Regeerakkoord opsteker voor werkende Nederlander

Regeerakkoord is opsteker voor werkende Nederlander

Het nieuwe regeerakkoord, waarover in de afgelopen periode al regelmatig iets naar buiten kwam, blijkt een leuke opsteker te zijn voor de werkende Nederlander. Het Nibud heeft er inmiddels wat berekeningen op losgelaten en concludeert dat zij er 4 tot 6 procent op vooruit gaan. Daar doen ze overigens wel zo’n 4 jaar over; die stijging is pas in 2021 gerealiseerd. Daarnaast zitten er ook nog wel een paar haken en ogen aan dit nieuws.

Koopkracht werkenden stijgt

In principe gaan alle Nederlanders die betaald werk doen erop vooruit. Afhankelijk van hun specifieke situatie zal hun koopkracht in de komende 4 jaar 4 tot 6 procent toenemen. Belangrijk punt van aandacht: hierin is ook een verwachte loonstijging opgenomen. Ben je zelfstandig ondernemer (zoals ik) of werk je in een sector waarin je niet standaard elk jaar een loonstijging hebt, dan kunnen de cijfers er voor jou anders uitzien.

Waar wél iedereen wat aan heeft zijn de hogere arbeidskorting en de lagere belastingtarieven. Van die laatste verandering profiteren overigens vooral de mensen die meer dan 20.000 euro per jaar verdienen; die gaan waarschijnlijk iets minder belasting betalen. De groep die minder dan 20.000 euro per jaar verdient zal in 2021 juist wat meer gaan betalen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bijstandsgerechtigden en pensionada’s

Voor bijstandsgerechtigden en gepensioneerden is het allemaal iets minder rooskleurig. Bijstandsgerechtigden zien hun budget een klein beetje toenemen, maar lang niet zoveel. Zij profiteren namelijk niet van de hogere arbeidskorting of stijgende lonen. Uitkeringen stijgen over het algemeen niet zo hard als lonen. Aldus het Nibud, want wederom: niet iedereen krijgt automatisch loonsverhogingen.

Ook gepensioneerden schieten weinig op met het nieuwe regeerakkoord. Zij profiteren niet van de voorgespiegelde loonstijging en hoewel de AOW wel wat omhoog gaat, zullen de aanvullende pensioenen waarschijnlijk bijna niet stijgen. Er worden overigens wel maatregelen getroffen om de koopkracht van ouderen te ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een hogere ouderenkorting. Op die manier hoopt de regering dat ouderen de verwachte prijsstijgingen iets beter op kunnen vangen.

Leestip: Lage btw-tarief van 6% naar 9%

Huurders en huizenbezitters

Naast of je wel of niet werkt, maakt het ook nog uit of je wel of geen eigen woning hebt. De inkomensgrens in de huurtoeslag wordt namelijk afgeschaft. Hierdoor kan het zijn dat je nu géén recht op huurtoeslag hebt, maar straks wel (een beetje).

Huizenbezitters krijgen te maken met een afbouw van de hypotheekrenteaftrek én de lagere belastingtarieven. Je betaalt straks minder belasting, maar mag daardoor ook minder hypotheekrente aftrekken.

Daarnaast wordt de wet Hillen (daarover later meer 😉 vanaf 2019 in 30 jaar afgebouwd. Dit betekent dat huishoudens die hun hypotheek in 2021 volledig afgelost hebben, 10 procent van het eigenwoningforfait moeten optellen bij hun inkomen in box 1.

Wat betekent het voor ons?

Voor ons lijken de gevolgen redelijk te overzien. We betalen straks waarschijnlijk wat minder belasting en krijgen wat minder hypotheekrenteaftrek terug. We blijven doorgaan met aflossen, maar denken dus wel even drie keer na over het volledig aflossen.

