0% rente. Wat doe je nu met je spaargeld?

0% rente op je spaargeld. En nu?

Het verbaasde me dat ik ‘m niet eerder kreeg, maar inmiddels issie hier ook binnen: de mail van MoneYou met de aankondiging dat de spaarrente per 18 juni daar ook naar 0 procent gaat. Voor de MoneYou Go-betaalrekening gaat dat in per 30 juni. Lekker dan. Zelfs geen klein beetje rente meer op je spaargeld. Wat moet je er dan mee?

Waarom is de spaarrente momenteel zo laag?

MoneYou is niet de enige bank die de spaarrente verlaagt. Sterker nog; veel banken zaten al veel eerder op 0 procent of net ietsje meer. Ik heb net nog even ingelogd bij de Rabobank en zie dat ik daar momenteel nog 0,01 procent krijg. Daar kan ik ook niet van rentenieren.

Een jaar of 10 geleden was dat wel anders. Toen kreeg je met gemak dik 5 procent rente op je spaargeld. What happened?

Banken gebruiken je spaargeld om het weer uit te lenen aan mensen die geld nodig hebben. Die vraag naar nieuwe leningen groeit momenteel bijna niet, waardoor banken mensen ook niet hoeven te belonen om extra geld bij hen te stallen.

Daarnaast kunnen banken ook altijd geld lenen bij de ECB, de Europese Centrale Bank. Maar: die rekent daarover momenteel een historisch lage rente. Dat is dus supergoedkoop en óók een reden om het geld niet via spaarders aan te trekken.

Als sparende consument trek je dan dus gewoon aan het kortste eindje.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat nu te doen met je spaargeld?

Geen rente, dat betekent eigenlijk interen op je spaargeld. Geld wordt door de inflatie* namelijk elk jaar minder waard.

*Inflatie = de waardevermindering van geld, die ontstaat door prijsstijgingen. Zo was een gulden vroeger nog heel wat, maar kun je met die 50 eurocent die dat vandaag is bijvoorbeeld niet zo veel meer.

Daar wordt natuurlijk niemand blij van. Geld moet voor je werken, geen geld kosten. Dus wat kun je er nu nog mee?

Buffer

Allereerst is het natuurlijk altijd verstandig om gewoon een buffer aan te houden. Of je nu 0% spaarrente krijgt of 10% – het is handig om geld achter de hand te hebben voor noodgevallen. Denk aan een kapotte wasmachine, auto, tijdelijke werkloosheid of die droomvakantie. Want je hoeft je spaargeld natuurlijk écht niet alleen in te zetten bij bittere ellende.

Mijn eigen privébuffer is sinds de bruiloft vorig jaar flink geslonken. Die ben ik weer aan het aanvullen, maar vanwege deze ontwikkeling heb ik het doelbedrag wel wat naar beneden aangepast.

Een buffer van 12.500 euro in combinatie met een noodfonds van 1.000 euro vind ik momenteel ook meer dan genoeg.

Een gezonde zakelijke buffer vind ik véél belangrijker; daarvan betaal ik niet alleen mijn salaris, maar investeer ik ook. Mocht het écht nodig zijn, kan ik mezelf altijd nog een bonus uitkeren. Geld op de zakelijke rekening telt ook niet mee voor de vermogensrendementsheffing – win-win.

Overigens ga ik misschien wel een beetje schuiven; ik had mijn geld het liefst bij een andere bank, zodat het lekker ongezien kan groeien, maar 0% rente of 0,01%… Dan heb ik geloof ik toch liever iets.

Deposito’s

Een alternatief is je geld in deposito’s steken. Je geld staat dan voor een vooraf afgesproken periode vast op een geblokkeerde spaarrekening, normaal gesproken tegen een hogere rente.

In verhouding leveren die momenteel niet veel op, maar ik kwam onlangs deze aanbieder tegen met nog iets hogere rentes, waaronder eentje van 1,01 procent per jaar. Minder blij word ik van het gegeven dat die bank niet onder het Europese depositogarantiestelsel valt, maar onder het Litouwse.

Maar: met zo’n rente gaat hij wél even op mijn uitzoeklijstje.

Beleggen

Mijn beleggingen heb ik inmiddels een beetje naar boven aangepast. Vanaf eind juni leg ik per maand 420 euro in op mijn beleggingsaccount.

Hoewel ik denk dat we nog wel een behoorlijke klap krijgen als precies duidelijk wordt welke impact de Corona-crisis heeft (gehad), vind ik het belangrijk om dat ritme er goed in te houden. Bovendien ga ik in mijn beleggingsstrategie uit van een lange beleggingshorizon. Het lijkt me realistisch om sowieso nog rekening te houden met minimaal 2 of 3 flinke downers in de komende 30 jaar.

Meer over mijn luie beleggingsstrategie en beleggen in het algemeen lees je trouwens in dit gratis eBook Beleggen voor Beginners.

Uitlenen

Nog een alternatief is het uitlenen aan anderen. Dat kan via crowdfunding, maar ook via dit soort platforms, waarbij eerst de kredietwaardigheid van de lener wordt beoordeeld en zij het incassotraject voor je opstarten als een lener niet terugbetaalt.

Ook dit gaat op mijn uitzoeklijstje. Aan de ene kant klinken de percentages (rendement van zo’n 4 procent) aantrekkelijk, aan de andere kant ben ik een beetje huiverig voor geld uitlenen aan partijen die blijkbaar niet bij een ‘gewone’ bank terecht kunnen.

En heel eerlijk gezegd: met uitzondering van die ene uitstap in 2017 (die nog steeds loopt), ben ik nog steeds niet zo’n grote fan van crowdfunding.

Investeren in vastgoed

Een optie die me dan aantrekkelijker in de oren klinkt, is investeren in vastgoed. Daar ben ik me dus voorzichtig wat op aan het oriënteren. Door af en toe eens ergens een bezichtiging in te plannen en bijvoorbeeld door af en toe door wijken te rijden waar we best een pand zouden willen hebben.

Ook heb ik me voor eind van de maand opgegeven voor deze masterclass van mede-Fin-X-er Susanna (en haar man Aroen), over het analyseren van vastgoed. Vooral ook omdat ik denk dat de markt hier in het hoge Noorden misschien toch wat anders is dan in bijvoorbeeld Rotterdam, en je dan misschien wel op een andere manier moet kijken naar wat een slimme investering is.

Wat ik niet met m’n spaargeld doe nu de rente op 0 procent staat

Eigenlijk sta ik wel open voor alle opties. Het enige dat ik niet speciaal extra doe omdat de rente op 0 procent staat, is het uitgeven.

Dat doe ik natuurlijk wel, maar niet extra. Ook al las ik bij Geldnerd afgelopen week dat sparen gewoon heel maatschappelijk ongewenst gedrag is.

Het lijkt me ook behoorlijk ongewenst als ik ineens zonder geld zou komen te zitten en niet meer kan investeren. Volgens mij doe ik de economie daar óók geen plezier mee.

Krijg jij nog spaarrente? En wat doe jij op het moment dat die rente naar 0% zakt?

Dit artikel (later) nog een keer lezen? Bewaar ‘m op Pinterest!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Tja er zijn weinig andere opties over met 0% rente. Wij hebben een aardig deel in het spaarplan van Dela gezet. Dat is 2% rente op jaarbasis dus in deze tijden enorm. Het valt niet onder het garantiestelsel, maar de kans dat Dela omvalt is klein (plus voor €150 heb je je geld weer onttrokken).

 2. Beleggen in aandelen, in fondsen bij de KBC in België net over de grens in Baarle-Nassau en dat alles met bodembewaking. Je kunt nooit meer dan 10% zakken dit in tegenstelling tot Nederland. Voor mij geen beleggingen in Nederland

 3. Het scheelt hier niet veel meer, we zitten nu op 0,01% rente bij Rabobank. Ik denk niet dat we veel anders gaan doen, want wat je al zegt: een buffer is gewoon nodig.

 4. Het is logisch dat iedereen de 0% als psychologische grens ziet, maar eigenlijk mis je dan wat. Toen de spaarrente onder de inflatie dook jaren geleden, toen ging je al inboeten op groei van het spaargeld. En als je er op die manier kijkt, dan ben je al jaren verlies aan het maken, en maakt de 0,0% of 0,01%, of -0,1% eigenlijk niet zo heel veel verschil meer.

 5. Ik heb rente eigenlijk nooit een reden voor sparen gevonden. Mijn spaarrekening is zeg maar mijn back-up geldpotje. Dat ik daar rente overkreeg vond ik mooi meegenomen, en ik vind het ook wel jammer dat die nu 0 is. Maar geen reden dus om niet meer te sparen.

 6. Ik krijg nog een heel klein beetje rente. Mijn buffer zit vol, dus al mijn nieuwe “spaargeld” gaat linea recta naar mijn hypotheek. Omlaag met die lasten!

 7. Blijft een interessante psychologische kwestie: als een paar jaar geleden je eigen bank 3% rente gaf en de concurrent 3,1%, dan vond niemand het de moeite om te switchen, maar nu gaan mensen switchen omdat de concurrent 0,01% meer geeft. Voor een buffer van 12.500,- scheelt het dus slechts E1,25 per jaar…

 8. Aflossen! Dat doen wij met een deel van ons spaargeld. Een ander deel beleggen we en nog een deel sparen we voor andere doelen. Maar aflossen is een mooie manier om je geld voor je te laten werken. Mits je het verder niet meer nodig hebt natuurlijk, want als het eenmaal in je huis zit haal je het er niet gemakkelijk weer uit.

 9. Geen spaarrente van betekenis hier, al een tijd niet meer. Het maakt me niet zoveel uit hoeveel rente ik er op krijg, ik gebruik het alleen voor de potjes en de buffer. Ik probeer zo min mogelijk dood geld te hebben liggen. Ook als de rente negatief wordt houd ik mijn spaarpotten aan. Aan het einde van het jaar maak ik zoveel mogelijk de potten leeg om VRH te voorkomen. Zeker dus nu de rente zo laag staat.
  Ik snap je terughoudendheid wat betreft crowdfunding en peerlending. Ik heb gemengde gevoelens. Vooral peerlending begeeft zich in woelige tijden door de c-crisis.
  Het wordt trouwens waarschijnlijk geacht door economen dat de rente nog wel een paar jaar zo laag blijft.

 10. Het liefst stop ik alles in beleggingen en deposito’s via LeasePlan bank, maar dat is niet verstandig. Je moet natuurlijk altijd ergens bij kunnen. Wel heb ik een fijne deposito ladder gebouwd (elke drie maanden komt er iets vrij) en ben ik mij aan het verdiepen in crypto en peer 2 peer lending.

 11. Deze website is super handig om te raadplegen: vanspaarbankveranderen.nl.

  Momenteel is er nog een spaarrekening beschikbaar met 0,15% rente onder Nederlandse vlag! Zelf heb ik een rekening bij NIBC die ook nog steeds deze best hoge rente hanteert. Alleen zie ik op die site dat het niet aanvraagbaar is? Maar misschien kan je het gewoon via de site zelf aanvragen. Daar zag ik die beperking niet. Ook is een andere Nederlandse spaarbank wel aan te vragen via deze site met 0,15% rente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.