld, betaalde ziekdagen en kerstpakket.

  We hadden absoluut financieel ruimte gehad als we in de bujstand waren gaan hangen.. Maar dan hadden we er nu 10 jaar later geen baan met modaal inkomen aan overgehouden. We werken nu vast waar we steeds met een uitzendbureau drie dagen per week 30 weken per jaar werk hadden. 22weken per jaar stond ik incontinentiematten af te schrapen in de wasserij.

  Petra

 12. Ik heb gelukkig geen ervaring ermee maar ik weet wel dat er inderdaad gevallen zijn waar alleen staande in de bijstaande onderaan de streep meer overhielden dan wij met een man die 40 uur werkt….voor de overheid nota bene! Ik vind ook dat het minimum loon omhoog moet.

  1. En wie gaat dat betalen? De ondernemers? Die ook al opdraaien voor 2-3jr ziekte doorbetalen etc etc..
   Wordt tijd dat mensen uberhaupt eens snappen dat (geld)bronnen een bodem hebben. Of je nu werkt of bijstand ontvangt.
   Dat gezegd hebbende moeten ze de toeslagen laten vallen en bijstand gelijk maken ah huidige minimumloon. Met de verplichting (indien fysiek mogelijk) vrijwilligers werk. Verzorging boodschappen wandelen schoonmkn tuinieren genoeg te doen!!

 13. Vind het toch een beetje een kromme vergelijking. Als ze voor het minimumloon gaat werken dat zal nog steeds kindertoeslag krijgen. Waarschijnlijk krijgt ze dan ook nog huur- en zorgtoeslag, al zullen deze lager zijn dan met een bijstandsuitkering.

  1. Das Kapital doet regelmatig een berekening met behulp van Nibud. Zo lastig is het met al die potjes.
   De grootste helft .van NL heeft een toeslag. Dan is er ergens iets niet goed in NL.

  2. Jep, Yelena, hier dus ook zoveel :(… Ik vind dat onbegrijpelijk. En dan krijg ik nog te horen dat ik 'profiteer' van anderen, doordat ik thuis 'zit' en de overheid mijn studie betaald heeft, ahum… Ik draag bij om anderen te laten werken en hun kids bij de kinderopvang te kunnen laten brengen. Moet ik dan concluderen dat zij van mij profiteren? Zucht… Ik vind dat de gelijkheid soms ver te zoeken is hierin…

 14. Mijn man heeft een goed bruto salaris, maar ik vind het wel wat overdreven dat hij hierover per jaar 9.500 euro extra aan belasting betaald omdat hij alleenverdiener is.
  En manlief werkt vijftig uur per week of nog meer. Wij hebben geen toeslagen meer, logisch. Ook geen hypotheekrente aftrek.
  Jaren geleden toen er nog ziekenfonds was kreeg mijn man een periodiek waardoor hij net boven de ziekenfondsgrens kwam. Dat betekende een netto vermindering van zijn loon met 350 gulden per maand! Particulier verzekerd betekende ook betalen voor je kinderen en nog een extra belasting waarvan ik de naam niet meer weet maar was een soort solidariteitsheffing met zelfstandigen die met pensioen waren. Ik heb het nooit rechtvaardig gevonden dat er niet gekeken werd naar gezinsinkomen. Gezinnen met anderhalf inkomen kregen heel wat meer per maand binnen en konden gewoon in het ziekenfonds blijven. Ik kon helaas niet gaan werken omdat ik chronisch ziek ben (geen uitkering want ik werd ziek in een periode dat ik niet werkte).

 15. Grappig dat iedereen reageert vanuit hun eigen omstandigheden, degene die meer verdienen vinden dat ze al genoeg bijdragen en degene die minder verdienen vinden dat er wel wat bij mag. het punt is dat vergelijken onmogelijk is omdat er altijd wel weer uitzonderingen op de regel zijn. ik reageer nu niet direct uit een bevoorrechte positie, werk 30 uur in de week in de schoonmaak en verdien dus niet direct een heel hoog inkomen, maar ben tevreden zolang ik mijn rekeningen kan betalen, werk heb , aan niemand verantwoording hoef af te leggen en af en toe iets leuks kan doen. zou ik niet liever iets meer willen verdienen? natuurlijk wel, maar ga me niet druk maken over iets waar ik niet veel invloed op heb

