Crowdfunding: is dat nog een goed idee?

Crowdfunding: is dat nog wel zo'n goed idee?

Een paar jaar is het helemaal hot geweest: crowdfunding. Voor wie er minder bekend mee is: je hebt dan niet één investeerder (denk: een bank) voor één groot bedrag, maar heel veel investeerders (denk: particulieren) voor kleinere bedragen. Dit is een uitkomst voor mensen die geen geld krijgen bij de bank, maar bijvoorbeeld wel een heel goed idee hebben. Zij vragen dan aan ‘de crowd’ om geld en bieden vaak een veel hogere rente dan je krijgt op je spaarrekening. Snappcar is een voorbeeld van zo’n succesvol crowdfundingproject. Maar het gaat niet altijd goed. En dan ben je als particulier heel vaak toch gewoon je geld kwijt.

Wat is crowdfunding

‘Crowdfunding’ is een samenvoeging van de woorden ‘crowd’ (groep mensen/massa) en ‘funding’ (financiering). In plaats van één investeerder te zoeken met heel veel geld, zoek je heel veel mensen met een klein beetje geld die in je project willen investeren. In sommige gevallen kan het namelijk makkelijker zijn om een 100.000 mensen te vinden die een tientje willen investeren, dan dat het is om één iemand te vinden die een miljoen wil investeren.

Crowdfunding is de laatste jaren sterk in opkomst. Het wordt toegepast bij innovatieve projecten, maar ook bij projecten waarin de bank niet wil investeren. Dat kan zijn omdat de bank er geen heil in ziet, maar het kan ook zijn vanwege het (krediet)verleden van de aanvrager. Hoewel crowdfunding meestal begeleid wordt via platforms zoals Knab Crowdfunding, Oneplanetcrowd, Funding Circle, biedt het geen enkele garantie: het kan zomaar zijn dat de lener stopt met het terugbetalen van de lening. Waar je als grote geldverstrekker dan nog makkelijk beslag kunt leggen, wordt dat een stuk lastiger als je één van de 100.000 bent.

Daar staat tegenover dat crowdfunding je de mogelijkheid geeft om te investeren in projecten waarin je gelooft. Ook biedt het vaak een hoger rendement dan sparen. Bovendien kun je met kleine bedragen instappen; het is niet zo dat je minimaal 1000 euro in een project moet steken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn eerste crowdfunding-project

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met crowdfunding, was voor een project van één van mijn klanten, de website hetkanWel.nl. Zij hadden een apart project opgezet, waarvoor ze op deze manier geld aan wilden trekken. Omdat ik het een leuk initiatief vond, heb ik er geld in gestoken. Binnen twee jaar zou ik dan mijn inleg weer terugkrijgen, met 10% erbij. Dat ging allemaal prima, precies twee jaar later kreeg ik mijn geld terug, plus 10%. Ik bedacht me dat ik later nog wel eens aan zoiets mee wilde doen, het zou een mooie manier van passief inkomen vergaren zijn. Maar het bleef er steeds bij.

Lage rente vs. horrorverhalen

Tot het afgelopen jaar. De rente op spaargeld doet op het moment écht bijna niets en als je dan niet wilt interen op je geld, dan zoek je toch naar mogelijkheden om er wat van te maken. Beleggen is dan een optie, maar crowdfunding ook. De laatste tijd las ik echter steeds meer negatieve verhalen over crowdfunding. Je hebt wel allerlei platforms die de boel goed begeleiden, maar het is 1) investeren in 2) een ondernemer die dus blijkbaar niet voldoende geld bij de bank loskrijgt en 3) je staat achteraan in de rij als een bedrijf op de fles gaat.

En dat gaat het blijkbaar ook nog regelmatig. Ik werd dus een beetje afgeschrikt. Geen crowdfunding voor mij.

Maar ondertussen stond ik nog wel ingeschreven bij HorecaCrowdfunding, een website voor dit soort projecten in de horeca. En toen gebeurde het…

La Cubanita!

Er kwam een investeringsproject voorbij voor La Cubanita in Almere. Je weet wel, voor een vast bedrag tapas eten. Ik ben dol op tapas en ik ben zo mogelijk nóg doller op vaste prijzen. En voor ik me kon bedenken, had ik al een toezegging gedaan. Voor een aardig bedrag ook. Ik wist inmiddels dat dit soort projecten vrij snel volliepen, het ging om een bestaande zaak (en je zou nogal stom zijn als je die overneemt als er geen potentie in zit) en het is een bekende franchise, die het volgens mij goed doet. Tenminste, aan mij verdienen ze aardig. Misschien dan wel niet in Almere, maar wat niet is kan nog komen.

