#FreedomFriday: boeken over financiële onafhankelijkheid

#FreedomFriday: FI-leesvoer

Eigenlijk lees ik het liefst elke dag, maar het is vaak in de vakantie dat ik er écht goed aan toe kom. In die ene week Griekenland las ik ruim 10 boeken en dat motiveerde me om – eenmaal thuis – eens op zoek te gaan naar wat extra FI-leesvoer: boeken over financiële onafhankelijkheid. Want hoe ik ook kan smullen van de Shopaholics-reeks of gruwelen bij thrillers van Camilla Lackberg; wat inspirerend materiaal over de richting die ik mijn leven graag in zie gaan is natuurlijk óók niet weg.

Bestellijstje boeken over financiële onafhankelijkheid

Het voordeligst is natuurlijk om alles bij de bieb te bestellen. Helaas blijken heel veel boeken over financiële onafhankelijkheid nog niet naar het Nederlands vertaald te zijn en het aanbod aan Engelse boeken is relatief beperkt. Daarom kies ik er toch regelmatig voor om een boek te bestellen. Als het om Engelse boeken gaat, dan doe ik dat niet via Bol, maar via The Book Depository. Dit is een Engelse boekwinkel die qua prijs meestal zo’n 25% ONDER de prijs van Bol zit. De verzending is gratis, het duurt alleen wat langer. Ik houd zelf altijd rekening met 7-10 dagen. Misschien niet ideaal voor een last-minute cadeautje, maar perfect voor dit soort bestellingen.

Omdat de boeken me ook helpen met mijn bedrijf (en natuurlijk inspiratie bieden voor deze site, die óók deel uitmaakt van mijn bedrijf), betaal ik ze van mijn zakelijke rekening. Dat scheelt dan nog een beetje btw én ik kan ze aftrekken als kosten. Tip voor andere FI-geïnteresseerde ondernemers onder ons 😉

Wat heb ik besteld?

Meet The Frugalwoods – Elizabeth Willard Thames

Over The Frugalwoods, die ik ook al eens in #FreedomFriday besproken heb. En waar ik met veel plezier het blog regelmatig van lees. Ik ben best heel benieuwd naar dit boek, omdat ik er veel positieve verhalen over heb gehoord. Na het bestellen kwam ik echter ook heel veel negatieve reviews tegen. Omdat ik vooral hun mindset waardeer en het me niet speciaal uitmaakt dat ze eigenlijk best een hoop geld verdienen, denk ik dat ik hier nog best wat positiefs uit kan halen.

Hier lees je meer over Meet the Frugalwoods >

Invested – Danielle en Phil Town

Op dit boek werd ik onlangs gewezen in de Slackgroep voor FI-enthousiastelingen. Het is een New York Times-bestseller met een 12-maandenplan richting financiële vrijheid. Volgens de beschrijving is het een soort combinatie van Rich Dad, Poor Dad en The Happiness Project. Het gaat om het verhaal van Danielle Town, die eigenlijk nooit veel van investeren wilde weten, maar nu de uitdaging aan gaat om een jaar lang alles van haar vader, investeerder Phil Town, te leren. Niet speciaal om rijk te worden, maar vooral om weer controle over haar leven te krijgen.

En ze laat zien hoe je dat zelf ook kunt doen. In normale termen, zo staat erbij. Nu ik zelf steeds meer beleg, vind ik het ook fijn om er meer over te lezen. Zo lukt het toch om steeds beter gefundeerde beslissingen te nemen over mijn geld!

Hier lees je meer over Invested >

Side Hustle – Chris Guillebeau (die heb je trouwens inmiddels ook in het Nederlands)

Deze kwam ik op de luchthaven tegen toen we op vakantie gingen. Moet je voorstellen: sta ik daar om 3 uur ’s nachts een beetje foto’s te maken van boeken die me wat lijken, maar die ik daar natuurlijk niet voor de hoofdprijs wil kopen. Ik doe dat eigenlijk altijd, maar blijkbaar nooit in het zicht van vriend, die nu toch wel héél vreemd opkeek…

In ieder geval laat Chris in zijn boek zien hoe je binnen 27 dagen een succesvolle side hustle opzet, om vervolgens je baan op te kunnen zeggen. Nu heb ik jaren geleden mijn side hustle al uitgebreid tot mijn fulltime baan, maar dat wil niet zeggen dat ik hier niet wat van kan leren. Ik kan natuurlijk altijd extra hosselen. Dat doe ik al wat met mijn eigen websites, maar het ontbreekt me soms aan tijd/inspiratie/richting om er echt een plan voor te maken. Hopelijk biedt Chris wat inspiratie. Het ‘learn how to brainstorm, borrow, and steal to build an arsenal of great side hustle ideas’ klinkt in ieder geval intrigerend!

Hier lees je meer over Side Hustle >

Unshakeable – Tony Robbins

Dit boek stond al wat langer op mijn verlanglijstje, omdat het in begrijpelijke taal uitleg zou geven over het emotionele gedeelte van investeren. Kopen in de dip en verkopen op de top, dat verhaal. Tony Robbins heeft zich hiervoor weer laten informeren door beleggingsgrootheden als Warren Buffett en Ray Dalio en heeft zelf natuurlijk ook een fortuin vergaard door zijn inkomsten slim te investeren.

Hoewel ik het idee had dat ik via interviews ook al redelijk op de hoogte was van zijn ideeën, leek een stukje extra voorbereiding op de -ongetwijfeld komende- dip me ook niet gek. Zeker niet in de aanbieding 😉

Hier lees je meer over Unshakeable >

Zen and the art of Motorcycle Maintenance – Robert M. Persig

Dit was wél een impulsaankoop. Ik weet niet meer precies waar, maar dit boek kwam ik tegen op een minimalistisch blog dat ik graag lees. Van iemand die écht heel bewust omgaat met tijd en middelen en dit graag weer wilde herlezen. Dan moet het wel goed zijn, toch? Ik heb natuurlijk ook even wat eigen research gedaan en dat klonk goed genoeg om het boek te bestellen. Vooral omdat hier nu óók extra korting op zat (zie hieronder bij Full Disclosure). Het is het verhaal van een motortrip die een vader en zoon door Amerika maken, waarin antwoord wordt gegeven op de meest fundamentele vragen in het lezen. Hoe leven we eigenlijk? En waarom? En wat kan beter of anders?

Omdat ik zelf ook steeds werk aan bewuster leven, leek dit me wel een mooie inspiratiebron. Misschien wel een westerse variant van De Alchemist ofzo.

Hier lees je meer over Zen and the Art of Motorcycle Maintenance >

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Full disclosure

Oké, even full disclosure: dit waren ze niet allemaal. In totaal bestelde ik 12 nieuwe boeken. Overigens niet in een opwelling, maar zorgvuldig gepland. Een aantal boeken had ik al op de luchthaven gezien vóór we op vakantie gingen, andere stonden al op mijn lijstje en bleken nu binnen een extra kortingsaanbieding te vallen.

Mijn bedrijfsresultaat voor dit jaar wordt daarmee met 156,42 euro (minus btw) gedrukt, maar dat heb ik er wel voor over. Met één goed idee is dat toch zo weer terugverdiend.

De meeste boeken zijn nog niet verzonden, dus het zal nog wel even duren voor ze binnenkomen. Tot die tijd kan ik me nog wel even vermaken met De Financiële Detox die ik van lezeres Jessica (die via haar Facebook-pagina preloved boeken verkoopt) kreeg. Kan ik na de vakantie ook wel gebruiken…

Heb jij één (of meerdere) van de bovenstaande boeken over financiële onafhankelijkheid al gelezen? En naar welke ben je het meest benieuwd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Ik zou die van de Frugalwoods wel willen lezen, ik heb hun blog ook helemaal van voor tot achter gelezen, de laatste tijd boeit het me wat minder moet ik zeggen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze hun doelen al hebben bereikt. Mocht je ooit wat willen ruilen voor Early Retirement Extreem (had ik gekocht en heb ik nu uit) dan hou ik me aanbevolen. Mag ook een ander boek zijn, ik ga niks meer kopen namelijk alleen bieb, ruilen en lenen.

  2. Leuk dat er weer zoveel boeken naar je onderweg zijn! Ik heb hier al een lijstje liggen van 13 boeken die ik graag eens wil lezen, dus mams die een biebpas heeft heb ik de opdracht gegeven om wat voor me te lenen bij de bieb! Maar uit jouw artikel kan ik niet opmaken welke boeken Nederlands zijn en welke in het Engels, wellicht zou je dat er een volgende keer bij willen zetten? Zelf lees ik namelijk alleen Nederlandse boeken. Anders moet ik te diep nadenken en dringt het niet lekker tot me door omdat ik geen brede woordenschat heb in het Engels. Is maar een tip, kijk maar wat je ermee doet 😉
    Hopelijk kan ik volgende week ook eindelijk aan een financieel boek beginnen! Nu al zin in om daar meer over te lezen!

  3. Leuke leeslijst weer. Ik heb zelf alleen Unshakeable gelezen. Dit vond ik een goed boek wat makkelijk weg las. Nu ben ik bezig in de autobiografie van Warren Buffet, maar daar kom ik niet echt goed doorheen helaas. Mijn volgende boek ligt al klaar en dat is de The intelligent investor.

  4. Hoi, ja die heb ik al verslonden haha, maar ik zou het erg gaaf vinden als je dat zou willen doen 🙂

  5. Ja die heb ik al vetslonden, heerlijk inspirerend boek! Maar zou het erg gaaf vinden als je dat zou willen doen Adine!

  6. De laatste tijd heb ik heel veel personal finance boeken gelezen (en gekocht). Ik vind het nu toch wel in de papieren lopen en heb me daarom eens aangemeld bij Storytel. Eerst een tijd gratis en daarna zo’n tientje per maand. Het aanbod is enorm, en ik heb nu in twee weken tijd al vier boeken van mijn lijstje kunnen luisteren. Dat is dan toch flink goedkoper dan alles kopen. Maar, niet dat lekkere van papier/een boek lezen, dat blijft toch jammer. Misschien meld ik me wel weer af als ik alles van mijn interesse in sneltreinvaart heb geluisterd :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.