Als je steeds op de verkeerde valt…

Ik val steeds op de verkeerde!

Ik heb van de week een bijzonder inzicht opgedaan. Namelijk: ik val steeds op de verkeerde! En dat levert eigenlijk steeds problemen, teleurstellingen en onnodige kosten op. Oh, en dan heb ik het natuurlijk niet over vriend, maar over de kleuren in mijn kledingkast.

Kleuranalyse

In februari ging ik een dagje op pad met Akke-Marije, die stylist en personal shopper is. Zo’n uitje stond al langer op mijn verlanglijstje en ik besloot het nu gewoon een keer te doen. Mijn idee was dat ik na zo’n dag nooit meer miskopen zou doen. Op de dag zelf had ik ontzettend leuke dingen gevonden, maar ik had al snel in de gaten dat er net iets meer kwam kijken bij leuke kleding scoren. De één heeft daar misschien een talent voor, ik wat minder. Voor die leuke dingen vinden misschien wel, maar niet voor precies de leuke dingen voor mij vinden.

Daarom besloot ik nog twee afspraken in te plannen: één voor een kleur- en stijlanalyse en één voor de winter. Die eerste was deze week en liet me zien wat ik dus totaal niet gedacht had. Namelijk: ik val structureel op de verkeerde kleuren. Waar ik bijvoorbeeld dol ben op kleuren als zwart, paars, knalrood en fuchsia, blijken dat niet echt mijn kleuren te zijn. Het is niet dat ze er echt compleet belachelijk uitzien; ik had net zo makkelijk een wintertype als een herfsttype kunnen zijn. Maar als ik al een beetje moe ben – wat regelmatig voorkomt – dan halen ze vooral mijn wallen en donkere kringen erg naar voren, in plaats van mijn sterke punten. Niet zo handig. Of zoals mijn moeder dat zo mooi kan zeggen: ‘Dat doet niet zoveel voor je.’

Lees ook: Make-over/personal shopping: missie geslaagd

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Opruiming houden

Maar ja, ik houd van zwart. Ik heb heel veel zwart. En zwart houdt ook van mij. Meestal dan. Vorige keer hebben we zelfs tijdens de personal shopping-dag wat zwarte items meegenomen! Waar ik echter, bijvoorbeeld tijdens het vinden van wat meer zomerse items, tegenaan loop, is dat ik dan bijvoorbeeld een mooie zwarte broek heb, maar geen zomers topje erop kan vinden. Want die kleuren zijn dan eigenlijk nét niet optimaal. En dan loop je toch maar weer in het zwart rond.

Nu ik weet waar dat door komt, kan ik wat beter opruiming houden. Dat komt mooi uit, want ik was weer bezig met een soort minimalist challenge. Natuurlijk gaat niet al m’n zwart de deur uit, maar kledingstukken die ik al bijna niet draag en waarvan ik nu weet waardoor dat komt, zullen wel verdwijnen. Dan heb ik daarvoor liever wat ruimte terug. Maakt het ook meteen wat makkelijker om wél de goede dingen te vinden. En wie weet kan ik er nog het een en ander van verkopen 🙂

Uitgekocht

Overigens ben ik na zo’n dagje wel weer uitgekocht. We hebben – gelukkig grotendeels in de sale – heel veel leuke dingen kunnen vinden, die ik zowel in de zomer als in de winter kan dragen. Vóór deze afspraak had ik samen met een vriendin een koopstop ingelast en ik geloof dat ik haar even ga vragen of ze meedoet met een nieuwe. Werkt toch altijd lekker, zo’n stok achter de deur. Dan kan ik weer mooi even sparen voor de voorlopig laatste afspraak.

Want ja; die gaat er komen. Ook al weet ik nu de kleuren beter en lukte het met zelfs om deze keer ook een aantal goede dingen zélf te vinden, iets meer oefening kan ik nog wel gebruiken. En zelfs zonder ‘kleurenprobleem’ vind ik het al een enorme uitdaging om leuke en hele warme kleding te vinden. En als ik merk dat dat iets is waar ik blij van word, dan gun ik mezelf daar wel wat hulp bij. Dat is toch óók een vorm van nieuwe skills leren!

Lees ook: #FreedomFriday: Life skills

Weet jij welk kleurentype je bent? En houd je je qua aankopen daar ook strikt aan, of val jij ook wel eens op de verkeerde kleuren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik heb toevallig pas met mijn team een verkorte versie gedaan van een kleurenworkshop. Veel leuker dan ik dacht dat het zou zijn en ook leuk om te zien wat bepaalde kleuren voor andere mensen doen, kan een wereld van verschil zijn. De naam van mijn type weet ik niet meer maar ik kreeg een kleurenkaartje mee waaruit bleek wat mijn kleuren waren, veel felle kleuren maar ook zwart. Oranje doet niks voor me, net als beige, daar was ik zelf ook al achter inderdaad. 😉 Verder klopte de kleuren in mijn kast eigenlijk best goed. Ik moet er ook wel voor waken om in de winter, als ik moe ben, zwart als top te dragen. Dat is dan inderdaad geen goed idee. Op andere dagen en in de zomer kan het prima. Ik vond de workshop leuk om te doen (als was het bij mij kort) en ik kan het iedereen aanraden die niet tevreden is over zijn kleding. In een langere workshop kijken ze ook hoe kleding moet vallen voor je figuur. Echt leuk.

