Investeren in ons eigen plekje

Investeren in ons eigen plekje

De afgelopen paar jaar hebben we steeds rondgekeken naar een ander huis. Nu de woningmarkt wat oververhit lijkt te raken en het aanbod in ons dorp – waar we willen blijven – nog niet heel erg aansluit op wat wij zoeken én de prijzen wat opgeblazen worden, hebben we besloten om de plannen maar een beetje om te gooien. We houden ze met een schuin oog in de gaten, maar stellen ons nu iets meer in op nog een paar jaar hier wonen. En dat betekent dat we ook wel iets meer kunnen investeren in ons woonplezier hier. Extra kosten, ja. Maar ook veel extra plezier en gemak! Wat staat er allemaal op de planning?

Schilderen

Als eerste wordt de achterkant geschilderd. De voorkant is kunststof, maar de achterkant van het huis heeft nog houten kozijnen. En met ‘wordt’ bedoel ik dat het nu bijna af is. We hebben zelf wat dingen gedaan en een vriend die schilder is heeft ons geholpen. De achterkant is nu weer vrijwel helemaal fris wit, met een paar grijze accenten. Kan dat er weer even tegenaan 🙂

Dit stond eigenlijk al een paar jaar op de planning, dus het is heel fijn dat het nu gebeurd is. Schilderen is toch onderhoud, dus dat is dan net even iets ‘dringender’ dan de luxere keuzes.

Tuin inrichten

Met stap 2 waren we vorig jaar al wat begonnen. Toen ik hier introk, was de tuin één plakkaat met tegels. Dat valt dan onder de noemer ‘praktisch’, maar dat vind ik zelf vies tegenvallen. Tegels worden vaak groen en er groeit ook van alles tussen.

Vorig jaar hebben we daarom een stukje eruit laten halen en vervangen door gras met een strookje ’tuin’. Toen heb ik al een aantal dingen in die tuin gezet en dat heb ik dit jaar uitgebreid. Nu staat er onder meer munt, bosui, aardbeien, sla, pompoen, frambozen, lupine, rozen, vlinderstruik, wat wilde bloemen, lavendel, hortensia en nog wat mooie bloemen waarvan ik de naam niet ken. Bijna bijzonder, want we hebben het dan over een oppervlakte van mogelijk nog niet eens 2-3 vierkante meter 😉 Het ziet er in ieder geval veel gezelliger uit! Overigens is het niet de tuin van op de foto, zoveel ruimte voor groen hebben we nu dus nog niet 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overkapping maken

Het grootste – en tegelijkertijd ook duurste – project is de overkapping. Ook bij het maken daarvan worden we gelukkig geholpen. Gisteren werden alle spullen geleverd en als het goed is kunnen we er dit weekend mee aan de slag.

In de eerste instantie zag ik zo’n overkapping niet zo erg zitten. Ik vond het wat zonde van het geld en dacht dat het heel veel licht zou kosten. Inmiddels ben ik wel om. Met heldere polycarbonaat-platen valt het wel mee qua licht en we hebben flink vergeleken om tot een mooie prijs te komen. En veel zelf doen scheelt natuurlijk ook! Vriend heeft gisteren vast het oude zonnescherm verwijderd (en volgens mij zelfs al verkocht), dus alles is er klaar voor. Het grote voordeel van zo’n overkapping is dat je dus altijd droog kunt zitten. En dat je je tuinspul ook gewoon mooi droog houdt. Daarnaast kan de barbecue eronder staan, wat ook wel prettig is voor de levensduur daarvan. Daar hebben we nu een hoes omheen, maar dat ding waait elke anderhalf jaar kapot.

Tuinset neerzetten

En om dan lekker onder die overkapping te zitten, hebben we een mooie tuinset gekocht. De afgelopen jaren zaten we op iets dat we zelf een beetje in elkaar geknutseld hadden, maar heel ideaal was dat niet. In de eerste instantie viel ik voor zo’n prachtige bank die je net zo goed binnen kon neerzetten. Met een prijskaartje van zo’n 1500 euro was hij zelfs twee keer zo duur als wat ik ooit voor een bank betaald heb. Na een halve dag kwam mijn verstand terug en scoorden we een hele mooie aanbieding bij de Jysk. Voor een paar honderd euro hebben we nu een set waar we niet alleen lekker op kunnen zitten en liggen, maar die ook op hoogte is, zodat je er goed aan kunt eten. Lijkt me echt ideaal! Hij staat nog even in dozen, omdat we hem pas willen monteren als hij ‘veilig’ onder de overkapping kan staan. Daarna nog even wat leuke extra kussentjes ergens scoren en is dat ook weer klaar.

