To do: een budget voor de bruiloft bepalen

To do: een budget voor de bruiloft

Vorige week vertelde ik het al: wij gaan dit jaar trouwen! En daardoor verliep het opstellen van mijn (financiële) plannen voor 2019 een beetje trager. Want ja; dit had ik niet aan zien komen. En: trouwen hoeft niet duur te zijn, maar een bruiloft kost over het algemeen wel geld. Om de kosten een beetje goed in te kunnen schatten en te weten waar we naar toe moeten werken, ben ik er eens even voor gaan zitten.

Wat wil je?

Wat ik tot nu toe heb gemerkt, is dat een bruiloft al heel snel veel geld kost. Ook die dingen waarvan je niet verwacht dat ze zó duur zijn, tikken behoorlijk aan. Denk bijvoorbeeld aan de officiële trouwlocatie (het zal per gemeente verschillen, maar hier mag je zo 200-550 euro aftikken).

Of kaarten, fotograaf, muziekvoorziening; noem het maar op.

Nu hebben we het in de afgelopen jaren best een paar keer over trouwen gehad. En we hebben het ook wel gehad over wat we daar ongeveer voor over hadden. Maar als iets echt concreet wordt en je kijkt naar wat je graag op zo’n dag zou willen, dan blijkt zo’n budget niet altijd realistisch.

Voor het budget dat we toen eens genoemd hadden, zouden we hooguit het feest hebben. Geen kleding, geen kaarten, geen trouwambtenaar. Dan is het eigenlijk meer een veredelde verjaardag en moet je alsnog een keer op maandag naar het gemeentehuis. En het met heel weinig gasten vieren kan ook; dan hoeft het niet zoveel te kosten. Maar dat is ook iets dat je moet willen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waar betaal je voor?

Het werd dus tijd om een wat realistischer budget op te stellen. Daarvoor vind ik het zelf altijd wel handig om een beetje grof in te schatten wat dingen kosten. Ik maakte het volgende lijstje met kostenposten, niet in volgorde van belangrijkheid:

 • Feest
 • Bloemen (corsages, boeket)
 • Officiële trouwlocatie
 • Kerk
 • Taart
 • Kaarten en bedankkaarten
 • Auto
 • Muziek op het feest
 • Fotografie
 • Gastenboek, bedankjes etc.
 • Aankleding/decoratie
 • Kleding, schoenen, accessoires bruid
 • Kleding, schoenen, accessoires bruidegom
 • Ringen
 • Notaris (voor aangepaste huwelijkse voorwaarden; als ondernemer kom je daar toch niet echt onderuit)
 • Huwelijksreis
 • Feestlocatie

En vermoedelijk is er nog een trits aan kleine dingen, die bij elkaar ook behoorlijk kunnen optellen. Ik dacht eerst dat mijn lijstje bij 5 items al compleet was en heb er nu al bijna 20. Ik heb dus niet de illusie dat ik nu alles al compleet overzie.

Je kunt hier natuurlijk dingen uit schrappen. Je kunt in je eigen auto trouwen, je kunt op maandag naar het gemeentehuis gaan. Je kunt geen feest houden, een bekende foto’s laten maken, een trouwjurk bij de Zeeman scoren, geen huwelijksreis doen, enzovoorts.

Dat is financieel misschien wel het allerverstandigst. Uiteindelijk gaat een huwelijk niet om de bruiloft. Het gaat om alles wat ervoor al is en erna nog komt.

En ik ben natuurlijk dol op besparen. Sterker nog, ik schrijf de hele dag over besparen en budgetten! Eigenlijk zou het een enorme uitdaging zijn om de ultieme budgetbruiloft te organiseren!

Geld uitgeven aan dingen die je belangrijk vindt

Maar ik schrijf óók over je geld uitgeven aan dingen die je belangrijk vindt. Zo geef ik mijn geld bijvoorbeeld niet uit aan elk seizoen nieuwe meubels of woonaccessoires, heb ik de sportschool al jaren geleden opgezegd omdat ik ook prima buiten wat kan bewegen.