  1. Wat leuk dat je dit met je team gedaan hebt!! Als jij ook zwart hebt, dan zal je ongetwijfeld een wintertype geweest zijn; dat was – dacht ik – het enige kaartje waarop ook zwart voorkwam. We hebben hier inderdaad ook naar vormen gekeken; dat was ook wel heel leerzaam! Sommige vormen waren echt no-brainers, maar er waren er ook best veel bij waarvan ik dan dacht dat ze niks waren of juist ‘wel aardig’, maar die ik beter ook in het rek zou kunnen laten hangen. Met zo’n team lijkt het me inderdaad wel heel leuk om te zien dat een kleur bij de één echt prachtig kan staan, terwijl het voor de ander niets doet.

 2. Ik ben al 24 samen met man, dus dat zal wel de goede zijn 😉 Met kleuren voor kleding ben ik heel wat minder handig. Ben dol op zwart en donkerblauw, dat staat wel maar juist kleurige kleding haalt me wat op als ik heel moe ben (helaas vaak) en teken in mijn gezicht. Nu heb ik wat fleurige truitjes en bloesjes gekocht en ik krijg veel positieve berichten, Nu moet ik het nog mooi gaan vinden.

  1. Met de man zit ik ook wel goed, volgens mij 😉 En heel herkenbaar wat je zegt. De kleurtjes die ik nu heb zou ik zelf niet snel gekozen hebben. Ze halen me enorm op (ik teken ook vrij snel), maar een aantal zou ik zonder te passen direct hebben gecategoriseerd als ‘vies kleurtje’. Donkeroranje bijvoorbeeld, of een soort kerriegeel. Dat werd tijdens die kleuranalyse ook steeds gezegd; laat los wat je het mooist vind en kijk eens naar wat het mooist bij je kleurt. Best een uitdaging!

 3. Ik hou van kleur en als ik dat aanheb voel ik me ook prettiger.
  Ooit was ik heel dik en had een wijde zwarte rok mer allerlei kleuren bloemetjes en er 2 t-shirts bij een gifgroene en een fuksiaroze, als ik dat droeg viel kennelijk weg dat ik best dik was want dan hoorde ik dat ik er goed uitzag. Als ik afkledend zwart en laagjes droeg, zoals vaak wordt gezegd dat dat het beste past als je dik bent voelde ik me een echte olifant.
  Nu ben ik een stuk minder dik maar nog steeds maat 46-48 en draag vaak dwarsstreepjes en op een of andere manier maken die me niet dikker.

  1. Ik denk dat er ook best wel wat van die ‘vastgeroeste’ ideeën zijn die helemaal niet per definitie voor iedereen flatteus hoeven te zijn. Misschien is bijvoorbeeld zwart helemaal niet jouw kleur, terwijl gifgroen en fuchsiaroze wel goed bij je passen. Dan staat dat je ongetwijfeld een stuk leuker dan zwart, ook al zou dat afkleden. En dan gaat het toch om het hele plaatje; als je je goed voelt en je draagt iets dat bij je past, wint dat volgens mij altijd van het ‘zwart want dat kleed af’. Volgens mij is dat met streepjes ook wel zo, dat niet standaard elke dwarsstreep ‘dik’ maakt, maar dat het ook uitmaakt wat voor soort streepjes het zijn, hoe dik/dun, enzovoorts.

 4. Ik wou ook graag een winters type zijn, maar blijken herfsttype te zijn. Nu is de cursus 3 jaar geleden en zie ik het zelf ook echt! Gelukkig verdraag ik ook zwart maar inderdaad, eens je je echt op de herfstkleuren focust, is het moeilijk Om er zwart bij te doen passen. Ik blijf wel dol op jeans en zwart bovenstuk…

  1. Ja, die combinatie vind ik ook wel een uitdaging! Want ‘onder’ kun je dan in principe wel zwart, als ik het goed begrepen heb, maar dan zou er eigenlijk wel een mooie herfsttop bij moeten. Hoewel ik dus ook écht nog niet al m’n zwarte bovenstukken of zwarte jurkjes weg ga doen 😉

 5. Gelukkig weet ik wel de voor mij goede kleuren te vinden, al is het wel vrij lastig om winterkleding in die kleuren te vinden, want dat zijn altijd van die lelijke fletse saaie kleuren die voor mij dus niks doen.
  Soms ‘val ik wel eens voor de verkeerde’ als in dat ik iets uit het rek pak waarvan ik denk; oh leuk! Maar zodra ik het aan heb in de paskamer staat het niet. Maar ik val er nooit in zo verre voor dat ik het ook echt mee naar huis neem gelukkig. Hoewel ik met die winterkleding wel moet.. Want de kleuren die mij goed staan zijn er gewoon niet. Zoek bijvoorbeeld maar eens een kobaltblauwe trui, die ga je echt niet vinden. Of een rode richting het bordeaux, maar wat nog net niet bordeaux is. Ook de laatste jaren niet te vinden. Of ik moet verkeerd kijken 😛 Maar in de winkels kom ik het niet tegen.

