Geld en relaties: het verhaal van Y.

Geld en relaties: het verhaal van Y

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in de serie Geld & Relaties: het verhaal van Y.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Hier vind je een link naar de vragenlijst.

Wie ben je?

Hoi, ik ben Y, getrouwd, moeder van een kleuter, peuter en baby. 2 dagen werkzaam in het onderwijs. Manlief heeft een fulltime baan in de transport.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn ouders (jaren ’50) leefden erg zuinig. Mijn moeder werkte totdat ze kinderen kregen en bleef daarna fulltime thuis. Mijn vader had een gemiddeld inkomen. We woonden in een koophuis. De vaste lasten konden zij net betalen. Ze leefden zuinig en konden elke maand ‘sparen voor later’.

Zuinig zijn en sparen heb ik van hen meegekregen en overgenomen. Zo spaarde ik de studiefinanciering op en werkte ik de hele zomer om het schoolgeld te betalen. Mijn ouders wilden dit ook voor mij betalen, maar ik wilde zelfstandig zijn en geen schuld hebben.

Nog steeds spaar ik liever ergens voor dan dat ik het ga lenen.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

 Ik kan goed praten over financiën. Maar ik merk dat lang niet iedereen uit onze omgeving dat ook kan of wil. Ook niet iedereen begrijpt waarom wij bepaalde keuzes maken wat betreft de financiën. Mijn man komt uit een gezin dat moest rondkomen van de bijstand. Het was altijd erg krap. Dit heeft erin geresulteerd dat mijn man zich erg rijk voelde met het eerste loon. En nog steeds heeft hij dat gevoel. Geld op de bank betekent geld uitgeven. Vooral niet zuinig zijn en op de centen letten. We hebben toch geld? Sparen voor later is niet nodig, we leven nu. Dit speelt in zijn hele familie.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Ik sta hier geheel anders in en dat heeft tot conflicten geleid en nog steeds wrijft het wel eens. We hebben een gezamenlijke betaalrekening en werken met budgetten. Zodra het loon gestort is pin ik contant en beheer het geld. We geven 100 euro per week uit aan boodschappen (incl luiers, drogist en cadeautjes). Verder pin ik iedere maand kleedgeld, zakgeld en een bedrag voor onvoorziene uitgaven. Op=op. Voor mij de uitdaging om iedere maand  geld over te houden. Dit gaat in de ‘uitjes pot’.

Daarnaast sparen we elke maand voor de kinderen. De kinderbijslag zetten we op een aparte rekening. Dat is voor grotere uitgaven die eraan gaan komen wanneer de kinderen groter zijn (schoolgeld, fiets, enz). We sparen iedere maand voor extra aflossing op de hypotheek en wat over is gaat naar de spaarrekening.

Het geld beheer ik. Ik probeer mijn man te enthousiasmeren om inzicht te krijgen en de ‘kick’ te voelen wanneer het weer gelukt is om geld over te houden.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Om eerlijk te zijn probeer ik deze situaties zoveel mogelijk te vermijden. Ik vind het jammer om mijn geld hieraan uit te geven. Ik ben net zo lief thuis met de kids en geniet van wat lekkers in de tuin.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Zeven jaar geleden kochten wij een koophuis. Voor die tijd met een goede rente; 5,7%. Totaal onwetend over hypotheken, zette wij die rente vast voor 30 jaar. Zo creëerden wij zekerheid en wisten we waar we de komende jaren aan toe waren. De eerste tijd ging dit prima. Totdat de oudste geboren werd, ik minder ging werken en de kosten omhoog gingen. We konden op een gegeven moment nog maar net (niet) rondkomen. Geld voor extra’s, kleding, enz zat er niet meer in. Op zich kon ik daar mee leven, ik geef niet om spullen. Maar het benauwde me wel dat we een risico liepen om in de problemen te komen.

In deze periode hebben we zuinig aan moeten doen. Het stimuleerde mij om meer inzicht te krijgen in ons uitgavenpatroon. Een jaar lang heb ik onze inkomsten en uitgaven bij gehouden. Daardoor konden we keuzes maken om te bezuinigen.