Ik koop – normaal gesproken, 2018 was écht een uitzondering – niet elk seizoen nieuwe kleding en heb geen latté-, tijdschriften- of Blond Amsterdam-verslaving. Ook koop ik niet elke 2 jaar een nieuwe telefoon, ga ik zelden tot nooit uit, rook ik niet, drink ik vrijwel geen alcohol (thuis of uit), heb ik geen dure abonnementen en snijd en kook ik gewoon m’n eigen eten.

Maar ik ga wél graag op vakantie. Naar New York, omdat ik dat mooi vind. Of naar Florida omdat FinCon daar georganiseerd wordt. Daar geef ik mogelijk meer aan uit dan de gemiddelde Nederlander.

En nu kan ik niet zeggen dat ik graag trouw; één keer is genoeg. Dat lijkt me niet een activiteit om een hobby van te maken.

Maar ik merk aan mezelf dat dit voor mij wel een beetje in de categorie valt: daar wil ik bést wat aan uitgeven. Ja, het is maar één dag. En nee, je huwelijk wordt niet automatisch beter als je er een groot feest aan vastgeplakt hebt.

We voor ons echter zó’n bijzondere gebeurtenis, dat we die ook graag met familie en vrienden delen. En uiteindelijk is dat de grootste kostenpost; het feest. Des te meer mensen je erbij wilt hebben, des te duurder het wordt. En eigenlijk zijn we het er wel over eens: dat is het ons wel waard.

Dat budget…

Dat budget voor de bruiloft komt er natuurlijk wel. Uiteindelijk heeft onze spaarpot natuurlijk ook gewoon een bodem. En we zullen dus ook zeker keuzes moeten maken om daarbinnen te blijven. Maar een complete budgetbruiloft wordt het waarschijnlijk niet.

Daarvoor staan er nu nét al even wat te veel mensen op ons ‘favorietenlijstje’. Dan trekken we dat ergens anders wel weer een beetje recht. Geen ‘Save the Date’-kaartjes vooraf ofzo. En geen poepchique locatie waar je maar met 25 mensen mag komen (maar voor 250 betaalt).

We gaan vandaag even praten bij een potentiële feestlocatie; als we weten wat daar ongeveer mogelijk is en voor welk bedrag, kunnen we de rest van het budget ook wat beter invullen.

Misschien valt het wel hartstikke mee; meestal schat ik kosten bewust wat hoger in. In dit geval heb ik geen flauw benul; volgens mij heb ik het ruim ingeschat, maar ik kan er ook helemaal naast zitten. Als dit ineens een paar duizend euro goedkoper uitpakt, zou dat helemaal niet gek zijn.

Wordt vervolgd dus…

Hoe denken jullie over bruiloften; is dat iets wat je het geld waard vindt, of totaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Ah, wat leuk, gefeliciteerd! Het lijkt me ontzettend lastig om al die kosten in te schatten en af te wegen, maar ik zou er waarschijnlijk hetzelfde in staan. Als je het doet, doe het dan goed, zeker met iets waar je waarschijnlijk de rest van je leven mooie herinneringen van hebt 🙂
  Succes met al het plannen!

 2. Wat leuk! Wij zijn getrouwd op een doordeweekse dag, met een high tea en een diner. Geen feest met heel veel herrie waar je elkaar niet kunt verstaan. Met eigen auto en de jurk kreeg ik van mijn ouders. Kosten waren zo redelijk beheersbaar. Karin

  1. Ik heb nog maar heel weinig concrete bedragen, vooral de schattingen die ik op internet zie. Dan gaat een feest al snel richting de 6-7000 euro, trouwlocatie (hier) 550 euro, auto is ook zo 500-700 euro, notaris 600, kaarten 400-500, taart een paar 100, muziek 500, fotograaf gaat al snel richting de 1500 of zelfs nog hoger. Voor jurk rekenen ze al snel 1500-2000, een pak 1000, ringen 500-1000 en ga zo maar door. Dan is het nu natuurlijk ook een kwestie van concrete offertes opvragen en kijken of we ergens dat bedrag ook voor over hebben. Misschien valt het wel mee, maar dat is op dit moment nog wat lastig in te schatten.