Nu duurde het allemaal een tijd voor het papierwerk rond was, dus op een gegeven moment begon ik nog wel wat te twijfelen. Nog wat rondgekeken op internet en op zich lijkt het geen verkeerde zet. Er is een stevige eigen inbreng en het project kreeg 5 sterren, wat zou zeggen dat het met de afloscapaciteit in principe goed zou moeten zitten. Ik ben benieuwd; vanaf volgende maand krijg ik 48 maanden lang een terugbetaling en 7,5% rendement op jaarbasis. Daar kan geen rente tegenop!

Wel moet ik zeggen; buiten dit project durf ik het crowdfunden op het moment nog niet zo heel goed aan.

Zijn hier ervaringsdeskundigen die daar wat zinnigs over kunnen zeggen? Wel of niet doen? Waarop letten?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Leuk dat je in la Cubanita hebt kunnen investeren! Ik heb nog geen ervaring met investeren in crowdfunding, wil dit in de toekomst wel met kleine bedragen gaan proberen. Inderdaad een mooie manier van passief inkomen, maar je wil natuurlijk ook geen te hoog risico!

  1. Nee, precies! Een beetje having cake and eating it too 😉 Deze werd in ieder geval door het platform als zeer behouden aangemerkt en als de snelheid waarmee hij vol zat iets zegt, dan kan het bijna niet mis gaan, maar je weet natuurlijk nooit. Het is niet zo dat ik hierdoor ineens denk: ja, daar ga ik àl m’n geld in stoppen.

 2. Ik participeer met een bedrag van in totaal 1.300 in vijf projecten. Tot nu toe met regelmatige terugbetalingen, dus geen problemen.

  Voordeel van beleggen vind ik echter, dat je onverhoopt al je geld kan terughalen. Gezien mijn verhuisplannen heb ik daarom daarvoor gekozen nu.

  1. Dat is inderdaad ook een van mijn redenen om hier niet meteen op los te gaan. Crowdfunding zit je sowieso even aan vast en het geld in ‘gewone’ beleggingen heb ik echt voor de lange termijn aan de kant gezet. De verhuisplannen moeten dan met wat er aan echt liquide middelen is. Nu verwacht ik dat allemaal niet binnen een jaar ofzo, maar ik wil mezelf wat dat betreft niet klem zetten. Vriend heeft dan wel een vast contract, maar ik ga ervan uit dat ik het als ondernemer toch mogelijk iets meer van geld moet hebben dan van cijfers.

 3. Twee grote projecten via Geldvoorelkaar zijn nu positief afgelopen. Nog vier lopen er. Ik koos niet voor de hoogste rente. Ik hoop dat de rest het ook goed blijft doen.
  Op dit moment investeer ik helaas miet in nieuwe projecten. Geldvoorelkaar is veranderd.

 4. Wij hebben inmiddels voor € 2.750,00 geïnvesteerd in 8 projecten via hetzelfde platform dat jij noemt. Altijd defensief, dat wil zeggen met een classificatie van vier of vijf sterren. Dat zijn vaak bestaande concepten, als La Cubanita en Proef Lokaal Bregtje. Wij hebben tot op heden goede ervaringen hiermee. Zie voor een overzicht: http://bespaarbalans.blogspot.nl/p/crowdfunding.html

  De administratieve afwikkeling rondom de investering duurt inderdaad best lang. Voor elke investering wordt een contract opgesteld en moet worden getekend door de investeerder. Ook moet elke investeerder betaald hebben. Ik denk dat daar de tijd in zit. Ik denk wel dat het proces efficiënter kan en de communicatie beter.

  1. Oh, dus dat was niet vreemd hiervoor? Ik vond het zelf wat lang duren, maar had daar niet speciaal over nagedacht. Het is meer dat ze vanuit het platform zelf een aantal keer kwamen met ‘het duurt langer dan normaal, blabla’. Over Proeflokaal Bregje hoor ik idd ook veel positieve dingen. Ik ga je link even checken, bedankt!

