#FreedomFriday: onderscheid maken tussen prepensioen en pensioen

#FreedomFriday: onderscheid maken tussen prepensioen en pensioen

Regelmatig lees en hoor ik verhalen over mensen die al rond hun 30e met pensioen gaan. Neem bijvoorbeeld dit koppel. Dat klinkt bést heel vroeg. Als ik nadenk over stoppen met werken*, dan vind ik het best lastig om te bepalen wanneer genoeg dan genoeg is. Je kunt hier natuurlijk allerlei ideeën op loslaten. Een nest egg opbouwen volgens de 4%-regel bijvoorbeeld. Of ervoor zorgen dat je een maandinkomen aan dividend of aan huur binnenhaalt. Maar feit blijft dat je geen glazen bol hebt. Vrijwel niemand weet precies hoe lang er met zo’n nest egg gedaan moet worden, of hoeveel passief inkomen ook over bijvoorbeeld 30+ jaar nog voorstelt. En dan kan het handig zijn om onderscheid te maken tussen je prepensioen en je pensioen.

Pensioen?

‘Pensioen’ klinkt een beetje voor oude mensen. Het klinkt heel ver weg en eigenlijk klinkt het op dit moment ook wat onnodig. Want wat zou ik de hele dag doen als ik niets meer deed? Als ik het heb over (vervroegd) pensioen, dan heb ik het in feite over niet meer hoeven werken, maar al je tijd, aandacht en energie kunnen besteden aan dingen die je iets brengen. Natuurlijk kan dat geld zijn, maar het is niet erg als dat niet zo is. Stel dat ik dol ben op katten knuffelen. Dan kan ik dat nu af en toe thuis doen, maar als ik niet meer voor geld hoefde te werken, kon ik me ook bij een asiel aanmelden als fulltime kattenknuffelaar. Het is niet dat je dan ineens niets (nuttigs) meer doet; je hebt de volledige vrijheid om te kiezen.

En daarvan zeg ik dan weer: liever eerder dan later. Maar hoe bepaal je of de tijd daar rijp voor is?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Passief inkomen en vermogen

Daarvoor is het belangrijk om passief inkomen en vermogen op te bouwen. Maar ook om je kosten te verlagen. Des te minder je in de maand nodig hebt, des te langer je vermogen meegaat. Of des te meer tijd je kunt overbruggen met je (passieve) inkomen. Mijn maandlasten zijn na mijn verhuizing bijvoorbeeld meer dan gehalveerd. Daardoor spaar ik sneller, maar kan ik ook langer met dat spaargeld doen. Als ik eerst bijvoorbeeld 2500 euro in de maand nodig had en daarvan 2000 kwijt was aan vaste lasten, dan had ik 500 euro over om te sparen. Elke 4 maanden zou ik dan een maand pensioen bij elkaar sparen. Als mijn vaste lasten dan naar 1000 euro zouden gaan, dan spaar ik ineens elke maand anderhalve maand pensioen. Dat gaat dus ineens 6x zo hard.

Als je minder nodig hebt, gaat je geld langer mee.

Lees ook: Passief of passie-f inkomen?

‘Het einde’

Als je normaal gesproken wilt berekenen wat iets kost, of je wilt een eindkapitaal berekenen, dan weet je ook een einddatum. Dat is met pensioen lastiger. Je weet nu eenmaal niet wanneer je gaat hemelen. Je weet dus niet welke periode je moet overbruggen en je weet óók niet wanneer je je nest egg kunt opmaken. Of je huis kunt opeten.

Prepensioen en pensioen

Van de week hoorde of las ik iets waarbij een kwartje viel. Eigenlijk is het gewoon het makkelijkst om onderscheid te maken tussen prepensioen en ‘echt’ pensioen. En met ‘echt’ pensioen, heb ik het dan over de AOW-leeftijd. Oké, ik heb geen idee of er over +- 40 jaar nog AOW is, maar laten we gewoon eens uitgaan van het positieve en ‘ja’ zeggen. Als ik nu AOW zou krijgen, dan is dat netto 1107,04 euro per maand voor een alleenstaande en 762,24 euro per persoon als je een stelletje bent. Als je dan allebei AOW zou krijgen, moet je het redden van ruim 1500 euro.