 3. Aan het plannen van een bruiloft heb ik heel wat uren besteed! Vorig jaar getrouwd, veel gasten en net als jij best bereid geweest daar wat voor uit te geven. We hebben op sommige zaken weinig bezuinigd, maar op andere dingen weer wel. Met name fotograaf en muziek kon ik relatief goedkoop invullen zonder op kwaliteit in te leveren. Ik kan je onze fotograaf wel adviseren, maar qua locatie woont ze aan de andere kant van NL….

  Uiteindelijk hebben we een behoorlijk bedrag uitgegeven, wel goed voor gespaard en nog geen dag spijt van gehad!

  1. Jammer dat die fotograaf zo ver weg woont! Ik ben wel benieuwd, maar met reiskosten wordt het financieel dan vaak toch ook een heel ander plaatje weer, dus dan scheelt het mogelijk niet zoveel meer… Ik heb in ieder geval vast een aantal aanvragen uitstaan, maar voorlopig moet eigenlijk eerst de locatie definitief zijn, zodat we ook zeker weten dat het op de gekozen dag kan…

  1. Dat is inderdaad ook het minste aan gedoe 😀 We hebben zoiets ook wel overwogen, of samen naar het buitenland, maar uiteindelijk kwamen we er toch op uit dat we wel heel graag familie en vrienden erbij wilden hebben. Dan is het idd meer gedoe (ik ben ook totaal niet van het regelen), maar ik zou er ook geen spijt van willen krijgen. En als je al het idee hebt dat je wél die mensen erbij wilt, is die kans denk ik al een stuk groter.

 4. Jullie trouwdag is speciaal voor jullie! Kies er dus voor waar je jezelf lekker bij voelt en waar jullie je hele leven met veel plezier op kunt terugkijken. Ieder ander zal er minder vaak op terug kijken dan jullie zelf. Ikzelf heb niets met trouwen, maar mijn man wel, vandaar dat wij voor de compromis zijn gegaan. Trouwen op maandagmorgen, manlief in een pak die hij toch al had (maar nooit droeg) en ik toch in een nieuwe jurk (die ik daarna nog vele keren heb kunnen dragen). Alleen onze naaste familie was erbij. Daarna hebben we een lunch gedaan met elkaar. Mijn zwager maakte wat foto’s. Na de lunch zijn wij samen naar de sauna gegaan (we hadden immers toch al een vrije dag opgenomen). De zaterdag ervoor hadden we wel kaarten verstuurd met de mededelingen dat we getrouwd waren, dit waren tevens onze verhuiskaarten want ons nieuwe adres stond erop. Deze kaarten hadden we zelf ontworpen via zo’n goedkope site. We hebben het heerlijk gehad die dag! Een jaar later hebben we een ‘groot’ feestje gegeven voor de hele familie, vanwege ons trouwen, het nieuwe huis én de geboorte van onze dochter. Overal waar ‘bruids’ voor staat is ineens in prijs verdubbelt en dus hadden we een ‘gewone’ mooie taart wat niet onderdeed voor een bruidstaart.
  Het meest interessante aan een huwelijk qua financiën vind ik trouwens hoe jullie het gaan regelen voor het geval dat jullie ooit uit elkaar gaan. Meestal wil je hier helemaal niet aan denken, maar nu is wel het moment om hier heel goed over na te denken. Ben benieuwd!

  1. Fijn dat jullie een heerlijke dag hebben gehad! Het is inderdaad belangrijk dat je er je hele leven met plezier op terug kunt kijken! En over dat laatste; natuurlijk gaan we daar niet vanuit, maar dit is inderdaad het moment om dat te regelen. Wij hebben eerder natuurlijk al via samenlevingscontract en testamenten het één en ander geregeld. En die zullen aangevuld/vervangen worden door huwelijkse voorwaarden, die eigenlijk min of meer de manier waarop we het nu doen ook voor straks vastleggen (wat van mij is is van mij, wat van jou is is van jou en wat van samen is is van samen). We moeten nog wel even met een notaris om de tafel om te kijken wat wettelijk gezien mogelijk is, maar hier zou het wel op neerkomen.