 16. Ok hier dan wel een reactie van een bijstandsmoeder. Ben er ondertussen klaar mee dat mensen blijven denken dat het in de bijstand zo’n gezellige boel is en dat “wij”daarom niet gaan werken omdat we dan minder zouden overhouden. Ik zit in de bijstand omdat ik helaas ben afgekeurd, en ja ik had graag willen werken, en ik zou daar echt niet minder aan over houden. Iedere gemeente voert een eigen beleid wat volgens de wet is toegestaan, dus wat in amsterdam bijvoorbeeld speelt, is niet van toepassing in mijn gemeente en vele andere gemeentes. Er zijn vergoedingen maar dat geldt ook als je 110 procent en bij sommige vergoedingen 120 procent boven bijstandsniveau zit. Meneer Rutte en vele anderen hebben geen idee waar ze het over hebben, zij hoeven niet rond te komen na aftrek van de vaste lasten met 250 euro per maand met kinderen erbij. En vergeet ook even niet dat vele maanden soms wel 5 weken hebben, iemand die wil ruilen nu? Hou op met azijn pissen en kijk naar wat je hebt en niet naar wat je mist!

 17. Jeetje hoe kom je hierbij?? Adine, je weet echt niet waar je het over hebt en er klopt werkelijk niets van jouw betoog. Het enige wat je doet is kwaad bloed zetten en mensen die in de Bijstand zitten nog meer in het verdomhoekje drukken. Je mag je echt schamen.

  1. Wat zie je dan als ‘mijn betoog’? Ik geef in het stukje aan dat a) de situatie zoals die voor die fictieve moeder geschetst is natuurlijk niet voor iedereen zal gelden, dat ik b) snap dat mensen niet voor hun lol in de bijstand zitten en dat het goed is dat zo’n vangnet er is en b) dat het minimumloon wat mij betreft wel wat omhoog kan. Ik vind het namelijk belangrijk dat werken gestimuleerd wordt. Niet eens zo zeer omdat dat ‘beter’ is, maar omdat mensen via hun salaris weer belastingen betalen, waardoor er weer geld is voor broodnodige sociale voorzieningen zoals de bijstand.

   Om eerlijk te zijn kan ik me voor die drie dingen écht niet schamen. Vandaar dat ik ook wel benieuwd ben naar wat jou hier inhoudelijk in triggert, zodat ik jouw kant ook kan begrijpen.

   1. Ik vind je nogal optimistisch! Een huur woning van 550 in amsterdam?!?

    Dat minimum loon van € 1.594,20 is BRUTO he!

    Maar dan moet je wel 23 zijn, als je 18 bent krijg je maar € 757,25 en die mensen hebben ook kinderen.

    Verder ga je hier uit van een volledige werkweek. Wat is dit 1980? We hebben tegenwoordig miljoenen flexwerkers.

    Dan werk je zeg, 2 weken 5 dagen, 1 week 4 dagen en de 4e week is er even geen werk hoor! Dan heb je maar 14 dagen in plaats van 20 in de 4 weken.

    € 73,58 * 14 = € 1030,12 in plaats van € 1471,60

    Dat is meer dan € 992,12 –> uw uitkering word nu beëindigd. U komt nu in een circus terecht waar de uitkering betaald aan het begin van de maand vervangen word door een salaris wat rustig 2 maanden later uitbetaald mag worden.

    Het is een vrij land dus dit is geen kritiek maar het leven van een uitkering is voor veel mensen vol van leuke dingen doen. Je kan bijvoorbeeld de hele dag gezellig bier drinken, blowen, computer spelletjes spelen, sporten of op het strand gaan liggen.

    Dat moet je dus achter je laten om vervolgens een of ander kut baantje te gaan doen. Als extra beloning mag je het 2 maanden zonder geld doen. Als je dan op zaterdag eindelijk ook even op het strand mag zitten krijg je wel een peuk en een pot bier van die uitkerings-vrienden van je. Je kan best je vrienden vragen of ze je willen helpen, je hebt tenslotte werk nu dus het is logisch dat je geen geld hebt. Je stapt gezellig om etenstijd bij ze binnen en dan krijg je ook wat.

    Als er dan na 2 maanden eindelijk € 1030,12 bruto binnen komt zijn je vrienden zo onder de indruk van dat bedrag dat ze niet kunnen wachten om zelf ook leuk ergens in een fabriek te gaan staan. Dan kunnen ze zelf eindelijk…. uhh…. eindelijk…. tja uhh??

    De volgende 4 weken is er de ene dag wel werk en de andere geen werk. Je verdient helaas maar € 735,80. Dan maar weer een uitkering aanvragen. Dat proces mag heel lang duren maar in de praktijk doen onze ambtenaren het erg rap. Je hoeft maar enkele weken te wachten op aanvulling. Je hebt het riante bedrag van € 1030,12 bruto nu al over 12 weken uitgesmeerd en er vet nog even € 735,80 boven op ontvangen, nog even een paar weken wachten op de aanvulling van de uitkering kan best. Geld genoeg!

    Je besluit een 2e part time baan er bij te nemen. BOOM 39% belasting. Van dat minimumdagloon van € 73,58 word nog even € 28.70 afgetrokken naast andere kosten.