?Ideetje: zou het niet mogelijk zijn om bij de volgende hypotheek €1000 aan aflossingsvrije hypotheek te nemen? Daarover krijgen we dan geen aftrek, maar dat lossen we ook niet af. Daardoor komen we dus nooit met een volledig afgeloste hypotheek te zitten en zouden we dus ook nooit geraakt worden door die afschaffing van de wet Hillen. Dat stukje kunnen we mogelijk zelfs wel gewoon onderbrengen binnen mijn eigen bedrijf. Misschien iets om in het achterhoofd te houden.

Over het algemeen vind ik het eigenlijk allemaal wel positief. Ik ben een voorstander van werk lonend maken en het lijkt erop alsof niemand er echt enorm op achteruit gaat. Misschien meer dat de één er meer op vooruit gaat dan de ander.

Wat vind jij van deze veranderingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik vind het altijd interessant of de belastingongelijkheid tussen kostwinners en tweeverdienersgezinnen minder wordt gemaakt. Kostwinnergezinnen betalen nu 6x zoveel belasting over hetzelfde bedrag als tweeverdieners. Ik vind dat de overheid daarmee best ver gaat met de bemoeienis over hun mensen willen leven.

   1. Dat van die 6 keer is een hypothetisch voorbeeld, in de praktijk komt het zelden voor. Het zou opgaan bij tweeverdieners die elk 20.000 verdienen versus een kostwinner-alleenverdiener die 40.000 verdient. En dus geen kinderopvangtoeslag, dubbele combinatiekorting etc krijgt en de overdraagbare heffingskorting (bekend als de aanrechtsubsidie) ziet verdwijnen. Dan kan het verschil oplopen, maar dit voorbeeld komt echt zelden voor. Maar wordt door de christelijke partijen wel steeds uitvergroot.

    Maar je zult altijd uitzonderingen hebben die extreem nadeel ondervinden van belastingwijzigingen. Alleenstaanden zijn bijv. veel meer benadeeld, die betalen nog meer belasting, vooral als ze rond de 22.000 zitten, dan vallen ze al buiten de huurtoeslag en boven de 27.000 buiten de zorgtoeslag. Ikzelf heb sinds mijn 52e een hypotheekvrij huis doordat mijn partner veel te jong overleed aan de gevreesde ziekte. Ik ben dus geen penionado die goed in het geld zit, toch moet ook ik straks weer EWF gaan betalen als de Wet Hillen afgebouwd wordt. Goed, het is nog steeds in box 1, dat wel, dus inkomensafhankelijk.

 2. Ik denk dat je ideetje over een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet opgaat. Vanaf 2013 dient er verplicht (tenminste annuitair) afgelost te worden op nieuwe hypotheken Een aflossingsvrije hypotheek voldoet daar niet aan dus geen aftrek. Stel hypotheek € 10.000, rente 3%, waarde woning € 150.000. Betaalde rente € 300 waarvan niet aftrekbaar € 300 (want nieuwe aflossingsvrije hypotheek) is dus nul aftrekbare kosten. Bijtelling 0,6% van € 150.000 = € 900. In 2021 moet je dan 1/30 deel van € 900 bij je inkomen tellen, dat is dus € 30. In 2022 2/30 deel is € 60.

 3. Wij gaan er als alles doorgaat denk ik ook wel op vooruit. Heb nog geen berekeningen gemaakt omdat onze inkomens allebei waarschijnlijk sowieso gaan toenemen vanwege ander werk.

  Het ideetje van je aflossingsvrije hypotheek zou misschien voor de IB wel wat opleveren. Tip: kijk wel of de VPB die je over de renteopbrengsten moet betalen niet hoger is dan het voordeel dat je in de IB gaat behalen 🙂

 4. Dat trucje gaat toch niet werken? Je moet sowieso je EWF betalen, of je de hypotheekrente nou aftrekt of niet. Het is (helaas) niet zo dat als je wel een hypotheek hebt maar niets aftrekt je dan geen EWF hoeft te betalen volgens mij 😉

  Ik ben blij dat het Nibud het met m’n eigen ideeën eens is 😉

  1. EEns, dat trucje werkt niet. Het is niet zo dat je iets extra’s moet betalen bij een afgelost huis, maar dat je een voordeeltje misloopt. Je moet in de toekomst in alle gevallen EWF betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.