Tips om zelf passief inkomen te verwerven

Of het nu een salaris, uitkering of andere vorm heeft: bijna iedereen heeft wel een actief inkomen. Dit is inkomen waarvoor je iets doet: je werkt een aantal uren voor je baas en je krijgt die vergoed. Er zit een beperking aan het actieve inkomen dat je kunt verwerven; je hebt (helaas) geen onbeperkte tijd tot je beschikking. En dan heb ik het nog niet eens over of je al je tijd wel wilt ruilen voor geld. Omdat ik graag voor mijn 40e financieel onafhankelijk wil zijn, ben ik al een poosje bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor passief inkomen. Passief inkomen is inkomen waar je relatief weinig voor hoeft te doen om het te onderhouden. Mijn ‘onderzoekje’ is natuurlijk nog niet helemaal compleet, maar de mogelijkheden die ik tot nu toe gevonden heb, wil ik hier graag delen!

1. Verhuur

Inkomsten vanuit verhuur zijn vrijwel altijd onbelast. Als je een kamer, huisje of iets anders hebt dat je niet gebruikt, kun je dat verhuren. Je hebt er relatief weinig werk van en het levert maandelijks iets op. Voor mij helaas op dit moment nog geen optie, maar wie weet wat de toekomst brengt!

2. Online inkomsten

Rijk worden via internet is misschien niet voor iedereen mogelijk, maar wat bijverdienen kan altijd. Zelf ben ik ingeschreven bij een aantal online spaarprogramma’s (zie ‘Geld verdienen’ aan de rechterkant) en enquêteprogramma’s. Ook heb ik Google Ads op mijn blogs en ben ik ingeschreven bij een aantal affiliateprogramma’s. Op het moment dat er via zo’n affiliatelink iets verkocht wordt, krijg ik daar een commissie over.

3. Schrijf een boek

Een boek schrijven is een flinke klus, maar wel leuk. Bovendien levert het je jaar na jaar weer royalties op. Je kunt een boek ook als eBook verkopen; dan houd je er zelf waarschijnlijk meer aan over. Dit staat nog op mijn to do lijstje, maar ik merk wel dat ik het moeilijk vind om er mee te beginnen, want: waarover ga je schrijven?

4. Verkoop foto’s via Stocksites

Ik ben zelf niet echt een goede fotograaf, maar voor wie wel in staat is leuke plaatjes te schieten: je kunt ze beschikbaar stellen via stocksites (worden bijvoorbeeld door websites en tijdschriften gebruikt om foto’s voor artikelen te verzamelen). Elke keer als jouw foto gedownload wordt, krijg je hier een klein bedrag voor. Als je veel mooie foto’s hebt, kan dit best oplopen.

5. Onderhandel over je (spaar)rente

Als je een aanzienlijk spaarbedrag hebt, kan het lonen om te onderhandelen over je spaarrente. Niet elke bank staat hier voor open, maar als er een kantoor is waar je op bezoek kunt, lukt het vaak wel om een paar procent meer te krijgen. Dit kan in de praktijk betekenen dat je per jaar tientallen of honderden euro’s extra aan rente binnenkrijgt. Natuurlijk moet je saldo daar dan wel naar zijn!

Ik wil zelf elke dag of elke week een uur of langer aan de slag te gaan met het verbeteren of creëren van mijn passieve inkomensstromen. Naar mijn idee moet je namelijk wel altijd eerst tijd investeren in de start en is het daarna gewoon een kwestie van bijhouden. Die tijd daadwerkelijk nemen is een uitdaging, maar wel eentje die nodig is als ik mijn doelen wil bereiken!

Heb jij wel eens nagedacht over passief inkomen en ben je er ook bewust mee bezig om op dat gebied iets op te zetten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Pay Yourself First: sneller meer sparen
10 gedachten


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Wat een goede post! Ik heb er ook aan zitten denken, nadat ik het boek van Robert Kiyosaki: Rijke pa, arme pa, ben gaan lezen. Hij spreekt ook over inkomsten uit aandelen (dividend dacht ik), maar daar durf ik me niet aan te wagen.

  Investeren in vastgoed lijkt mij ook wel wat, een huisje aankopen en dat verhuren. Maar daar moet je eerst een (start)kapitaal voor hebben. Net als over je spaarrente kunnen overhandelen.
  Een kamertje in huis verhuren aan een student of zo zou ik nooit doen! Ik moet er niet aan denken een huisgenoot te hebben…

  Tip 3 vind ik erg leuk, en tip 4 ook over de foto's, daar heb ik nog nooit aan gedacht! Daar ga ik eens naar kijken.

 2. Aandelen is ook een goede! Maar dat durf ik zelf niet aan. Voor wat betreft die kamer ben ik hetzelfde: wij hebben wel kamers over, maar die ga ik echt niet delen. Wie weet wat je in huis haalt! Als het nu een vakantiehuisje oid is dat je over hebt, vind ik het wel anders, dan is het gewoon slim om het wel te verhuren. Met goede overeenkomsten natuurlijk!

