Je manier van denken over geld is best wel belangrijk

Hoe je denkt over geld is best wel belangrijk

En dan is ‘best wel belangrijk’ de understatement van de eeuw. Je manier van denken bepaalt namelijk jouw realiteit. Als jij het glas altijd als half vol ziet, dan is je glas ook altijd half vol. Is het voor jou altijd half leeg, dan zul je daarvoor óók volop bewijzen zien. En zo heeft je manier van denken over geld óók invloed op je financiële situatie. In de praktijk kan dat best nog wel eens onhandig zijn…

Bekende manier van denken: kiezen tussen geld of geluk

“Ik hoef niet rijk te zijn, als ik maar gelukkig ben.” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik dat hoorde of las, dan was ik nu gelukkig rijk 😉

Het is in Nederland helemaal niet gek om een fiets én een auto te hebben. Of om bruin haar én bruine ogen te hebben. Een goedgevulde koelkast én een huis om die koelkast in te zetten.

Maar om een of andere reden lijken we soms te denken dat geld en geluk niet samengaan.

Daarom vond ik het heel leuk dat ik een poosje terug werd gevraagd voor dit interview op Nu.nl: Denken over geld: “Het is niet inhalig om veel te willen verdienen”.

Als ik mijn geld-lessen uit de afgelopen jaren moet samenvatten, dan kom ik namelijk uit op:

  1. Geld en geluk sluiten elkaar niet uit;
  2. Maar ze kunnen elkaar wel beïnvloeden. Positief en negatief.

Ze zijn wat mij betreft inmiddels net zo ‘neutraal’ als gezondheid. Je kunt ook gezond en gelukkig zijn. Of rijk en gezond. En als je gezond bent, voel je je vaak gelukkiger. Of: als je rijk bent, kan het makkelijker zijn om gezond(er) te worden. Tot op zekere hoogte.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Even een stukje terug in de tijd…

Als je hier al langer meeleest, dan kun je het je misschien nog wel herinneren: de regelmatig updates over de verschillende potjes. Victorie-momentjes als ik er weer een klein beetje van de hypotheek afgesnoept was.

Een handige bijkomstigheid van overal die kleine beetjes geld vandaan halen, was dat ik op die manier ook in aanraking kwam met hele andere ideeën:

  • Je gaat veel creatiever kijken naar wat allemaal kan, waardoor je je ook héél goed voelt als het je lukt om bijvoorbeeld zélf iets te repareren, in plaats van nieuw te kopen of er iemand voor in te schakelen
  • Minimalisme (lees: spullen verkopen) wordt ineens interessant, waardoor je ervaart hoeveel ruimte in je huis eigenlijk met je doet
  • Je gaat je meer richten op de dingen die goed gaan; die kleine succesmomentjes die je helpen om jezelf vast voor te bereiden op het volgende succesmomentje

Mijn ‘ingang’ was geld – specifieker: meer geld verzamelen om mijn hypotheek af te lossen – maar mijn ‘uitgang’ was een mindset die me blijer maakte én tegelijkertijd voor meer geld zorgde.

Over het algemeen gaf het wel een heel goed, onafhankelijk, vrij gevoel om zélf invloed uit te oefenen op mijn situatie. Oké, ik was er ook door eigen toedoen in gekomen, maar toen had ik nog geen idee van het wespennest waarin ik me begaf 😉 Dat een hypotheekadviseur er niet speciaal voor jou is, dat hypotheekrenteaftrek geen gratis cadeautje is en dat iets afspreken voor 30 jaar toch wel heel lang is, bijvoorbeeld.

Als je dat wél doorkrijgt en je doet er iets aan, voelt dat gewoon heel goed.

Kort gezegd: ik merkte dat geld en geluk prima samen konden gaan.

Maar dat het niet per se hoefde. Eerst had ik geld, maar geen geluk. Toen had ik geen geld én geen geluk (geen aanrader). Vervolgens kwam geen geld, maar wel geluk. En weer later (gelukkig!) geld én geluk.

Juist doordat ik het allemaal heb gezien, weet ik dat het kan. En kan ik me makkelijker laten inspireren door mensen die daar weer verder in zijn dan ik. Mijn basishouding daarin is positief; het is soms alleen een kwestie van nieuwe inzichten opdoen en nieuwe dingen leren.

Maar het kan ook anders

Mijn ontwikkeling hierin, en mijn manier van kijken, is uniek voor mij. Niet dat het helemaal speciaal-bijzonder is, maar het is wel op basis van wat ik heb geleerd, en wat ik heb meegemaakt.

En wat je leert en meemaakt is nóóit precies hetzelfde als wat een ander leert en meemaakt.

Er waren ook echt wel kwartjes die bij mij wat minder snel vielen. Ik heb bijvoorbeeld heel lang vastgehouden aan het idee dat zuinig zijn en keihard werken essentieel waren voor een rijk leven. Ook al zorgde dat voor wrijving, omdat de focus op schaarste die daarin verborgen zit me juist helemaal geen gelukkig gevoel gaf.

Voor iedereen is dit anders. Voor mij heeft het heel erg geholpen dat ik uit een ondernemersgezin kom. Er vlogen écht wel genoeg beperkende overtuigingen over tafel (achteraf gezien 😉 ), maar de algemene tendens was altijd: alles kan, als je maar…. Althans, zo heb ik het opgeslagen.

Dat geldt niet voor iedereen. Je kunt ook een iets zwaarmoedigere kijk op het leven hebben. Of misschien kom je wel uit een gezin waarin de sfeer wat negatiever was.

Wat krijg je dan: mensen die héél graag een rijker leven willen leiden, maar enorm klem zitten in die spagaat tussen geld of geluk.

Zijn ze heel veel met geld bezig, dan stoten ze als het ware het geluk af. Zijn ze heel veel met geluk bezig, dan lijkt hun geld weer als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

En dat bevestigt het idee dat die twee niet samen kunnen gaan alleen maar.

Ga dan maar eens positief denken over geld. Want als je écht moet kiezen, dan ga je waarschijnlijk toch liever voor geluk…

Wat denk jij écht?

Je moet dus eerst geloven dat het anders kan. Dat geld en geluk elkaar niet uitsluiten. Dat is best een uitdaging, zeker als je dat niet gewend bent. Dat zie je ook wel in de reacties op het artikel. Of zelfs in het voorbeeld dat wordt aangehaald van Suzanne.

Probeer jezelf maar eens wijs te maken dat iets dat jij altijd als ‘groen’ hebt gezien, eigenlijk ‘rood’ heet.

Nu is het goed om te weten dat veel van je overtuigingen dus ingegeven zijn door een ander. Dat geeft jou de ruimte om eens goed na te denken over wat jij écht denkt.

Misschien vind jij rijke mensen wel écht heel erg inhalig. Of voel je je gewoon ongemakkelijk om veel geld te hebben, omdat je ouders altijd afgaven op mensen die wat meer leken te hebben dan een ander.

Het is goed om je te realiseren wat wel én wat niet van jou is.

Wat niet van jou is, kun je sowieso meteen laten gaan. En wat wel van jou is; daar kun je aan werken 😉

Hoe denk jij eigenlijk over geld en geluk? Kunnen die twee samen gaan of juist helemaal niet? En… heb je daar voor jezelf een ontwikkeling in gemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.