Gratis (of goedkoop) dingen doen in New York

De tijd vliegt behoorlijk: ik ben inmiddels alweer bijna twee weken terug uit New York! Vooraf had ik bedacht dat het een beetje een budgettripje moest worden. Hoe is dat gelukt? En wat waren nu leuke dingen die gratis of goedkoop te doen waren in de stad? Een klein verslag…

Gratis in New York

Eén van de tips die ik had gekregen, was het kajakken op de Hudson River. Die ligt tussen New York en New Jersey in. De (vrijwilligers)organisatie die dat regelt, is te vinden op Pier 26. Je kunt ervoor kiezen om op eigen houtje het water op te gaan, dan mag je 20 minuten weg en alle materialen kun je daar gewoon lenen. Je kunt ook meegaan met een tocht, die duurt ongeveer 3 uur. Ze zijn niet het hele jaar door open, maar net in mijn vakantie wel: op zaterdag en zondag.

Nu was ik vrijdag al even langs die kant van Manhattan gelopen en had ik de Pier gespot. Omdat ik zaterdag weer die kant op zou moeten voor een bezoekje aan het Vrijheidsbeeld, besloot ik om inderdaad die 20 minuten te doen. Dat is echt genoeg om even een beetje rond te varen (waar je mag komen is een beperkt gebied, tussen de pieren in) en wat zonneschijn mee te pakken. Af en toe komt er een boot langs, waardoor je iets meer je best moet doen om recht te blijven, maar over het algemeen ging dat prima. Achteraf vond ik die 20 minuten ook meer dan genoeg. Vooral omdat je niet echt een route ofzo kunt doen. Niet dat het niet leuk was; ik ben blij dat ik dit ook eens heb geprobeerd. En ook mooi om te zien dat alles zo goed geregeld was en het tóch gratis was!

Een andere tip was het volgen van de High Line. Voor wie hier niet bekend mee is: dit is een oud spoor dat boven de stad loopt en dat in onbruik is geraakt. In de afgelopen jaren is het omgebouwd tot een soort park. Je loopt dan langs het spoor, maar kunt ook genieten van prachtige planten, heel veel vogeltjes, grasveldjes, lekkere ligstoelen, beelden en nog veel meer. Ik had er vooraf nog nooit van gehoord, maar vond het een mooie belevenis. Je loopt eerst een gedeelte parallel aan de Hudson, wat ook qua temperatuur (het was namelijk héél warm!) lekker was. En aan het einde van de rit kun je naar beneden en kom je uit in Gansevoort Street, in het Meatpacking District.

Wat ik ook op verschillende websites tegenkwam, was een overtocht met de Staten Island Ferry. Dat is een grote, oranje pont die vanaf Battery Park op Manhattan naar Staten Island vaart. De overtocht duurt (enkele reis) ongeveer een half uurtje en je vaart langs het Vrijheidsbeeld. Ook heb je al vrij snel een prachtig uitzicht over de skyline van New York. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier iets meer van had voorgesteld, maar het was niettemin leuk om dit eens te doen. En voor graties hè 😉

Hoewel ik al twee keer eerder in New York was geweest, besloot ik nu veel meer te lopen. En dat was echt een belevenis op zich. Hierdoor kwam ik allerlei dingen tegen, die me anders denk ik niet opgevallen waren, of die ik echt apart op had moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Flat Iron Building, verschillende parken, waaronder het Washington Square Park met een prachtige fontein, waar je ook lekker bij kon zitten, Little Italy, Greenwhich Village, de parken en sportveldjes in Hudson River Park, heel veel leuke winkels (waaronder een heuse sample sale van Diane von Furstenberg – niets gekocht, maar wel heel leuk om zoiets eens in het echt te zien), mooie kerken die dan ineens tussen de flatgebouwen staan, enzovoorts. Wat mij betreft – en zeker als het weer meewerkt – dus echt een aanrader. Uiteindelijk is een metrokaart toch handig, dus wat dat betreft bespaar je misschien niet echt, maar het is wel een hele andere belevenis.

Ook indrukwekkend: het 9/11 memorial. Ik ben niet in het museum geweest, maar zag wel dat er heel wat veranderd was sinds mijn eerste tripje die kant op, in 2005. Toen was alles wel opgeruimd, maar was het gewoon nog een soort slagveld. Nu was er van de kelders (?) van beide torens een soort vijver gemaakt. Langs de randen stonden borden met daarop de namen van mensen die 9/11 niet hebben overleefd. Omdat het ook net Fleet Week was, trof ik het ook nog: zo’n soort band (kan even niet op de naam komen, maar die lopen ook door de straten met Koninginnedag enzo) speelde onder meer het Amerikaanse volkslied. Dat is dan even extra indrukwekkend.

Wat ik wel op de planning had staan, maar uiteindelijk niet heb gedaan: sporten. Je kunt in Bryant Park gratis yoga, tai chi en bootcamps volgen. Ik heb daar alleen zoveel gelopen, dat ik het niet echt kon opbrengen om ook nog eens dat te gaan doen. Bovendien had ik voor yoga al geen matje en was tai chi voor mij zo laat op de ochtend, dat het ook niet heel praktisch was. Ik heb nog één keer op het punt gestaan om bootcamp te doen, maar de gedachte aan squats, in combinatie met mijn behoorlijk overbelaste spieren, klonk niet aantrekkelijk. Misschien voor een volgende keer!