 5. Spreiden is het belangrijkste, niet meer dan je missen kan in een project steken. Ik heb lang geleden tot twee keer toe geld in een biologische slagerij/ekobezorgdienst gestoken toen dat nog helemaal niet in de mode was. Bedrijf ging over de kop, maakte een doorstart maar redde het niet en het geld was weg. Ik beleg via duurzaaminvesteren.nl, een soort zakelijke en grootschaliger crowdfunding. Minder ideëel, maar duurzaamheid vind ik altijd een goed doel om geld in te stoppen. En laat je niet door mooie cijfers verblinden: if it sounds too good to be true…

   1. Het moet geen achtergestelde lening zijn maar een gewone, en met mijn gezond verstand moet ik snappen dat het om een zinvol project gaat. Dat is bijna altijd het geval met duurzame energie, want dat is een groeiende markt. Binnenkort loopt mijn eerste (kortdurende) deelname via duurzaaminvesteren.nl af en als het goed is heb ik dan 6% rendement gemaakt in een jaar. Het gaat hier altijd om grote projecten waarbij algauw een half miljoen of meer wordt opgehaald en waar meer partijen bij betrokken zijn. Wat minder ideëel en wat meer zakelijk.

 6. Wij zitten/zaten met ongeveer €10.500 in 33 projecten. Daarvan zijn er al 4 met problemen (ondanks de extra kritische kijk en selectie boven op wat GeldvoorElkaar zelf al doet). Rendement begon bij ongeveer 8%, is inmiddels al gezakt naar 7.4%. Nog steeds best heel erg goed, maar is er nog veel meer kans op het omvallen van bedrijven of uitstel van betaling. Verwachten dat aan het einde van de rit we ongeveer nog 4-5% overhouden, en dat is op zich best netjes, maar te weinig voor wat wij op de lange termijn voor ogen hebben. Zijn er dan ook al mee gestopt en zullen het bestaande portfolio afbouwen en de rekening daarna afsluiten.
  Het gevaar van crowdfuding is dat je altijd op maximaal rendement begint, en het alleen maar slechter kan worden door problemen. In het slechtste geval (tijdens bv een crisis) kan je best wel eens negatief uitkomen met geen zicht op herstel (zoals bij de beurs vaak wel het geval is).
  Wij zien het als een “feel good” investering, en niet als een lange termijn investering om FO van te worden.

  1. Volgens mij had ik inderdaad een reactie van jullie ergens gelezen met deze cijfers. Daar schrok ik toen best wel van. Dit liep toen al en om bovenstaande redenen toch doorgezet, maar het zette me wel aan het denken. Uiteindelijk doe je het natuurlijk niet met de insteek om 4-5% te halen. Of althans, niet om iets kwijt te raken. Dan zet ik liever in op 4-5% die ik dan ook echt krijg, dan dat ik ook projecten zie mislukken. Maar goed, dat hoort natuurlijk ook weer bij investeren…

 7. Mede om de redenen die Team CF aanhaalt investeren wij niet via crowdfunding. Voor mijn gevoel heb ik er te
  weinig controle op en ik kan er (volgens mij) ook niet zomaar uitstappen.

  Heb ooit, bij wijze van experiment, wel eens een klein bedrag gestopt in een platform waar je kon investeren in mensen die een boek wilden uitgeven (weet de naam niet meer). Bij genoeg opbrengst werd het boek uitgegeven en kreeg je een vergoeding in de vorm van royalties. Het duurde erg lang voordat de boeken uberhaupt waren uitgegeven, en vlak daarna was het platform falliet gegaan. Niet erg succesvol dus.

  1. Dat motiveert ook niet echt, nee. Ik kan me voorstellen dat je je er dan eerst maar niet meer aan waagt. Dat lees ik ook veel, dat het eerst wel een goede methode was, maar dat er nu toch vaak wel erg veel kaf tussen het koren zit.

 8. Ik heb altijd met verbazing gekeken naar mensen die niet willen beleggen ivm te hoog risico, en dan wel vrolijk in crowdfunding stappen waar de risico’s vele malen hoger zijn, of nog erger recyclix… Nee, geef mij maar een indexfonds, veel veiliger, en als de beurs zakt: zolang je niet verkoopt heb je geen verlies. Wel op de lange termijn allemaal. Maar ja mensen willen snel een goed rendement, dat is altijd een gevaarlijk uitgangspunt.

 9. Ik ben er niet positief over. Ik begon met de belofte van 7% rente gemiddeld, maar mag nu, na een paar jaar en een paar faillissementen, blij zijn als ik mijn eigen geld er weer uit terug krijg. Ik had het geld toen veel beter vast kunnen zetten in een deposito, want die brachten toen nog meerdere procenten per jaar op.

