Dertigers met pensioen delen hun beste bespaartip

Dertigers met pensioen delen hun beste spaartip

Het lijkt mij wel wat: vroeg met pensioen. En dan bedoel ik niet dat ik vanaf mijn 35e achter de geraniums wil zitten, maar wel dat ik het liefst zo snel mogelijk mijn tijd vul op op een manier die ik helemaal zelf kies. Of dat ik in ieder geval de vrijheid voel om overal op elk gewenst moment mee te stoppen. Nu heb ik dat al wel een beetje, maar als ik realistisch kijk, dan weet ik ook wel dat ik dat nog niet voor de rest van m’n leven zou kunnen doen.

Spaarpercentage van 70%

Voor de familie McCurry is dat anders. Hoewel Justin en Kaisorn nog maar in de dertig zijn, zijn deze dertigers met pensioen. Nu al! En dat is ze niet gelukt omdat ze een grote erfenis kregen of omdat ze elke maand dik verdienden*, maar doordat ze slim zijn omgegaan met hun geld. Geruime tijd spaarden ze maar liefst 70% van hun inkomen.

Hoe ze dat deden?

De belangrijkste bespaartip die volgens Justin McCurry al het verschil maakte is de drie grootste kosten die hun huishouden kent zo laag mogelijk houden. Bij hen (maar ik denk ook bij velen van ons) zijn dat: huis, vervoer en voedsel. Ze kochten nadat ze van school kwamen hun eerste huis en wonen daar al jaren in. De hypotheek op dit huis losten ze in 2015 helemaal af. Hierdoor hoeven ze alleen nog de vaste lasten en het onderhoud te betalen. Ook reden ze 16 jaar lang dezelfde auto. Qua eten geven ze elke maand 500 dollar aan eten uit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het is echt mogelijk

Hoewel mijn eerste gedachte was dat dit nog best veel klonk, valt het in de praktijk wel mee. Mijn ervaring is dat ‘gewoon’ eten (dus niet take-out) en zeker verse producten in de VS best duur kunnen zijn. Als je dan ook nog bedenkt dat 500 dollar ongeveer gelijk staat aan 450 euro én we het hebben over een gezin met twee volwassenen en drie opgroeiende kinderen, dan is het toch best netjes.

Bij de rest kan ik me ook wel iets voorstellen; als ik nog had gewoond in het eerste huis dat ik kocht nadat ik van school kwam, had ik nu ook al hypotheekvrij geleefd. En qua auto’s ben ik nu toe aan mijn tweede, die ik overigens wel voordelig gekocht heb, maar had ik natuurlijk ook heel voordelig door kunnen blijven rijden in die andere. Dan was er misschien wel wat aan reparatiekosten nodig geweest, maar het is altijd goedkoper dan een upgrade.

Savings rate van 70%

Als je op de Early Retirement Calculator van Omni kijkt, dan kun je inderdaad met vervroegd pensioen gaan na ongeveer 9 jaar sparen tegen een savings rate van 70%. Met mijn eigen savings rate, dat meer tussen de 50 en de 60 ligt, zou het me ongeveer 12-14 jaar kosten om genoeg te sparen om met vervroegd pensioen te kunnen. Dan ben ik 47. Vanaf dit moment klinkt dat nog best lang, maar vanaf dat moment zou ik anders eigenlijk nog 20 jaar moeten werken. Dus wat dat betreft is het best de moeite waard om wat eerder op te gaan letten!

* Dit vind ik een klein beetje dubbel; ze geven dat zelf aan in het interview en het is niet zo dat ze miljoenen verdienen. Als ik echter reken met 40.000 dollar aan jaarlijkse kosten vs. een savings rate van 70%, kom ik toch nog ver boven de ton uit qua jaarlijks inkomen. Dat vind ik persoonlijk niet speciaal aan de ‘gemiddelde’ of ‘lage’ kant.

Zou jij het de moeite waard vinden om nu wat beter op je geld te letten? En bijvoorbeeld halverwege de 40 of 50 (of misschien nog wel veel eerder, gewoon net als dit stel als dertigers met pensioen!) met vervroegd pensioen te kunnen? En zou je het ook aandurven? Dat lijkt me namelijk ook nog wel een dingetje!

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Uit het filmpje op CNBC maak ik op dat Justin op het laatst een inkomen van $150.000 per jaar had en dat ze al die jaren ook veel geïnvesteerd hebben (o.a. in vastgoed). Met een gemiddeld inkomen (dat in de VS rond de $50.000 zit) en alleen sparen hadden zij het waarschijnlijk niet gered binnen deze termijn 😉

  Maar het blijft knap hoor! Ze hadden ook niet kunnen sparen en investeren. Of op een gegeven moment de winsten kunnen gaan gebruiken om heel luxe te gaan leven.

  1. Ik kwam met mijn berekening ook uit op een bedrag dat ik niet speciaal 'normaal' wilde noemen, vandaar ook de extra toelichting daarbij. Nog steeds knap, maar inderdaad wel een belangrijke kanttekening om te maken. Aan de andere kant vind ik hun kosten ook nog best hoog, misschien dat als je minder zou verdienen, je die kosten ook in verhouding kunt reduceren. Als je 70% van je inkomen spaart, dan heb je – op basis van die 30% kosten – wel na ongeveer 9 jaar genoeg geld om van de opbrengsten te leven. Ongeacht de absolute bedragen die daar dan bij horen. Wat dat betreft is het wel weer een mooi uitgangspunt.

 2. Ik vond hun maandelijkse uitgaven ook niet bijzonder laag klinken 🙂 Bij een lager inkomen heb je bijna als vanzelf lagere kosten, want sommige dingen kun je jezelf gewoon niet veroorloven. Maar er zit ook wel weer een ondergrens aan natuurlijk, je ziet bijvoorbeeld in het midden van het land weinig huurwoningen onder de 500 euro. En ook aan de kosten van de maandelijkse boodschappen zit een ondergrens. Als je 3 broden nodig hebt kost dat relatief meer van je inkomen als op een minimuminkomen zit, dan als je richting modaal of hoger gaat.

  Daarom is 70% van je inkomen sparen ook lastiger als je inkomen lager is denk ik.
  Maar niet onmogelijk als de omstandigheden gunstig en de wil groot genoeg is. En ik denk dat bij mij vooral dat laatste op dit moment een probleem is haha.

 3. Ik vind het heel knap van ze maar inderdaad zoals hierboven staat is het inkomen een stuk hoger dan gemiddeld. Dat gezegd hebbende is het wel een inspiratie om echt op de financiën te kijken.

  1. Klopt, zo bekijk ik het inderdaad ook! Want het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie, maar je kunt altijd wel hier en daar weer een tientje extra besparen. En op jaarbasis of over 30 jaar scheelt dat gewoon echt serieus geld (terwijl je er nu niets van merkt).

 4. Ik word altijd een beetje lacherig van de vroege pensioengedachten. Natuurlijk, het zou leuk zijn om niet meer te hoeven werken. Maar hoe oud ben je nu, ik gok tussen de dertig en veertig, en hoe lang heb je nu helemaal gewerkt? Je zult eerst iets op moeten bouwen om later van te genieten. Wij zijn met pensioen en genieten, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Het is niet zo dat het leven dan niets meer kost.

  1. Ik ben het helemaal met je eens, maar: het is niet zo dat je eerst 40 jaar gewerkt moet hebben om daarna pas ergens van te kunnen genieten. Als je op tijd begint met sparen en je maakt slimme financiële keuzes (als in: niet altijd mee moeten doen met groter en meer, sparen, hypotheek aflossen, eventueel investeren zodat je steeds meer kunt leven van rendement), dan kun je al veel eerder financieel vrij zijn. Of je dan stopt met werken, moet je natuurlijk zelf weten, maar persoonlijk zou ik dan niet meer 40-50 uur per week willen spenderen aan mensen die ik amper ken (klanten, collega's, werkgever), als ik een (groot) deel daarvan ook kan doorbrengen met familie, vrienden, kinderen zien opgroeien en persoonlijke ontwikkeling.

   En dát dit kan, zie je bij heel veel mensen. Neem bijvoorbeeld Mr. Money Mustache, die veel in zijn leven geminimaliseerd heeft, om rond z'n 30e al met pensioen te gaan. Niet om achter de geraniums te zitten, maar wel om tijd door te brengen met zijn gezin, z'n vrouw de kans te geven om te ondernemen met een eigen Etsy-shop, etc.

   Overigens ben ik nu 33 en werk ik een kleine 20 jaar. Als ik wat eerder verstandig was geweest, was ik misschien al klaar geweest 😉 Nu is dat nog niet zo, maar het is zeker niet mijn doel of gedachte om nog 35 jaar zo door te gaan omdat de maatschappij dat nu net op die manier gewend is.

 5. Ik vind het zeker de moeite waard om op ons geld te letten en niet klakkeloos uit te geven wat er binnenkomt. Het lijkt me heerlijk om ergens rond mijn 50e te weten dat ik met pensioen zóu kunnen. Aan de andere kant geniet ik erg van mijn werk en kan ik me niet voorstellen dat ik al mijn werk op zou geven. Als je het zo stelt, best een rare paradox ;)…

  1. Dat is ook het idee: het kan, maar het hoeft niet. Waarom zou je ermee stoppen als je het leuk vindt? Maar het is wel fijn om te weten dat je ermee kunt stoppen als het om wat voor reden dan ook ineens NIET leuk meer is. Dat je dan jarenlang gewerkt hebt en compleet gedemotiveerd door moet gaan 'voor de centen', in plaats van omdat het je nog wat brengt.

 6. Als ik kon zou ik het nu doen. Ik ben 51 – ik spaar 50% van mijn inkomen en mijn woning is over 4 jaar afbetaald. Ik ben van plan om dan zeker naar 24 uur per week te gaan ipv 30-36 en als het kan naar 18.

 7. Ik kan je uit ervaring verzekeren dat hobby's geld kosten. Als je veel vrije tijd hebt, besteed je gewoon meer geld aan hobbys.
  Een tweede kostenpost is, dat je meer thuis bent en dat je daarom ook meer geld uitgeeft aan de woonomgeving.
  Jij werkt al veel thuis. Misschien weet je wat ik bedoel?

 8. Hoeveel geld moet je dan opzij hebben gezet? En is dat in de VS ook nog anders dan hier in Nederland? Gaan ze uit van leven van het rendement van je geld, of wordt er ook jaarlijks een beetje ingeteerd op het totale spaargeld?
  Ik heb altijd nog zoveel vraagtekens bij dit soort verhalen. Niet in het minst ook: als je altijd zo hard gewerkt hebt, is 'met pensioen zijn' en 'niets doen' dan echt wel fijn?

 9. Volgens die calculator kan ik over 62 jaar met pensioen. YAY. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik dan al onder de zoden lag 😉

  1. Uhm.. dat schiet niet heel hard op, nee.. Misschien toch proberen je savings rate wat op te krikken? Ik kom bij 6% uit op een pensioen over 62 jaar. Het dubbele scheelt meteen al 15 jaar. En afhankelijk van hoe oud je bent kun je met een savings rate van 20% ook nog wel met pensioen vóór je onder de zoden ligt 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.