Pay Yourself First: sneller meer sparen

Pay Yourself First

Wie de boeken van o.a. Suze Orman gelezen heeft, weet dat zo ongeveer de belangrijkste ‘spaarles’ neerkomt op Pay Yourself First. Oftewel, als je salaris binnenkomt keer je éérst een salaris aan jezelf uit. Dat gebruik je om te sparen. Dit zorgt ervoor dat je véél meer spaart dan je zou doen als je bijvoorbeeld alleen aan het einde van de maand kijkt wat er over is om te sparen. Deze methode pas ik sinds kort toe en ik ben er erg enthousiast over. Hier leg ik uit hoe het werkt.

Hoeveel betaal je jezelf volgens Pay Yourself First?

De bedragen die je hiervoor kunt nemen zijn verschillend, meestal wordt geadviseerd om te beginnen met 10% en dat op een gegeven moment te verhogen. Zelf vind ik het Pay Yourself First-systeem ideaal, zeker voor mensen die moeite hebben met sparen. Als je namelijk je hele salaris op je rekening ziet staan, is het heel verleidelijk het uit te geven. Dan voel je je rijk! Is het bijvoorbeeld 10% minder, dan voel je daar niet heel veel van, maar aan het einde van de rit heb je wel een leuk bedrag op de rekening staan.

Ik zit inmiddels op 3x 10%; elke maand wordt er automatisch 10% overgeschreven naar mijn buffer-, vakantie- en hypotheekrekeningen bij MoneYou. Daarnaast spaar ik nog ‘ongemerkt’ door elke week een klein bedrag over te maken. Incidentele betalingen, bijvoorbeeld van online programma’s om geld te verdienen, worden vaak helemaal over de spaarrekeningen verdeeld.

Lees ook: #FreedomFriday: FI-leesvoer

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Automatisch inplannen

Het automatisch overmaken vind ik voor Pay Yourself First echt een uitkomst. Je hoeft er niet speciaal iets voor te doen. Direct in de dagen nadat mijn salaris binnenkomt, wordt het automatisch verdeeld. Als het dan eenmaal verdeeld is, is de drempel om iets op te nemen veel hoger. Zo sla je twee vliegen in één klap: je spaargeld staat veilig en je wordt creatiever met minder geld. En een paar keer in het jaar kijk ik dan of ik de bedragen misschien nog met een paar procent kan verhogen. Dat scheelt per maand bijna niets, maar opgeteld merk je het wel.

Door de automatische overschrijvingen naar spaarrekeningen bij een andere bank te doen, zorg je er ook nog eens voor dat dit geld uit beeld blijft. Even snel overboeken als je bij de kassa van de Bijenkorf of MediaMarkt staat is er dan dus niet bij. Ik heb bijvoorbeeld mijn gewone betaalrekeningen bij de Rabobank, maar spaar bij MoneYou. Bij die laatste bank is de rente namelijk aanzienlijk hoger dan bij de Rabo.

Waarom werkt dit?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom Pay Yourself First wél zou werken, terwijl andere spaarsystemen voor jou misschien niet werken. Eigenlijk heeft het alles te maken met prioriteiten stellen. Als je spaart van het geld dat over is, dan vind je sparen blijkbaar niet zo belangrijk. Het is het allerlaatste op je ‘verlanglijstje’. Je doet het pas als je eigenlijk geen enkele andere reden meer hebt om je geld uit te geven. Zo zie jij het misschien niet, maar daar komt het in de praktijk wel op neer.

Via Pay Yourself First maak je van sparen echt een prioriteit. Je behandelt het als het ware als een vaste last, net zoals je huur of hypotheek. Dat gaat er eerst vanaf en daarna is het een kwestie van rondkomen met het geld dat nog over is. Je merkt het misschien niet direct, maar deze eenvoudige kwestie van timing kan ook een verandering in je mindset bewerkstelligen. En daardoor houd je niet alleen veel meer geld over, maar zou het ook nog eens zo kunnen zijn dat je veel meer geld aantrekt! Je wordt immers creatiever in het vinden van nieuwe manieren om met ‘de rest van je geld’ uit te komen.

Werk jij ook via het Pay Yourself First systeem en zo ja, hoe heb jij dit voor jezelf opgezet? En zo niet: waarom niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Wij hanteren dat systeem ook. Wij sparen een vast bedrag verdeeld over 3 rekeningen.

  Aan een rekening (pensioenrekening) kom ik helemaal niet.Dan hebben wij nog een Buffer (kapotte wasmachine enz.) En een rekening voor verbouwing. Maar die is nog niet zo goed gevuld.
  Daar word aan gewerkt.

  Vakantiegeld, dertiende maand en alle extra's gaan ook naar de spaarrekeningen. Dan kijk ik altijd even hoe ik het verdeel.

  Liefs Frederique

 2. Jazeker, ook ik spaar zo'n kleine 30% èn doe mee aan het spaarloon-systeem.
  'k zou niet anders willen maar ook niet kunnen 🙂
  Groet,
  Joke

 3. Wat een goed systeem! Helaas kunnen we nu nog geen 10% missen van 't loon, maar in de toekomst word dit waarschijnlijk anders, dan zal ik zeker een variant hierop gaan toepassen!

 4. Toen ik jong was spaarde ik niet, pas rond mijn 40 ste begonnen elke maand automatisch wat af laten schrijven. Een vast bedrag wat in sommige perioden meer was en anderen minder. Geen vast percentage.

 5. Ik heb er wel al eerder over gelezen maar nog niet echt daadwerkelijk iets aan gedaan. De ene maand spaar ik wel ongeveer 10%van mijn salaris maar de andere heb ik dan weer meer uitgaven en doe ik het niet. Verbeterpuntje om zo maar te zeggen en zeker voor in het nieuwe jaar.

 6. Ik spaar ook volgens het Pay Yourself First principe.

  Als mijn salaris binnenkomt, kijk ik aan de hand van mijn kasboek welke rekeningen er de komende tijd aankomen, en of ik nog boodschappen moet doen enzo. Dat geld laat ik staan, de rest sluis ik direct door naar mijn spaarrekening. Dat geeft altijd een goed gevoel!

  Soms laat ik nog 50 euro extra staan als ik de stad in wil voor kleren of voor een uitje of zoiets. Als ik het dan toch niet uitgeef, gaat het een week later alsnog naar de spaar.

  Op het eind van de maand maak ik een cirkelgrafiek met daarin alle percentages van uitgaven. Zoveel voor huur, zoveel voor boodschappen, zoveel voor de katten, enzovoort. De schijf sparen is meestal het grootst, zo rond de 34%! 🙂

 7. al een tijdje lees ik mee op je blog en ik vond dit zo een prachtig idee, dat ik hard heb gewerkt om het sparen van 10% vanaf 2011 in te voeren – nog éven en we kunnen starten – toitoi

 8. Ik betaal mezelf al jaren als eerste. De eerste keer in de maand bekijk ik wat er binnen komt en de wat er uit moet. Dan het bedrag naar de spaar. Dan wat er overblijft gaat alsnog naar de spaar. Bij mij is het ook over drie rekeningen verdeeld. Bij twee banken.

 9. wij hanteren dit systeem ook ik zet elk maand een vast bedrag over(betaal me zelf) maar als ik het goed begrijp zet jij dus elke week nog automatisch 2x een klein bedrag over? dat is ook wel een zeer goed idee die kleine bedragen voel je niet zo heel erg en je kan het niet meer uitgeven slim….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.