Tips voor meer passief inkomen (5 opties)

Tips om passief inkomen te verwerven

Een passief inkomen is een inkomen waar je relatief weinig voor hoeft te doen en in feite slapend geld mee kunt verdienen. Heel wat anders dan een actief inkomen dus, het geld dat je baas je bijvoorbeeld betaalt in ruil voor je tijd. En hoewel actief inkomen belangrijk is, zit er een grens aan de tijd die je beschikbaar hebt. Als je meer wilt verdienen, is het slim je te richten op passief inkomen. Ik geef je hier 5 tips om passief inkomen te verwerven.

Passief inkomen begint met werken

Hoewel je op internet wordt doodgegooid met tips om slapend rijk te worden, kan ik je vertellen: zo werkt het niet. Tenzij jij net die ene geluksvogel bent die de erfenis van een compleet onbekende oudtante in Australië binnenharkt natuurlijk. Maar over het algemeen begint een passief inkomen met werken. Je verdient geld om het voor je te laten werken of je investeert een bepaalde periode je tijd in een project dat je later geld gaat opleveren.

Passief inkomen is er in allerlei vormen; hier vind je 5 tips om jouw passieve inkomen te laten groeien.

Verhuur

Inkomsten vanuit verhuur zijn vrijwel altijd onbelast. Als je een kamer, huisje of iets anders hebt dat je niet gebruikt, kun je dat verhuren. Je hebt er relatief weinig werk van en het levert maandelijks iets op.

Overigens geldt dit alleen als je als particulier verhuurt. Verhuur je als bedrijf, dan zijn het gewoon inkomsten waarover je wél belasting moet betalen. Daar staat tegenover dat je de kosten voor aankoop en eventuele renovatie af mag trekken. Reken goed door welke variant voor jou het meest gunstig is.

Ook goed om te weten: je moet een tweede woning wél opgeven als vermogen. Als hier een hypotheek tegenover staat, heeft dat financieel waarschijnlijk niet zoveel impact, maar het kan dus wél uitmaken.

Online inkomsten

Rijk worden via internet is misschien niet voor iedereen mogelijk, maar wat bijverdienen kan altijd. Zelf ben ik ingeschreven bij een aantal online spaarprogramma’s en enquêteprogramma’s. Ook heb ik Google Ads op mijn blogs en ben ik ingeschreven bij een aantal affiliateprogramma’s, zoals het programma van Bol. Op het moment dat er via zo’n affiliatelink iets verkocht wordt, krijg ik daar een commissie over.

Je hoeft hiervoor geen eigen producten of diensten te hebben en de verdiensten kunnen hard oplopen. Wel moet je je publiek genoeg te bieden hebben om daadwerkelijk je site te bezoeken en iets via jouw links te kopen.

Op deze manier geld verdienen is iets dat vaak genoemd wordt in rijtjes met tips voor meer passief inkomen. Logisch, want de mogelijkheden zijn eindeloos. De afleidingen ook, dus als je hiermee aan de slag gaat, is het goed om een laserscherpe focus te ontwikkelen.

Schrijf een boek

Een boek schrijven is een flinke klus, maar wel leuk. Bovendien levert het je jaar na jaar weer royalties op. Je kunt een boek ook als eBook verkopen; dan houd je er zelf waarschijnlijk meer aan over. Dit staat nog op mijn to do lijstje, maar ik merk wel dat ik het moeilijk vind om er mee te beginnen, want: waarover ga je schrijven?

Je kunt natuurlijk altijd beginnen met een beknopt eBook en kijken of daar markt voor is. Of nog beter: doe zoals Jelmer de Boer. Hij geeft aan waar hij over wil schrijven en biedt zijn lezers de kans om ‘mee te schrijven’. Het enige dat zij dan moeten doen is vooraf vast zijn boek kopen. Zo weet hij of er markt voor is én krijgt hij waardevolle feedback van betrokken lezers, die op die manier straks ook weer ambassadeurs voor hem worden. Geniaal, als je het mij vraagt.

Verkoop foto’s via Stocksites

Ik ben zelf niet echt een goede fotograaf, maar voor wie wel in staat is leuke plaatjes te schieten: je kunt ze beschikbaar stellen via stocksites (worden bijvoorbeeld door websites en tijdschriften gebruikt om foto’s voor artikelen te verzamelen). Elke keer als jouw foto gedownload wordt, krijg je hier een klein bedrag voor. Als je veel mooie foto’s hebt, kan dit best oplopen.

Je kunt ook je eigen side hustle met foto’s beginnen; bied je klanten bijvoorbeeld een abonnement aan, waarbij ze voor een vast bedrag elke week of elke maand een X aantal foto’s ontvangen die ze voor hun uitingen mogen gebruiken. Dat zijn vaste klanten, terugkerende omzet én misschien wel het begin van een bloeiend bedrijf. Deze tips voor passief inkomen kun je namelijk óók prima omzetten in een duurzaam bedrijfsmodel.

Onderhandel over je (spaar)rente

Als je een aanzienlijk spaarbedrag hebt, kan het lonen om te onderhandelen over je spaarrente. Niet elke bank staat hier voor open, maar als er een kantoor is waar je op bezoek kunt, lukt het vaak wel om een paar procent meer te krijgen. Dit kan in de praktijk betekenen dat je per jaar tientallen of honderden euro’s extra aan rente binnenkrijgt. Natuurlijk moet je saldo daar dan wel naar zijn!

Wat ook interessant kan zijn: onderhandelen over je hypotheekrente. Misschien betaal je nog steeds wel een risico-opslag, die er nu vanaf kan, of zijn er andere mogelijkheden om die rente te verlagen. Dat kan behoorlijk schelen op maandbasis!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Droom, plan en doe

Passief inkomen genereren klinkt natuurlijk heerlijk. Wie wil dat nu niet? Als ik kijk naar het aantal mensen dat googlet op ’tips passief inkomen’, dan denk ik: heel veel. Maar als ik om me heen kijk, dan zijn er volgens mij maar weinig mensen die ook écht iets met die tips doen en een passief inkomen opbouwen. Prima natuurlijk, iedereen heeft daar een vrije keuze in.

Wil jij meer inkomen genereren en ervoor zorgen geld dat voor jou werkt, maar weet je niet precies hoe je dat kunt doen? Lees blogs, magazines, boeken, droom en praat met anderen.

Zodra je een idee hebt: plan het uit. Wacht niet tot het idee helemaal 100 procent geniaal is, want op dat punt kom je toch niet. En dan doe je uiteindelijk niets. Werk met wat je hebt en schaaf de uitvoering én het plan ondertussen bij.

Tot slot: doe. Tips om passief inkomen te verwerven zijn nutteloos als je niets doet. Onderneem actie. Laat je niet afleiden door wat anderen doen, als zij niet het resultaat boeken dat jij graag wilt bereiken.

Het kan zijn dat je een keer een feestje moet overslaan of dat je ineens niet zoveel plezier meer beleeft aan elk weekend op stap. Bepaal voor jezelf wat je belangrijker vindt; werken aan jouw droomleven, of leven zoals iedereen dat doet. Als je iets anders wilt, zul je ook iets anders moeten doen.

Wat zijn jouw beste tips om passief inkomen te verwerven? En ben jij hier zelf al mee bezig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wat een goede post! Ik heb er ook aan zitten denken, nadat ik het boek van Robert Kiyosaki: Rijke pa, arme pa, ben gaan lezen. Hij spreekt ook over inkomsten uit aandelen (dividend dacht ik), maar daar durf ik me niet aan te wagen.

  Investeren in vastgoed lijkt mij ook wel wat, een huisje aankopen en dat verhuren. Maar daar moet je eerst een (start)kapitaal voor hebben. Net als over je spaarrente kunnen overhandelen.
  Een kamertje in huis verhuren aan een student of zo zou ik nooit doen! Ik moet er niet aan denken een huisgenoot te hebben…

  Tip 3 vind ik erg leuk, en tip 4 ook over de foto's, daar heb ik nog nooit aan gedacht! Daar ga ik eens naar kijken.

 2. Aandelen is ook een goede! Maar dat durf ik zelf niet aan. Voor wat betreft die kamer ben ik hetzelfde: wij hebben wel kamers over, maar die ga ik echt niet delen. Wie weet wat je in huis haalt! Als het nu een vakantiehuisje oid is dat je over hebt, vind ik het wel anders, dan is het gewoon slim om het wel te verhuren. Met goede overeenkomsten natuurlijk!

 3. Een boek schrijven zou ik wel willen. Maar dan moet je wel een onderwerp hebben.

  Wij hebben in het verleden wel aandelen gehad en daar behoorlijk op verdiend. Maar nu durf ik het niet meer.

  Een vakantiehuisje verhuren lijkt mij wel wat, maar dan moet je eerst een hebben. En dat kost ook aardig wat. Dus dan moet je weer eerst investeren.

