#FreedomFriday: The Minimalists

#FreedomFriday: The Minimalists

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: The Minimalists.

Wie, wat, waar?

The Minimalists zijn Joshua en Ryan. Misschien ken je ze al wel; ze hebben ook een hele mooie documentaire op Netflix, over minimalisme, hun leven en hun boodschap.

Joshua en Ryan zijn minimalisten, maar hebben vooral oog voor ‘meer’ in plaats van minder. Het gaat bij hen niet allemaal om het verminderen van het aantal spullen dat ze hebben, maar vooral om het ruimte maken voor meer tijd, meer passie, meer ervaringen, meer groei, meer betekenis voor anderen en meer tevredenheid. Meer vrijheid, zo zou je het ook kunnen noemen.

De twee hadden altijd een goede baan waarmee ze ‘six figures’ verdienden, grote huizen, mooie auto’s en heel veel spullen. Maar ze waren niet gelukkig. Van de 70 tot 80 uur die ze per week werkten, werden ze alleen maar beroerd. En van de spullen die ze kochten met het geld dat ze verdienden, ook.

In 2010 besloten ze de controle over hun leven terug te pakken. Ze verdiepten zich in minimalisme en gebruikten de principes uit die theorie om zich te focussen op wat écht belangrijk was.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Als je The Minimalists nu ziet, dan denk je: ‘Mooi gedaan. Als ik dit of dat had, dan ging ik ook leven als hen.’ Maar ze hadden niet altijd het publiek van 20 miljoen mensen dat ze nu hadden. Dit zie je in de documentaire ook terugkomen; soms spreken ze voor een zaaltje met de spreekwoordelijke anderhalve man en de paardenkop. Maar de twee gaan wél door. Zij geloven in wat ze te vertellen hebben én het is de manier waarop zij willen leven. Ook als dat betekent dat ze alle zekerheden op moeten geven die ze hebben.

Sterker nog; dat doen ze eigenlijk maar wat graag. En niet omdat ze speciaal een hekel hebben aan consumeren. Meer omdat ze af willen van het dwangmatig consumeren. Het kopen, omdat dat van hen verwacht wordt.

Want wie voelt niet ten minste een klein beetje een drang om met kerst tóch cadeautjes te kopen, zelfs als je het niet echt viert?

Wat kan ik hiervan leren?

Deze twee mannen durven keuzes te maken. En dat levert ze een ongekend rendement op. Niet alleen in geld, maar vooral ook in geluk. Dat vind ik inspirerend. Bovendien gaan ze best wat verder in op minimalisme, waardoor je meer gevoel krijgt voor het idee ervan.

Hun definitie van ‘minimalisme’ is: ‘Minimalisme is wat je over spullen heen helpt, zodat je ruimte in je leven kunt maken voor wat het belangrijkst is. En dat zijn zeker géén spullen.’ Natuurlijk is het op zich voor de ruimte fijn om minder spullen te hebben, maar als je je daar alleen op focust, dan mis je eigenlijk nog een heel belangrijk onderdeel van het verhaal.

Joshua nam het voortouw in minimalisme en Ryan volgde hem. Toen Ryan aan de beurt was om zijn leven stevig te vereenvoudigen, maakte hij samen met Joshua een 21-dagen-plan. Dat zou je eventueel zelf ook kunnen volgen.

Leuk voor jou?

Als jij je leven ook graag wilt vereenvoudigen en weer terug wilt naar de kern; ontdekken wat écht belangrijk is en daar je tijd, aandacht en geld aan besteden, dan is de website van The Minimalists écht iets voor jou. Of de film, want die kun je natuurlijk ook kijken voor een eerste indruk. Die duurt een goed uur en tijdens de film komen ook veel andere mensen met een minimalistische levensstijl aan het woord. Een man die fulltime reist en dus al zijn spullen in twee sporttasjes heeft, iemand die in een tiny house woont en meer.

Aanbevolen artikelen:

Let’s Play a Minimalism Game – Dit is eigenlijk meer een spel dan een artikel; durf jij samen met iemand elke dag de uitdaging aan te gaan en spullen weg te doen? Alles mag! Je speelt dit ‘spel’ 30 dagen. Op dag 1 doe je één ding weg. Op dag 2, twee dingen, enzovoorts. Eerst gaat het allemaal nog vrij makkelijk, maar als je op een gegeven moment 10+ dingen per dag weg moet doen, wordt het vaak wat meer zoeken. In totaal doe je dan in 30 dagen 465 dingen weg.

Ik moet eerlijk zeggen: ik weet niet of ik het zou kunnen. Overigens zou dat geen reden moeten zijn om het niet te proberen 😉

Why I Walked Away From My Six-Figure Career – Als je een goedbetaalde baan hebt, dan is het lastig om daarvan afscheid te nemen. Althans; het kan makkelijk zijn als je een paar jaar stevig gespaard hebt en financieel onafhankelijk bent. Maar dat was bij Joshua niet het geval. Hij verdiende meer dan een ton per jaar en gaf nog steeds meer uit dan hij verdiende. Hij zat dus tot over zijn oren in de schulden.

Toen zijn moeder in 2009 overleed, besloot hij het anders aan te pakken. Hij werkte nog twee jaar keihard om zijn kosten te verlagen en schulden aan te pakken en stopte daarna met werken. Hier lees je waarom hij daarvoor koos. Ook leuk: na een jaar is een update toegevoegd; toen verdiende hij weer een fulltime inkomen als schrijver.

30 Life Lessons from 30 Years – Vaak zijn de rijtjes met levenslessen een beetje veel van hetzelfde. In dit rijtje staan echter een aantal hele mooie. Bijvoorbeeld dat liefde een werkwoord is. Dat geluk niet te koop is en dat succes ook een kwestie van perspectief is.

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik vond de documentaire een beetje saai, eerlijk gezegd. Hun visie spreekt me wel aan, maar moest 3x overnieuw beginnen met kijken, ik kon mn aandacht er niet bijhouden. Overigens, de boodschap die ze hebben is wel duidelijk. Helemaal ok.

  2. Ik ben zo fan van de minimalists! Soms tijdens het schoonmaken zet ik een podcast (via youtube) van ze op en krijg ik weer veel inspiratie! Ook hebben mijn vriend en ik afzondelijk al een keer de minimalist game uitgeprobeerd! Werkt echt super goed, het wordt opeens veel makkelijker om afstand te doen van spullen/bezittingen. Dit brengt immers ook geen geluk 😉

    Leuk dat je ze in the picture hebt gezet deze week! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.