 3. Een boek schrijven zou ik wel willen. Maar dan moet je wel een onderwerp hebben.

  Wij hebben in het verleden wel aandelen gehad en daar behoorlijk op verdiend. Maar nu durf ik het niet meer.

  Een vakantiehuisje verhuren lijkt mij wel wat, maar dan moet je eerst een hebben. En dat kost ook aardig wat. Dus dan moet je weer eerst investeren.

  Liefs Frederique

 4. Interessant hoor! Ik heb net m'n vriend getipt, die heeft een enorme fotocamera die hij ook semi-professioneel gebruikt, dus misschien is dat fotograferen iets voor ons. Verhuur is inderdaad ook lucratief; mijn huisbaas verhuurt waar ik woon 10 appartementen, tel maar op die winst! Jammer genoeg heb ik geen centimeter over om te verhuren. Vroeger heeft m'n moeder het wel gedaan aan buitenlandse studenten. Die waren erg leuk om tijdelijk in huis te hebben.

 5. Wij doen het hier kleinschalig. Ben vanmorgen naar een tweedehandskledingwinkeltje hier in de buurt geweest. Ik breng daar kleding van dochterlief die haar niet meer past (of van onszelf) en zij verkopen het voor ons. 60% van de opbrengst is voor ons en 40% voor het winkeltje. Zo heb ik er geen werk mee, verdien er wel wat extra mee en de gedragen kleding krijgt een tweede kans!

  Misschien dat we in de toekomst met grotere zaken passief geld kunnen verdienen.

 6. Ik ben een tijdje lid geweest van een letskring. Alle ruil-aktiviteiten en handel daar leveren ook op een bepaalde manier inkomen op.Groeten Izerina

 7. Interessant… Maar bij verhuren van een kamer moet je toch oppassen dat je niet de belasting in je nek krijgt. Of mocht de boel onverhoopt affikken: een verzekeraar die niet uitkeert vanwege onderhuur.

  Aandelen zou ik echt nooit doen. Had vroeger een vriendje en diens opa had gewoon een ton apart staan om 'mee te spelen'. Kijk, als het kan is het natuurlijk best leuk.

 8. Ik ben ooit aan een boek begonnen, chicklit, maar dat vindt ik toch leuker om te lezen dan zelf te schrijven. Als ik een boek zou schrijven dan zou het economisch/politiek zijn. Mijn broertje is vorig jaar afgestudeerd en zijn scriptie was zo goed dat er uiteindelijk een boek van uitgekomen is. Dat zou ik ook wel willen. Er zijn wel meer mensen die dat willen ;-))

 9. Een hele goede post.
  Heb je al wel trouwens uitbetaald gekregen van het 'Affiliate bedrijf'? Ik doe het ook wel, maar nog niet zo lang. Ik vind affiliate marketing beter dan 'google ads' omdat je nu echt helemaal kunt bepalen wat er op je site komt. Bij g. ads nooit helemaal.
  Het enige probleem is dat er weinig 'duurzame' bedrijven aan affiliate marketing doen. Dus de keuze voor 'ons soort blogs' is wel beperkt.
  Groetjes,

 10. @Natuurlijk Zuinig: Nee, nog niet, maar bij Bol.com moet je eerst €50 bereiken en bij Managementboek betalen ze eens per kwartaal uit. Daar heb ik me alleen pas onlangs ingeschreven. Voor wat betreft de Google ads: ik vind dat ze redelijk aansluiten, behalve als er dan leningen aangeraden worden. Aan de andere kant vraag ik me af of mijn bezoekers echt overgehaald zouden worden om zo'n lening af te sluiten, volgens mij niet bepaald, omdat ze daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn.

 11. Inderdaad een goede post. Zit er zelf ook aan te denken hoe ik het beste passief inkomen kan genereren maar ben er nog niet aan uit aangezien je meestal kapitaal zal moeten investeren en het is niet helemaal zonder risico's, maar zonder risico's ook geen extra's zullen we maar zeggen…denk dat ik het idee van iets verhuren nog het aantrekkelijkst vindt.
  Erg leuk blog heb je overigens…

 12. Ik heb ook Google Adsense, maar beschouw dat eigenlijk niet als passief inkomen. Ik werk behoorlijk hard om goede content op mijn websites te plaatsen.

  Een huis verhuren lijkt mij ook een geweldige manier om geld te verdienen, en ik kijk altijd graag naar 'Homes under the hammer' waar mensen vaak huizen kopen en die verhuren. Dat is dan hun pensioengeld. Helaas moet je dan wel eerst geld hebben om zo'n huis te kopen!

 13. Oh ja, en een boek schrijven valt nog tegen w.b. verdiensten. Voor mijn eerste boek kreeg ik maar liefst 1 euro per verkocht boek aan royalty's.

  Maar ik weet natuurlijk niet hoe dat is als je zelf je boek uitgeeft. Misschien verdient het dan wel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback