Genieten van de reis

Genieten van de reis

Als wij een weekendje of langer weg gaan, dan begint de vakantie op het moment dat alles ingeladen is en we in de auto stappen. Dat is wel eens anders geweest. Eerder voelden alleen de momenten dat ik daadwerkelijk ergens was als vakantie. De reis was vooral iets dat moest gebeuren, maar wat ik het liefst zo snel mogelijk achter de rug had. Maar dat is zo zonde; dan ben je vaak tijdens de reis aan het stressen, terwijl je daar ook gewoon van kunt genieten. Het gaat écht niet sneller als je er niet van geniet. En zo is het eigenlijk ook met de reis naar financiële onafhankelijkheid. Althans, zo zou het moeten zijn.

Focus op de reis, niet op het resultaat

‘Financiële onafhankelijkheid’ lijkt een resultaat, een eindbestemming. Je bent het, of je bent het niet. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Of misschien wel beter gezegd: het is juist véél eenvoudiger. Als je voor het eerst bedenkt dat je financieel onafhankelijk wilt worden, heb je misschien wel een enorm bedrag in je hoofd dat je daarvoor moet hebben. Toen rentenieren nog een optie was, zat je toch al snel tegen een bedrag van 1 tot 2 miljoen aan te kijken. En met de rente van nu kun je ergens bij 6 miljoen beginnen met tellen, zonder rekening te houden met inflatie, vermogensrendementsheffing, etc.

Als je je alleen op het resultaat focust, dan kan het soms een oneindige exercitie lijken. Zelfs als je financieel vrij denkt te zijn in 10 jaar – wat op een werkend leven relatief weinig is – dan hebben we het nog steeds over ruim 3600 dagen. Ruim 87.500 uur van je leven. Nog langer dan je hele periode op de basisschool. Mogelijk langer dan je hele gecombineerde middelbare- en hogere-schoolperiode bij elkaar. Hoe kom je die tijd door?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De reis

Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door je niet te focussen op het resultaat, maar op de reis. Waarom wil je financieel onafhankelijk worden? Voor mij staat het gelijk aan vrijheid, tevredenheid, rust en geluk. Ik denk dat een leven waarin ik niet gedreven word door die malle molen van werken om te consumeren mij een stuk gelukkiger zou maken. Als ik daar niet verplicht aan mee hoef te doen, denk ik veel meer tijd en ruimte te hebben om te besteden aan wat ik wél belangrijk vind. Familie, vrienden, mezelf ontwikkelen, dat soort dingen.

Het heeft echter geen zin om in die ratrace te blijven zitten, om er dan over een X aantal jaar uit te stappen. Dan maak je het jezelf namelijk veel te moeilijk. Je beleeft dan tropenjaren en stáp er maar eens uit! Je hebt dan misschien een eindpunt in gedachten, maar des te langer iets doorgaat, des te lastiger het stoppen vaak wordt. Vergelijk het met sparen. Toen je jong was, voelde je je misschien al ontiegelijk rijk met 100 euro in je spaarpot. Vraag mensen nu naar hun streefbedrag voor een buffer en we hebben het al snel over twee nullen erbij. Als je je alleen op een eindpunt focust, verschuift dat eindpunt vaak steeds een stukje verder. Steeds net buiten bereik.

Lees ook: Wanneer (en hoe!) stop je met het sparen voor een buffer?

Sneller FI (of FO)

Een belangrijk voordeel van genieten van die reis, is dat je waarschijnlijk veel sneller FI/FO bent. Wij besloten bijvoorbeeld onlangs om – na een kleine 2 jaar zo’n beetje elk huis in de omgeving op Funda zorgvuldig te screenen – voorlopig gewoon nog in ons eigen huis te blijven wonen. We keken eens realistisch naar wat we hadden en besloten dat dat eigenlijk wel goed was. Meer dan genoeg binnenruimte, comfort en een fijne buitenruimte. Natuurlijk zou een beetje meer vrijheid fijn zijn, maar niet ten koste van alle andere vormen van vrijheid die we inmiddels hebben.

Deze eenvoudige beslissing zorgt ervoor dat we ineens véél dichter bij FI zijn. Want:

 • We plannen geen (dure) verhuizing meer
 • De hypotheek wordt dus eerst niet hoger en met een jaar of 7 zijn we hypotheekvrij
 • We kunnen het geld dat we tot nu toe steeds op de spaarrekening lieten staan voor ‘eventueel een ander huis’ nu investeren/beleggen
 • Het geeft een extra stukje tevredenheid dat ook weer doorwerkt in andere aspecten

En zo gaat het ook met kleinere dingen. Als je besluit dat je genoeg kleding hebt, bespaar je jezelf in ieder geval een aantal seizoenen veel geld. Als je blij bent met je inrichting, dan voel je niet de behoefte om elk seizoen grote en dure wijzigingen door te voeren. En als je hecht aan meer ruimte in je huis, dan kunnen marketeers jou waarschijnlijk niet zo snel verleiden om naar hun winkel te komen.

Lees ook: Investeren in ons eigen plekje

Keuzes

Net zoals een eindresultaat bereiken te maken heeft met keuzes, heeft genieten van de reis dat ook. En misschien is het daarin juist wel belangrijk om juist minder keuzes te maken. Als je bij elke cent nadenkt over wat je ermee gaat doen en wat dat betekent voor je FI-horizon, dan denk ik dat je dat niet gelukkiger maakt. Als je werkt aan jezelf, tevreden leert te zijn met de rijkdom die je hebt en je minder focust op bezittingen, zijn het misschien niet eens keuzes meer die je hoeft te maken. Dan weet je snel genoeg of je een uitgave wel of niet wilt doen.

En als je minder hebt en minder wilt, hoef je automatisch minder keuzes te maken. Ik heb ooit wel eens nagedacht over een scootertje. Die hoef ik allang niet meer. Dat betekent ook dat ik dus niets hoef te beslissen over of ik er wel of niet mee ga rijden, waar ik het onderhoud laat doen, of ik zelf onderhoud laat doen, wanneer ik hem schoonmaak, waar ik tank, enzovoorts. Of op kleinere schaal: als je keukenkastjes niet volgepropt zijn met allerhande spullen, hoef je niet steeds na te denken over waar je alles opruimt. Of waar het spul ligt. Minder hoeven nadenken en minder keuzestress zorgen óók voor een vrij leven. En dat is niet iets dat je van de ene op de andere dag realiseert; dat is iets dat je ontwikkelt gedurende je reis. Nee, mijn keukenkastjes zijn (nog) niet keuzestressvrij.

YOLO!

De overstap van financieel onafhankelijk naar YOLO lijkt misschien een grote, maar als je nadenkt over je reis, dan hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Sterker nog; YOLO kan eigenlijk een hele goede maatstaf zijn voor de kwaliteit van die reis. Stel dat ik nog één dag te leven heb. Wil ik die dag dan doorbrengen met het leegruimen van mijn keukenkastjes, of wil ik dan bij mijn familie zijn? Dat laatste natuurlijk! Maar als je je alleen focust op het eindresultaat, dan kan het zomaar eens zijn dat jouw laatste dag bestaat uit het leegruimen van je keukenkastjes. Je weet immers niet wanneer die komt.

Daarom pleit ik voor genieten van de reis. Niet alleen als je weggaat, maar ook gewoon in je dagelijkse leven. Natuurlijk is FI/FO een geweldig doel. Maar het is ook veel meer dan alleen een doel. De weg ernaartoe vraagt al om een levensstijl die je ontzettend veel kan brengen. Wacht dus niet tot je genoeg centen op de bank hebt, maar begin nu al met bewust leven. Dan komen die centen – bijna – vanzelf!

Ben jij meer van de eindresultaten, of kun je heel goed genieten van de reis?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook gemerkt dat tijdens deze reis mijn focus onderweg ook veranderd (ik zie dat bij jou ook gebeuren mbt je huis). Dat gaat heel langzaam en eigenlijk ongemerkt. Ik heb eigenlijk steeds minder nodig en heb het nog steeds leuk. Ik spaar en beleg goed voor mijn einddoel (met 60 stoppen met deze baan) maar NU is natuurlijk heel belangrijk. Voor mij werkt goed om een ‘leuke dingen’ potje te hebben omdat ik niet aan de grote spaarpot wil komen. Dat kleine potje mag ik dus zonder problemen uitgeven aan eens lekker uit eten, een terrasje of een filmpje. Ik heb echter gemerkt dat ik dit geld ook aan andere dingen uit ga geven, zoals gisteren een nieuwe topmatras voor mijn bed. Ook leuk, maar dat hoort eigenlijk niet bij het uitstapjes potje. Dus mss toch maar een extra potje voor ‘fijne dingen in huis’. Beetje onzin natuurlijk want uiteindelijk gaat het allemaal van de grote hoop. ?

  1. Zo’n potje is inderdaad een leuk idee, dan houd je wat extra speling, zonder dat je meteen helemaal alles over de balk smijt. En wat je zegt herken ik idd heel erg; het gaat heel langzaam en heel ongemerkt. Dat huis is dan iets wat voor ons best zichtbaar is, maar ik merk bijvoorbeeld ook dat ik eigenlijk weinig tot niets kon bedenken dat ik graag voor mijn verjaardag wilde hebben. Vroeger had ik echt geen moeite met het maken van een lijstje 😉

   1. Ik vraag altijd dingen die ik ‘verbruik’ voor mijn verjaardag. Ik geef daar niets specifieks voor aan. Ik heb nog wel eens geprobeerd ze zonder cadeau te laten komen, maar dat ging niet lukken merkte ik, en kreeg ik toch weer dingen die ik niet nodig had. Dus nu krijg ik luxe eetpakketjes en etentjes, leuker vind ik.

 2. Mooi stuk weer, klopt helemaal. Helaas ben ik nog wel eens te veel bezig met het einddoel. Dit was precies wat ik vandaag even kon gebruiken. Fijne dag aan iedereen.

 3. Leuk artikel weer, ik ben een beetje van beiden! Ik had soms heel ongeduldig zijn, als ik iets graag snel voor elkaar wil hebben. Maar aan de andere kant kan ik ook wel van de reis genieten, als ik geen haast heb om het einddoel te halen. Wel merk ik echt dat ik al veel minder behoefte heb aan spullen, zo heb ik vandaag weer 2 boeken verkocht waarvan ik eerst de serie wilde gaan sparen, maar eigenlijk lees ik ze toch geen 2e keer, dus waarom zou ik dan die serie willen hebben? Toch weer mooi 20 euro verdient!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.