   Als ik geen eigen bedrijf had gehad, dan hadden we misschien genoeg gehad aan de beperkte gemeenschap van goederen zoals die nu standaard is. Nu is dat echter niet verstandig; mocht ik om wat voor reden dan ook schulden maken met mijn bedrijf, dan wil ik niet dat hij daar straks aansprakelijk voor kan worden gehouden.

 5. Allereerst van harte gefeliciteerd! Heel veel geluk samen en de komende tijd ook heel veel geduld samen (een bruiloft plannen geeft soms stress).

  Ik ben in 2016 getrouwd en heb alles zelf uitgezocht en georganiseerd, omdat ik net als jij er wel wat aan wilde uitgeven, maar ook niet de hoofdprijs wilde betalen voor elk onderdeel. Mocht je het willen, dan wil ik graag mijn tips met je delen 🙂

  Totale prijskaartje bruiloft + huwelijksreis was rond de 16 duizend euro (slik…). Enkele dingen had ik wel anders gedaan, maar heel veel dingen ook niet 🙂 Vooral de zaal, en het eten en drinken hebben wat gekost. Achteraf had ik de lijst met gasten teruggebracht naar maximaal 75 personen (nu waren er 140 mensen uitgenodigd, waarvan zeker 25 last minute niet kwamen opdagen, daar moesten we gewoon voor betalen).

  kort overzicht:

  – kale zaal 2500
  – zaalversiering 900
  – eten en drinken 2000
  – ringen 1000
  – trouwjurk 1500
  – pak 750
  – uitnodigingen 350
  – huwelijksreis 3500
  – bloemen 350
  – band 1000
  – fotograaf + video 1250
  – taart 400
  – Haar en makeup 150
  – Bruidssuite huwelijksnacht 150
  – Bedankjes 200

  1. Hartstikke bedankt voor het delen, dit helpt wel heel goed met iets meer een indruk krijgen van het bedrag waar we rekening mee moeten houden. Hebben jullie bij de zaal ook echt alle genodigden doorgegeven, of daar al wat vanaf getrokken met het idee dat er minder zouden komen? Ik las ergens op een site dat er meestal zo’n 10% aan ‘uitval’ is. Aan de andere kant; als je denkt dat ze wél komen en het is lastminute, wil je natuurlijk ook geen problemen hebben. Toch is het wel heel zonde als je bv 20 euro p.p. betaalt en je dan eigenlijk zo al 500 euro voor niets afrekent…

   Oh, en mocht je nog aanvullende tips hebben, stuur ze gerust door!

   1. We hadden ongeveer 10 personen minder doorgegeven, maar als er dan een gezin niet op komt dagen dan zijn dat gemiddeld al 4 personen. Dat tikt behoorlijk aan als er enkele gezinnen niet komen.

    Ik zou op de uitnodiging heel duidelijk aangeven dat je graag een reactie verwacht, desnoods zelf even nabellen en uitleggen dat je het graag wil weten met het oog op de indeling van de zaal (als het over geld gaat, dan snappen veel mensen toch niet dat het erg zonde is als je extra geld uitgeeft aan mensen die niet komen opdagen).

    Qua taarten zou ik even op facebook Fatiha Poc bekijken. Een zeer schappelijke prijs voor de lekkerste taarten ooit. De taarten zijn soms ‘over the top’, maar ik had zelf een hele simpele klassieke taart en dat kan ze dus ook. Als ik het me goed herinner is de prijs zelfs incl. bezorgen (in heel NL).