  1. Sommige kleuren zijn in bepaalde periodes inderdaad ontzettend lastig te vinden. Misschien de kleinere boetiekjes proberen? Daar ben ik met Akke-Marije geweest. Het viel me wel op dat daar eigenlijk veel meer verschillende dingen waren dan in de grotere ketens. En qua prijs verschilt het niet eens echt; sommige dingen zijn duurder, maar er zijn ook dingen weer veel goedkoper. Een beetje slim combineren kost je dan niet meer, terwijl je dan wel iets meer keuze hebt.

   1. Ok thanks voor de tip! Ik ga dit jaar in oktober op vakantie, dus ik hoop daar ook nog iets kleurrijks te vinden! Maar zo niet, dan ga ik zeker even de kleine boetiekjes opzoeken!

 6. Leuk en altijd verhelderend. Maar ook dat je als je ouder wordt je een andere teint krijgt, de kleur van je haren anders is geworden, dus wat vroeger leuk stond, staat nu minder fris. Ben een Wintertype en weet goed wat me staat en wat hierboven ook al wordt geschreven; soms zijn die kleuren gewoon niet te krijg omdat het dan toevallig niet trendy is.
  Dan komen sjaals altijd van pas.

 7. Kun je een indicatie van de kosten geven? Ben benieuwd. Ik ben ook niet zo’n ster in kleding uitzoeken, ik vind dat ze bij Rinsma in gorredijk goede verkoopsters hebben. Vroeger ging ik altijd naar een winkel in leeuwarden en liet me daar ‘aankleden’ was ook een goede verkoopster daar, helaas is die winkel er niet meer.

  1. ‘Mijne’ rekent uit mijn hoofd gezegd 78 euro per uur. Als je een dag afspreekt, dan is het omgerekend iets goedkoper. Op de site staat dat alleen een persoonlijk kleurenadvies 84 euro is. Daarnaast zijn nog allerlei andere opties; alleen kledingstijladvies, je eigen garderobe door laten spitten, enzovoorts. Het is niet weinig, zeker niet als je het in een winkel ook gratis kunt laten doen, maar ik heb er zoveel plezier van en denk dat ik er – zowel qua miskopen als in blij gevoel door de goede dingen – mijn geld er makkelijk uithaal.

 8. vind het lastig.. ik vind zelf dat zwart, olijfgroen en donkerblauw me goed staan, net als bordeaux rood en eventueel gebroken wit/beige.. maar ben dan heel bang dat er andere kleuren uit een analyse komen, kleuren die ik dus ook echt niet wil dragen omdat ik ze gewoon niet mooi vind.. en dan ??

  1. Je hoeft je er natuurlijk niet per se aan te houden, maar het kan wel heel fijn zijn om te weten waarmee je je palet wat uit kunt breiden. Ik ben bijvoorbeeld dol op zwart en op kleuren als paars, fuchsia, enzovoorts. Blijkbaar zijn dat niet helemaal mijn kleuren, maar bordeauxrood, donkerblauw en aubergine(paars) bijvoorbeeld weer wél. En de zwart laat ik echt niet meteen schieten. Donkerblauw zou misschien méér voor me doen, maar ik vind zwart gewoon ook écht niet gek staan. Maar wat ik nu bijvoorbeeld wél heb, is een hoop extra kleuren, die ik anders nooit gekocht zou hebben. Dat vergroot wel de mogelijkheden!

 9. Via het wijkcentrum ben ik nu bezig met een cursus kleur en stijl. Heel boeiend en leerzaam.
  Ik zou vooral iets in groepsverband aanraden. Bij een ander zie ik sneller of iets staat/ wat het effect is dan bij mezelf namelijk.
  Sfeer is open en gezellig met 4 dames, maar dat moet ook om kunnen zeggen ‘dit maakt je dik / geeft je wallen/ verhult je buikje’ etc
  Merk je zelf al effect van alles wat je geleerd hebt een paar maanden terug?

  1. In groepsverband is inderdaad een heel slim idee! Ik word steeds beter in het inschatten van de kleuren, dat scheelt wel enorm. Alleen dat verschil tussen warm en koud herkennen zorgt er al voor dat je automatisch naar mooiere kleuren neigt. Wat ik op dat vlak nog wel een uitdaging vind, is qua stoffen/stijlen/vormen een beetje buiten de box te denken, dus niet automatisch naar het oude vertrouwde (en soms toch een beetje saaie) te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.