Kortom; als je in je prepensioen-jaren toe weet te werken naar een situatie waarin je alleen van de AOW kunt rondkomen, dan is je pensioen in feite al geregeld. Dan kun je dat loslaten. En dan kun je je voor de rest volledig richten op het sparen voor de periode voor je officiële pensioen.

Lees ook: Pensioenrekening en ZZP’er

Tot 70

Als ik ervan uitga dat de AOW-leeftijd nog wat stijgt, dan is het voor de zekerheid misschien niet gek om rekening te houden met 70 jaar. En als ik rond kan komen met die 760 euro per maand, dan komt dat prepensioen ineens een stuk dichterbij. In de eerste instantie kun je altijd nog met een hoger bedrag rekening houden, maar laat ik het voor nu op 1000 euro houden. Als ik op één of andere manier elke maand 1000 euro netto binnen weet te halen, dan kan ik de rest van de tijd doen wat ik zelf wil. Dat is een stuk behapbaarder dan het idee dat je vermogen moet hebben om nog 60 jaar te overleven.

Dat idee geeft op zich al extra lucht. Want 1000 euro netto kun je ook verdienen met één of twee grotere werkklussen. Of misschien wel door iets te maken en dat te verkopen. Tel daar nog wat passief inkomen bij op en het kan eigenlijk bést snel gaan. En besluit je tóch nog een paar haar stevig te knallen en blijf je zuinig leven, dan kun je óók in razend tempo jaren sparen. Mogelijkheden!

Zou jij nu al kunnen leven van het bedrag van de AOW? En hoe verwacht je dat dat straks is?

Maak onderscheid tussen je prepensioen en je pensioen
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Als aow voor een alleenstaande 1100 euro is dan kan ik daar makkelijk van rondkomen! Denkend aan wat de prijzen zijn op dit moment dan, want je weet natuurlijk nooit hoe dat is over 40 jaar.
    Maar toch vind ik het wel een lekker idee om wat extra geld achter de hand te hebben! Je weet ten slotte nooit wat voor kosten er tegen die tijd allemaal zijn, dus een beetje zekerheid is dan wel zo prettig. Wel weer een interessant artikel om over na te denken dit!

    1. Klopt, je weet het natuurlijk nooit, maar ik vond het ook wel een kleine openbaring. Want idd; als je het dan voor samen 1500 of alleen 1100 hoeft te doen en je denkt er aan de ene kant wat inflatie bij en aan de andere kant meer tijd = minder geld nodig(?) af, zou je op zich dus best TOT die datum kunnen tellen en mogelijk al veel eerder wat meer doen van hetgeen waar je hart ligt!

  2. Ga er wel vanuit dat je naarmate je ouder wordt (waarschijnlijk) meer geld kwijt zult zijn aan medicijnen, hulp, vervoer etc. Dingen die je nu nog “gewoon” doet – op de fiets, zonder medicijnen, zonder fysio – kunnen later ineens veel meer geld gaan kosten…

  3. nee zeker niet. net een huis gekocht 2,5 jr geleden, alleen de hypotheek is al 933 euro (bruto) … in dit huis zouden we er dus zeker niet genoeg aan hebben en moeten verhuizen 😉 gelukkig werken we beide fulltime (ik thuis als gastouder) en kunnen we hier wel wonen 😉 een heerlijk huis voor mn baan als gastouder.. grote kelder die ik gebruik als opvangruimte (genoeg speelruimte, box, knutseltafel etc) grote achtertuin om te spelen en voor een grote speeltuin op een groot grasveld met genoeg buurkinderen voor nog meer speelplezier! heerlijk!
    ondertussen flink sparen en investeren voor later en nu genieten 😀 fijn dat we die mogelijkheid hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.