    De fotograaf hadden wij uit Duitsland, 1250 euro was incl. 2 fotografen en 1 cameraman, alle foto’s op USB stick in de hoogste kwaliteit. 4 DVD’s met gemonteerd filmpje (verschillende onderdelen van de dag). En incl. reiskosten van de mensen! ze hadden zelfs een Drone mee, waar ze hele mooie foto’s en filmpjes mee hebben opgenomen.

    Bloemen zou ik bij een lokale bloemist laten maken. Als je offertes opvraagt, krijg je de meest gekke prijzen terwijl het om dezelfde bloemen gaat. Beetje zonde.

    Bedankjes van Ali Express! Bijna alles wat je hier in Nederland kan kopen, komt uit China. Zelfs wanneer er invoerbelasting betaald wordt (bij bedragen hoger dan 22 euro), ben je nog stukken goedkoper uit.

    Mocht me nog iets te binnen schieten, dan hoor je t van me 🙂

 6. Geen dank hoor!

  Via via te horen gekregen en geloof me ik heb op alle groepen op fb gekeken en gelezen. Mocht je interesse hebben, ze heten ROSA studio. (Verkijk je niet op alle poespas die je bij sommige video’s ziet, jij bepaalt hoe jij t wilt hebben 😉 )

 7. Allereerst nog gefeliciteerd met je voorgenomen huwelijk!! Hoe de invulling ook wordt, het wordt vast een prachtige dag!
  Zelf vorig jaar juni getrouwd omdat mijn vrouw dat zo graag wilde en al zo’n beetje haar hele leven aan het plannen was. En ondanks dat het voor mezelf echt niet allemaal zo nodig was had ik het voor geen goud willen missen! Alleen budget is inderdaad iets waar je jezelf compleet in kunt verliezen. Op voorhand zonder enige verdieping dachten we voor 10.000 wel klaar te kunnen zijn. Uiteindelijk dik het dubbele geworden en zat de huwelijksreis er niet eens bij in..

  Grootste kostenpost in ons geval was een hele dag een kasteel afhuren omdat dit nu eenmaal in het plaatje hoorde. Maar voor elke ruimte (ontvangst, ceremonie, proost, diner, feest, eigen terugtrekruimte) moest je tussen de 400 en 1100 voor betalen. Daarnaast betaalden we ongeveer 250 euro voor een daggast en 80 euro voor een feestgast. Hierdoor ongeveer 12.000 euro kwijt aan locatie. Fotograaf en mooi boek was een pakket van 2500 euro, en de ringen waren ook 3500 euro. Daarnaast inderdaad een auto, bloemen, taart, kleding, make-up, kapsel, kaartjes en ambtenaar op een andere locatie dan gemeentehuis laten komen waren wel de grootste kosten. Maar wat je zegt, als het goed is doe je het maar 1 keer en het lijkt me oprecht zonde als je ergens spijt van hebt. Qua locatie had het van mezelf wat goedkoper gemogen, maar je vrouw haar droomlocatie geven is een deuk in je spaarpot meer dan waard 😉

  Geniet van de voorbereidingen!

  1. Dank je!! En inderdaad, wij dachten voor minder dan 10.000 al een heel eind te komen, maar dat is echt zó op! Super dat je die deuk in je spaarpot wel overhad voor je vrouw, zeker als ze al haar hele leven aan het plannen is, denk ik dat dat wel heel belangrijk voor haar zal zijn geweest. Ik denk dat wij qua locatie wat minder uitpakken en het budget dan vooral besteden aan goed eten, drinken en entertainment én iedereen uitnodigen die we er graag bij willen hebben. Gelukkig heb ik (of vriend) daarvoor niet per se een plaatje voor in het hoofd, dat scheelt weer een beetje 😉

 8. Wij zijn inmiddels tien jaar geleden getrouwd, relatief goedkoop maar wel met alles erop en eraan. Jurk, taart, kaarten, diner, feest maar wel in de lokale dorpskroeg en bijvoorbeeld met eigen auto en zelf mijn haar gedaan. Was toen al ruim tienduizend euro bij elkaar.
  Spijt heb ik zeker niet, maar als we het nog eens opnieuw moesten doen dan ging de gastenlijst zeker gehalveerd worden… Ja, wel met familie en vrienden maar nee, niet de ene tante omdat je de andere ook vraagt en zeker niet de voetbalclub en collega’s. Niet vanwege de kosten trouwens, maar vooral omdat we het lekker intiem zouden willen houden met alleen de mensen die ook echt een grote rol in ons leven spelen.
  Veel plezier!

