Prinsjesdag 2017: doe er je voordeel mee!

Prinsjesdag 2017: zo doe jij er je voordeel meeHet is weer Prinsjesdag geweest en dat betekent dat er weer allerlei veranderingen voor het komende jaar zijn aangekondigd. In Den Haag riep men vooral dat consumenten de komende tijd weer zouden kunnen rekenen op een dikkere portemonnee. En dat kan wel zo zijn, maar dat gaat niet vanzelf. Hier lees je hoe jij je voordeel kunt doen met de veranderingen die op Prinsjesdag 2017 zijn aangekondigd.

Hypotheek

Rondom de hypotheek veranderen per 1 januari 2018 een aantal zaken:

De maximale hypotheek daalt van 101% naar 100% van de waarde van de woning. Per saldo betekent dit dat je alle bijkomende kosten (meestal zo’n 6%, bestaande uit o.a. overdrachtsbelasting en financieringskosten) zelf moet betalen.

Jouw maas in de wet: je hypotheek nog in 2017 oversluiten helpt natuurlijk. Daarnaast gaat het om de waarde van de woning. Dat is niet automatisch ook de prijs waarvoor jij het gekocht hebt. Een huis voor minder geld kopen dan het volgens een onafhankelijk taxateur waard is, levert je ruimte op om ook te lenen voor bijkomende kosten.

Je krijgt geen rente-aftrek meer op restschuldfinancieringen. Bijlenen als je een huis verkoopt met schuld kan nog wel, maar je mag de rente niet meer aftrekken van de belasting.

Jouw maas in de wet: staat je huis onder water en wil je verkopen? Doe dan je best om dit nog voor 31 december 2017 te doen. Dan val je wél gewoon in de regeling en mag je de rente op de restschuldfinanciering 15 jaar aftrekken.

De maximale hypotheekrenteaftrek daalt van 50% naar 49,5%. Deze gaat ook in komende jaren steeds weer een half procentpunt naar beneden, tot hij in 2042 op 38% staat.

Jouw maas in de wet: veel hypotheekverstrekkers bieden je de mogelijkheid om de hypotheekrente een half jaar vooruit te betalen. Je zorgt er daarmee voor dat je vermogen op 31 december 2015 kleiner is (waardoor je mogelijk geen of minder vermogensrendementsheffing hoeft te betalen) én je profiteert dan toch nog een half jaar extra van 50% aftrek, als je in die schaal zit.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vermogen

♛ Over een vermogen boven de vrijstelling van €25.000 (het dubbele voor fiscale partners) betaal je vanaf volgend jaar minder belasting. Er wordt vanaf dat moment uitgegaan van een fictief rendement van 1,30% op spaargeld (was: 1,63%) en 5,38% op belegd geld (was 5,39%).

Jouw maas in de wet: zo min mogelijk vermogen hebben is natuurlijk het gunstigst, maar dat is ook weer niet de bedoeling. Over spaargeld betaal je dus minder dan over belegd geld, maar het rendement is in de praktijk vaak ook kleiner. Dit is echter een afweging die je kunt maken. Daarnaast kun je schenken. De belastingvrije mogelijkheden die je hiervoor hebt zijn:

Ontvanger         Vrijgesteld bedrag

Kinderen            5.320 euro per jaar, eenmalig (in het leven) 25.449 tot 53.016 euro en als ze tussen de 18 en 40 jaar oud zijn éénmalig maximaal 100.000 euro voor de aankoop van een (eigen, geen vakantie-)woning

‘Vreemden’          2.129 euro per jaar, 100.000 euro eenmalig voor de aankoop van een (eigen, geen vakantie-)woning (ontvanger moet jonger dan 40 jaar zijn)

Als je iets weg te geven hebt, snijdt het mes ook nog aan twee kanten: als het vermogen al overgedragen is, hoeft er t.z.t. ook minder of geen erfbelasting meer over betaald te worden.

Let op: schenkbelasting is niet hetzelfde als vermogensrendementsheffing. Als jij dus een flinke schenking ontvangt en daardoor boven de drempel van het heffingsvrije vermogen komt, hoef je dan wel geen schenkbelasting te betalen, maar betaal je in de meeste gevallen wél vermogensrendementsheffing.

Zorg en gezondheid

♛ Voor de zorgverzekering begint volgend jaar natuurlijk weer een nieuw jaar. Grote kans dat de premie én het verplichte eigen risico omhoog gaan. Ook wordt de btw op gezondheidsproducten die niet echt medicijnen zijn verhoogd van 6% naar 21%.

Jouw maas in de wet: kijk of je nog controles of behandelingen uit kunt voeren die onder je oude eigen risico vallen. Ook het vooruit bestellen van medicijnen kan zinvol zijn, zeker als je anders misschien net onder het verplichte eigen risico blijft en dat volgend jaar ook weer verwacht te doen. Daarnaast is het vergelijken van zorgverzekeringen natuurlijk een goed idee. Betaal je je premie in één keer? Dan krijg je vaak een aantrekkelijke korting én is je vermogen weer wat lager. Dan moet je uiteraard wel ruim voor 31 december 2017 betaald hebben, zodat het geld écht op (of liever nog: voor) 1 januari 2018 is afgeschreven.

Daarnaast kan het zinvol zijn om nog wat gezondheidsproducten in te slaan. Voorbeelden van producten waar je straks 21% btw op betaalt zijn:

  • tandpasta
  • acnemiddeltjes
  • verkoudheidsdrankjes
  • zonnebrandcrème
  • anti-insectenspray

Let wel op de houdbaarheid van deze producten, anders kun je ze straks alsnog weggooien!

Wat vond jij van de aankondigingen van Prinsjesdag 2017 en ga jij nog speciale maatregelen nemen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Volgens mij is de korting die je krijgt door het hele jaar aan premie in één keer te betalen niet zo bijzonder hoog, maar ik overweeg het nog wel.

    1. Ik krijg de laatste jaren steeds ongeveer 2% voor betaling in één keer. Da’s allicht beter dan de rente op de spaarrekening. Heel veel scheelt het nog niet, maar ik vind het ook wel makkelijk. Elke maand zet ik dan alsnog €100 opzij, zodat ik aan het einde van het jaar de premie weer bij elkaar gespaard heb + extra voor kosten of eventueel eigen risico.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.