Of bijna gratis

Vraag me niet waar, want in mijn New York-gids kwam het niet eens voor, maar ik had ergens gelezen dat Governor’s Island open zou zijn tijdens mijn verblijf daar. En dat bleek te kloppen; dit grappige eilandje, dat ooit ook gebruikt werd voor de verdediging van New York, was net het weekend ervoor open gegaan. Voor 2 dollar kon ik de overtocht maken. Daar aangekomen waren er verschillende opties: je kon over het eiland lopen, maar je bleek ook fietsen te kunnen huren. Dat huren was best duur, maar het eerste uur mocht gratis! Nu is het echt een superklein eiland en was een deel ook nog afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden, dus ik heb het hele eiland twee keer op verschillende manieren overgefietst en was nog binnen ongeveer 40 minuten terug. Ook dit boottripje geeft je trouwens weer een mooi zicht op de skyline en het Vrijheidsbeeld. Het opstappunt ligt net wat voorbij het opstappunt voor de Staten Island Ferry (gezien vanaf de route richting het Vrijheidsbeeld).

In de eerste instantie dacht ik misschien zelfs wel zonder MetroCard te kunnen. Toen ik echter in de eerste twee dagen al ongeveer 60 kilometer gelopen had en sommige delen ook wel genoeg van dichtbij bekeken had, besloot ik toch een Unlimited Card te kopen voor – volgens mij – €31. En als je die toch hebt, dan kun je er net zo goed gebruik van maken. Zo bezocht ik bijvoorbeeld Coney Island. Je kunt daar het beroemde pretpark in (je hoeft geen entree te betalen, maar alle attracties zijn uiteraard wel betaald), maar je kunt ook een wandeling maken over de ‘boardwalk’ of gewoon lekker aan het strand gaan zitten. Ik ben zelf in het Ferris Wheel geweest en heb daarna nog gewoon lekker wat rondgelopen. Het was ook veel te warm om me heel druk te maken 😉

Ik heb – naast eten, drinken en wat winkelen – eigenlijk maar drie ‘attracties’ gehad die iets duurder waren. Ik ben helemaal tot bovenin het Vrijheidsbeeld geweest. Dit had ik thuis al gereserveerd en betaald en was iets van €20. Dit was overigens dus ook inclusief overtocht én de ‘pedestal’, waar je anders apart een kaartje voor moet kopen. Daarnaast boekte ik een tripje naar de outlet, waarvoor ik ongeveer €35 af moest rekenen. Ook bezocht ik de One World Observatory, de uitkijk in die nieuwe WTC-toren. Daarvoor betaalde ik ongeveer €21. Die laatste tickets heb ik via Viator gekocht, daar kreeg ik wat korting en kon ik de kaartjes gewoon op mijn mobiel laten zien: super handig!

Dit was zo even wat ik me weer voor de geest kon halen, het kan zijn dat ik nog wat vergeten ben. In ieder geval moet ik zeggen: New York is een vreselijk dure stad, maar er zijn gelukkig ook écht nog wel wat leuke goedkope/gratis dingen te doen. Ga jij als je op vakantie bent ook wel eens bewust op zoek naar goedkope of gratis dingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. In GB en Ierland kon je vroeger naar hartelust overal gratis van genieten. Zo hebben wij de Giants Causeway nog puur natuur gezien evenals Slieve League. Nu worden er overal visitor centres gebouwd en moet je veel geld afrekenen om naar binnen te mogen. Zelfs van de natuur genieten hangt een prijskaartje aan.

  1. Jammer is dat! Ik snap het ook wel, het behoud kost natuurlijk ook geld, maar het zorgt er toch vaak voor dat je selectiever bent in wat je bekijkt, wat ook zonde is. In Amerika vind ik dat op zich wel goed geregeld. Je moet voor sommige dingen wel betalen, maar er is ook veel gratis, zeker als het een bepaalde historische waarde heeft. Dat herinnert me aan nog iets: Public Library, ook mooi om te zien!

 2. In GB en Ierland kon je vroeger naar hartelust overal gratis van genieten. Zo hebben wij de Giants Causeway nog puur natuur gezien evenals Slieve League. Nu worden er overal visitor centres gebouwd en moet je veel geld afrekenen om naar binnen te mogen. Zelfs van de natuur genieten hangt een prijskaartje aan.

 3. Kanovaren, wat een belevenis. ? Ook al is het slechts twintig minuten. Mooi. Weet niet of ik dat gedurfd zou hebben. Ik heb wel ooit gekanood. Fietsen ? heb ik NY ook niet gehuurd.
  Little Italy is leuk

  Ik vond een theatervoorstelling ook een belevenis,

  Ik ben niet zo van de steden, dus 1 keer is meer dan genoeg

  1. Fietsen in de stad zou ik ook niet zo snel doen, moet ik zeggen. Maar op dat eiland was praktisch geen verkeer en omdat het vrij warm was, was een windje ook wel heel lekker. Plus: je gebruikt eens andere spieren. Ook wel fijn als je heel veel loopt. Het is overigens heel veilig, dat kanovaren, dus dat kun je zeker eens wagen, mocht je er wel komen. Ze houden je goed in de gaten, het deel waar je mag komen is afgezet en je hebt natuurlijk ook een zwemvest enzo aan.

 4. Het Metropolitan Museum! Kan je voor een penny al in 🙂 Er wordt een bijdrage gevraagd maar je mag zelf bepalen van hoeveel. Laat je niet misleiden door het bedrag dat bij de kassa staat – dat is een adviesprijs.
  Mariska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.