  1. Die gastenlijst vind ik nog wel een uitdaging, moet ik zeggen. Intiem klinkt heel fijn, maar ik schiet al in de stress bij het idee van mensen ‘buitensluiten’. Dus of ik er dan hetzelfde plezier aan zou beleven… ik weet het niet. Maar misschien zeggen wij achteraf ook wel: dat had véél kleiner gekund. Ik denk dat je dat pas weet als je het doet…

 9. Super leuk, ik ben heel benieuwd naar al je artikelen rondom het trouwen! Ik zou het zelf denk ik juist klein willen houden met alleen de mensen die écht belangrijk voor me zijn. Maar dat komt ook omdat ik zelf niet veel vrienden heb en dan niet het gevoel zou willen krijgen dat de mensen die voor de partner komen overheersen op hoeveel mensen er voor mij komen. En op dit moment zie ik ook niet in waarom ik daar heel veel geld aan zou spenderen, juist om wat jij al schrijft; een huwelijk is zoveel meer dan alleen een bruiloft en feest. Een huwelijksreis zou ik dan absoluut weer niet schrappen en ook niet op besparen. Mijn bruiloft zal alles behalve standaard worden in elk geval. Ik zou het niet doen ‘zoals het hoort’, of wat mensen allemaal verwachten, maar echt wat ik wil (en mijn partner dan natuurlijk).
  Heel veel succes en plezier met alle voorbereidingen!

 10. Erg leuk, je trouwplannen! Aan onze prijzen heb je niks, dat was nog in de guldentijd ;-). Met een goedkope trouwlocatie (met overigens heel aardig en goed personeel), geen (betaald) entertainment, een van een klant geleende auto (creme Triumpf, met open dak), met een coupeuse als moeder, zodat de trouwjurk alleen de stof en het patroon kostte, waren we klaar voor minder dan 10 duizend gulden …
  Ik herinner me dat bij de feestlocaties waar we gingen kijken de regel over het aantal gasten was het aantal kaarten x anderhalf. Omdat onze familie veel wat grotere gezinnen telt, hebben wij het aantal kaarten x twee gedaan en dat kwam precies uit. Bij de laatste bruiloft in mijn familie hebben verschillende zussen met de ceremoniemeester de zaal versierd met allerlei groendecoraties, de tafels gedekt etc. Scheelde veel geld en was ook nog eens supergezellig.
  Nog een tip: je kunt een zaal kaal huren, soms is het goedkoper op een apart cateringbedrijf in te schakelen.
  Succes met alle voorbereidingen en probeer er echt van te genieten, ondanks de stress die alle voorbereidingen met zich mee kunnen brengen! Een goede ceremoniemeester kan je trouwens veel regelwerk uit handen nemen.

  1. Die ‘regel’ van het aantal kaarten keer anderhalf is wel een hele goede om in de gaten te houden! En dank je 😀 Ik merk idd dat het snel stress kan opleveren, maar dat ga ik proberen te laten gaan 😉 Moeten hier geen bridezilla-praktijken hebben!