  Liefs Frederique

 4. Interessant hoor! Ik heb net m'n vriend getipt, die heeft een enorme fotocamera die hij ook semi-professioneel gebruikt, dus misschien is dat fotograferen iets voor ons. Verhuur is inderdaad ook lucratief; mijn huisbaas verhuurt waar ik woon 10 appartementen, tel maar op die winst! Jammer genoeg heb ik geen centimeter over om te verhuren. Vroeger heeft m'n moeder het wel gedaan aan buitenlandse studenten. Die waren erg leuk om tijdelijk in huis te hebben.

 5. Wij doen het hier kleinschalig. Ben vanmorgen naar een tweedehandskledingwinkeltje hier in de buurt geweest. Ik breng daar kleding van dochterlief die haar niet meer past (of van onszelf) en zij verkopen het voor ons. 60% van de opbrengst is voor ons en 40% voor het winkeltje. Zo heb ik er geen werk mee, verdien er wel wat extra mee en de gedragen kleding krijgt een tweede kans!

  Misschien dat we in de toekomst met grotere zaken passief geld kunnen verdienen.

 6. Ik ben een tijdje lid geweest van een letskring. Alle ruil-aktiviteiten en handel daar leveren ook op een bepaalde manier inkomen op.Groeten Izerina

 7. Interessant… Maar bij verhuren van een kamer moet je toch oppassen dat je niet de belasting in je nek krijgt. Of mocht de boel onverhoopt affikken: een verzekeraar die niet uitkeert vanwege onderhuur.

  Aandelen zou ik echt nooit doen. Had vroeger een vriendje en diens opa had gewoon een ton apart staan om 'mee te spelen'. Kijk, als het kan is het natuurlijk best leuk.

 8. Ik ben ooit aan een boek begonnen, chicklit, maar dat vindt ik toch leuker om te lezen dan zelf te schrijven. Als ik een boek zou schrijven dan zou het economisch/politiek zijn. Mijn broertje is vorig jaar afgestudeerd en zijn scriptie was zo goed dat er uiteindelijk een boek van uitgekomen is. Dat zou ik ook wel willen. Er zijn wel meer mensen die dat willen ;-))

 9. Een hele goede post.
  Heb je al wel trouwens uitbetaald gekregen van het 'Affiliate bedrijf'? Ik doe het ook wel, maar nog niet zo lang. Ik vind affiliate marketing beter dan 'google ads' omdat je nu echt helemaal kunt bepalen wat er op je site komt. Bij g. ads nooit helemaal.
  Het enige probleem is dat er weinig 'duurzame' bedrijven aan affiliate marketing doen. Dus de keuze voor 'ons soort blogs' is wel beperkt.
  Groetjes,

 10. @Natuurlijk Zuinig: Nee, nog niet, maar bij Bol.com moet je eerst €50 bereiken en bij Managementboek betalen ze eens per kwartaal uit. Daar heb ik me alleen pas onlangs ingeschreven. Voor wat betreft de Google ads: ik vind dat ze redelijk aansluiten, behalve als er dan leningen aangeraden worden. Aan de andere kant vraag ik me af of mijn bezoekers echt overgehaald zouden worden om zo'n lening af te sluiten, volgens mij niet bepaald, omdat ze daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn.

 11. Inderdaad een goede post. Zit er zelf ook aan te denken hoe ik het beste passief inkomen kan genereren maar ben er nog niet aan uit aangezien je meestal kapitaal zal moeten investeren en het is niet helemaal zonder risico's, maar zonder risico's ook geen extra's zullen we maar zeggen…denk dat ik het idee van iets verhuren nog het aantrekkelijkst vindt.
  Erg leuk blog heb je overigens…

 12. Ik heb ook Google Adsense, maar beschouw dat eigenlijk niet als passief inkomen. Ik werk behoorlijk hard om goede content op mijn websites te plaatsen.

  Een huis verhuren lijkt mij ook een geweldige manier om geld te verdienen, en ik kijk altijd graag naar 'Homes under the hammer' waar mensen vaak huizen kopen en die verhuren. Dat is dan hun pensioengeld. Helaas moet je dan wel eerst geld hebben om zo'n huis te kopen!

 13. Oh ja, en een boek schrijven valt nog tegen w.b. verdiensten. Voor mijn eerste boek kreeg ik maar liefst 1 euro per verkocht boek aan royalty's.

  Maar ik weet natuurlijk niet hoe dat is als je zelf je boek uitgeeft. Misschien verdient het dan wel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.