Geld en Relaties: het verhaal van Linda

Geld en Relaties: verhalen van lezers

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht. En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een berichtje achter of mail naar lekkerlevenmetminder [at] gmail.com.

Vandaag de eerste in de serie: het verhaal van Linda, blogger op Simpel, met een snufje liefde.

Wie ben je?
Ik ben Linda, 32 jaar en getrouwd. Ik ben thuisblijfmoeder van een jongens tweeling  van 8 jaar oud. Verder ben ik ook blogger op Simpel, met een snufje liefde.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen; hadden jouw ouders gescheiden financiën of deden ze alles op één hoop? Heeft dat invloed gehad op de manier dat jij zaken nu regelt?
Mijn ouders leefde op dezelfde manier zoals wij nu ook leefde. Mijn moeder was tot mijn 10de verjaardag thuis om voor ons gezin te zorgen. Ze betaalde alles van het inkomen van mijn vader en volgens mij kwam alles op een hoop. We hadden het goed genoeg, geen grote luxe maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets miste. We kregen kleding (geen merk), hadden goed te eten en gingen meestal wel 1 keer per jaar op vakantie naar een camping. Van mijn ouders heb ik meegekregen dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt maar als je op dat moment kunt besparen omdat het een goede aanbieding is dan moet je investeren. Verder weet ik dat mijn moeder regelmatig met een schriftje aan de eettafel zat om de financiën bij te houden.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?
Ja, Ik kan daar heel makkelijk over praten. Ik ben daar ook heel open over zowel naar mijn gezin en familie toe als op mijn blog.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan? Doe je alles op één hoop, werk je met zakgeld, regelt de één alles? Ben je helemaal tevreden met deze aanpak? Zitten jullie wat dat betreft op één lijn?
Mijn man en ik zitten op 1 lijn. Ik doe de financiën regelen en ben daar heel secuur in. Voor elke maand heb ik een excel lijst met daarin alle vaste lasten en uitgaven. Elke keer als er iets afgehaald is voer ik dit in in de lijst en word alles automatisch doorberekend zodat ik altijd kan zien hoeveel er nog betaald moet worden aan vaste uitgaven. Verder werk ik met budgetten voor boodschappen en bijvoorbeeld kleding en hebben wij heel veel spaarpotjes op onze spaarrekening.
Meestal aan het begin van de nieuwe maand ( als inkomen van mijn man gestort wordt, rond de 24ste) kijk ik ons budget na en voer ik eventueel extra kosten in op het Excel-blad. Als er extra inkomsten zijn worden die verdeeld over de spaarpotjes die allemaal een doelbedrag hebben. Als ik een nieuw uitgaven plan voor die maand heb dan hebben mijn man en ik ons financiële praatje met elkaar. Ik laat het Excel-blad zien, bespreek de extra kosten, bespreek de extra inkomsten en hoe we er verder financieel bij staan. Tussendoor in de maand heb we soms even een paar minuten dat ik even iets doorgeef over onze financiën. Verder werken wij op dit moment niet meer met zakgeld. Mijn man koopt niet zo heel vaak iets en als hij dat wel van plan is dan geeft hij dat van te voren aan zodat ik het kan incalculeren. Mijn man is geen spender dus dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Ik heb ook geen zakgeld voor mijzelf, als ik iets nodig heb en het past in het budget dan wordt het gekocht. Wij zijn beide heel tevreden met deze aanpak en voor ons werkt het heel goed. Sinds we dit hebben zijn er geen ruzies meer over geld wat we vroeger wel meer hadden.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje: ben jij van Going Dutch, waarbij iedereen zijn eigen deel betaalt, vind je splitten wel net zo makkelijk of ben jij juist degene die trakteert (of je laat trakteren)? En heb je daar een reden voor, om het zo te doen?
Ik denk dat wij heel zuinig leven. Wij gaan bijna nooit op stap met andere mensen. Als we dat wel doen dan is het vaak dat er een pot gemaakt wordt. De reden dat we niet vaak weg gaan is omdat we niet zoveel geld hebben om veel weg te gaan. We vinden dat beide ook niet nodig en zijn liever op onszelf.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen? Bijvoorbeeld door bepaalde ervaringen die je hebt gehad of bepaalde lessen die je hebt geleerd? Wil je daar iets over vertellen?
Wij hebben nu ongeveer 10 jaar een eigen huishouden en dus ook echt onze eigen financiële verplichtingen, in die jaren ben ik vaak veranderd van manier om onze financiële zaken te regelen omdat ik elke keer niet dat had gevonden wat ik zocht. Tot een paar jaar geleden waren wij niet echt spaarders maar meer spenders. Alles wat binnen kwam ging ook weer op en de extra inkomsten waren vaak om de gaten te dichten. We hadden geen schulden, daarvoor zorgde ik wel, maar we konden echt meer sparen dan we toen uiteindelijk gedaan hebben. Dat is een les die ik geleerd heb de afgelopen jaren. In onze jaren van 2 inkomens leefde wij ook naar 2 inkomens terwijl we het makkelijk met 1 inkomen gered hadden. Achteraf zijn al die jaren een leerproces geweest om te komen op het punt waar we nu zijn beland. We zijn met de jaren wijzer geworden, gelukkig zijn we nog vroeg in de 30 dus we hebben nog heel wat jaar om onze financiële doelen te bereiken.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld? Vind je alles wel prima, omdat je er geen ‘praat van wilt maken’, of geef je liever bepaalde grenzen aan, zodat je achteraf geen scheve gezichten krijgt? Denk bijvoorbeeld aan communiceren met je partner over financiële zaken, maar ook aan situaties waarin er van je verwacht wordt dat je ergens aan bijdraagt, bijvoorbeeld een cadeau voor een collega of een vrijgezellenfeest.
Met mijn man kan ik heel open zijn over onze financiële situatie. Met goede vrienden en naaste familie ook. Met de buitenwereld vind ik dit wel een stuk moeilijker omdat je toch vaak een buitenbeentje bent als je niet meedoet met de grote hoop. Voor ons is een dagje uit iets dat we niet zo vaak doen omdat we het niet kunnen betalen. Als de rest dan wel gaat en ik voel mezelf verplicht om mee te gaan dan kom ik weleens met mezelf in de knoop. Ik wil wel mee, maar soms is het beter om het niet te doen. Niet omdat ik het op dat moment niet kan betalen, maar omdat ik weet dat als ik het dan wel doe ik later in de maand misschien wel in de problemen kan komen. Dat is ook een stukje dat ik af en toe wat meer los moet laten. We komen namelijk nooit echt in de grote problemen, het is meer mijn eigen gevoel dat dan in de problemen komt.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld? Heb je daar iets van geleerd?
Ja, dat hebben mijn man en ik veel gehad vroeger. Voornamelijk was dat omdat we ( voornamelijk ik) dan te veel hadden uit gegeven. Niet dat mijn man daar iets over zei, het was meer dat we dan aan het eind van de maand zagen dat we in het rood stonden en dat was aan onszelf te danken. Het is alleen heel moeilijk om jezelf de schuld te geven en je verantwoordelijkheid te nemen dus ik heb mezelf een flinke schop onder mijn kont gegeven. Daarbij hadden we vroeger geen goed overzicht, daar hebben we heel wat jaar over gedaan. Het is inmiddels al bijna 4 jaar geleden dat we echt ruzie hadden over geld.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties? Welk advies zou jij lezers mee willen geven?
Wees open en eerlijk en maak een goed overzicht. Geef niet alleen andere de schuld maar kijk kritisch naar jezelf. Probeer het probleem aan te pakken i.p.v erin te blijven hangen.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’? Verwacht jij dat je hier anders over gaat denken als je persoonlijke omstandigheden veranderen? Denk bijvoorbeeld aan het krijgen of beëindigen van een relatie, gezinsuitbreiding of juist ‘uitvliegers’, veranderende werkomstandigheden waardoor inkomsten en uitgaven wijzigen, enzovoorts. Of nog later; hoe zie je dat als je er niet meer bent? Heb je iets geregeld om je financiële zaken dan op jouw manier af te wikkelen?
Wij hebben een meer jaren plan gemaakt op basis van de situatie zoals die nu is. Zolang dit niet veranderd maak ik me daar niet druk over. We gaan er vanuit dat mijn man de komende jaren meer gaat verdienen en dat ik over een paar jaar ook een baan zal hebben. De extra inkomsten zullen dan grotendeels gespaard worden op de buffer. Als ik of mijn man komen te overlijden zijn we goed ingedekt voor de hypotheek. Wel willen wel graag beginnen met het eerder aflossen van de aflosvrije hypotheek zodat we over 20 jaar schuldenvrij of een lagere schuld hebben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de andere delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Leuke nieuwe rubriek om te lezen! Dank, Linda dat je jullie verhaal zo openlijk hebt gedeeld.

    @LLMM: ik vind dat de vele (sub)vragen die per onderwerp gesteld worden het er niet leesbaarder op maken. Misschien iets om bij een volgend interview rekening mee te houden 😉 Verder leuke rubriek!

  2. Dank jullie wel allemaal voor jullie reacties. Het was leuk om aan dit interview mee te werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.