 11. Wij dachten er eerst aan om op de gratis maandagmorgen te trouwen, maar ja, we wilden toch onze ouders erbij hebben. Het werd een vrijdag. De gemeente was het duurst (de trouwlocatie was inbegrepen, was van de gemeente zelf, mooie kleine locatie). De feestlocatie was zoeken, maar we hebben een locatie gevonden die naar ons hart en ons budget was. We hebben de zaal zelf versierd met dingen van Hema en Ikea. Het diner hebben we zelf gemaakt, voor 30 feestgangers (wij zijn er ervaren in, vrouw kookte op zee voor 100 man, ik leerde het van haar). Drankjes hebben we gewoon bij de bar afgenomen. Taart en cupcakes zijn gedaan door twee vriendinnen (onze eigen mislukte, rubbers van de oven waren gaar). Boeketten kwamen nog last minute uit de volkstuin. Kaarten hebben we zelf ontworpen en laten drukken. Onze bruidskleding kwam bij een boetiek vandaan, maar onze jurken kunnen we ook gewoon op een nette gelegenheid aan. De ringen waren dan wel speciaal, die zijn gesmeed in Ierland, omdat we ringen in Keltische stijl wilden hebben. En onze kapsels hebben we laten doen bij een lokale kapper waarbij mijn vrouw ook al bekend was. Onze trouwauto was ons eigen autootje. En de fotograaf is een vriend van ons, die we nog vaak zien!

  En onze huwelijksreis was in de Veluwe, in de auto van mijn ouders. Anders kregen we niet alles mee 😛

  Was echt een heel leuke dag, heb ik goede herinneringen aan. Het was heel gezellig en er was meer dan genoeg te eten. Wel heel anders dan bij de rest van mijn vrienden, maar het paste gewoon bij ons.

 12. Fijn deze blogpost en reacties te lezen. Hier ook een bruiloft aan het plannen dus veel herkenning. Ook als je voor je gevoel geen gekke dingen doet ben je een hoop geld kwijt. Van tevoren hebben wij wel nagedacht over het budget, alleen ik had toen nog geen benul van de kosten. Bij dingen die we belangrijk vinden, zoals de fotograaf (kan maar 1x goed) en ringen (draag je als het goed is de rest van je leven) hebben we ons “gevoel” gevolgd en minder gelet op de prijs. Goede verzorging van de gasten zou ik ook niet op besparen. Nu fanatiek op Aliexpress aan het inslaan (uitnodigingen, bedankjes). Ook financiële meevallers. DJ is bekende (vriendenprijs), neef heeft mooie auto (gratis), taart van hobby bakker, jurk en pak krijgen we cadeau, make upon haar door zusjes. Merk wel: van tevoren denk je “ik hoef geen poespas, we maken het niet te gek”. Maar als je toch een dure fotograaf inhuurt, wil je geen goedkope jurk of boeketje nepbloemen. En de gedachte “je trouwt maar 1x” is hier best een valkuil. Dan val je van het een in het ander…

  Een tip: bespreek van tevoren uitgebreid samen wat jullie wel en niet willen. Trouwen betekent een hoop voorpret, maar ik heb soms echt slapeloze nachten (en de neiging alles af te blazen) omdat iedereen denkt het recht te hebben om te bepalen wie er op de gastenlijst komt. Of wat je absoluut wel of niet moet doen. Vriend had in zijn enthousiasme al zijn collega’s mondeling toegezegd dat ze waren uitgenodigd, ik hou het liever klein en intiem. En een aantal mensen wil per se een vrijgezellenfeest, terwijl ik dat liever niet wil. Dus het is handig daar samen goede afspraken over te maken.

 13. Allereerst gefeliciteerd!
  Zelf heb ik (nog) geen plannen om te trouwen, maar van een vriendin hoorde ik wel een goede tip.
  Zoek/ vraag offertes voor het product zonder het woord trouwen. Geeft hele andere opties en prijskaartjes.
  Bv. Boeket of trouwboeket, make-up of bruidsmake-up, feestlocatie of trouwlocatie, fotograaf of trouwfotograaf etc etc.
  Succes met de voorbereidingen!