Met een beetje geluk is alles nog voor de vakantie af en daarmee ook ruim voor mijn verjaardag. Hebben we alleen nog mooi weer nodig 😉

Is het het waard?

Je kunt je afvragen of het het waard is om geld te steken in een huis waar je toch niet nog jaren blijft wonen. Wij vonden uiteindelijk van wel. Wat ik bijvoorbeeld heb gemerkt, is dat als je ergens wat meer aandacht aan schenkt, je er ook wat meer gevoel bij krijgt. Als ik nu uit het raam kijk, kijk ik precies naar die mooie, zelf neergezette rozenstruik. Daar word ik blij van. Schilderwerk is onderhoud en hiervoor hebben we alleen de verf hoeven te betalen.

We hadden nog geen tuinset en mijn ligbank was inmiddels ook onherstelbaar doorgebroken. De nieuwe kan gewoon mee naar een andere woning, dus dat zie ik niet als extra kosten. De overkapping is dan nog de grootste kostenpost. Ik weet nog niet precies wat dat gaat kosten, maar het zal ongeveer rond de 1000 euro zijn. Dat heb ik dan wel over voor iets waardoor we veel makkelijker en leuker buiten kunnen zitten. Wordt zo’n staycation straks nog aantrekkelijk 😉

Heb jij deze zomer nog onderhouds- of verbouwingsprojecten gepland?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Ik vind het een goed idee dat jullie dit aan het doen zijn. Klinkt ook niet alsof je een halve ton aan het investeren bent, toch? Onderhoud en wat kleine verbeteringen, dat hoort bij “wonen”. En je hebt gelijk, je wordt er echt blij van!

  2. Ja, ik denk dat het zeker slim is om nu nog wat te verbeteren. Als ik je zo hoor heb je er zeker nog een paar jaar plezier van en je ergeren aan dingen die kapot zijn en gewoon niet prettig of handig zijn is een goeie zet. Je gaat het ook een keer verkopen en dan is het ook handig als het er netjes en leuk uitziet. Dat hoeft inderdaad geen vermogen te kosten.

  3. Ik ben het met je eens. Onderhoud blijven doen, helpt straks bij de verkoop. De extra’s die je voor jezelf inplant, zijn bij elkaar misschien 1500? Als je er nog 3 jaar zou blijven wonen, is dat EUR 40 per maand. Da’s toch prima te doen.

  4. Hier geen onderhouds- of verbouwingsplannen gepland! Ik ben hard aan het sparen om te verhuizen, dus eigenlijk wil ik geen cent meer aan dit huis uitgeven! Dat doe ik dan liever aan mijn nieuwe huis. Maar verhuizen staat hier al in de planning voor komend voorjaar, dus dan geef je natuurlijk ook niet meer zo snel iets uit (wat je niet mee kunt nemen naar je nieuwe huis). Wel wil ik binnenkort alvast een keertje wat plastic boxen aanschaffen (als ze in de aanbieding zijn) zodat ik daar dan alvast wat dingen in kan gaan inpakken die ik bijna nooit gebruik en hier niet meer nodig heb, na de verhuizing gebruik ik die dan uiteindelijk gewoon voor (nieuwe) kerstspullen. Zo komt het toch weer van pas! Want ik koop toch elk jaar wel weer iets van uitbreiding voor mijn kerstdorpje.

  5. Waah, oh help, en of 😉

    Enkele jaren geleden is onze gevel gevoegd, maar we blijken opgelicht dus dat moet opnieuw!! Verder moet de goot vernieuwd en een raampje met kozijn ook. Dus dan is wat we hebben gespaard wel weer op! Erg jammer, maar ja, het is niet anders dus we stappen er vol goede moed in.

    1. Oh, wat ontzettend vervelend! Maar gelukkig kunnen jullie het dan wel overnieuw laten doen. Was diegene die het gedaan heeft misschien nog ergens bij aangesloten, zodat je nog ergens iets kunt claimen of niet? Hopelijk gaat het nu wel goed!

  6. Ik heb zojuist een afspraak gemaakt met iemand om de overkapping schoon te komen maken. Er zit een heleboel kortsmos op en kan er niet goed bij om het weg te halen. Voordien maakte ik het zelf schoon, met een uitschuifbaar ding met microvezeldoek en water. Korstmos is te hardnekkig hiervoor helaas. Verder is mijn verhaal hetzelfde: een binnenplaats met alleen tegels, nu een bloemenzee in de zomer, veel overblijvend groen in de winter. Bramen tegen de muur geleid, kruiden en veel vogeltjes, zo fijn, altijd wat te genieten. Ik wens je veel tuinplezier! (Trouwens een heel goedkope overkapping heb je, waar heb je die vandaan als ik vragen mag?)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.