  1. Had je achteraf ook het idee dat bepaalde investeringen misschien niet zo handig waren, of waren het wel allemaal dingen die eigenlijk niet mis hadden moeten gaan? Ik hoop dat je je geld er nog uithaalt, dat is wel een beetje een kater dan denk ik…

 10. Ik heb 2 crowdfunding projecten waarvan wij bij 1 Het Lokaal in Amersfoort 1.000 euro in hebben geïnvesteerd en in 2 PeerbyGO voor 500 euro. Het lokaal kunnen we goed volgen door hun eigen nieuws updates en uitstekende communicatie. Daarnaast zien we dat het goed loopt met ze. Zijn nu ruim een jaar onderweg. Bij PeerbyGO heb ik amper gevoel bij en is achteraf toch jammer dat wij daar ook geld in hebben gestoken. Slechte communicatie, summier verslag gehad dit jaar maar weten nu nog niet wanneer ze kunnen terugbetalen. Met de looptijd en wat je er voor terugkrijgt vind ik het zonde. Had liefst die 500 euro in beleggingen gestopt. Maar op dit moment is niets verloren, wel zou het mij niets verbazen als we verlies lijden op PeerbyGo.

  Ik ga niet meer verder investeren in Crowdfunding, focus wordt beleggen.

 11. Ik investeer alleen in een project als ik ook echt wil dat het project slaagt. De rente opbrengst maakt mij niet zoveel uit *wel de gerantie dat ik mijn geld terug krijg. Helena

 12. Ik heb ook nog wat geld in Kiva zitten, internationale crowdfunding voor microkredieten in ontwikkelingslanden. Bestond al toen het woord crowdfunding nog moest worden uitgevonden.
  Gelukkig niet veel geld, want het risico is gigantisch. Wel een gelikte website en een geoliede organisatie. Alleen doen met geld dat je toch al wilde weggeven aan een goed doel, het leuke is dat jouw 100 dollar op die manier wel tig keer uitgeleend kan worden voor een goed doel, voor je tegen een lening aanloopt die niet wordt afgelost. http://www.kiva.org

  1. Kiva heb ik idd ooit ook eens gedaan! Maar ik liep dus al vrij snel aan tegen eentje die niet terugbetaald werd. Op gegeven moment zat ik onder het minimale uitleenbedrag. Je kunt er dan niets meer mee. Ik krijg al jaren mailtjes dat het aan de staat wordt overgedragen, maar blijkbaar gebeurt dat nooit…

 13. Ik zie crowdfunding vooral als alternatief voor doneren aan een goed doel, dus een ideele investering die ik niet per se terug hoef, met geld wat ik echt over heb. Niet als methode om FO te worden. Ik steun een tweetal leuke horecaprojecten in mijn buurt waar ik zelf ook graag kom (puur eigenbelang dus), en 1 duurzaam energieproject waar ik zelf ook stroom van krijg. Verder heb ik vorig jaar mijn vakantiegeld geinvesteerd via http://www.lendahand.nl. Is een beetje hetzelfde idee als Kiva, je investeert in projecten in ontwikkelingslanden, maar het verschil hier is dat er ook nog een lokale microfinancieringsorganisatie achter zit, die jou terugbetaalt als het bedrijfje het niet haalt. Je krijgt pas je geld niet terug wanneer ook de microfinancieringsclub op de fles gaat. Tot nog toe heb ik al mijn terugbetalingen en rente altijd keurig ontvangen (en weer geinvesteerd in andere projecten). Gangbare rente op dit platform is tussen de 3 en de 4 procent – maar daarvoor is je risico dus ook beduidend lager dan bij veel andere crowdfundingdingen.

 14. Ik kijk er ook al langer naar en ben nog wat huiverig. Ik denk ook niet dat ik het doe… Wat ik wel heel leuk vind is bijvoorbeeld Kickstarter (er is ook een nederlandse variant ‘Voor de Kunst”). Dat zijn creatieve projecten en er staan tegenprestaties per bedrag dat je inlegt. Bij kickstarter zijn het vaak boeken en krijg je bijvoorbeeld een exemplaar. Of leuke kunstposter, altijd wel iets van het product waarin je ‘investeert’. Het is dan ook meer doneren dan investeren, want geen rente/dividend, maar niet alles hoeft om geld te gaan vind ik. Je kunt dit vaak al met een tientje of iets meer doen en dan krijg je nog iets leuks terug ook en je kunt het hele creatieve proces volgen. er zit ook onzin bij, maar vaak ook echt leuke projecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.