 14. Gefeliciteerd! Wij waren voor onze bruiloft 11000 kwijt. Incl alles. We hadden een hele mooie gave locatie. Alles tot in de puntjes geregeld door hen. Trouwen op locatie, overdag een trommelworkshop, s avonds iemand die ons een groepsdans kwam aanleren en een dj . Wat scheelt bij het feest is dat je het niet per persoon betaald, maar op afkoop achteraf. Wij hebben voor 40daggasten en 100feestgasten voor een hele dag 3500 betaald voor eten en drinken (als we afkoop hadden gedaan was dit 6000 geweest!) Hier zat alles bij in (diner alles biologisch, hapjes, drinken).
  Wij hadden een super locatie die goed meedacht en alleen als feestlocatie te huur was. Lunch konden we zelf regelen a 150 euro totaal (high lunch).
  ik ben 6x ceremoniemeester geweest op veel verschillende bruiloften en kan je zeggen dat de bruiloften met een lager budget evenleuk waren als de bruiloften met een hoger budget. Dus mocht je nog tips willen.. 😉

 15. Ik heb ooit een leuke tip gelezen: als je een feest geeft, leg dan op iedere tafel van die wegwerpcamera’s met instructies voor de gasten. Maak gewoon lekker zelf leuke foto’s met deze camera als het feest op gang is gekomen en dan zullen we de foto’s later ontwikkelen. Dan krijg je verrassende foto’s achteraf van je feest. Vond ik een heel leuk idee.

 16. Beste,

  Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk. Wij hebben ooit kaarten laten drukken bij een drukker. Nu zou ervoor ik kiezen om zelf kaarten te maken bij Greetz. En deze week (en wel vaker) hebben ze een postzegelactie! Ik heb er goede ervaring mee.

  Groet an

 17. Gefeliciteerd en veel plezier bij de voorbereidingen!
  Ik herinner me nog goed hoe verbaasd ik soms was als ik de offertes binnen kreeg voor onze bruiloft. Is dat geen typo? Moet die komma niet iets meer naar links? ?
  Een paar van onze oplossingen:
  1. eigen auto gebruikt maar met een student chauffeur voelde dat ook al erg luxe en comfortabel aan,
  2. trouwjurk helemaal naar wens laten ontwerpen voor max €900 bij anastasi.nl in Nieuwegein
  3. ons feest, diner en overnachting was in een van der Valk hotel met live cooking diner. Mooi aangeklede zaal, 2,5u eten (inclusief taart) en drinken (incl alcohol!) voor €40pp en voor gasten die van ver komen is het makkelijk dat ze kunnen blijven overnachten. Alles op één locatie heeft praktische voordelen voor de gasten, maar ook financiële voor jou omdat je meer kunt onderhandelen
  4. Via fiverr.com kan je voor vijf dollar unieke kaarten laten ontwerpen en deze zelf ergens goedkoop (laten) drukken
  5. Wat ik zelf anders zou doen: vooraf een lijstje maken met wie je op de foto wilt en deze lijst door iemand laten checken op de dag. Wij kwamen er achter dat we geen foto’s hadden van ons met bepaalde gasten terwijl we graag met alle gasten een foto hadden gehad. Gelukkig stonden ze nog wel op een aantal wegwerp camera’s en nu worden er genoeg selfies gemaakt, maar 8 jaar geleden was dat bij ons nog niet zo

 18. Gefeliciteerd. Ik heb geen tips, wij trouwden op maandagmorgen,ik hoogzwanger, wankelend op twee krukken, in een soepjurk/positiejurk, met onze eigen auto, en een kassier en portier van de gemeente als getuigen. Niet omdat ik “moest” trouwen, maar omdat ik gewoon geen zin in gedoe had. Als er toen samenlevingscontract was geweest hadden we dat gedaan, maar dit was vroeger he, toen was dat er nog niet.

  Aaf Brandt Cortius schreef een boek over haar trouwerij, het heet Trouwboekje.
  Ik vond de reactie van haar man, Gijs Groenteman, hierop hilarisch…hij had geen idee waar ze allemaal mee bezig was, alsof ze in twee werelden geleefd hadden tijdens het voorbereiden. https://www.volkskrant.nl/mensen/aaf-en-gijs-beleefden-hun-trouwdag-geheel-verschillend~b9f5ec13/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.