    Eindelijk mag je 4 aaneengesloten weken 5 dagen werken, 10 in de ene, 10 in de andere baan. Op een of andere magische manier paste het rooster precies.

    € 44,88 per dag * 10 = € 448,80
    € 73,58 per dag * 10 = € 735,80

    Dat is wel € 1184,60 ! Woah! Zo veel geld! Moet je wel 23 zijn he, anders krijg je niet zo veel.

    Uitkering beëindigd natuurlijk! Dat spreekt voor zich.

    Je kan je geluk niet op maar de volgende 4 weken heb je 10 dagen in die ene baan € 448,80 en maar 5 in die andere € 367,9 Ben je toch vet 15 dagen in de weer geweest voor € 816,70 (daar moeten de meeste loonbelasten nog van af he!) Dan maar weer een uitkering aanvragen.

    Op een gegeven moment bellen ze je of je weer even gratis komt werken en dan krijg je de neiging om de meneer van randstad met zijn riante inkomen even lekker de huid vol te schelden. Daar heb je tenslotte recht op want ze rekenen tenslotte 90% over je bruto salaris voor hun dienst. Het 4e kwartaal steeg de winst bij Randstad met 15% tot 307 miljoen. De omzet ging omhoog met 8% naar 5 980 miljoen.

    Als we dat dan door 1,9 delen krijg je volgens mij iets wat lijkt op de uitbetaalde salarissen: 3147 miljoen. Als we dat dan van de omzet af trekken kom je op 2832 miljoen.

    Dat betalen werkgevers om maar niet iemand in vaste dienst te hoeven nemen.

    Ik weet niet hoe U er over denkt maar ik zou graag een hoger uurloon willen voor flexwerk. 190% van het minimum loon is nu al normaal. Laten we er 200% van maken.

    Dan kunnen we meteen al dat geneuzel met virtuele arbeidsbescherming afschaffen. Gewoon een oproep contract voor onbepaalde tijd zonder verdere verplichtingen.

    Als je werkgever je dan een vaste baan aanbied kan je hem vragend aankijken met een “O, ja? Wil jij dat?” voor dat je hem hartelijk uitlacht omdat hij je minimum loon wil gaan betalen.

    Het lijkt me allemaal niet zo moeilijk.

    1. Het minimumloon ligt nu – vind ik – veel te laag in verhouding tot bijvoorbeeld uitkeringen. Dat stimuleert toch wat minder om te gaan werken. En ik snap dat niet iedereen die keuze heeft, maar er is wel een grote groep die de keuze wél heeft. Als die mensen tegen een normaal loon kunnen werken, dragen ze ook bij aan het sociale stelsel voor de mensen die het niet kunnen. Win-win, lijkt me.

 18. Volgens mij gaat het hier over inkomen huurtoeslag kindgebonden budget,en zorgtoeslag valt niet of is geen inkomen dus word ook niet als inkomen gezien ook niet bij de mensen die gewoon werken en een maand salaris hebben even beter je huiswerk doen zou ik zeggen

 19. Toeslagen zijn inkomensafhankelijk en derhalve van zichzelf geen inkomen. En ook als je werkt en bij een hoger inkomen kan je recht hebben op toeslagen. Door het bij de uitkering op te tellen, zet je kwaad bloed. Sowieso krijg je niet al die dingen. Moet zelf de meeste dingen zelf betalen, zoals computer en internet en ID-kaart. Als het minimumloon omhoog gaat, wordt dat natuurlijk doorberekend naar klanten dus duurdere boodschappen enz, en wie worden dan weer de dupe? Een lager inkomen is dan ook een extra straf voor niet kunnen werken en niet kunnen meekomen in het systeem, ook al doe je misschien vrijwilligerswerk of mantelzorg.
  Hele systeem moet natuurlijk anders. Ook niet de opvoeding van je kinderen eventjes naast je werk doen maar naast het moederschap of soms vaderschap je bezigheden hebben, zodat baby’s ook borstvoeding kunnen krijgen. Of mantelzorg combineren met bezigheden. Vooral ook meer verbinding met elkaar. Bijvoorbeeld koken voor ouderen in je buurt en daarmee ook meer contact met elkaar, in plaats van een dienst die een diepvriesmaaltijd aan de deur aflevert. Een gegarandeerd inkomen kan daar aan bijdragen. Zal ook gebeuren. Veel banen die dan ook overbodig zullen worden want we houden elkaar wel bezig. Veel problemen in onze maatschappij ontstaan juist door gebrek aan verbinding. Eerst je een burn out werken en dan naar de psycholoog om te praten. Als je bijstandstrekkers als minder ziet, werk je ook mee aan dat systeem van ongelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.