We hebben alle opties naast elkaar gezet en besloten ons huis te koop te zetten. Met succes. We hebben een ander huis terug kunnen kopen en halveren wat betreft de hypotheekkosten. Dit keer heb ik mij verdiept in de hypotheekwereld en we hebben niet eerder knopen doorgehakt voordat we alles helder hadden en wisten wat de consequenties waren.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Binnen ons huwelijk zijn we heel open hierover. Met bepaalde vrienden en familieleden ben ik hier ook open over. Met anderen weer minder.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

 Het is goed om afspraken te maken over uitgaven en je daar vooral aan te houden en elkaar scherp te houden. Heb jij net als ik een partner die het allemaal niet zo nauw neemt? Wees dan open over de keuzes die je maakt en leg vooral uit waarom. En blijf volhouden en hem enthousiasmeren. Maar wees wel wat flexibel. Een ruzie om een patatje van de snackbar, is het ook niet waard.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Wat is later en hoever moet je hierin gaan? Daar ben ik nog niet over uit. We sparen voor een uitbouw voor later (liefst zo snel mogelijk), hebben een buffer voor later, lossen extra af voor later en sparen maandelijks voor de kinderen voor later. Ik twijfel of ik nog maandelijks zal sparen voor het pensioen.

Ik zou best graag een poosje fulltime thuis bij de kinderen willen blijven. Maar dan kunnen we al dit ‘sparen voor later’ (tijdelijk) niet meer doen. Is dat verstandig? Daar denk ik veel over na momenteel.

Verder hebben we niks vast laten leggen.

Bedankt voor het delen van je verhaal, Y.!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Leuk om te lezen hoe anderen omgaan met geld in hun relatie. Mij lijkt het lastig als je alleen het initiatief moet nemen om zuinig te doen en te sparen.

  Een lastig dilemma om te kiezen tussen fulltime bij de kinderen blijven of te sparen voor later. Wij hebben (nog) geen kinderen, dus ik kan hier geen heel nuttige tips over geven. Mijn gevoel zegt nu dat ik dan sowieso parttime zou willen blijven werken, maar dat is ook voornamelijk doordat ik denk dat ik niet meer op dit niveau mijn baan terug kan krijgen als ik er een paar jaar “tussenuit” ben geweest. Maarja, wie weet verandert dit gevoel wel als ik eenmaal een kind heb.

  Ik hoop dat je voor jezelf duidelijk krijgt wat je wil!

  1. Dat lijkt mij ook best een uitdaging. Nu scheelt het dat ik voor mezelf werk en dus niet ergens aangenomen hoef te worden, maar dan nog; als je er even uit bent, dan merk je dat wel. Dan zijn er ook weer genoeg nieuwe mensen die jouw plek hebben opgevuld. Ik zou zelf denk ik een tussenweg proberen te vinden, maar ook daarvoor geldt; dat is mogelijk iets makkelijker als je je tijd zelf kunt indelen.

 2. Best een stap om goedkoper te gaan wonen. Financiële vrijheid is dat waard. Mooi verhaal. Probeer plezier in je baan te krijgen, maakt het leven leuker en je baan interessanter. Levert meer pecunia op.
  Dank je voor het delen.

 3. Mooi verhaal! Het sparen “voor later” is ook hier wel een item hoor. Toen ik zwanger was van de eerste ben ik gestopt met werken, mijn man werkte full time en we konden het makkelijk redden. Toen kwam de tweede en bleef ik ook fijn thuis. Intussen hadden we een huis gekocht, dus op 1 salaris. Wanneer je de drive hebt om lekker met je kinderen thuis te zijn, kies daar dan voor, want later kan maarzo veel eerder komen en dan? Volg je hart…. Je weet dat je kunt besparen en wat je nodig hebt, is heel basic; warm droog huis, kleding en eten…. En voor de rest? Fietsen voor de kids? Marktplaats…Kleding? Kringloop noem maar op… Keuzes maken die bij jullie passen!! Ik heb voor vrijheid gekozen en het bevalt me tot nu toe heerlijk!

  1. Dat is ook zo. Ik denk dat de moeite van een keuze maken vaak voortkomt uit het feit dát je een keuze hebt. Als je geen keuze hebt, red je het 9 van de 10 keer ook, omdát je geen andere keuze hebt. Maar als je de luxe van het kiezen hebt, wordt dat direct ook een soort last.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.